Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juli 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
 15 16 17 18 19 20 21
 22 23 24 25 26 27 28
 29 30 31


Woensdag 4 juli 2007

Gevallen van de fiets

Vanochtend rond half elf werd ik gebeld door de assistente van onze huisarts met de mededeling dat Li-Xia gevallen was in het fietstunneltje en dat ik naar haar toe moest. Voor dat ik vertrok heb ik nog even naar huis gebeld. Annabel bleek thuis te zijn en ik heb haar gevraagd om naar Li-Xia toe te gaan.

Toen ik bij het tunneltje aan kwam, leek het eerst leeg, maar toen zag ik Annabel zwaaien. Li-Xia zat op de grond tegen de wand van het tunneltje. Ik vroeg haar wat er was gebeurd. Ik begreep van haar dat de ketting van haar fiets er af was gegaan en dat ze toen gevallen was. Haar rechtknie deed erg pijn. Ze had al eerder geprobeerd om op te staan, maar dat was niet gelukt. Haar fiets was al door iemand naar ons huis gebracht. Ik besloot eerste even naar haar knie te kijken. Die was inderdaad wat gezwollen en pijnlijk. De knieschijf zat nog op zijn plaatst. Ik kreeg niet meteen de indruk dat er iets gebroken was. Ik heb haar gevraagd of ze nog ergens anders pijn had. Ze zijn van niet, maar later bleek ze toch wel ook nog op wat andere plaatsten pijn te hebben. Maar in ieder geval niet in haar buik.

Ik besloot haar met de fiets te vervoeren en gebruikte de Rautekgreep (toch handig dat ik die net afgelopen maandag tijdens de BHV cursus nog even had zien voordoen) om haar op te richten. Dat lukte. Ze kon niet lopen, maar het lukte mij toch om haar achter op mijn bagage drager te krijgen en ik ben toen met mijn fiets naar huis gewandeld. Annabel, heeft onze tassen meegenomen. Bij huis ben ik meteen naar de auto gelopen en heb haar plaats laten nemen in de auto. We zijn naar de huisarts gereden en ik heb haar eerst naar binnen gebracht. Toen ik nadat ik de auto had weggebracht had terugkwam, was ze al binnen bij de huisarts. Die stelde voor dat er röntgen-foto's gemaakt moesten worden van haar knie en onderbeen. Dus zijn we naar de ziekenhuis gereden. Daar hoefde we niet zo lang te wachten. De uitslag kwam ook snel, er was geen spraken van een botbreuk. Toen heb ik haar weer naar huis gereden. Na een uurtje ben ik weer naar mijn werk gegaan.

Toen ik 's avonds thuis kwam, lag Li-Xia op bed en toen ze uit bed kwam had ze weer meer last van haar knie en dat is eigenlijk tot het eind van de dag zo gebleven. Ik concludeer dat ze vanochtend waarschijnlijk als gevolg van een schrikreactie gevallen is, zich niet realizerend dat ze gewoon de handremmen had kunnen gebruiken.


Vrijdag 6 juli 2007

Bureaustoel

Het is vandaag de eerste dag van de vakantie. Zowel Annabel als Andy zijn vandaag vrij. Annabel was gisteren ook al vrij. Morgen gaat Andy naar de vakantieopvang voor drie weken. Gisteren is Li-Xia bezig geweest om alle kleren te verzamelen. Annabel en ik hebben haar daarbij geholpen, maar uiteindelijk is het wel gelukt. Ik realiseerde me goed dat ik waarschijnlijk over een paar jaar me bezig moet houden met de kleren van Andy.

Li-Xia heeft nog steeds last van haar knie. Alhoewel ze zegt dat het beter gaat met haar knie, kan ze er nog steeds niet normaal mee lopen. Ze gebruikt beneden nog steeds de bureaustoel (op wieltjes als een soort rolstoel.


Zondag 8 juli 2007

Rustige zondag

Gisteren hebben we Andy naar de vakantieopvang gebracht, waar hij drie weken zal blijven. Vanochend wilde Li-Xia samen met mij naar de kerk, maar ze had veel meer last van haar knie dan gisteren en besloot uiteindelijk om maar weer naar bed te gaan.

's Middags hadden we het rijk alleen omdat Annabel vanuit de kerk met Yvonne (haar beste vriendin) was gaan spelen. Li-Xia heeft nog een paar brieven voorgelezen en vertaald. Maar op een gegeven moment werd het haar toch te veel. Gisteravond hebben we er ook een aantal gedaan.

