Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, oktober 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27
 28 29 30 31


Woensdag 2 oktober 2007

Alzheimer Café

Vanavond weer naar het Alzheimer Café geweeest. Het ging vanavond over de psychologische test die gebruikt worden bij het stellen van de diagnose. Allemaal erg interessant. Nog wat gepraat met wat mensen, onder andere met iemand van Thuiszorgrondom, een thuiszorg organisatie die gespecialiseerd is in mensen met een dementie. Dit heeft mij weer eens aangespoord om contact op te nemen met de mevrouw van MEE die mij toen heeft geholpen met de indicatie voor Andy om eens te vragen of zij nog een mogelijkheid kent voor naschoolse opvang voor Andy. Er werd ook een mededeling gedaan dat een aantal studenten opzoek waren naar proefpersonen om te onderzoeken of een GPS apparaat mensen met (beginnende) dementie zouden kunnen helpen. Ik heb ons opgegeven.

Bapineuzumab

Vandaag las ik op de Slashdot website (in item over Alzheimer) iets over het medicijn Bapineuzumab. Het schijnt dat met dit experimentele medicijn goede resultaten worden behaald. Het is een medicijn dat het lichaam aanzet om de eiwitten die zo'n belangrijke rol spelen bij ziekte van Alzheimer op te ruimen. Dat het een veel belovend medicijn is, blijkt wel uit het feit dat er besloten is om met het derde fase (grootschalige) onderzoek te beginnen nog voordat de tweede fase afgerond is en de resultaten officieel gepresenteerd zijn. Ik wil gaan onderzoeken of Li-Xia misschien ook met dit onderzoek zou kunnen mee doen.


Donderdag 4 oktober 2007

Naschoolse opvang

Gisteren heb ik met MEE Twente gebeld met de vraag of zij zouden kunnen helpen met het invullen van de naschoolse opvang voor Andy. Op dit moment gaat Andy om de week naar de naschoolse opvang, terwijl wij een indicatie hebben voor iedere schooldag. Het is op dit moment niet mogelijk om de naschoolse opvang uit te breiden bij Het Bouwhuis. (Dit is een van de dingen die ik me had voorgenomen, naar aanleiding van eergisteravond.) Bij MEE Twente konden ze me ook niet meteen verder helpen. Ze deden de suggestie om bij Ravelijn en Van de Bent stichting navraag te doen. Ik heb gebeld met Ravelijn, maar kreeg al snel te horen dat zij niet aan naschoolse opvang doen. Ik heb een e-mail gestuurd naar iemand bij de Van de Bent stichting die er mogelijk over zou gaan.

Li-Xia maakt zich hier erg zorgen om, omdat Andy voor haar erg vermoeiend is. Tegenwoordig kookt ze vaak 's ochtends al het eten voor de avond. Wij eten nu dus vrijwel al ons warme eten uit de magnetron.

Vanochtend heb ik gebeld met de school van Andy. Want scholen zijn nu immers een wettelijk plicht ten aanzien van naschoolse opvang. Ik zal teruggebeld worden door de maatschappelijk werkende van de school.

In de loop van de ochtend kreeg ik een reactie waaruit blijkt de Van de Bent stichting wel naschoolse opvang geeft. Goed nieuws dus.

Geheugentest

Vandaag is Li-Xia getest door een psychologe van het verpleeghuis wat betreft haar geheugen. Zij is ook degenen die haar vorig jaar juli getest heeft. Li-Xia zei dat ze maar een punt achteruit is gegaan en dat ze dus vrijwel het hetzelfde is gebleven. Met klokkijken heeft ze nog steeds erg veel moeite. Goed nieuws dus. Ik heb zelf ook het idee dat Li-Xia niet echt veel achter uit is gegaan in het afgelopen jaar. Ik kan niet echt een ding aanwijzen wat ze nu niet meer kan.


Donderdag 18 oktober 2007

Een fles wijn

Vanmiddag had ik een gesprek met drie studenten van de Universiteit Twente. Voor een vak dat zij volgen hebben zij de opdracht om een apparaat te ontwerpen wat mensen met de ziekte van Alzheimer zou kunnen helpen met hun dagelijkse activiteiten. Het apparaat, waarschijnlijk in de vorm van een telefoon met een aanraakscherm, heeft een GPS ontvanger. Het idee is dat dit apparaat zowel zou kunnen helpen bij het vinden van de weg als bij het doen van boodschappen. Middels de GPS ontvanger kan het apparaat vaststellen bij welke winkel je bent en welke dingen je daar wilde gaan kopen. Het apparaat zou bijvoorbeeld ook tijdig kunnen waarschuwen dat je op een bepaalde tijd ergens moet zijn, als je daar nog niet bent. Een groot probleem bij het ontwerpen van zo'n apparaat is het probleem dat vele mensen met dit soort geheugenproblemen vaak grote moeite hebben om met nieuwe apparaten te leren omgaan. Na afloop van het gesprek kreeg ik als dank voor mijn medewerking een fles wijn van de studenten.


Wednesdag 24 oktober 2007

Beta-amyloïde

Hierbij een mooi plaatje van beta-amyloïde, het stofje dat zo'n belangrijke rols speelt bij de ziekte van Alzheimer. (Bron: UCLA scientists pinpoint a possible physical origin of Alzheimer's disease.)


Thuis pagina | September 2007 | November 2007