Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek februari 2015



Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
 1   2   3   4   5   6   7
 8   9  10  11  12  13  14
15  16  17  18  19  20  21
22  23  24  25  26  27  28


Maandag 2 februari 2015

Spock

Vanaf het begin dat Star Trek op TV kwam, was ik altijd gefascineerd door Spock, het half-mens half-Vulcan karakter dat vooral gekenmerkt werd door zijn logische manier van redeneren en zijn schijnbare afwezigheid van emoties. Ik zag dat toen al iets wat de moeite waard was om na te streven.

Ik herinner me dat ik echt een beetje schok toen iemand die ik respecteerde tijdens mijn studietijd zei dat ik een gevoelsmens was, dit omdat ik er altijd vanuit gegaan was dat handelde vanuit mijn verstand. Ik realiseerde dat ik inderdaad sterk gedreven werd door mijn gevoelens en dat ik zeer sterke gevoelens had, maar dat ik vooral moeite had om deze te uiten en dat ik voortdurend bezig was om mijn gevoelens te rationaliseren of althans te proberen ze te begrijpen. Dit deed ik veelvuldig door in mijn dagboek te schrijven.

In de Star Trek film uit 2009 hoort Spock zijn vader het volgende tegen hem zeggen: "Emotions run deep within our race. In many ways more deeply than in humans. Logic offers a serenity humans seldom experience. The control of feelings so that they do not control you."

Gisteren las ik een artikel over een onderzoek dat was gedaan om te kijken hoe de mening van mensen beïnvloed kan worden. In dit geval betrof het een groep van mensen in Amerika die weigeren om hun kinderen te laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat ze bang zijn dat dit tot autisme zou kunnen leiden. Uit het onderzoek bleek dat mensen niet op andere gedachten konden gebracht worden door ze wetenschappelijke feiten te presenteren. Sterker nog, dit had vaak zelfs een averechts effect.

Vanochtend realiseerde ik me dat ik vaak probeer om mensen te overtuigen met feiten. Toen herinnerde ik me ook dat mensen mij wel eens gewaarschuwd hebben dat het enkel presenteren van feiten, vaak niet goed werkt, dat je eigenlijk eerst iemand in een goede stemming moet brengen (bijvoorbeeld door ze te prijzen) voordat je ze probeert over te halen om iets van jouw aan te nemen. Dat je feitelijk een beetje moet slijmen, een spelletje moet spelen van geven en nemen. Ik merk dat ik dit erg moeilijk vind. Ervaar het als een vorm van oneerlijk zijn. Ik heb ook regelmatig het verwijt gekregen dat ik minder direct moest zijn, dat ik mijn mening en/of kritiek wat subtieler zou moeten brengen. Ik probeer dit nu wel toe doen, maar ik vind niet altijd makkelijk om te doen en merk vaak pas achteraf dat ik hierin weer in de fout ben gegaan.

Is het probleem misschien dat ik gewoon te eerlijk en te open ben dan sociaal aanvaardbaar is? Kan je dat ook scharen onder een vorm van autisme, je wel goed in kunnen leven in hoe andere denken en doen, maar grote moeite hebben om te weten hoe je in bepaalde omstandigheden moet handelen en/of reageren?

Kwam nadat ik dit alles overdacht had tot de vreemde conclusie dat ik misschien van nature wel meer op Spock lijk (in de manier waarop ik omgaan met mijn heftige emoties en mijn sterke nadruk op logica en feiten) dan ik vroeger gedroomd had te willen worden.


Dinsdag 17 februari 2015

Boeken

Om 11:43:13 heb ik het boek The Bite in the Apple: A Memoir of My Life with Steve Jobs van Chrisann Brennan, ISBN:9781250048547, bij boekhandel Broekhuis voor € 15,50 gekocht. Vandaag is het boek Understanding the World van Sandra Rendgen en Julius Wiedemann, ISBN:9783836548830, aangekomen wat ik vorige week bij Taschen besteld had. Het weegt ruim 3,7 Kg. Het heeft 456 pagina van 24,6 bij 37,2 cm. Het bevat enkel infographics: informatieve illustraties, vaak schematisch en met grafieken en tabellen in allerlei vormen, maar ook kaarten. Eigenlijk van alles wat. Voor iemand die visueel is ingesteld, een boek waar je uren in kunt bladeren en naar kijken. En dat alles voor net geen 50 Euro (inclusief verzendkosten).