Na het eten zijn we Annabel gaan ophalen in Borne waar Yvonne woont en hebben daar nog even thee gedronken met Tonny en Gerdien. Toen Li-Xia vertelde van afgelopen woensdag, bleek dat ze al vergeten was dat de assistente van de huisarts mij had gebeld en dat Annabel was gekomen nadat ik haar had gebeld.


Woensdag 11 juli 2007

De knie

De knie van Li-Xia doet nog steeds pijn. Sinds te terugval van afgelopen zaterdag, lijkt het er op alsof de pijn in haar knie niet minder is geworden. Ze is gisteren wel naar FysioGum Twente geweest en heeft daar heel voorzichtig wat oefeningen gedaan. Omdat Li-Xia bezorgd is over haar knie, heb ik vanochtend toch maar weer even contact opgenomen met de huisarts (waarneming). Om 11:20 had ze een afspraak bij de waarnemende huisarts. Ik stelde nog voor dat ik terug zou komen om met haar mee te gaan. Maar daar wilde zij niets van weten.

Om 11:20 belde ze me echter op met de vraag waar ik bleef. Ik vertelde haar dat ze eerder die ochtend had gezegd dat ik er niet bij zou zijn. Ze hing boos op. Even later werd ik door Annabel gebeld met de vraag waarom Li-Xia zo boos was. Ik legde haar uit wat er gebeurd was. Ik besloot dat het verstandig was om even naar de huisarts te bellen. Dat heb ik gedaan en ook vertelde dat Li-Xia de ziekte van Alzheimer heeft en daardoor wat verward en vergeetachtig kan zijn.

Rond kwart voor één werd ik door Li-Xia gebeld vanaf de apotheek, met de melding dat de vervangende huisarts haar doorverwezen had naar het ziekenhuis. Ze kon me niet uitleggen waarvoor. Ook vertelde ze me dat ze vanaf de apotheek belde omdat het bel tegoed van haar mobieltje op was. Ik moest dus weer naar huis. Toen ik daar aankwam vertelde Annabel mij dat Li-Xia niet had geweten hoe ze het haar mobieltje moest aanzetten. Ik bekeek het formulier en zag dat we naar de röntgen afgeling moesten. Ik kon niet helemaal opmaken uit de beschrijving of het alleen om een röntgen foto ging of ook iets meer. Even heb ik nog overwogen om de huisarts te bellen, maar toen zijn we toch maar gegaan. In het ziekenhuis bleek dat het alleen maar om een röntgen foto ging en niets meer. Na enig overleg met de laborant deze toch maar laten maken. Ik vermoed nu dat Li-Xia niet duidelijk aan de vervangende huisarts heeft verteld dat er al röntgen foto's waren gemaakt. Ik heb een beetje het idee dat ik we voor niets naar het ziekenhuis zijn geweest.

Even na half zes werd ik gebeld door de vervangende huisarts. Hij vertelde mij dat hij best onder de indruk was van de zwelling. Hij had nog niet echt de (volledige) uitslag ontvangen van het ziekenhuis en wil mij daar morgen over terugbellen. Hij had niet meegekregen dat Li-Xia de ziekte van Alzheimer heeft. Het viel hem op dat Li-Xia verkeerd gaat lopen en vind dat ze therapie moet krijgen.


Vrijdag 13 juli 2007

Vocht in de knie

Om negen uur kwam de maatschappelijk werkende van het verpleeghuis langs om met ons te praten. Ze is ongeveer een uur gebleven. De gebruikelijke onderwerpen kwamen weer aan de orde. Li-Xia bleef maar terugkomen op haar frustraties over de rommel op de kamer van Annabel. De laatste week heeft ze geprobeerd om niet in de kamer van Annabel te kijken. Het was er ook een ergere rommel dan gewoonlijk nu dat de vakantie begonnen is.

Rond half elf zijn Li-Xia en ik naar FysioGym gegaan. Gisteren had ik al van de waarnemende huisarts gehoord dat er nog steeds vocht in de knie zit. Een fysiotherapeut van FysioGym heeft naar de knie van Li-Xia gekeken. Hij kon ook voelen dat er vocht in de knie zat. De binnenknieband heeft volgens hem wel een flinke klap gekregen, maar hij denkt niet dat er sprake is van permanente schade. Hij heeft haar wat buig en strek oefeningen gegeven en een afspraak gemaakt voor volgende week maandag. Daarna is Li-Xia nog wat aan fitness gaan doen. Na afloop besefde ik dat we veel eerder naar een fysiotherapeut hadden moeten gaan.

