Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, februari 2011Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28


Donderdag 10 februari 2011

Marktstraat 1

Vorige week donderdag een gesprek gehad op het verpleeghuis over de wachtlijst. Gisteren hoorde ik dat Li-Xia aanstaande maandag (op Valentijnsdag!) opgenomen gaat worden. Afgelopen maandag al een koffer met kleren gepakt samen met iemand van de thuiszorg. Die ga ik vanmiddag langs brengen en ik ga dan ook een kijkje nemen in de woning. Vanochtend heb ik Li-Xia verteld dat wij (de mensen van het verpleeghuis en ik) denken dat het goed is als ze ook 's nachts op het verpleeghuis blijft. Ze reageerde met een kort "nee", maar werd er niet echt emotioneel onder.

Omdat de meeste van haar kleren niet voldoen aan de eisen die de linnendienst er aan stelt en het me geen goed idee lijkt om nu al de meeste van haar kleren te gaan vervangen, heb ik dinsdag besloten om de komende maanden haar kleren nog zelf te blijven wassen. Ook heb ik mij voorgenomen haar de eerste maanden heel regelmatig te gaan bezoeken. Doordeweeks waarschijnlijk steeds tussen 8 en 9. In de weekend zal ze waarschijnlijk ook nog wel vaak komen logeren.

Andy is aanstaande maandag ook vrij van school. Ik weet niet of het verstandig is om hem mee te nemen of dat ik beter om opvang/oppas voor hem te regelen. Daar moet ik nog even over nadenken.

(KML file van de GPS track van hoe ik vandaag gereden ben in Google Maps.)


Zaterdag 12 februari 2011

18000 dagen

Gisteren kwam ik er toevallig achter na het bezoeken van de website van Rob Nugen dat ik vandaag 18000 dagen oud ben. Rob Nugen vond mijn website omdat het gisteren een palindroom datum was, namelijk wanneer geschreven als 11-02-2011 of 11-2-11, en ik daar iets over had geschreven op het Engelstalige deel van mijn website.


Maandag 14 februari 2011

De dag van de opname

Vanochtend ben ik thuis gebleven omdat Andy een vrije dag van school had. In de loop van de ochtend wat spulletjes bij elkaar bezocht om mee te nemen naar het verpleeghuis. Ik heb Andy toen ook verteld dat Li-Xia naar het verpleeghuis zou gaan en daar zou blijven. (Ik meen dat dat was naar aanleiding van een vraag van hem.)

Tegen een uur of een kwam er iemand van de thuiszorg die aangeboden had om vanmiddag op Andy te passen. Op basis van de reacties van Li-Xia gisteren toen ik het met haar over een mogelijke opname had, leek het mij toch beter om hem thuis te laten. Annabel kwam ook rond een uur. We hebben nog even snel een recente portretfoto van haar in een lijstje gedaan. Van Andy kon ik niet zo snel een recente schoolfoto vinden, maar die is ook niet zo veel veranderd. Ook een trouwfoto van Li-Xia en mij meegenomen. En daarnaast ook nog wat spulletjes uit China, waaronder het telraam dat ze ooit van haar vader heeft gekregen. Maar ook het lepel, mes en vork setje wat ze mij op mijn 31ste verjaardag gaf.

Tegen kwart over een vertrokken Annabel en ik richting het verpleeghuis. We hebben Li-Xia toen opgehaald bij de dagbehandeling en haar meegenomen. Nog even haar haar in een knotje gedaan, want haar paardenstaart hing los. Ik heb het idee dat ze daar de laatste dagen ook wat minder om geeft.

Tijdens een gesprek met wat mensen van het verpleeghuis haar verteld wat de bedoeling was. Daar reageerde ze zoals verwacht op dat ze het niet wilde. Vervolgens naar haar nieuwe kamer gegaan. Annabel heeft toen met iemand de krat opgehaald. Li-Xia was echt een beetje kwaad op dat moment en is de gang op gevlucht. Nadat Annabel en ik wat spulletjes op de plank boven haar bed hebben gezet, zijn we onder begeleiding via de verbindingsgang naar de gekoppelde woning weggegaan. Het was toen kwart over twee.

