Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juli 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
 12 13 14 15 16 17 18
 19 20 21 22 23 24 25
 26 27 28 29 30 31


Vrijdag 3 juli 2009

discriminatie.nl

De website discriminatie.nl heeft toch wel weer een zweem van politiekecorrectheid. Op de eerste pagina staat een plaatje van een gesluierde moslima die een bordje voor haar gezicht houdt met daarop een ongesluierd gezicht. Ik heb echter nergens het omgekeerde gezien: een ongesluierde vrouw die voor haar gezicht een afbeelding houdt van zichzelf met een sluier. Immers in sommige wijken in Nederland wordt je op straat uitgescholden voor hoer als je als vrouw zonder sluier over straat gaat. Of er wordt naar je gesist. En dat het niet alleen bij verbaal geweld blijft is helaas ook een feit. Regelmatig worden ook autochtone vrouwen fysiek lastig gevallen op straat door jongens met een Moslim achtergrond.


Zaterdag 4 juli 2009

Deurslot

Vandaag een nieuw deurslot voor de voordeur gekocht en gemonteerd. Van de week had ik de cylinders van de achterdeur, de schuur en de poort al vervangen. Afgelopen maandag werd ik door iemand van FysioGym gebeld met het bericht dat Li-Xia haar huissleutels kwijt was. Later bleek dat er ook nog iets met onze achternaam er op, verdwenen was. Ik ben met Li-Xia naar FysioGym geweest en daar ontdekte ik dat ze de gewoonte heeft om alleen maar haar portemonnee in een kluisje te bewaren. (De kluisjes zijn niet erg groot.) Het lijkt er sterk op dat de huissleutels ontvreemd zijn uit haar jas terwijl deze in de kleedkamer hing. Ik ging toen ook de verdwijning van haar handtas in een ander licht plaatsten. Dinsdagochtend constateerde we dat het paspoort en rijbewijs van Li-Xia ook verdwenen zijn. De meest waarschijnlijk verklaring is nu, denk ik, dat de handtas eveneens uit de kleedkamer is ontvreemd. Ik ben dinsdag langs het politiebureau gereden om aangifte te doen. De cylinders voor achter kostte 93 euro. Het nieuwe slot van de voordeur kostte 154 euro.


Zondag 5 juli 2009

Vijf fabels

Gisteravond het boek Vijf fabels van Harry Mulisch uitgelezen waarin ik op 4 juni was begonnen, de dag waarop het boek bij De Slegte kocht. Dit boek is een bundeling van vijf korte verhalen die hij schreef tussen 1983 en 1989. De verhalen zijn verschillend wat betreft aard. Het verhaal De gezochte spiegel is het meest realistisch en het verhaal Het beeld en de klok, over een standbeeld dat tot leven komt, het meest surrealistische. Dat laatste verhaal deed me denken aan het verhaal De steen van Sybren Polet. Het verhaal De pupil begint realistisch, maar eindigt met een iets was surrealistische verdwijning. De ideeën van Mulisch over de valsnelheid in het verhaal Voorval zijn ook niet echt realistisch. Hij heeft volgens mij niet begrepen dat de valsnelheid toeneemt en de verdiepingen dus steeds sneller voorbij schieten. Ik vraag me sterk af of de surrealistische elementen in zijn verhalen echt noodzakelijk zijn en of de verhalen, met een kleine aanpassingen, zonder deze elementen, ook niet gewerkt hadden. Maar misschien was het dan geen 'literatuur' meer geweest.


Dinsdag 7 juli 2009

Handtekening

Vanochtend met Li-Xia naar het stadskantoor geweest om een nieuw paspoort voor haar aan te vragen. Daar bleek dat zij formeel niet meer in staat is om een handtekening te zetten omdat ze niet in staat is om twee gelijkende handtekeningen te zetten. Dat komt nu dus ook op haar paspoort te staan dat ze niet in staat is om een handtekening te zetten. Best wel vervelend. Ik heb net gebeld met iemand van het Bewindbureau van het kantongerecht hier in Enschede en het ziet er naar uit dat ik bewindvoering moet gaan aanvragen. We krijgen wat informatie toegestuurd en ook een formulier voor het aanvragen van bewindvoering en mentorschap. Ik vind bewindvoering eigenlijk wel erg ver gaan, want alleen het feit dat ze haar handtekening niet kan zetten, wat toch een vorm van afasie is, betekend natuurlijk niet dat ze nu niet meer over niets kan beslissen en in zeker opzicht wilsonbekwaam is geworden.

Het was ook voor Li-Xia erg confronterend om geen handtekening meer te kunnen zetten. In feite kan ze het al heel lang niet meer. Maar ik denk dat het haar nooit zo erg is opgevallen. Het viel me op dat de handtekening die ze in haar laatste paspoort heeft gezet (te zien op het afschrift daarvan) afweek van de handtekening die ze op het voorlaatste paspoort gebruikte. Li-Xia heeft zich pas toen ze naar Amerika ging in 1991 een handtekening aangemeten. In China kennen ze niet zoiets als een handtekening. Daar wordt veel meer gewerkt met stempels.


