Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, maart 2009



 Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
  1   2   3   4   5   6   7
  8   9  10  11  12  13  14
 15  16  17  18  19  20  21
 22  23  24  25  26  27  28
 29  30  31


Woensdag 4 maart 2009

Chinese muziek archief

Afgelopen maandag heb ik The Internet Chinese Music Archive gevonden. Vanochtend heb Li-Xia een aantal liedjes van deze site laten horen en de meeste leek ze te kennen. Een aantal kon ze zelfs helemaal meezingen. Ook op YouTube zijn er filmpjes te vinden uit de jeugd van Li-Xia, zoals bijvoorbeeld the movie interlude of "The Prairie children", My Homeland, The East Is Red (een musical uit 1964) en Chairman Mao. Gisteravond ben ik naar het Alzheimer Café geweest. Het ging over herinneringsdozen en levensboeken. Een herinneringsdoos is een doos met allemaal voorwerpen uit de jeugd van de dementerende die gebruikt wordt om herinneringen op te roepen. Een levensboek is een boek met foto's, plaatjes en korte verhaaltjes over het leven van de dementerende. Ik ga zeker de familie van Li-Xia vragen voor voorwerpen, films en muziek uit haar jeugd. En misschien moeten we ook voor haar een levenboek gaan maken. Dit kan eventueel ook in de vorm van een website of in de vorm van een DVD.


Donderdag 5 maart 2009

Herman Brood Uncut

Herman Brood Uncut is een film op DVD en een boek die ter gelegenheid van zijn 60 geboortedag zijn gemaakt. Ik heb dit op zaterdag 17 januari 2009 gekocht bij boekwinkel Broekhuis. Gisteravond heb ik de DVD bekeken. De film is gemaakt van materiaal dat over gebleven is na het maken van Rock 'n' Roll Junkie over het leven van Herman Brood. De film bestaat uit een schijnbare willekeurig gekozen selectie van fragmenten die niets met elkaar lijken te maken, maar na afloop had ik toch de indruk dat de makers wel degelijk hadden nagedacht over de ordening van de fragmenten. Het "uncut" slaat dan ook vooral op het feit dat het materiaal niet echt gemonteerd is. Men heeft alleen het geluid bij beeld gezocht en deze gesynchroniseerd. Maar soms lopen geluid en beeld plotseling uit elkaar of wordt het beeld vervangen door een wit scherm. Ook zie je vaak de klop op de microfoon aan het begin of het eind van een opname bedoelt om geluid en beeld te synchroniseren. Toch is dit absoluut niet storend en past het eigenlijk wonderwel bij de stijl van de film. Ergens kwam de film mij wel bekend voor. Ik denk dat ik hem al een keer op TV gezien heb.

Het boek, dat ik al eerder had van 28 februari tot en met 3 maart 2009 gelezen, bestaat uit stukjes van een twaalftal schrijvers die al dan niet op basis van de film herinneringen ophalen over Herman Brood. Wat betreft de verscheidenheid van verhalen, heeft het boek wel iets van de film weg. Toch geeft het wel een aardig beeld van wie Herman Brood was. Het openings verhaal van Ton van der Lee spreekt over de eenzaamheid in het leven van Herman Brood. Alles bij elkaar toch een indrukwekkend boek.


Zaterdag 7 maart 2009

Een jaar met duizend dagen

Vanochtend heb ik het boek Een jaar met duizend dagen van Berit Degnæs uitgelezen waarin ik op 28 februari begonnen was, de dag dat ik het bij De Slegte gekocht heb. Het is een autobiografisch boek waarin de schrijfster schrijft over de laatste duizend dagen van haar man, een jong dementerende, die net iets ouder was dan Li-Xia nu is, toen er bij hem de ziekte van Alzheimer werd vastgesteld. Bij hem was het verloop van de ziekte wel veel agressiever. Een aangrijpend maar ook schrijnend verhaal. Het heeft me wel weer aan het denken gezet over de keuzes die je kunt maken. Ik vraag me af hoeverre het in Nederland mogelijk is om het geld wat een verpleeghuis krijgt ook als PGB uitgekeerd kan worden.