Thuisgekomen nog even gepraat met de thuiszorg. Toen die weg was ben ik op bed gaan liggen en heb tot half vijf geslapen. Om kwart over vijf ben ik met het eten begonnen en kort na zes uur zijn we gaan eten. Toen ik rond kwart voor zeven begon met het afspoelen van de vaat, werd het mij even te veel en ben ik naar boven gegaan. Ik schreef: "Balen. Ik mis nu al het zorgen voor Li-Xia. Heb het gevoel dat ik haar in de steek heb gelaten, mijn trouw belofte heb verzaakt. " Ik twijfelde er weer even heel erg aan of ik er wel goed aan had gedaan Li-Xia nu op te laten nemen.

Even later kwam Andy naar boven, omdat hij een krentenbol wilde. Hij wees op het bed van Li-Xia en vroeg: "Wie slaapt hier vanavond?" Ik antwoordde: "Niemand". Hij riep haast triomfantelijk: "Lassie" (de naam van de knuffel waar hij nog iedere nacht mee slaapt). Hij liep naar mijn kant van het bed en vroeg: "Wie missen wij?" (een van zijn typische vragen, waarmee hij bedoelt te zeggen: Wie is er niet?). Met een brok in mijn keel antwoordde ik: "Mama." En toen ging hij er weer vandoor. Toch wel lief van hem. Het troostte mij wel. Wonderlijk hoe hij op zijn manier met de dingen omgaat en soms dingen haarfijn aanvoelt.

Tegen kwart voor acht heb ik nog even naar de woning gebeld om te vragen hoe het met Li-Xia ging. Ik hoorde dat ze wat gekalmeerd was, dat ze een boterham had gegeten op haar kamer en dat ze ook al weer wat gelachen had. Mij is geadviseerd om morgen in ieder geval niet te komen. Ik denk dat ik morgen aan het eind van de dag bel om te vragen hoe het er mee gaat.


Woensdag 16 februari 2011

Het eerste bezoek

Vandaag voor het eerst op bezoek geweest bij Li-Xia. Ik was van plan om er om half tien te zijn, maar kort voor negen uur zat ik even helemaal doorheen, bang voor de reactie van Li-Xia en vanwege nog wat andere dingen die er speelde. Even gebeld met een van mijn zussen. Nog even wat dingetjes in huis gedaan en toen op de fiets. De zon scheen en ik nam de toeristische route. Om kwart over tien was ik bij de woning. Li-Xia was wat vlak, vond ik. We zijn met z'n tweetjes naar het restaurant gegaan en hebben daar een kopje thee gedronken. Daar kwam ik ook nog een oude bekende tegen en heb daar even een praatje mee gemaakt. Terug naar de woning hand-in-hand gelopen en daar nog even een paar foto's gemaakt van Li-Xia in haar kamer op haar bed en bij het raam. Ook nog een foto in de woonkamer met Li-Xia bij het raam en van het uitzicht. Ook bedoelt om naar haar familie te sturen zodat die ook kunnen zien hoe ze nu woont. Ik ben tegen kwart over elf weer vertrokken. Bij de receptie nog een afspraak geprobeerd te maken over de meubels en even langs de dagbehandeling om daar te praten over het afscheid. Ik denk er over om volgende week een keer op taart te trakteren met Li-Xia er bij.


Donderdag 17 februari 2011

Het tweede bezoek

Vanmiddag voor de tweede keer bij Li-Xia geweest. Dit keer ging Annabel mee. We waren er om 10 over half zes. Li-Xia reageerde iets verbaasd toen ze ons zag. Ze leek minder vlak dan gisteren. Ze had haar haar los hangen in een paardenstaart. Dat scheen ze geen probleem te vinden, terwijl dit tot vorige week nog wel een groot probleem was. Van de verzorging hoorde ik dat ze goed had gegeten. We hebben even op haar kamer gezeten en de vitrinekast bij haar deur iets beter ingericht. De portretfoto's van Annabel en Andy staan nu in het licht. Daarna hebben we een korte wandeling door het gebouw gemaakt en wat rond gekeken. Li-Xia moest naar de wc en toen zijn we maar terug gegaan naar de woning. De koffer en haar was verzameld en toen zijn we rond kwart over zes er weer van door gegaan. Li-Xia leek het niet zo erg te vinden dat we weer weg gingen.


