Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
 15 16 17 18 19 20 21
 22 23 24 25 26 27 28
 29 30


Dinsdag 3 april 2007

Vandaag werd ik door de medewerkster van MEE Twente gebeld met de mededeling dat het vervoer ook geïndiceerd wordt en dat het nog ongeveer twee weken gaat duren voordat wij de zorgindicatie thuis hebben. Pas dan kunnen we contact opnemen met de Twentsche Zorgcentra om de opvang ook werkelijk te krijgen.


Donderdag 5 april 2007

Film: Gebroken Vlinder

Vanochtend op het verpleeghuis wezen kijken naar de film "Gebroken Vlinder" samen met nog twee partners van jong dementerende.


Vrijdag 6 april 2007

De kinderen waren vrij vandaag en Li-Xia is met hen naar de stad geweest. Zo'n lang weekend is weer erg verwarrend voor Li-Xia. Ze heeft me verschillende keren gevraagd wie er nu wanneer vrij was. En ook vanavond aan het eind van de dag toen ze de "datum" klok aanpaste, zei ze "hé, is het morgen zaterdag".

Vanmiddag belde Li-Xia me met het bericht dat de indicatiestelling voor de naschoolse opvang en de weekendopvang per post binnen was gekomen. Ik heb nog gebeld naar het zorgloket van De Twentse Zorgcentra, maar daar werd niet opgenomen. Dus heb ik maar een e-mail gestuurd.

Vanavond ben ik na het eten op zolder op zoek gegaan naar een slaapzak en een matrasje voor een kamp waar Annabel binnenkort naar toe gaat. Toen werd ik weer eens geconfronteerd met de ongelooflijke hoeveelheid rommel bij ons op zolder. Ik kwam ook weer een tas met vijf bakken met chocolade eitjes tegen en een grote doos met schoonmaakdoekjes. Li-Xia heeft al jaren de gewoonte om als dingen in de aanbieding zijn, er meteen veel van in te slaan. Toen ik geconfronteerd werd met al die "rommel" werd ik daar wel een beetje ontmoedigd van. Gelukkig vond ik de slaapzak en de het matrasje. Toen ik beneden kwam, ontdekte ik dat Li-Xia bezig was geweest om de bloemen uit onze magnolia te halen. Er waren al wat bloemblaadjes afgevallen en volgens haar zouden de bloemen morgen allemaal bruin zijn. Ik denk dat ze in haar poging om de "rommel" voor te zijn, besloten heeft om de boom dan maar leeg te plukken. Ze had een groot aantal bloemen in een schaal binnen neer gegezet. Ze heeft de laatste weken ook de neiging om meerdere keren per dag af te wassen. Toen ik haar vroeg waarom ze dat deed, zei ze iets dat we op duidde dat ze niet tegen de "rommel" kan. Na het nieuws zijn we samen naar boven gegaan om de zolder weer op te ruimen, want ik had veel spullen moeten verplaatsen om bij de kasten te komen waarin de slaapzak en het matrasje zaten. Zij stuurde me echter al snel weg om het alleen op te ruimen.


Donderdag 11 april 2007

Uitslag hartfilmpje

Vanmiddag werd ik gebeld door de neurologe over de uitslag van het hart filmpje dat een aantal weken geleden bij Li-Xia was afgenomen. Daar was niets mee aan de hand. Ze vroeg verder nog hoe het met Li-Xia ging en ik heb haar verteld dat het naar mijn idee goed gaat met de 16 mg Reminyl. Ze noemde nog eens dat er helaas niet zo veel kan doen. Lijkt me ergens ook wel een frustrerend beroep om voortdurend patienten te hebben die je niet echt kunt genezen maar die je wel voortdurend achter uit ziet gaan.

Eenzaam

's Avonds in de auto onderweg naar de universiteit, vroeg ik Annabel of ze zich wel eens eenzaam voelde. Ze antwoorde: "Niet meer". Het is pas sinds een half jaar dat ze het gevoel heeft dat ze gewaardeerd wordt in haar klas. Zeker het feit dat ze goed kan voetballen, iets wat ze nu erg veel en met veel plezier doet, wordt door de andere erg gewaardeerd. Dit maakte mij blij om te horen. In Go heeft ze de laatste tijd ook steeds meer zin. Ook deze avond heeft ze weer vijf spelletjes gespeelt. Ik heb haar verteld dat ik me af en toe wel eenzaam voel en ook uitgelegd waarom. Ze zei dat ze Li-Xia de laatste tijd weer vrolijker vond. Li-Xia zegt zelf ook dat haar geheugen weer wat beter lijkt te worden. Afgelopen weekend, zorgde bij Li-Xia wel weer voor wat verwarring.


Zondag 15 april 2007

Met z'n tweetjes eten in de stad

Dit weekend hadden we weer eens het geluk dat zowel Andy (vanaf vrijdag) als Annabel (vanaf gisterochtend) elders verbleven. Gisteren zijn we met z'n tweetjes de stad in geweest en hebben Dönner Kebab en Falaffel gegeten by Camel aan de Oude Markt. Het was erg druk vanwege het warme weer. We zijn maar binnen gaan zitten zodat we ook geen last hadden van de rook. Ook nog wat gewinkeld. Het viel me op dat Li-Xia steeds weer opnieuw begon over haar zonnebril (een skibril met rode reflecterende glazen) en hoe mensen daar op reageren. Na de vijfde keer of zo, heb ik haar er opgewezen dat ik het nu wel genoeg vond.

Vanmiddag heeft Li-Xia naar haar moeder gebeld en haar gevraagd of ze misschien copiën kan krijgen van alle brieven die ze ooit aan haar ouders geschreven heeft. Die brieven bevatten waarschijnlijk een schat aan gegevens over wat haar allemaal overkomen is door de jaren heen. Wellicht dat ze ons kunnen helpen bij het schrijven van een 'biografie' van het leven van Li-Xia.