Maandag 9 maart 2009

Pincode

Vanochtend maakte Li-Xia een fout bij het invoeren van haar pincode. 's Avonds lukte het haar gelukkig om hem weer te herinneren. (Ik weet hem ook, dus dat is niet zo zeer het probleem.) Het was wel even schrikken, voor mij.

Andy gaf gisteren en vandaag opnieuw blijk van een zeer goed geheugen toen ik hem voorlas uit het verslag van de drie weken die hij vorig jaar in de zomer op de Losserhof is geweest. Hij wist zich nog allerlei details te herinneren. Zeer opmerkelijk vond ik het. Je verwacht het op een bepaalde manier niet.


Dinsdag 10 maart 2009

Thee op de blauwe sofa

Vanochtend heb ik het boek Thee op de blauwe sofa van Natasha Illum Berg uitgelezen waarin ik op 7 maart was begonnen. Ik heb het boek op 28 februari bij De Slegte heb gekocht.

Op de achterkant staat "Deze roman heeft alles in zich om een echte Hollywoodfilm te worden" - Telegraph. Wat een onzin, er had moeten staan: "Het verhaal achter deze roman", want dit boek is een verzameling gedachten en niet een verhaal dat zich laat verfilmen. De flaptekst geeft meer details dan het boek zelf. Ik had een helder verhaal verwacht, maar trof een nogal literaire, vaak moeilijk te begrijpen tekst aan. Er wordt een erg associatieve, haast flow-of-consciousness stijl gebruikt. Er zit geen duidelijke verhaallijn in. Vaak is niet duidelijk wanneer het beschrevene plaatsvind en er wordt lustig door de tijd heen en weer gesprongen. Ook is vaak niet duidelijk of iets letterlijk of figuurlijk, dan wel tegenovergesteld bedoelt wordt. Letterlijke zaken worden gebruikt om gevoelens te beschrijven en omgekeerd. De schrijfter geeft haast geen enkele details over haar geliefde. Het is ook duidelijk dat het niet een autobiografisch verhaal is, het is een roman, want de ik figuur legt uitgebreid uit hoe haar vader de naam Anoushka uit heeft gekozen, als een soort magische naam, terwijl de schrijfster zelf Natasha heet. Op een zekere manier schrijft ze heel eerlijk over haar diepste gevoelens, op een andere manier houdt de schrijfster je op een afstand door je de details van het verhaal te onthouden en alleen over gevoelens te praten. Ik hoop niet dat het boek (het verhaal!) ooit verfilmd wordt.

Dit boek nodigt wel uit om herlezen te worden, al was het alleen maar om het beter te begrijpen. In dat opzicht is het ook totaal niet hinderlijk dat er in het boek zelf enige herhaling zit.


Vrijdag 13 maart 2009

Vandaag bezig geweest een levenlijn aan te maken op de site van Wiseline. Zie hieronder het resultaat:


Zaterdag 14 maart 2009

Boekenweekgeschenken

Vandaag vier boekenweekgeschenken bij De Slegte gekocht voor een Euro per stuk en betaald om 16:48:48. Dit zijn:


Zondag 15 maart 2009

Elvistranen

Toen er gisteren bij Lotto Weekend Miljonairs er een vraag over was, van wie "Colonel" Tom Parker de manager was, wist daar onmiddelijk het antwoord op. Dat kwam omdat het verhaal Elvistranen in het gelijknamige boek van Bart Chabot had gelezen. Ik heb dit boek vandaag uitgelezen. Ik was op 10 maart in het boek begonnen dat ik op 28 februari bij De Slegte heb gekocht. Het boek bevat naast het genoemde verhaal ook nog de verhalen Blijtjesdag en Onroerend goed. Deze verhalen hebben weinig of zelfs niets met elkaar te maken. En ook het eerste verhaal Elvistranen kan gezien worden als twee losse verhalen, de eerste een vakantie ervaring, waarin het boek The Rough Guide to Elvis een kleine rol speelt en een soort interview van Toon Nieuwenhuisen, de vorig jaar overleden Elvis imitator. Het tweede verhaal eindigt absurd en het laatste verhaal vrij abrupt met een beetje een open einde.

