Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, augustus 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
 16 17 18 19 20 21 22
 23 24 25 26 27 28 29
 30 31


Maandag 3 augustus 2009

Pals, Spanje

Vanmiddag ontving ik een SMSje van Annabel dat zij om 13:20 vanuit Pals in Spanje heeft verzonden. De tekst van het SMS was: "Hey papa, we zijn nu in spanje! We hebben vannacht 2 keer gestopt. Het is in de auto 34 graden. Hopelijk hebben jullie ook lekker weer! Annabel." Ze was gistermiddag met mijn zus en haar nichtje vertrokken vanuit Maarsen en ze zijn dus in een ruk doorgereden. Of Annabel en mijn nichtje de hele nacht wakker zijn gebleven weet ik niet, maar het zou me niets verbazen.


Maandag 10 augustus 2009

Commode

Ik had weken geleden al een advertentie op marktplaats gezet voor de commode die tot drie weken geleden op de kamer van Andy heeft gestaan. De commode moest weg omdat Andy een nieuwe klerenkast heeft gekregen. Vandaag kwam daar een reactie op van een vrouw wiens vriendin recentelijk had ontdekt dat ze al zes maanden zwanger was.

De commode heeft al die tijd in delen bij ons in de gang gestaan en vanavond zouden ze hem komen ophalen. Natuurlijk vertelde ik het ook aan Andy. Die reageerde echter heel verdrietig en wilde plotseling dat we de commode terug zouden plaatsen op zijn kamer. De vrouw die de commode kwam ophalen, had een klein autootje, maar toch paste de delen van de kast er allemaal in. Ze was erg te spreken over de goede staat waarin de commode zich nog bevond. Ook nadat ze weg waren, bleef Andy vragen wanneer we de commode gingen terughalen. Maar dat is natuurlijk niet mogelijk. Ik wist niet dat hij er zo gehecht aan was, terwijl hij eigenlijk nooit iets met die commode deed en deze het laatste jaar eigenlijk geheel bedolven was geweest onder hoge stapels kleding. (Ergens verbaasde het me ook dat hij de verzameling planken in de gang herkende als zijn commode.)


Vrijdag 14 augustus 2009

Bleekselderij

Li-Xia wilde vanochtend, voordat ik naar mijn werk ging, nog boodschappen doen omdat ze de rest van de dag thuis moet blijven met Andy. Er hoefde eigenlijk niets gehaald worden, behalve dan misschien groenten voor vanavond. Er stond nog wat Broccoli en Sperzieboontjes van afgelopen dagen in de koelkast. (Daarnaast was er ook nog zuurkool, bonenschotel (pot), worteltjes (blik), rode kool (pot) en een stronk prei in huis.) Ik had niet zoveel zin in opnieuw broccoli of sperzieboontjes, dus ik suggereerde om bleekselderij ("long green one" zoals wij het noemen) te halen.

Toen Li-Xia na iets meer dan een half uur terugkwam, had ze drie stronken rabarber bij zich die ze bij de Sanders had gekocht. Ze leek zich er niet echt van bewust dat ze het verkeerde had gekocht. De rabarber had wel wat groene stukje, maar was verder toch echt rood. Ik ben teruggegaan naar de Sanders om ze te ruilen (want ik ben geen fan van rabarber en weet ook niet hoe het klaar te maken). Dat mocht gelukkig. Ik had geen bonnentje, maar op een van de stronken zat wel een prijssticker met datum en filiaalnummer.


Zondag 23 augustus 2009

Laura Dekker

Al een tijdje volg ik het nieuws rond Laura Dekker, het 13 jarige meisje die alleen met een zeilboot rond de wereld wil zeilen. Sommige mensen spreken er schanden van dat de ouders dit toestaan. Ervaren solozeilers spreken ook zo hun twijfels uit. Ze is al een keer alleen naar England gevaren en twee jaar geleden is ze zes weken alleen op stap geweest. Ze schijnt veel ervaring te hebben met zeilen, is zelfs op zee geboren en ik begrijp dat zo ook een aantal jaren met haar ouders de wereldzeeën heeft bevaren. Ik kan niet beoordelen of het veilig is voor haar om deze soloreis te ondernemen. Dit heeft er ook mee te maken dat niet iedereen het zelfde idee heeft van wat veilig is. Ik ben niet zo bang dat ze op zee verongelukt, maar wel dat ze mensen (in havens of op zee) tegen kan komen, die haar iets aandoen (bestelen, verkrachten, vermoorden). Je zou toch verwachten dat haar ouders haar in iedere haven opwachten, om in iedergeval de formaliteiten voor haar te regelen.

