Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, september 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
 16 17 18 19 20 21 22
 23 24 25 26 27 28 29
 30


Maandag 3 september 2007

Depressief

Voor de vakantie had ik me voorgenomen om wat te gaan opruimen in ons huis, maar het is er helemaal niet van gekomen. De laatste tijd ben ik regelmatig wat depressief omdat ik het gevoel heb dat ik de situatie niet meer de baas ben. De rommel lijkt zich maar op te stapelen en ik weet niet meer goed waar ik moet beginnen. Zeker tegen de realiteit dat Li-Xia de komende jaren achteruit zal gaan, is het belangrijk dat ons huis opgeruimd is. Maar omdat de zolder en de schuur nu al volstaan met spullen die we eigenlijk weg zouden moeten doen, is er op dit moment niet echt ruimte om bijvoorbeeld spullen in de keuken die we niet gebruiken naar toe te doen.

Vandaag heb ik besloten om maar eens te kijken naar een personal organizer en ik heb contact opgenomen met AdviPlan om informatie in te winnen. Ik heb ook een e-mail gestuurd naar de maatschappelijk werkende van het verpleeghuis om te vragen of zij misschien nog een tip heeft.


Dinsdag 4 september 2007

Alzheimer Café

Vanavond was er weer voor het eerst een Alzheimer Café in lange tijd waar ik naar toe kon gaan. Ik was rond half zeven thuis gekomen en had maar een halfuurtje de tijd voor ik weer weg moest. In die tijd heeft Li-Xia mij twee keer verteld dat de bakker op de markt had gezegd dat de prijs van het brood volgende week omhoog zou gaan. De tweede keer vertelde ze het alsof het de eerste keer was dat ze het vertelde. Ik kreeg de indruk dat ze het totaal vergeten was dat ze het al een keer verteld had.

Het Alzheimer Café was in ander lokatie dan vorig jaar. Het werd gehouden in Wijkcentrum "De Roef", waar Andy deze zomer ook een aantal dagen naar de dagopvang is geweest. Het was erg druk toen ik er om half acht aankwam. Het bleek dat er veel nieuwe mensen waren, ook een groot aantal mensen die in de zorg werkzaam zijn. Het thema van de avond was "Wat is dementie?". Er was een inleiding door een psychologe en na de pauze was er mogelijkheid om vragen te stellen in drie groepjes. Er stonden onmiddellijk een aantal emotionele gesprekken waarin mensen vertelde met de problemen die ze op dit moment ondervonden. Er was een vrouw wiens moeder 30 keer op een dag opbelde en er was een familie wiens vrouw/moeder het ontkende dat er iets aan de hand was. Nog aan een paar mensen verteld dat mijn vrouw aan Alzheimer leed. Daarbij heb ik ook het verhaal van de prijsverhoging genoemd.

Toen ik in bed lag, vroeg Li-Xia mij naar de avond en heb ik er iets over verteld. We kwamen ook weer op het verhaal van de bakker. Toen vertelde ze mij dat ze zich wist te herinneren dat ze het twee keer had verteld, omdat ze het idee had dat ik de eerste keer niet echt geluisterd had omdat ik achter de computer zat en met iets bezig was.


Donderdag 13 september 2007

Partnergroep bijeenkomst

Vanochtend hadden we voor het eerst in een aantal maanden weer een bijeenkomst van de partners van de jong dementerende. Het werd meteen al een vrij emotionele bijeenkomst toen een van de partners vertelde over problemen met depressiviteit. Toen kwamen de verhalen van de andere ook weer los. Het is niet ongebruikelijk dat mensen met Alzheimer te maken krijgen met depressiviteit als ze door een periode heen gaan waarin ze bepaalde vaardigheden kwijtraken en een nieuw evenwicht moeten vinden. Ik had de CD-speler/radio van Annabel meegenomen om het liedje "'t zal wel gaan" van Onyx te laten horen. Toen ik vertelde waar het liedje over ging, werden de papierzakdoekjes al te voorschijn gehaald. Ik denk dat iedereen zich wel herkende in de emoties die verwoord werden door de zanger van dit lied. Ik heb ook nog iets verteld van mijn probleem met de rommel in ons huis. Het verzamelen van plastictassen blijkt een hobby te zijn van veel jong dementerende. Aan het eind kwam ook nog aan de orde dat de AWBZ eigenlijk veel te weinig middelen beschikbaarsteld voor jong dementerende omdat deze vaak een hele andere zorg behoeven dan oudere dementerende.

Alhoewel ik altijd uitzie naar deze partnerbijeenkomsten, merk ik dat ik vaak toch wel weer met de onvermijdelijke toekomst wordt geconfronteerde. Er komen ook een paar mensen naar de groep wiens partner reeds opgenomen is in het tehuis en als je dan hoort wat ze vertellen, dan schrik je daar weer even van.


Zaterdag 15 september 2007

Kabuki dag

Vandaag zijn Li-Xia en ik naar de Kabuki dag in Maarn geweest. Deze wordt eens in de twee jaar gehouden. Dit was de achtste Kabuki dag die er in Nederland werd gehouden. Andy was dit weekend naar de weekendopvang, maar ook omdat we bang waren dat hij te veel energie zou vergen van Li-Xia, hebben we besloten om hem niet mee te nemen. Er waren wel een aantal mensen die het jammer vonden dat Andy er niet bij was. We hebben maar een paar mensen verteld dat bij Li-Xia de ziekte van Alzheimer is vastgesteld, niet omdat we ons er voor schamen, maar omdat we er niet te veel de aandacht op wilde vestigen. We hebben ook nog bloed bij ons laten afnemen in verband met het onderzoek naar de oorzaak van het Kabuki syndroom.


Dinsdag 18 september 2007

Advertentie

Vanochtend heb ik een advertentie opgegeven voor de "Heidepraat", het informatieblaadje van de Evangelische Gemeente Enschede, gevestigd aan de Heidestraat 9. De tekst van de advertentie luidt:


Donderdag 20 september 2007

Vier tot acht jaar korter leven

Vandaag las ik het artikel Chronic Stress Can Steal Years From Caregivers' Lifetimes, waarin beschreven staat dat mantelzorgers van mensen met Alzheimer waarschijnlijk tussen de vier en acht jaar korter leven. Dit op basis van schade aan hun cellen die waargenomen kan worden.

Technasium

Vanavond ben ik naar de introductieavond van de klas van Annabel geweest. Eerst was er een inleidende toespraak in de aula voor alle klassen. Daarna hadden we een bijeenkomst met mentor van de klas van Annabel, tevens haar wiskunde leraar. Een erg leuke man. Hij is ook (een van) de initiatiefnemer van het Technasium waar de klas van Annabel ook onderdeel vanuit maakt. Dat hij zelf een Ir-titel heeft, spreekt mij ook wel aan, omdat ik denk dat hij oog heeft voor de sterke beta kant van Annabel. Na afloop nog even kort met hem gesproken over Annabel. Hij was tevrede over haar. Ik heb hem ook verteld dat Annabel eerder deze week in de klas al had verteld dat ze een gehandicapt broertje had en dat haar moeder de ziekte van Alzheimer heeft. Waarschijnlijk kunnen de meeste klasgenoten zich geen voorstel maken van wat dit inhoud, maar toch vind ik het goed dat ze het verteld heeft. De mentor vond het ook fijn om dit te horen.


Zaterdag 22 september 2007

Twee woestijnratjes

Vanmiddag zijn Annabel en ik naar de dierenwinkel geweest om twee zwarte, vrouwlijke woestijnratjes te halen. De ene is heel nieuwsgierig en de andere is rustig en stampt soms met haar achter poten. Annabel wilde ze voor haar verjaardag hebben. Ik was er in instantie tegen, maar Li-Xia maakte geen bezwaar. Uiteindelijk heb ik ingestemd. Gisteravond zijn we al naar Intratuin geweest om een hok te kopen. Ik moet toegeven, het zijn toch wel leuke beestjes.


Thuis pagina | Augustus 2007 | Oktober 2007