De heilige Antonio

Vandaag ook nog het boekenweekgeschenk De heilige Antonio door Arnon Grunberg in een dag uitgelezen. Ik had het gisteren om 16:48:48 bij De Slegte voor 1 Euro gekocht. Ik moet zeggen dat ik het een beetje een vreemd boekje vond. De schrijver suggereerd ook dat hij het uit het Engels vertaald heeft, maar dat lijkt me erg sterk. Alhoewel het verhaal iets wat bizar eindigd, klinkt het toch heel geloofwaardig. Ik ben wel benieuwd waar Grunberg de inspiratie voor dit verhaal vandaan heeft gehaald. Het zou me niets verbazen als het toch ergens op de werkelijkheid is gebaseerd.


Maandag 16 maart 2009

Blokhut

Vanavond is Annabel opgehaald door de moeder van een goede vriendin die ze via school kent. Ze gaat de komende week, net zo als afgelopen week, voor vier nachtjes bij hen logeren. De laatste tijd komt Annabel thuis niet echt tot rust en vind ze het moeilijk om aan haar huiswerk toe te komen. Toch wil ze heel graag hard werken zodat ze volgend jaar misschien naar 3-HAVO kan overstappen. (Vandaag heeft ze nog een 10 gehaald voor Nederlands.)

De familie woont in een heel bijzonder houten huis, dat ze zelf aanduiden met "onze blokhut". De balken die de muren uitmaken zijn inderdaad om-en-om gestapeld als een echte blokhut.

Gisteren is Annabel samen met Li-Xia naar de Intratuin geweest om wat spulletjes te kopen. Thuis heeft ze die, op haar zeer creatieve manier, samengevoegd tot een prachtig schaal met daarin waxinelichtjes met de geur van Magnolia. Die heeft ze vanavond meegenomen naar de familie waar ze logeert om hen te bedanken.


Dinsdag 17 maart 2009

Gala

Vanochtend het boekenweekgeschenk Gala van Ronald Giphart uitgelezen nadat ik er gisteren in was begonnen. Ik heb het boek afgelopen zaterdag om 16:48:48 gekocht bij De Slegte voor 1 Euro. Het boek heeft wel een grappig vertel perspectief. De hoofdpersoon richt zich in het verhaal tot haar net overleden minnaar. In haar verhaal lopen twee verhaallijnen door elkaar. Enerzijds verteld ze over de gebeurtenissen van de afgelopen dag, maar daar door heen verteld ze het verhaal van hun geheime verhouding. Af en toe onderbreekt ze haar verhaal met opmerkingen van haar vader, die ze als enige op de hoogte heeft gebracht van haar verhouding. Ondanks dat er grappige dingen in het verhaal voorkomen, kwam het verhaal toch heel serieus op mij over en maakte het dat ik nadacht over mijn eigen leven. (De minnaar van de hoofdpersoon, overleed vrij plotseling binnen een maand.) Wat zou er gebeuren als ik plotseling zou overlijden? Maar ook: Wat heb ik met mijn leven bereikt? Wat doe ik met mijn leven? Waar leef ik voor?


Woensdag 18 maart 2009

Bloedprikken

Vanmiddag belde Li-Xia met een vage vraag over wat onze huisarts heeft gezegd. Ik had haar gisteren een briefje gegeven om bloed te laten prikken. (Dit omdat ze in het verleden eerder met medicijnen moest stoppen omdat haar bloedwaarden voor de lever niet goed waren en omdat ik recentelijk heb gelezen dat er een mogelijke relatie bestaat tussen een slecht werkende lever en Alzheimer. Vanochtend ook een afspraak bij de neuroloog gemaakt voor 15 mei.) Ik vroeg haar of ze dat had gedaan en ze zei van niet. Ik zei dat ze het briefje moest gaan zoeken en me daarna terug te bellen.