Ik geloof ook dat ze heel goed in staat is om door zelfstudie haar HAVO diploma in de komende jaren te behalen. De leerplichtwet, die oorspronkelijk bedoelt was om kinderarbeid te voorkomen, wordt soms wel wat te strikt toegepast. Maar goed nu probeert de Raad van de Kinderbescherming er ook een stokje voor te steken. Laura reageerd daar redelijk lakoniek op:

Ik vrees toch dat er enige naïviteit spreekt uit deze reactie. Ik krijg namelijk de indruk dat de Raad van de Kinderbescherming gewoonlijk niet praat met de betrokkenen. Het zou me niets verbazen als de mensen uit haar omgeving waarmee gesprekken zijn alleen bestaan uit gezagsdragers, zoals de directeur van de school waar ze naar toe ging.

Ik ga er vanuit dat de rechter morgen zal beslissen dat ze deze soloreis niet zal mogen ondernemen en ik sluit ook niet geheel uit dat ze de komende twee weken in een jeugdgevangenis terecht komt, want dat gebeurd er namelijk vaak met kinderen die uit huis geplaatst worden.


Donderdag 27 augustus 2009

Kookles

Vandaag krijgt Andy voor het eerst kookles op school. Ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. We hoefde geen brood mee te geven, dus ik neem aan dat ze iets gaan maken om tijdens de lunch op te eten. Andy heeft al moeite met het eten met een vork of een lepel, laat staan dat hij in staat is om iets te schillen. Daar is, zo lijkt mij, zijn motoriek veel te zwak voor. Maar wie weet, hij heeft al eerder laten zien dat hij bepaalde dingen kan, die ik niet verwacht had.


Zondag 30 augustus 2009

Azeza Morcy

Hier rechts een foto van de (toen) twaalf jarige Azeza Morcy, die voor haar Citotoets een score van 550 behaald. Ze zegt (bron): "Ik ben niet het type dat straks thuis gaat zitten om voor de kinderen pannekoeken te bakken. Ik wil tandarts worden. Ik ben geïnspireerd door Aletta Jacobs, de eerste Nederlandse vrouwelijke arts." Tijdens het afgelopen partijcongres zat Azeza naast Wouter Bos in de zaal en Lilianne Ploumen zei tijdens haar toespraak: Azeza zat op de IBS As-siddieq De Baarsjes II in Amsterdam. Dit is de school waar Staatssecretaris Dijksma recentelijk een bekostigingssanctie heeft opgelegd op basis van een rapport van de onderwijs inspectie. Het is inderdaad zo dat de school goed scoort wat betreft de Citotoets. Maar uit het rapport blijkt dat er veel aandacht wordt besteeds aan het oefenen voor de Citotoets en dat daar voor ook veel van het overige onderwijs, inclusief gymlessen, voor moet wijken. Oud-leerkrachten van deze school maken keer op keer melding van misstanden. Niet moslim docenten worden gediscrimineerd en andere culturen worden uitgesloten. Het is ook een school waarin in de hoogste klassen jongens en meisjes gescheidde onderwijs krijgen.

Je gaat je dan ook afvragen, wat Azeza precies bedoelde met dat ze Aletta Jacobs als haar voorbeeld ziet, mede gezien de zeer gezichtsbedekkende hoofddoek die ze nu al op jonge leeftijd draagt. Droomt ze misschien van een tandartsenpraktijk voor uitsluitend moslim vrouwen, zodat die vrouwen zonder zorgen in overeenstemming met hun geloof tandheelkundige zorg kunnen krijgen? Maar is er dan niet veeleer sprake van segregatie dan van integratie en lijkt het dan meer te gaan om de emancipatie van de moslims dan om de emancipatie van vrouwen binnen de islam? Laten we hopen dat dit intelligente en, zo te zien, ook vrolijke meisje het niet zover zal laten komen.

Aanvulling: CITO score van As-Siddieq haatschool is gemanipuleerd.


Thuis pagina | July 2009 | September 2009