Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2008 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
 13 14 15 16 16 18 19
 20 21 22 23 24 25 26
 27 28 29 30


Dinsdag 1 april 2008

Claimgedrag

Vanavond was het onderwerp van het Alzheimer Café "claimgedrag", een onderwerp dat me niet meteen aanspreekt. Ik heb nog even getwijfeld of ik wel zou gaan en of ik met de fiets of de auto zou gaan. Ondanks dat het regende ben ik toch met de fiets gegaan. Gelukkig klaarde het snel op. Wel kwam halverwege kwam ik door een aantal straten die half blank stonden. Alles leek er op alsof er vlak daarvoor in dit deel van de stad een flinke wolkbreuk was geweest. De spreker van de avond was iemand die bij een verpleeghuis heeft gewerkt en die ik ook kende via de partnergroep van de jong dementerende. Het werd een interessante voordracht en ook de bespreking naar de pauze was interessant. Opnieuw werd duidelijk hoezeer de principes die van toepassing zijn in de omgang met kinderen ook werken in de omgang met dementerende die probleemgedrag vertonen. Naast mij zat een man die bij een stichting werkte die bewindvoerding deed voor gevallen waarbij er niemand van de familie is die in staat is om het te doen.


Vrijdag 4 april 2008

Datums

Ik was gisteravond naar een bijeenkomst op het verpleeghuis voor de families van bewoners en mensen die de dagbehandeling bezochten. Ik trof daar ook een aantal mensen uit de jongdementerende groep en hun partners. Tijdens de avond sprak ik met een man uit de groep van Li-Xia die een dochter heeft van dezelfde leeftijd als Annabel. Ik vroeg hem wanneer haar verjaardag was en toen antwoordde hij heel nochelant: "O, dat weet ik niet." Eerlijk gezegd was ik wel een beetje verbaasd hierover. Thuis gekomen vroeg ik Li-Xia naar de dagen waarop Andy en Annabel jarig zijn. Ze had wel wat moeite om die te herinneren. Toen ik haar vroeg in welk jaar Andy geboren was, had ze daar geen antwoord op. Ik probeerde haar te helpen door te zeggen dat hij in 2007 tien was geworden, maar ze kwam er niet uit. Ook het geboorte jaar van Annabel wist ze niet. Ik vroeg haar toen op welke dag we getrouwd waren. Ze had geen idee. We moesten er allebei een beetje om lachen. Toen vroeg ik haar naar de sterfdag van haar vader (dat is de dag voor onze trouwdag), maar ook daar had ze geen enkel idee van. Ik vroeg haar tenslotte naar haar eigen geboortedatum. Ze antwoordde "25 mei". Ik vroeg haar of ze het zeker wist en vertelde haar tenslotte toen ze volhield dat het 27 mei was. Ik vroeg haar naar haar geboorte jaar en ze bleef me het antwoord schuldig. Ik stelde voor dat ze het in het Chinees zou opschrijven. Ze schreef 57.5.15. Dus ze wist haar geboorte jaar nog wel. (De Chinezen schrijven data in de omgekeerde volgorde.) Ik vroeg haar waarom ze 15 had geschreven en ze corrigeerde het in 25. Ik wees haar er op dat het 27 moest zijn. Opnieuw moesten we beide lachen, maar eigenlijk is het helemaal niet om te lachen. Even later vroeg ze me wat onze postcode was. Ik zei het, maar ze vroeg of ik het kon opschrijven. Toen ik het opgeschreven had, herkende ze.


Zaterdag 12 april 2008

Publiekswissel

Ik moest vandaag onverwachts rijden voor het voetbalteam van Annabel. Gelukkig was Andy naar de weekendopvang en Li-Xia was de stad in winkelen en had ik verder ook geen dringende zaken. Annabel speelt als enige meisje in een C4 jongensteam. Ze is de afgelopen weken wel bij de training van een meisjesteam wezen kijken, maar daar vond ze niets aan, want die meisjes rende met z'n allen maar een beetje dom achter de bal aan. Het was lekker weer om te voetballen. Het betrok tijdens de wedstrijd wel een beetje en er is ook nog een druppel gevallen, maar aan het eind van de wedstrijd scheen de zon weer. Er waren naast mij nog drie moeders en een vader. Die andere vader trad op als lijnrechter. De moeder van de keeper heeft de organisatorische leiding. De tweeling zus van de keeper is een van de beste vriendinnen van Annabel. Ze wonen bij ons in de buurt. De trainer was er ook bij. In de eerste helft scoorde de tegenpartij een doelpunt. In de tweede helft was de fut er een beetje uit en werden er nog vijf tegen doelpunten gemaakt. De lijnrechter van de tegenpartij floot erg scherp, wat eigenlijk wel een beetje flauw was, want als je voorstaat en er loopt een jongen een halve meter buitenspel, dan is het niet erg sportief om meteen te gaan fluiten. Annabel rende nog heel fanatiek rond en de trainer zei dat ze erg taakgericht bezig was. Hij was erg tevrede met haar en twee minuten voor het einde van de wedstrijd gaf hij haar een publiekswissel. Ze begreep eerst niet wat er aan de hand was, maar toen begonnen wij allemaal te klappen voor haar. Na afloop van de wedstrijd bleek dat er bij de tegenstander ook een aantal spelers uit het C1 team meespeelde, zogenaamd omdat ze spelers te kort kwamen. De trainer vond dat daardoor de dag verpest hadden, want die jongens domineerde eigenlijk de hele wedstrijd en ontnamen daarmee de andere spelers de gelegenheid om er iets van te leren.