Nog geen minuut later belde ze me met de mededeling dat ze het had gedaan. Ik vroeg haar of ze bij haar bloed hadden afgenomen. Nee, antwoordde ze stellig. Ik vroeg haar wat ze had gedaan. Ze vertelde me dat ze er wel naar toe was gegaan, dat het druk was, en dat ze daarna naar fitness was gegaan, wat in hetzelfde gebouw was. Na afloop was ze schijnbaar nog een keer daar langs gegaan, en hadden ze haar verteld dat alles klaar was. Ik begreep er helemaal niets van en toen ik zag (op de website) dat ze maar tot half 11 open waren, vermoedde ik dat ze misschien weg was gelopen nadat ze het briefje had in geleverd en dat ze half 11 was teruggekomen. Ik heb haar verschillende keren gekeken om naar haar armen te kijken, maar volgens haar was ze niet geprikt. (Het woord "elleboog" begreep ze niet.)

Uiteindelijk heb ik zelf maar even naar het laboratorium gebeld en daar konden ze me al snel vertellen dat ze wel geprikt was. Toen ik haar daarover opbelde, moest ze er van lachen, want ze kon het zich echt niet herinneren. Ik zal vanavond nog wel even voor de zekerheid in haar ellebogen kijken of daar nog iets te zien is.


Donderdag 19 maart 2009

Mogelijk verband tussen Reminyl en epilepsie

Volgens een Engelstalige persbericht zou er mogelijk een verband kunnen bestaan tussen Reminyl en epilepsie bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Professor Tibor Harkany heeft (bij muizen) ontdekt dat een te veel aan beta-amyloïde tot gevolg heeft dat zenuwcellen vaker afvuren, wat in bepaalde gevallen kan leiden tot een epileptische verschijnselen. Sommige medicijnen, zoals Reminly, wat Li-Xia op dit moment gebruikt, versterken de signalering tussen zenuwcellen en zouden dus in theorie epileptische verschijnselen kunnen versterken.


Zaterdag 21 maart 2009

Boeken

Vandaag drie boeken bij De Slegte gekocht om 16:08:55. Dit zijn: De laatste twee boeken waren voor Annabel.


Vrijdag 27 maart 2009

Twee dochter en een reiger

Vanochtend het boekje Twee dochter en een reiger van Martin Bril uitgelezen waarin ik op 21 maart ben begonnen en dat ik op 28 februari had gekocht bij De Slegte als 3 voor 10 Euro. Ik vond het een leuk en prettig te lezen boekje. Het is wel duidelijk dat het een verzameling columns is die eerder elders zijn gepubliceerd. Vooral tegen het eind wordt dit een beetje hinderlijk als hij voor de zoveelste keer uitlegt dat hij twee dochter heeft. Prima als je je columns tot een boekje bundelt, maar neem dan tenminste nog even de moeite om hier en daar een zin even iets aan te passen en een eventuele herhaling, dat je dochter geen kusje meer wil op het schoolplein, weg te laten of te herschrijven. Of zet er anders de datum waarop de column verschenen is er boven, want dan kun je als excuus aanvoeren dat het een letterlijke weergave van de column is.


Zaterdag 28 maart 2009

De pianoman

Vanmiddag het boekenweekgeschenk De pianoman van Bernlef uitgelezen waar ik gisteren in was begonnen. Ik had het op 14 maart voor één Euro gekocht. Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een man die aanspoelde op het strand van Sheerness op 7 april 2005. Het verhaal is vlot geschreven en komt op mij als realistisch over.


Dinsdag 31 maart 2009

Zwertocht tussen de sterren

Vanavond het boek Zwertocht tussen de sterren (Citizen of the Galaxy) van Robert Heinlein uitgelezen waarin ik afgelopen zondag in was begonnen, nadat ik het op zaterdag bij boekwinkel Kruimeltje gekocht had voor vijf euro. Ik heb dit boek al twee keer eerder gelezen en wel op 13 en 14 mei 1977 en 13 maart 1982. Nu begrijp ik weer waarom ik het boek de vorige twee keren in een dag heb uitgelezen. Als ik er dit keer de kans voor had gehad, had ik het waarschijnlijk weer gedaan. Het is gewoon een heel spannend maar ook zeer interessant verhaal. Wat me vooral opvalt zijn de consistentie van de door hem gecreëerde alternatieve samenlevingen.


Thuis pagina | Februari 2009 | April 2009