Failliet Telic: doorstart met helft personeel

HENGELO - Curator W. Haafkes van het failliete softwarebedrijf Telic heeft overeenstemming bereikt met Jansen Holding uit Veenendaal over overname van het bedrijf. Daarmee wordt Telic weer eigendom van het bedrijf waaruit het in 1996 ontstond.

Vijftien van de 32 personeelsleden van Telic kunnen bij de nieuwe eigenaar in dienst treden. Telic werd via een aandelenruil begin dit jaar eigendom van branchegenoot Improve en verhuisde van Enschede naar Hengelo.

Ook onder de vleugels van Improve redde Telic het niet. Het bedrijf bezweek twee weken geleden onder een schuldenlast van bijna drie miljoen euro. Tot de aandeelhouders hoorden de Nationale Investeringsbank en het Innofonds Twente.

Telic ontwikkelde een softwareprogramma waarmee bedrijfsprocessen kunnen worden geïntegreerd, maar er was onvoldoende geld om het pakket te voltooien. Wel was het pakket, afhankelijk van de specificaties, al voor 120.000 tot 450.000 euro verkocht aan klanten in de industrie. Door het bankroet van Telic dreigden deze afnemers ernstig gedupeerd te worden.

Een klantengroep, bestaand uit zestien gebruikers uit de papier- en houtverwerkende industrie, meldde zich dan ook bij curator Haafkes als koper. Haafkes koos echter Jansen Holding als overnemende partij, omdat dit bedrijf het eigendomsrecht van het Telic-pakket claimde. Haafkes: 'De oprichters van Telic hebben het pakket in 1996 voor acht miljoen gulden gekocht van Jansen, maar die zegt 2,9 miljoen nog niet betaald te hebben gekregen. Telic had het pakket daarom vrijwillig in onderpand gegeven aan Jansen Holding.'


Bron: De Twentsche Courant Tubantia


March 2002 Online Diary of Frans