Zaterdag 26 april 2008

Batavierenrace

Vandaag was het heerlijk weer. Li-Xia, Annabel en ik hadden om vijf uur afgesproken bij het Camel om daar te eten, zoals we wel vaker doen. Kort daarvoor was ik nog even bij De Slegte langs geweest. Ik had daar het boek Zibaldone gekocht, dat een uit het Italiaans vertaalde bloemlezing van Frans van Doornen is van het boek Zibaldone di pensieri door Giacomo Leopardi. Het was redelijk druk in op de Oude Markt van Enschede vanwege de 36de Batavierenrace. De Batavierenrace is de grootste estafetterace in de wereld. Terwijl ik op het terras van Camel zat, hoorde ik plotseling de stem van Erica Terpstra. Het bleek dat de herstart voor de dames etappe naar de Universiteit aanstaande was. Die vond plaats om vijf uur. Er werd afgeteld en er klonk een luidde knal, van een soort kanon, bleek later. Kort daarna arriveerde Li-Xia en Annabel en bestelde wij ons eten (donner kebab, falafel en gebakken aardappeltjes). Terwijl we zaten te eten was de start van de laatste mannen etappe, opnieuw met kanonsschot. De lopers kwam via een rondje door de stad weer terug over de Oude Markt. We waren verrast door de snelheid van de lopers. Voorop liep een Afrikaan. I denk dat het Alan van US Handbal, a Keniaan, moet zijn geweest. Dat team had ook een vrouwlijke Keniaan met de naam Peninah ingezet op de laatste vrouwen etappe. Ik denk dat deze renners ook mee doen aan de Marathon van Enschede die morgen plaatsvind.


Woensdag 30 april 2008

Koninginnedag

Vanochend ging de wekker al om vijf uur. Het is niet dat we dag hadden vergist (en wilde gaan dauwtrappen) maar Annabel wil graag vroeg in de stad wezen om haar spulletjes te verkopen op de vrijmarkt. We waren pas rond 12 uur gaan slapen en om 2 uur was ik ook nog een keer wakker geworden door Li-Xia die in huis rondliep omdat ze niet kon slapen. Ik krijg de indruk dat haar slaap/waak patroon, vooral nu in de vakantie, een beetje aan het vertroubelen is. Omdat we zo vroeg zouden opstaan was Ruth, een vriendin van Annabel, gisteren al gekomen om bij ons te logeren.

Gisteravond vond Annabel ook nog een zak pepernoten in de schuur terwijl ze bezig was om een kinderfiets uit de rommel te halen. Zou het de laatste zijn? De zak was al meer dan een jaar overtijd, maar Li-Xia heeft hem opengemaakt en geconstateerd dat de pepernoten nog goed zijn.

Tegen een uur of zes zijn we richting de stad gegaan. Annabel en Ruth zijn op de fiets gegaan en ik ben met de spullen in de auto gegaan. Het was nog heel erg rustig in de stad. Ze waren de eerste die op het plein voor de Zuidmolen neerstreken. (Annabel had een keer in Borne meegemaakt dat het rond vijf uur al vol was.) Nadat we spullen hadden uitgeladen, ben ik weer naar huis gegaan. Tegen een uur of negen ben ik weer op de fiets naar de stad gereden. Ik heb wat rondgekeken. Bij de winkel Pijp-lines kwam ik de tweeling van "De Beauty en de Nerd" tegen. Aan een van hen heb ik gevraagd of hij nu hier werkte, waarop hij antwoordde dat hij vrijwilliger was. Ik kwam ook nog iemand tegen van het verpleeghuis waar Li-Xia naar de jong dementerende groep gaat. Maar ik heb ook nog achter de dames gezeten en toegekeken hoe het met de zaken ging.

Rond een uur of elf stond Li-Xia plotseling voor onze neus. Ondanks dat er regen en onweer was voorspeld, was het heerlijk weer, en waren er maar een paar spatjes gevallen. Li-Xia ging ook nog even de stad door. Het ging goed met de verkoop van de spullen. Vooral de vele happy meals speeltjes deden het goed. Ook de stijltangen trokken veel aandacht, maar meestal was die van korte duur zodra Annabel had gezegd hoeveel ze er voor wilde hebben.

Op een gegeven moment kreeg Annabel honger en toen heb ik een soort van pannekoek gevult met prei en een of andere kerrie gekocht voor een euro. Later heb ik er ook nog eentje voor mezelf gekocht.

Li-Xia en ik zijn ook nog even bij Scapino naar binnen gegaan en daar een paar sloffen voor mij gekocht. De Plus markt in De Zuidmolen bleek ook open en Annabel vroeg of wij een flesje water konden kopen voor haar. Dat hebben gedaan en meteen ook wat aardappelen en een prei gekocht. Wat later zijn we ook nog naar de Media Markt gelopen, want de winkels in de Klanderij waren open. Onderweg kwamen we ook een slippende auto tegen op het Van heekplein.

Tegen een uur of drie zijn we naar huis gegaan en ben ik weer met de auto naar de stad gereden om de overgebleven spullen op te halen.


Thuis pagina | Maart 2008 | Mei 2008