Vrijdag 18 februari 2011

Het derde bezoek

Vanmiddag met Andy naar het verpleeghuis gegaan. Andy had er niet zoveel zin in, wilde morgen gaan. Ben nog terug gereden, omdat ik de fles "vers geperst multi vruchtensap" (van de Aldi) die ik had willen meenemen voor Li-Xia vergeten was. Toen ik om 16:04 op de zuiderval wilde afslaan naar de N35, stopte de Duitse auto voor mij midden op het kruispunt. Ik remde natuurlijk, maar hoorde vervolgens een klap van achteren. We reden niet hard, want we trokken net op van een stoplicht. Ik stopte de motor en stapte uit. De dame achter mij was ook uitgestapt. Ze wees mij er op dat mijn auto langzaam achteruit rolde. Snel zette ik hem in de versnelling en op de handrem. Er zat een flink gat in haar bumper en haar nummerplaat was verbogen. Bij onze Toyota was niet veel te zien. Zo te zien had de trekhaak de klap opgevangen. Er zat wel een klein krasje op de bumper, maar ik zei haar dat ik daar niets aan zou laten doen. We hebben nog wel even namen en telefoonnummers uitgewisseld en zijn toen (om 16:07) maar doorgereden.

Bij de receptie van het verpleeghuis heb ik de plastic zak met de gewassen kleren die Li-Xia aanhad toen ze maandag kwam maar op de balie achtergelaten om gemerkt te worden door de linnendienst.

Li-Xia lag te slapen toen we kwamen. Ze is echter snel opgestaan en toen zijn we naar de woonkamer gegaan. Daar hebben we een tijdje gezeten. Andy zat bij mij op schoot en was de hele tijd verhalen aan het vertellen. Ik kreeg het idee dat hij zich niet helemaal op zijn gemak voelde. We zijn niet zo lang gebleven omdat ik nog boodschappen wilde gaan doen en nog even langs de apotheek moest voor de medicijnen van Li-Xia. Maar ook omdat ze zo brood zouden gaan eten, met een kroket er bij.


Zaterdag 19 februari 2011

Oxazepam

Vandaag met Andy de stad in gegaan. Eerst wat brood gekocht, toen naar De Slegte, daar voornamelijk Andy achter na gelopen om te kijken of hij geen boeken beschadigde. Vandaar richting de McDonalds, maar eerst nog even langs De Tuinen om wat vitamine D te kopen. Bij de McDonalds, terwijl ik aan het bestellen was, realiseerde ik me dat ik mijn fietstassen niet meer bij me had. Terwijl Andy aan zijn hamburger begon, ben ik even snel terug gerend naar De Tuinen, maar daar stonden ze niet. Andy zat nog te eten toen ik terug kwam. Na dat we klaar waren met eten terug gewandeld naar De Slegte. Daar stonden de tassen nog gewoon naast de bak met stripboeken waar Andy had zitten lezen. We zijn richting de Bart Smits vertrokken, maar nog even bij Boekenvoordeel naar binnen gewipt. Daar zag Andy een cassette met drie DVD van "My Little Pony" voor maar 4 euro en die heb ik toen maar voor hem gekocht. Ik wilde nog wat meer DVD's kopen want het behoorde tot drie voor 10 euro aanbieding, maar dat wilde hij niet. Bij de Bart Smits heeft hij wat rond gekeken. Nog even op de markt wat mandarijnen en grapefruits gekocht en bij de Intertoys kijken voordat we naar het verpleeghuis gingen.

Ik had wat doppinda's en een zakje "Java" kroepoek meegenomen van huis voor Li-Xia. Ik heb ook nog zeven mandarijntjes voor haar bijgedaan. Li-Xia was in de woonkamer. Andy vroeg meteen al wanneer we weer weg zouden gaan. Ik ben met Li-Xia en Andy naar het restaurant gegaan. Daar is hebben we bij Andy gezeten aan de kinderspeelplek met Duplo blokken waarvan hij een 'toren' heeft gemaakt. Ook nog even kort gesproken met partner van een jong dementerende die al een tijdje geleden opgenomen is.