Donderdag 19 februari 2015

Bakje met water

Zag vanochtend dit bakje met water op de tafel buiten staan. Het water staat in de onderste (bovenste) helft van het bakje dat op z'n kop staat. Hoe is dit mogelijk? Ik heb deze foto niet onder een vreemde hoek gemaakt of bewerkt. De verklaring is dat ik dit bakje omgekeerd heb toen ik zag dat het regenwater dat er in was gevallen op een ochtend bevroren was, omdat ik bang was dat het misschien kapot zou vriezen. Ik denk dat toen eerst een klein deel van het ijs gesmolten is dat een afsluiting tussen de rand van het bakje en de tafel heeft gevormd en dat vervolgens het blok ijs naar beneden is gevallen en gesmolten is. Door het druk verschil tussen de binnen en buitenkant, kon het water toen niet meer ontsnappen.


Zaterdag 21 februari 2015

Drukke zaterdag

Het was weer een drukke zaterdag. Viel net bijna in slaap achter de PC. Vanochtend de stad in geweest en daar om 11:35:52 bij boekhandel Broekhuis het boek Infinite Jest van David Foster Wallace, ISBN:978031606652, gekocht voor € 16,99. Ik had het boek vorige week woensdag besteld nadat ik er over had gelezen in de roman Ik ben Maan van Maan Leo, waarin het boek een belangrijke rol speelt. Infinite Jest wordt ook wel aangeduid als een encyclopedische roman. Het telt 1079 pagina's waarvan de laatst 96 pagina's noten en errata bevatten. Ik heb begrepen dat het een zeer complexe roman is met heel veel personen, zoveel dat er op het internet plaatjes zijn te vinden om de verbanden tussen al deze personen uit te leggen. Nog geen idee wanneer ik het boek ga lezen. Misschien wel nooit, want er zijn nog zoveel andere boeken die ik nog moet lezen. Als ik er aan begin, zou ik er wel eens heel lang over kunnen doen en wellicht ook aantekeningen gaan maken.

Vandaag ook druk bezig geweest met het plaatsen van nieuwe kasten (stellingen) op zolder om wat spullen efficiënter te kunnen opruimen. Daarvoor moesten ook wat kasten (of dingen die we daar voor gebruikte) verwijderd worden. Heel wat keren heen en weer naar zolder gelopen. Ik heb nog steeds het idee dat mijn conditie nog niet helemaal de oude is na de griep die ik in januari heb gehad.

Ook nog met hulp, de wilg in onze achtertuin gesnoeid. Dat was weer een paar jaar geleden dat we dat hadden gedaan. Ook nog een aantal takken ingekort. Halverwege moesten we stoppen omdat het ging regenen. Even later zagen we ook grote sneeuwvlokken, die natuurlijk meteen smolten wanneer ze de grond raakte. Een half uur later scheen de zon weer en konden weer verder. Het is nu wel weer heel licht achter in de tuin.


Zondag 22 februari 2015

Drie kolen schotel

Weer eens creatief geweest met eten koken voor mezelf. Wel een beetje gedwongen, want ik had nog een stronk broccoli en een half zakje gesneden spitskool liggen die niet meer te lang konden blijven liggen. Daar nog wat andere ingrediënten bij gedaan. Volgorde van wokken sambal, teentje knoflook, gember, rode ui, halve rode paprika, tomaat, spitskool, broccoli (vier minuten, met wat water op een bord, in de magnetron 'geblancheerd'), vier blaadjes Chinese kool en vier champignons. Op het eind nog wat kruiden toegevoegd en wat tomatensaus van de nasi speciaal van afgelopen donderdag. De combinatie van drie kolen gaf wel een interessant smaakpalet.


Donderdag 26 februari 2015

The Bite in the Apple

Vandaag het boek The Bite in the Apple van Christann Brennan uitgelezen waarin ik vorige week dinsdag was begonnen. Zij was de eerste vriendin van Steve Jobs en is de moeder van zijn eerste kind, hun dochter Lisa Nicole Brennan-Jobs. Een zeer boeiend boek waarin Brennan wellicht een redelijk 'donker' beeld van Jobs schetst. Toch lijkt het dat ze het boek niet uit rancune heeft geschreven, want ze doet het op een heel integere manier, waarbij ze zowel de positieve als de negatieve punten van hun relatie belicht en ook op een volwassen manier afstand neemt van hoe alles is gegaan. Feitelijk stelt ze de Japanse Zen priester Kobun in een kwader daglicht en schetst ze hem als een van de meest invloedrijke mensen in het leven van Jobs wat betreft zijn karakter(mis)vorming in zijn jongere jaren.

(Aanvulling)


Thuis pagina | Januari 2015 | Maart 2015