Vorige Boven Geen volgende
Engels / English

Li-Xia6 oktober 2013
Ze is geboren in Urumqi, Xinjiang, Volksrepubliek China. Ze groeide op in de tijd van de Culture revolutie, een tijd waarin de scholen vaak dicht waren. Ze heeft nog een jaar onderwijs gevolgd aan een school in de streek ten zuiden van Shanghai waar haar ouders vandaan komen. Na de middelbare school heeft ze van februari 1975 tot februari 1978 gewerkt als onderwijzers Chinees op een basisschool. In eerste instantie was dat om in te vallen, maar de school was erg tevrede en wilde haar houden. In haar eerste klas zaten 66 leerlingen waaronder een drieling.

Toen voor het eerst in elf jaar na de Culture Revolutie na elf de universiteit weer openging, heeft ze meegedaan met het toelatingsexamen waar maar ongeveer één op de honderd mensen door heen kwam. Zij werd toegelaten tot de studie wiskunde aan de Universiteit van Xinjiang in Urumqi. In 1982 ronde ze haar studie af met "Bachelor of Science" graad.

Daarna heeft ze gewerkt aan het project "ZYP-1 automatic translate spectrometry system" voor het analyseren van spectra om de samenstelling van ertsen vast te kunnen stellen. Hierbij werd gebruik gemaakt van de eerste micro-computer (een Cromemco CS3A met 8PIO) de eerste die ooit in Xinjiang werd gebruik. Het project kwam zelfs op de TV in Xinjiang. Het project won de derde prijs van de "Xinjiang Science and Technology Award" van 1985. Op 21 december 1984 bezocht ze de "Xinjiang Fuzzy Logics" conferentie in Urumqi.

Na dit project is ze Informatica gaan studeren aan de University of Science and Technology China in Hefei, Anhui. In 1988 behaalde ze haar "Master of Science" graad. De titel van haar afstudeer opdrach was "Design and realization of software system in modern ICP Spectrometer".

Nadat ze twee jaar gewerkt had bij het "Institute of Electronics" van de Academica Sinaca in Beijing, ging ze in 1990 naar de Hong Kong waar ze werkte aan de Informatica faculteit van de Universiteit van of Hong Kong onder Francis C.M. Lau. Daar ontmoette, tot haar verbazing, een gepromoveerde arts die Christen was. Dit gaf haar reden om serieus over het Christelijke geloof na te denken, omdat ze tot dan toe altijd het geloof had beschoud als iets voor mensen zonder opleiding. Dit resulteerde er in dat ze tot geloof kwam en Christen werd.

Na een jaar kon ze niet langer in Hong Kong blijven (vanwege spanningen tussen Hong Kong en de Volksrepubliek China) en zocht ze haar toevlucht in de Verenigde Staten. Nadat ze daar vier maanden was, kreeg ze een uitnodiging om te sollisiteren op een baan aan de Universiteit Twente. Daar ging ze op in en na nog drie maanden te hebben gewacht voor haar visa, kwam ze in maart 1992 naar Enschede. Ze werkte daar samen met Prof. C. Hoede (zie deze foto).

Op 12 december 1992 kreeg ze verkering met Frans. Op 6 oktober 1993 trouwde ze met elkaar. Tijdens hun huwelijksreis van zes weken bezochten ze Hong Kong, Urumqi en Beijing.

Op 14 oktober 1994, werd Annabel haar eerste kind geboren in Enschede. Tijdens de zomer van 1996 is ze samen met Frans en Annabel terug naar Urumqi geweest. Op de terugweg ook nog een tijdje in Beijing verbleven. Het jaar daarop, op 7 oktober 1997, werd haar zoon Andy geboren. Al snel bleek dat Andy zich niet normaal ontwikkelde. Tussen kerst en oud en nieuw kreeg hij een voedingssonde en die heeft hij vervolgens anderhalf jaar gehouden. Op 1 september 1999 raakte ze werkeloos. Toen heeft ze zich ingezet om Andy van de sonde te krijgen door hem met een spuitje in zijn mond te voeren. Dit kostte erg veel energie, maar het is uiteindelijk toch gelukt.

In augustus 2000 is ze begonnen met de Engelstalige Master of Science Telematica opleiding aan de Universiteit Twente. Deze moest ze echt in mei 2001 voortijdig beëindigen in verband met ernstige vermoeidheidsklachten.

Van 24 juli tot 17 augustus 2006 is ze samen met Frans, de moeder van Frans, Annabel en Andy naar China op vakantie geweest.

Op 7 december 2006 kwam haar neurologe tot de diagnoses de Ziekte van Alzheimer op grond van de onderzoeken die er in de voorgaande maanden verricht waren.

Van 12 tot en met 29 juli 2010 is ze samen met Frans naar China op vakantie geweest. (Lees het verslag.)

Op 14 februari 2011 is ze opgenomen in een verpleeghuis.

Op 10 oktober 2018 is zij overleden. De crematie was op 15 oktober 2018.


Foto's van Li-Xia

Foto's gemaakt door Li-Xia


Publicaties

Wetenschappelijke publikaties: Bijdragen aan internationale conferenties: Boeken gepubliceerd in China waar ze aan heeft meegewerkt: