Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, augustus 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
 12 13 14 15 16 17 18
 19 20 21 22 23 24 25
 26 27 28 29 30 31


Woensdag 1 augustus 2007

De Waarbeek

Vandaag zijn Li-Xia, Andy en ik naar pretpark "De Waarbeek" geweest. Li-Xia was eerst nog naar de fysiogym geweest. Toen we tegen elf uur aankwamen was de parkeerplaats al bijna vol. Op het foldertje dat we bij onze kaartjes kregen stond: "Volledig vernieuwd. Ouderwets gezellig." Dat eerste vond ik een beetje overdreven. Ik zag maar een nieuw attractie sinds we er twee jaar geleden voor het laatst waren geweest en die was ook nog buitenbedrijf. Maar goed, dat hinderde Andy niet, want die had alleen belangstelling voor de Eendjes, de draaimolen, de trein en dat soort attracties. We hebben eigenlijk voornamelijk achter hem aangelopen. Rond kwart over drie zijn we weer naar buiten gegaan. Het was wel een heerlijk zonnige dag.


Zondag 5 augustus 2007

Stempas

Vanmiddag ontdekte Li-Xia het woord "STEMPAS" in haar agenda voor morgen. Het is duidelijke dat zij het geschreven heeft en niet ik. Ze heeft geen enkel idee wat de betekenis er van is en ik ook niet. Ik denk er een hele tijd over, maar kan echt niets bedanken.

's Avonds is er een uitzending van Brandpunt met daarin een herhaling van een programma over twee jong dementerende mannen die in een verpleeghuis wonen. We kijken er samen naar, maar na afloop zap ik snel naar een andere zender.


Maandag 6 augustus 2007

Inkeer

Gisterenochtend was er een speciale dienst bij ons in de (kerkelijke) gemeente, in die zin dat er geen prediker was, maar dat er ruimte was voor persoonlijke getuigenissen. Li-Xia is naar deze dienst geweest en kwam pas tegen een uur thuis. Gisteravond vertelde Li-Xia me van een getuigenis van een man die nu tien jaar na een heftig verkeersongeluk toch weer volledig is hersteld. Ze was daar van onder de indruk.

Naar aanleiding daarvan hebben we een goed gesprek gehad. Ik had het gevoel dat ze voor het eerst luisterde naar de dingen die ik al jaren tegen haar roep, bijvoorbeeld dat ze zich niet zo moet opwinden over bepaalde kleine zaken. Ze lijkt eindelijk te accepteren dat er wellicht een kern van waarheid zit in de dingen die ik zeg. Ook lijkt ze nu in te zien dat haar ongelooflijke dadendrang en perfectionisme wellicht niet zo goed zijn als ze altijd gedacht heeft en dat ze vaak koppig is. Ze heeft me gezegd dat ze zich niet meer wil bekommeren over de rommel in de kamer van Annabel en dat ze haar negatieve emoties naar Annabel toe moet laten varen. Ze heeft me gevraagd of ik haar daarbij wil helpen. Natuurlijk wil ik dat graag doen.


Zondag 12 augustus 2007

Zomergasten

Vanochtend vertelde Li-Xia me dat ze de laatste tijd steeds vaker moest huilen. Vroeger huilde ze bijna nooit, maar de laatste tijd steeds makkelijker.

Toen ik vanmiddag thuis kwam van de kerk, lag Li-Xia op de bank onder mijn jas. Ze voelde zich misselijk. In de loop van de middag werd dat wel iets minder. Ze heeft ook nog een tijd boven geslapen. Rond een uur of vijf is ze een stukje gaan fietsen. Ze kwam terug met een zak patat van de plaatselijke kwalitaria Blouw & Blouw.

Vanavond hebben we gekeken naar de aflevering van Zomergasten met daarin Christine van Broeckhoven die onder andere handelde over de ziekte van Alzheimer, maar ook over een andere zaken. Ik heb niet de gehele tijd aandachtig naar dit programma gekeken. Daarna ook gekeken naar de film Iris, over het leven van Iris Murdoch, die op later leeftijd de ziekte van Alzheimer kreeg. Wel een indrukwekkende film. Wat vooral bijzonder is (hetgeen in de film niet zo duidelijk naar voren komt, maar in het boek waar de film op gebaseerd is wel) dat de man van Iris Murdoch er voor koos om mee te gaan in de wereld waarin zijn vrouw leefde. Met als gevolg dat het in hun huis een ongelooflijke rommel werd omdat ze de gewoonte ontwikkelde om rommel van de straat mee te nemen en er thuis mee te spelen.

Ik moet zeggen dat ik het me ergens nog heel erg moeilijk vind om me voor te stellen dat Li-Xia ook zo zal gaan aftakelen. Ergens geloof ik het niet en denk ik dat het bij haar niet zo'n vaart zal lopen.


Dinsdag 14 augustus 2007

LRP-IV

Het is vrijwel dagelijks dat ik op de website www.sciencedaily.com iets lees over een mogelijke aanpak van de ziekte van Alzheimer. Vaak betreft het hier aanpakken die misschien in de toekomst over tien of vijftien jaar tot een werkend medicijn zouden kunnen leiden. Maar vandaag las ik iets wat ik wel de moeite waard vind om te noemen. Het betreft persbericht Draining Away Brain's Toxic Protein to Stop Alzheimer's. Het gaat hierbij over een onderzoek bij muizen met een aangeboren aanleg voor de ziekte van Alzheimer. Alzheimer kenmerkt zich door de opstapeling van amyloid-beta in de hersenen. Het artikel zegt dat men lange tijd gedacht heeft dat de aanmaak van deze stof bij mensen met de ziekte van Alzheimer te sterk was, maar dat recente inzichten waarschijnlijk wijzen op een gestoorde afbraak van deze stof. Normaal word amyloid-beta, dat op allerlei plaatsen in het lichaam voorkomt, afgebroken door sLRP. De onderzoekers vonden dat bij mensen met Alzheimer de concentratie van sLPR lager was dan bij gezonde mensen. De onderzoekers hebben de stof LPR-IV ontwikkeld als een alternatief voor sLPR en dat bij muizen ingespoten. Dit leidde tot een afname van 85% tot 90% van amyloid-beta in de hersenen van deze muizen. Een zeer interessant bevinding zou ik zo zeggen. Echter het zal nog wel minstens twee jaar duren voordat de eerste tests bij mensen kunnen gaan beginnen. En dan kan het nog wel vele jaren duren voordat het als medicijn op de markt komt.

's Middags vond ik het proefschrift van Patricia Spijkers met de titel: "Low-Density Lipoprotein Receptor-Related Protein : Novel Aspects Revealed" waarin ook gesproken wordt over de relatie tussen LPR en Alzheimer. Lees bij voorbeeld Samenvatting in het Nederlands.

Bezoek aan de neurologe

Aan het einde van de ochtend hadden we een afspraak bij de neurologe van Li-Xia. Het net na twaalven dat we naar binnen konden gaan. We hebben bijna een half uur gepraat over hoe het er mee ging. Ze had ook de uitslag van het bloedonderzoek dat vorige week was gedaan. De leverwaarden waren allemaal goed, dus haar lever heeft geen probleem met de Reminyl. Ze stelde wel voor om de psycholoog van het verpleeghuis te vragen opnieuw een geheugentest uit te voeren bij Li-Xia.

Na afloop zijn we nog even de stad in gegaan. Ik ben bij De Slegte wezen kijken en Li-Xia is een zakje patat wezen halen bij De Muur. We hadden al afscheid genomen, dus ik was een beetje verbaasd toen ze plotseling naast me stond bij De Slegte. Ik mocht ook wat patatjes van haar eten.


Woensdag 15 augustus 2007

Minutenwijzer

Gisteravond vertelde Li-Xia mij dat ze vaak keek op de klok voor Andy, een klok waar ik jaren geleden al een keer de minutenwijzer van verwijderd had. Vanochtend heb ik in overleg met Li-Xia ook de minutenwijzer van de klok boven de keukentafel verwijderd. Nu hoeft ze niet meer na te denken naar welke wijzer ze moet kijken en kan ze dus sneller zien hoe laat het (bij benadering) is.