's Avonds is er een zendingsechtpaar langsgeweest die wij financieel ondersteunen. We hebben met hun gepraat over onze situatie en ook wat videobeelden van onze vakantie in China laten zien.


Woensdag 18 juli 2007

Nieuwe mobieltje

Li-Xia heeft sinds kort een nieuw mobieltje, de oude van Annabel, want Annabel heeft zelf een nieuw mobieltje gekocht. Het probleem is echter dat ze die nieuwe mobieltje niet gewend is. Ze heeft grote moeite om te onthouden hoe ze hem aan moet zetten, de pincode moet intype, moet bellen en hem weer af te sluiten. Ik had een paar dagen geleden al een briefje gemaakt in het Engels. Vandaag vertelde ze me echter dat ze dit briefje verwarrend vond. Vanavond is ze bezig geweest om een briefje in het Chinees te maken. Ze moest daarbij weer veelvuldig gebruikmaken van haar woordenboek om dat ze bij veel woorden twijfelde over de juiste schrijfwijze.

Curmaxell

Toch zijn er nog wel dingen die ze niet vergeet. Zo had ze me gisteren gevraagd om Curmaxell te bestellen bij de reformwinkel, maar ik was dat vergeten te doen. Maar zij was het niet vergeten. Vanochtend is ze langs de reformwinkel gegaan, maar ze was het briefje vergeten waar de naam opstond, dus moest ze mij opbellen om het te vragen.

Ik las vandaag trouwens over een nieuw onderzoeksresultaat (UCLA and HBRI Scientists Isolate Chemical Found in Curry That May Help Immune System Clear Amyloid Plaques Found in Alzheimer's Disease) waar uit blijkt dat Kurkuma een ingredient bevat dat het immunsysteem kan helpen om plaques op te ruimen.


Zondag 22 juli 2007

Li-Xia kan weer fietsen!

Vanochtend had ze het nog uitgeprobeerd, maar toen lukte het niet. Vanavond merkte ze plotseling dat ze haar knie weer verder kon buigen. Ja, en toen is weer gaan kijken of ze kon fietsen en het lukte! Het op- en afstappen is nog wel moeilijk, maar ze kan weer fietsen. Dit betekend dat ze nu niet meer gebonden is aan huis.


Woensdag 25 juli 2007

Oogarts

Vanochtend zijn we met z'n tweeën naar de oogarts geweest. Eerst heeft de assistent van de oogarts Li-Xia onderzocht. Het leek er op alsof het gezichtsvermogen in haar linkeroog beter was geworden. Daarna werd haar oog gedruppeld en mochten we weer plaatsnemen in de wachtkamer. Toen hebben we met de oogarts gesproken. Die hebben we verteld dat Li-Xia de ziekte van Alzheimer heeft. Ze reageerde erg betrokken (voor een arts dan) maar maakte niet een bepaalde opmerking over de mogelijke relatie tussen de oogconditie van Li-Xia en de ziekte van Alzheimer. Ze heeft nog wel even naar het oog van Li-Xia gekeken en geconcludeerd dat de situatie stabiel is. We moeten een vervolgafspraak maken in het najaar van 2008.

Na afloop zijn we Donner Kebab en Falaffel wezen eten in de stad. Daar vertelde ze me weer verschillende keren over haar bezoek aan FysioGym vanochtend alsof ze het voor de eerste keer vertelde. Meestal laat ik haar maar begaan en maak ik er geen opmerking over.


Zaterdag 28 juli 2007

Andy weer thuis

Vanochtend hebben we Andy opgehaald van de vakantieopvang. Het was drie weken geleden dat we hem daar naar toe hadden gebracht. Hij was erg blij om ons te zien en wilde zo snel mogelijk naar huis. Op onze vraag of hij het leuk had gehad antwoordde hij enthousiast. Of hij er volgend jaar ook weer naar toe wil ook. Dus hij heeft het waarschijnlijk wel naar zijn zin gehad. Wij hadden hem ook wel een beetje gemist en waren ook blij om hem terug te zien.


Thuis pagina | Juni 2007 | Augustus 2007