Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, maart 2008



 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
 16 17 18 19 20 21 22
 23 24 25 26 27 28 29
 30 31


Zondag 2 maart 2008

Sleutels

Gisteravond om half 12 ontdekte Li-Xia dat ze haar huissleutels kwijt waren. We hebben er een uur naar lopen zoeken, maar ze niet kunnen vinden. Vandaag door gegaan met zoeken en meteen maar de gelegenheid gebruikt om wat dingen schoon te maken. Na ruim anderhalf uur melde Li-Xia dat ze had gevonden. Ze zaten in een tasje met kleren die ze gisteren voor Andy gekocht had. Het gebeurt vrijwel dagelijks dat ze zegt haar sleutels (of iets anders) kwijt te zijn, maar meestal vind ze ze dan weer binnen een paar minuten terug. Het is toch wel iets om je zorgen over te maken, want stel dat ze de sleutels in de buitendeur had laten zitten en dat iemand ze mee had genomen.


Dinsdag 4 maart 2008

Rouwverwerking

Vanavond ben ik, op de fiets, naar het Alzheimer Café gegaan. Het thema van de avond was "Rouwverwerking". De vrouw die de inleiding deed, heeft zich in haar werk bezig gehouden met terminale patienten en rouwverwerking. Zelf heeft ze samen met haar broers en zussen ook zeven jaar lang voor haar dementerende moeder gezorgd. Ik vond dat in haar verhaal het prespectief van de partner iets te weinig naar voren kwam. Volgens mij zijn er toch een aantal verschillen in de beleving van partners en die van andere familieleden. Opnieuw werd ik me bewust van de uitzonderlijke situatie waarin ik zelf verkeer. Na afloop heb ik nog even gepraat met de spreekster over mijn situatie. Ze heeft wel wat nuttige opmerkingen gemaakt, vooral ook wat betreft de situatie van Annabel.


Maandag 10 maart 2008

De troost van Melancholie

Gisteren heb ik het boek De troost van Melancholie van Jozef Zehentbauer uit gelezen. De ondertitel van het boek is De droevige lichtheid van het bestaan. Het boek handelt over mensen met een melancholisch karakter. Ik kan me niet vinden in alles wat de auteur schrijft, maar ik ben wel tot de conlusie gekomen dat ik ook een melancholicus ben. Volgens de auteur waren vele grote wetenschappers en kunstenaars ook melancholici. Hij ziet het dus niet als een negatieve eigenschap. Ook vind hij dat depressiviteit en melancholie twee duidelijk verschillende dingen zijn. Melancholische mensen zijn niet per definitie depressief. Hij betoogt dat mensen pas depressief zijn als ze hun neerslachtigheid als een ziekte ervaren. Het is wel een grappig boekje en misschien ook wel nuttig geweest om te lezen.


Donderdag 20 maart 2008

Hugo Claus

Gisteren hoorde ik dat Hugo Claus zelf het einde van zijn leven heeft gekozen door middel van euthanasie omdat hij de Ziekte van Alzheimer had. Nu ben ik wel benieuwd hoe dat gegaan is, want ik zag gisteren een fragment van een interview van iemand die recentelijk nog bij Claus op bezoek was geweest en herinneringen uit het verleden had opgehaald. Hier lijdt ik uit af dat Claus nog in de begin fase van de ziekte zat. Volgens recht en regel website mag euthanasie bij dementie niet omdat een demente wilsonbekwaam is. Maar niet iedereen met de ziekte van Alzheimer is meteen wilsonbekwaam, zeker niet iemand in de begin fase van de ziekte. Maar goed dan moet er dus wel sprake zijn van ondragelijk lijden. In België is hier schijnbaar eerder sprake van dan in Nederland, want in Nederland is het niet gebruikelijk dat euthanasie bij beginnende dementerende mogelijk is. Zie ook het artikel Euthanasie en dementie: nee heb je voor meer informatie over dit onderwerp.


Zaterdag 29 maart 2008

Broeken

Gisterochtend constateerde ik dat een van mijn broeken was versleten. Toen ik een andere broek pakte, ontdekte ik dat er een gat in een van de zakken zat en heb ik dat gerepareerd. Toen ik 's avonds thuis kwam, maakte Li-Xia een terloopse opmerking dat ik boven moest gaan kijken om te zien wat ze gekocht had voor mij. Ik keek haar vragend aan en ze antwoordde dat ik haar toch gevraagd had om nieuwe broeken te kopen. Het bleek dat ze drie nieuwe broeken had gekocht. Ik zei haar dat ik haar helemaal niet gevraagd had om nieuwe broeken te kopen. Dit lijkt me toch een vorm van confabulatie, want later kwam ik er achter dat ze dacht dat ik geen broeken meer had. Maar ze wist gewoon niet waar ze hingen/lagen. Vanmiddag zijn we om half vier met z'n tweetjes naar de stad gegaan en hebben de broeken teruggebracht omdat ik ze niet echt lekker vond zitten. Gelukkig deden ze er bij de winkel niet moeilijk over. Daarna hebben we nog wat rond gekeken in de stad en zijn we nog samen met Annabel Döner Kebab en Falafel wezen eten, zoals we wel vaker doen.


Maandag 31 maart 2008

Medicijnen

Gisteravond lag Li-Xia al onder de dekens toen ik onze slaapkamer in kwam. Toen ik in bed stapte stond ze op met de mededeling dat ze haar medicijnen moest innemen. Ik dacht dat ze hier doelde op de Xyzal pil die ze 's avonds meestal inneemt. Ik was een beetje verbaasd toen ik haar naar beneden hoorde lopen, want haar Xyzal pillen heeft ze in de badkamer liggen. Ik hoorde haar beneden ook een glas met water pakken. Toen ze weer boven kwam, bleek dat ze haar Reminyl pil en nog wat vitamines en dergelijke ingenomen had. Ik vroeg haar waarom ze dat had gedaan. En toen bleek dat ze plotseling bevangen was geweest met de angst dat ze ze vergeten was en in een opwelling naar beneden was gegaan. Ik sprak mijn bezorgdheid hier over uit. Toen ik vanochtend in haar medicijndoos keek, was het een beetje een rommeltje.


Thuis pagina | Februari 2008 | April 2008