Terug in de woning wilde ik de medicijnen die ik gisteren opgehaald had, geven, maar toen bleek dat de medicijnen verzorgd werden door het huis. Ze vertelde me dat Li-Xia 's avonds twee Reminyl van 8 mg krijgt, wat overeenkomt met de 16 mg die ze thuis kreeg. Ze krijgt ook, als ik het goed gezien heb, drie keer per dag oxazepam (bekend onder de naam Seresta), kreeg. Dit is een veel voorgeschreven kalmeringsmiddel. Dat verklaard misschien waarom Li-Xia wat vlak was. Net toen ik wilde weggaan, werd Li-Xia net zo als afgelopen maandag weer boos en maakte ze duidelijk dat ze niet wilde blijven. Wellicht dat ze door het vele gezeur van Andy over naar huis gaan, in de veronderstelling was dat ze nu weer mee mocht naar huis. Li-Xia vluchtte de gang op en bleef bij de deur staan. Ik ben, nadat ik de verzorging had ingelicht, met Andy via de andere deur vertrokken.

Als vanzelfsprekend heb ik hier gemengde gevoelens over. Enerzijds ben ik blij dat de oude strijdbare Li-Xia er nog steeds is, maar anderzijds vind ik het moeilijk om haar te zien worstelen met het accepteren van de situatie.

(KML file van de GPS track van hoe we zijn gereden in Google Maps.)


Zondag 20 februari 2011

Wezen fietsen

Vanmiddag om kwart voor zes nog even met Andy bij Li-Xia langs geweest. Ik zag er wel een beetje tegenop gezien haar reactie van gisteren. Ze was op het toilet toen we kwamen, maar had ons al wel gehoord toen we over de gang liepen. Ik hoorde dat ze vanmiddag een stuk gefietst had met een van de verzorgende die op dat moment geen dienst had. Wat attent! Li-Xia had er echt van genoten. Het was dus de eerste keer dat ze buiten was geweest na de opname. Andy heeft heel lief wat met damstenen gespeeld. Na ongeveer een kwartiertje zijn we weer weggegaan zonder dat Li-Xia moeilijk deed.


Dinsdag 22 februari 2011

Orgel

Toen ik vanavond tegen zeven uur op de woning van Li-Xia kwam, werd mij verteld dat ze in de woonkamer van Marktstraat 2 naar het orgel aan het luisteren was. Er zat daar een man achter een elektronisch orgel liedjes van vroeger te zingen. Toen Li-Xia me zag, sprong ze meteen op. Ik had een nieuwe fles vers vruchtensap meegenomen, maar ze zei onmiddellijk dat dat niet hoefde. Iemand verteld me dat ze gisteravond boos was geweest en dat ze toen een stukje met haar buiten zijn gaan wandelen, wat haar wel wat kalmeerde. Nu wist ze zich daar niets meer van te herinneren. Ze was vandaag goed te pas geweest.

Ik vertelde haar dat ik wat muziek voor haar had meegenomen en toonde haar de radio/cd speler van Annabel, maar ze was niet geïnteresseerd en wilde hem niet hebben. Ik heb hem toen maar weer meegenomen. Ik heb wel wat schone was gebracht en weer wat was meegenomen. Ik heb haar toen maar gezegd dat ze maar weer moest gaan luisteren naar het orgel en dat deed ze toen maar weer. Ik heb de fles met vruchtensap toen maar weer meegenomen.

Ik heb geen idee waarom ze gisteravond zo boos was. Misschien heeft het er mee te maken dat ik onze zwarte fauteuil gebracht heb en op haar kamer heb gezet. Misschien dat dat haar er bij bepaalde dat ze lange tijd zou moeten blijven. Toen ik gisteren bij haar kwam, had ze haar bodywarmer aan en vroeg waarom ik er zo lang over had gedaan. Ik vermoed dat ze mij heeft zien aankomen. De reden dat ik niet meteen kwam, was omdat ik een afspraak had met de activiteitenbegeleidster. Ik kreeg ook de indruk dat ze het idee had dat ik haar kwam ophalen en dat ze alvast haar bodywarmer had aangedaan om met mij naar buiten te gaan.