Vrijdag augustus 2007

De kamer van Annabel

Afgelopen woensdag is Annabel teruggekomen van haar vakantie. Natuurlijk was haar kamer een beetje een rommel toen ze net thuis was gekomen. Ze had zich voorgenomen om haar kamer op te ruimen, maar dat had wel tot gevolg dat de rommel eerst nog wat groter werd. Gisteren is ze niet zo ver gekomen met opruimen, maar heeft ze achter de computer gezeten en met een vriendin gespeelt. Aan het eind van de dag zag Li-Xia toevallig even haar kamer en alhoewel ze zei dat ze er niets om gaf, bleek toch uit haar gedrag dat het haar wel irriteerde. Ik heb toen zeer serieus met Annabel gesproken en die heeft beloofd dat ze vandaag echt haar kamer zou gaan opruimen. Maar toen ik vanavond thuis kwam, was het nog steeds een grote rommel. Annabel zei dat ze zich niet zo lekker had gevoeld en Li-Xia zei dat Annabel de hele dag achter de computer had gezeten. Uiteindelijk resulteerde het er in dat Li-Xia kwaad werd en dat ik een serieus gesprek met haar moest voeren. Gelukkig draaide ze toen wel een beetje bij alhoewel ze op bepaalde punten terug bleef komen.


Zondag 26 augustus 2007

Haarknippen

Gisteren had Annabel netjes haar kamer opgeruimd en gistermiddag zijn ze beide de stad in geweest om wat te winkelen en wat te eten. Ze hebben een goede tijd met elkaar gehad.

Vanmiddag wilde Annabel de dode punten van haar haar afknippen en vroeg of Li-Xia haar daar bij kon gaan helpen. Nadat Annabel haar haar had gewassen kwam ze beneden en ging op een stoel zitten, zodat Li-Xia een stukje van haar haar kon afknippen. Na wat over en weer gepraat heeft Li-Xia Annabel gevraagd of ze het tot een bepaalde hoogte moest afknippen terwijl ze die aanwees op haar rug. Annabel heeft toen ja gezegd, er van uitgaand dat het wel goed zat. Echter toen ze klaar was, bleek dat Li-Xia circa 15 centimeter van haar haar had afgeknipt. Natuurlijk was Annabel heftig terleurgesteld. Ik was totaal verbijsterd en vroeg Li-Xia hoe ze ooit had kunnen denken dat Annabel wilde dat ze zoveel haar zou afknippen. Ik was ook diep terleurgesteld omdat ik wist hoe graag Annabel lang haar wilde. Natuurlijk was het hele incident het gevolg van een miscommunicatie. Li-Xia had waarschijnlijk helemaal niet door gehad dat Annabel alleen maar een klein stukje wilde laten afknippen. Wat ik er vooral schokkend aan vond dat dit aantoond hoe weinig begrip Li-Xia heeft van wat Annabel belangrijk vind. Er kwamen allerlei heftige emoties vrij en Li-Xia voelde zich er ook heel rot onder, haatte zichzelf hierom. Gelukkig is alles goed gekomen. Uiteindelijk had Annabel er niet zo veel moeite mee, toen ze nadat haar opgedroogd was, ontdekte dat het ging krullen en dat het helemaal niet zo kort leek. Ook ik had een goed gesprek met Li-Xia. Ze was echt teleurgesteld dat het gebeurd was, vooral nu haar relatie met Annabel naar haar gevoel beter was geworden.


Donderdag 30 augustus 2007

Plantje

Annabel heeft het erg naar haar zin op haar nieuwe school. Ze komt thuis met allerlei enthousiaste verhalen. Gisteren was er al een meisje van haar school hier bij ons bezoek. Ze heeft weinig last van stotteren en blaakt van zelfvertrouwen.

Ik heb Li-Xia vandaag opgegeven voor de cursus "Beter omgaan met je puber" die in het wijkcentrum "De Magneet" in de Wesselerbrink (een wijk naast onze wijk) gehouden wordt op zes vrijdagen beginnend op 7 september van 9 tot 11 uur.

Aan het eind van de middag is Annabel nog even weggeweest en toen kwam ze terug met een klein plantje voor Li-Xia.


Thuis pagina | Juli 2007 | September 2007