Donderdag 16 juli 2009

Kort kort lang

Vanavond om 8 uur precies het boek Kort kort lang van Kristien Hemmerechts voor € 1,25 bij de De Slegte gekocht.


Maandag 20 juli 2009

Prei, tofoe en ei

Vanochtend prei met tofoe en ei gemaakt. Eerst de prei schoon gemaakt, die in een pan met wat olijfolie gedaan. Een paar scheutjes lichte Chinese ketjap erbij gedaan. Vervolgens een half blok verse tofoe (tahoe) in kleine blokjes gesneden en deze vervolgens in de pan erbij gedaan. Even door elkaar geroerd en de blokjes tofoe verkruimelt. Dat even laten sudderen en er toen twee eieren bij gegooid. Nog een scheutje water erbij gedaan, omdat het iets te droog uit zag en dit nog even laten pruttelen totdat de prei gaar was. Ik was zeer te spreken over het resultaat.

De afgelopen maanden haal ik weer regelmatig een blok verse tofoe bij Golden Gate Toko hier in Enschede aan de Kuipersdijk. Ze halen het uit een bak met water en je krijgt het blok mee in een stevige plastic zakje. Als je thuis komt moet je het zakje wel even met water vullen, omdat de tofoe zo het beste blijft. Eigenlijk moet je ook het water om de zoveel dagen verversen, maar vaak vergeet ik dat. Je kunt de tofoe in plakjes snijden en dan bakken. Een aantal weken geleden had ik het ook als eens rul gebakken met ei. Toen ik vanochtend de prei zag, die nodig opgemaakt moest worden, kreeg ik het idee om het te combineren met tofoe en ei.


Dinsdag 21 juli 2009

Duin

Vanmiddag het boek Duin van Frank Herbert voor de derde keer (of misschien wel vierde keer) uitgelezen. Ik was op 10 juli in dit boek begonnen. Ik heb dit exemplaar van het boek gekocht op Zaterdag 18 oktober 2008. Het is en blijft een goed boek om te lezen, ondanks dat ik de plot grotendeels ken. Op dit moment wordt er gewerkt aan een derde verfilming van het boek die volgend jaar uit komt.


Maandag 27 juli 2009

Zoeken naar de stier

Vanmiddag heb ik het boek Zoeken naar de stier van Bhagwan Shree Ranjneesh uitgelezen waarin ik op 21 maart was begonnen, nadat ik het boek op die dag voor € 8,90 had gekocht bij De Slegte. Vorig jaar op 3 augustus kwam dit boek ter sprake in de aflevering van Zomergasten met Junkie XL in de hoofdrol. Hierin kwam ter spraken dat zijn moeder, die ook bij de Bhagwan was, regelmatig de zestien zwarte bladzijden in dit boek "las". Het boek is een weergave van tien toespraken die Bhagwan gaf van 1 tot en met 10 maart 1976 in de Pune ashram, waarschijnlijk ieder keer vanaf een uur of 8 in de morgen, zoals het in die tijd de gewoonte was. De titel stelt dat de toespraken zijn gebaseerd op 'de tien stieren van zen', maar in feite is het zo dat hij in vijf van de tien toespraken steeds twee afbeeldingen behandeld. Het is niet echt een systematische behandeling, het is meer dat hij zijn eigen dingen verteld bij een afbeelding en het bijbehorende gedicht en beschrijving. In de andere hoofdstukken behandeld hij vragen die door zijn 'discipelen' gesteld zijn. Het lijkt er op alsof deze vragen niet echt te maken hebben met de overige lezingen. Ondanks dat ik vind dat Bhagwan in dit boek een heleboel onzin zegt en zichzelf regelmatig tegenspreekt, moet ik toegeven dat hij hier en daar toch wel interessante uitspraken doet.


Donderdag 30 juli 2009

Telefoonrekening

Vandaag ontving ik een vette telefoonrekening. Er is in de afgelopen twee maanden negen keer naar het buitenland (China) gebeld met een totale gespreksduur van 1 uur 58 minuten en 51 seconden. De kosten hiervoor bedragen 120,60 Euro (exclusief BTW). Dat is circa 1 Euro per minuut. Er is ook 56 keer naar een 0900 servicenummer gebeld met een gespreksduur van 3 uur 39 minuten en 10 seconden voor een totaal bedrag van 6,86 Euro (exclusief BTW). Dat is dus circa 3 cent per minuut. Een groot aantal van deze gesprekken zijn ook naar China geweest.

Het ziet er dus naar uit dat Li-Xia een aantal keren naar China heeft gebeld zonder gebruik te maken van een servicenummer. Waarschijnlijk dat dit er mee te maken heeft dat het nog steeds onmogelijk is om vanuit Nederland naar Urumqi, Xinjiang te bellen (waar haar moeder woont) vanwege de onlusten met de Oeigoeren. Ik hoop echter niet dat Li-Xia aan het vergeten is dat ze via het servicenummer moet bellen.


Thuis pagina | Juni 2009 | Augustus 2009