Woensdag 23 februari 2011

Twee vrouwen

Vanochtend de leeslicht versie door Marian Hoefnagel van het boek Twee vrouwen door Harry Mulisch uitgelezen waar ik gisteravond in was begonnen. Ik had het boekje via marktplaats gekocht en het was gisteren aangekomen. Het is veel korter dan het orgineel, toch merkte ik dat niet echt. Vanochtend wel even het orgineel er bij gepakt en dan zie je pas hoeveel Hoefnagel heeft weggelaten, maar toch blijft het een zeer krachtig boek, misschien wel krachtiger dan het orgineel. Misschien moet je het zien als een zeer uitgebreide samevatting.


Donderdag 24 februari 2011

Boeken

Vanavond bij De Slegte langs geweest en daar het boekje Ben je ervaren? door William Sutcliffe voor € 1,99 gekocht.


Zaterdag 26 februari 2011

Kerkdienst

Vanochtend was ik tegen tien uur op het verpleeghuis omdat ik met Li-Xia wilde gaan kijken bij de kerkdienst die daar om half elf begon. Toen ik op de woning kwam, was er ook een vrijwilliger die wat mensen kwam op halen om naar de dienst te gaan. Li-Xia was wat onrustig, dus heb ik haar om kwart over tien maar naar beneden genomen. Daar was het al redelijk druk. Er werd nog druk gereden met rolstoelen. We kregen ook een boekje in A4 formaat met liederen. Een lied per pagina gedrukt in grote letter. De voorgangster was de geestelijke verzorgster die werkt op het verpleeghuis. Steeds voordat er een lied gezongen werd, liepen de vrijwilligers, die tevens het koor vormde, de zaal rond om te kijken of iedereen wel het juiste lied voor zich had. Ook de voorgangster deed daar af en toe aan mee. De schriftlezing was uit Mattheus 6:24-34 en de preek ging over bezorgd zijn. Was een korte bondige maar goede preek met persoonlijke voorbeelden en interactie met de zaal. Meteen na afloop van de dienst kwam de voorgangster naar ons toe om kennis te maken met Li-Xia. Ik had haar al eens ontmoet op een van de Alzheimer Café avonden. Ik heb Li-Xia weer naar boven gebracht en weer afscheid van haar genomen. Naar buiten toe ben ik nog even langs het restaurant gelopen waar de vrijwilligers en de voorgangster een kopje koffie aan het drinken waren. Ik heb mijn complimenten uitgesproken naar de voorgangster voor de dienst. Ik vond dat ze het erg goed had gedaan.


Zondag 27 februari 2011

Helder

Vanavond eerst Andy opgehaald die afgelopen week naar met de vakantie-opvang naar Landal Twenhaarsveld in Holten was geweest. Ze hadden een leuke tijd gehad. Op de terug weg even bij Li-Xia langs gegaan zodat ze Andy ook kon zien. Andy had er eerst niet zoveel zin in, maar hij liep wel braaf mee en gedroeg zich goed. Ik heb nog het haar van Li-Xia gedaan. Ze was weer eens helder en zei dat ze weer mee naar huis wilde. Ze begreep niet echt waarom ze niet mee mocht. Als ik overdag kom, heb ik meestal een goed excuus dat ik naar mijn werk moet of naar de winkel. Ze wilde me geen afscheidskus geven en deed boos de deur van haar kamer dicht. Dat bracht me wel even van mijn stuk. Het liefst had ik haar weer mee naar huis willen nemen als dat mogelijk zou zijn geweest. Ik was van plan geweest om iedere woensdag Andy in Losser op te gaan halen van de naschoolse opvang en dan op de terug weg even bij haar langs te gaan, maar misschien is dat toch niet zo'n goed idee.


Thuis pagina | Januari 2011 | Maart 2011