Dinsdag 17 april 2007

Ik heb vandaag een e-mail geschreven naar mijn Chinese neef Xuan-Xuan, de zoon van mijn Chinese schoonzus, om op deze manier ook te communiceren met Chinese familie. Nu gaat het voornamelijk via Li-Xia en haar moeder. Maar om verschillende redenen, verloopt deze communicatie niet altijd optimaal. Xuan-Xuan is de enige die goed Engels spreekt.

Toen ik 's avonds thuis kwam, lag Li-Xia boven op bed. Ze vertelde me dat ze me de drukte, veroorzaakt door Annabel en Andy, niet meet aankon en daarom naar boven was gegaan. De drukte wordt haar de laatste tijd wel vaker te veel. Hopelijk duurt het niet meer zo lang voordat Andy naar de naschoolse opvang kan gaan. (Ik heb daar tot nu toe nog niets meer van gehoord.)


Donderdag 19 april 2007

Bijeenkomst partnergroep

Vandaag was er weer een bijeenkomst van de partnergroep van de jong dementerende groep van het verpleeghuis. Er waren twee nieuwe mensen, dus hebben we weer enige tijd aan kennismaking besteed. Maar onderwijl kwamen er wel een aantal onderwerpen voorbij die herkenning gaven. Er zijn grote onderlinge verschillen, maar ook overeenkomsten. Het koud hebben, zoals Li-Xia dat vaak heeft, schijnt meer voor te komen. Ook het gebrek aan empathie en het egocentrisme kwamen aan bod. Ook de andere ervoeren dit als een van de moeilijke dingen die al vroeg optraden. Na afloop ben ik nog even naar beneden gegaan en heb nog even kort met Li-Xia gepraat voordat ik naar huis ben gegaan.

Op mijn werk vond ik een e-mail van het zorgloket van de Twentse Zorgcentra. De uitbreiding van de weekendopvang is geen probleem. Wat betreft de naschoolse opvang is het om de week van maandag tot en met donderdag. Toen ik thuis kwam en het er met Li-Xia over had, was ze erg terleurgesteld. En opnieuw had ik de indruk dat ze de CIZ (die de indicatie afgegeven heeft) verwarde met de Twentse Zorgcentra (die de zorg leveren).


Zondag 22 april 2007

Vroeg naar de kerk

Vanochtend, is Li-Xia al vroeg opgestaan om de uitzending van Pokémon op Jetix op te nemen. Ik was ook al wakker geworden, maar ben weer in slaap gevallen. Op een gegeven moment kwam ze weer boven en ik keek op mijn wekker (zonder bril) en vroeg of het negen uur was. Ik kreeg (geloof ik) geen antwoord en nam aan dat het negen uur was. Een half uur later heb ik toen tegen haar gezegd dat ze zich klaar moest maken om naar de kerk te gaan. Ik vroeg haar of ze zin had om te gaan en zij antwoordde dat ze voornamelijk ging voor de beweging. Ik realiseerde me toen dat ze het echt nodig heeft om te bewegen. Als ze niet iedere dag zoveel zou fietsen, zou ze waarschijnlijk de hele dag op bed liggen.

Toen ze al een half uur weg was, zag ik dat het pas kwart over negen was. Ik heb haar dus een uur te vroeg naar de kerk gestuurd, en dat omdat ik zonder bril niet goed kan zien hoe laat het is op de wekker en Li-Xia helemaal geen idee heeft van hoe laat het is en vaak niet weet hoe laat de kerkdienst begint.

's Middags heeft Li-Xia nog met haar zus en haar moeder gebeld en het o.a. over de e-mail gehad die ik eerder deze week gestuurd had. Toen bleek dat haar zus hem nog niet aan Xuan-Xuan had laten lezen omdat hij erg druk was met alle examens.


Vrijdag 27 april 2007

Oude brieven

Li-Xia vertelde vanavond dat ze brieven had gevonden die ze aan haar ouders had geschreven. We hebben de brieven bekeken en gesorteerd. Er zaten ook wat brieven en papieren bij van haar vader. Er was een brief uit 1985. De overige brieven waren geschreven van 1988 tot en met 1992, het jaar dat wij elkaar leerde kennen. (Ze heeft deze brieven en papier waarschijnlijk afgelopen zomer vanuit China meegenomen.)


Zaterdag 28 april 2007

Vanochtend heeft Li-Xia met haar moeder gebeld om haar te vertellen van de brieven die ze gevonden had. Dit bleek te kloppen. Haar moeder was al bezig om de overige brieven die Li-Xia geschreven heeft aan haar ouders bij elkaar aan het zoeken.

Annabel is rond tien uur naar voetballen gegaan. Toen Li-Xia rond half elf naar boven ging om zich klaar te maken om naar de stad te gaan, raakte ze weer eens zeer geïrriteerd over de rommel die Annabel had achter gelaten op haar kamer. Er lagen inderdaad een aantal kledingstukken onder haar stoel en de prullemand was vol. Meteen begon Li-Xia ook weer te klagen over allerlei andere dingen. We kregen ruzie en ik werd er een beetje depressief van.


Maandag 30 april 2007

Vanochtend hebben we eerst Andy weggebracht naar de vakantieopvang. Daarna zijn we naar Maastricht gereden. Daar hebben we weer vele foto's gemaakt en tegen zes uur kwamen we bij het Van der Valk hotel aan. We hebben ons eerst even verfrist en zijn om zeven uur gaan eten.


Thuis pagina | Maart 2007 | Mei 2007