Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, november 2008 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
 16 17 18 19 20 21 22
 23 24 25 26 27 28 29
 30


Zaterdag 1 november 2008

Phileine zegt sorry

Vandaag het boek Phileine zegt sorry van Ronald Giphart uitgelezen waarin ik op 18 oktober was begonnen, de dag ook waarop ik het boek bij De Slegte kocht voor € 2,50. Ik vond het wel een grappig boek, vooral wat betreft de stijl. Het boek is nogal als een film geschreven en ik begrijp dat de verfilming het boek ook bijna letterlijk volgt. En inderdaad: Stijl, stijl, en nogeens stijl.


Zondag 2 november 2008

Pinda's

Al weer een paar maanden geleden had ik bij een toko een zakje met pinda's met vliesjes gekocht. Nog die zelfde dag nog, geloof ik, heeft ze de helft van het zakje gebakken met olie. Gisteren kwam ik het zakje weer eens tegen en ik vroeg haar of ze het wilde bakken. Zelf ben ik toen aan het eind van de middag nog even de stad in gegaan. Toen ik terug kwam stond de pan met pinda's op het fornuis, maar tot mijn verbazing zag ik dat ze alle vliesje verwijderd had, terwijl ik dat juist zo lekker vind. Toen ik er een opmerking over maakte zei ze: "Maar dan kun je ze toch niet eten." Als we doppinda's eten laat ik de vliesjes er ook altijd op, terwijl zij ze er af haalt. Maar ze heeft al zo vaak pinda's met vliesjes voor mij gebakken. Schijnbaar is ze dat helemaal vergeten.

Eerder deze week had ze ook een pot met spinazie gekocht, wat Annabel had gezegd dat ze spinazie wilde eten, maar dat terwijl we altijd diepvries spinazie à la creme kopen. Het lijkt er op alsof haar langere termijn geheugen nu ook langzaam aangetast begint te raken.


Dinsdag 4 november 2008

35 Km

Vandaag heb ik circa 35 Km gefietst omdat ik besloot om niet gebruik te maken van de auto. Om 14:10 hadden we een afspraak bij de school van Andy om te praten over het "Plan van Aanpak". Vanavond ben ik ook nog op de fiets naar het Alzheimer Café gegaan.

Ondanks dat ik een beetje aan de late kant was vertrokken, stond ik toch om vijf voor twee bij de school. Ik heb even buiten gewacht, ook omdat ik een beetje bezweet was van het harde fietsten. Rond twee uur ben ik naar binnen gegaan. Li-Xia was er nog niet en ik was even bang dat ze het vergeten was of te laat zou komen. Echter een minuut of zeven later, ontdekte de orthopedagoge dat Li-Xia voor het dichte hek stond. (Ik had zelf de andere ingang genomen.) Dus toen konden we toch nog op de afgesproken tijd beginnen met de bespreking van het Plan van Aanpak nadat ook de juf van Andy aangeschoven was. Het was zoals gebruikelijk weer een lijvig pak waarvan we gisteren een concept versie hadden ontvangen. (Mijn complementen er voor.) Het belangrijkste positieve punt is dat Andy veel socialer is geworden en nu echt onderdeel van de klas uitmaakt en er niet meer een beetje bij loopt. Er is een jongen in zijn klas die zich erg over Andy bekommerd en hem overal bij betrekt. Maar Andy doet ook zelf overal enthousiast aan mee. Ik vond dit toch heel goed nieuws.

Vanavond ging het bij het Alzheimer Café over boosheid en agressie. Een heel herkenbaar onderwerp voor de meeste ervaringsdeskundigen die aanwezig waren. De inleiding werd gehouden door Bianca de Geus, neuropsycholoog bij Mediant. Toch weer wat nuttige dingen geleerd en wat met mensen gepraat.


Woensdag 5 november 2008

watermeloenpitten

Vandaag las ik een (Engelstalige) bericht waarin gesteld wordt dat vitamine B3 mogelijk een positief effect heeft op de ziekte van Alzheimer. Vitamine B3 wordt onder andere gevonden in biergist, maar het zit ook in zonnebloempitten en watermeloenpitten. Xinjiang staat er om bekend dat er erg veel watermeloenpitten, uit speciaal daarvoor gekweekte watermeloenen die juist veel pitten en weinig vruchtvlees produceren, worden gegeten. Veel mensen uit Xinjiang hebben als gevolg hiervan zelfs inkepingjes in hun tanden.


Donderdag 6 november 2008

Burgers' Zoo

Annabel is vandaag naar Burgers' Zoo geweest op een schoolreisje. Ze heeft vele foto's gemaakt, maar helaas waren de meeste onscherp, waarschijnlijk omdat ze het instelwieltje verkeerd had staan. Maar een paar foto's zijn toch erg mooi geworden, zoals een foto van een hert en eentje van wat flamingo's.


Maandag 10 november 2008

Pet

Gistermiddag was Li-Xia plotseling heel misselijk. Ze wilde uiteindelijk wel mee met Andy ophalen, alhoewel ze daar eigenlijk te beroerd voor was. Ik vroeg haar of ze iets bijzonders had gedaan, maar ze wist niet wat. Ik was bang dat ze nu overgevoelig aan het raken was de Reminyl.

Vanochtend kwam ze met haar pillendoosje aanzetten en wees me er op dat de bakjes voor maandagochtend leeg waren. En toen begreep ik onmiddellijk wat er gebeurd was. Ze heeft waarschijnlijk gistermiddag nadat we terug kwamen uit de kerk, de pillen van vanochtend geslikt in de overtuiging dat ze ze die ochtend vergeten was. Dat betekend dus dat ze gisteren een dubbele dosis Reminyl heeft gekregen. Geen wonder dat ze misselijk was.

Toen ik weg wilde gaan, kon ik mijn pet niet vinden. Meteen realiseerde ik me dat ik die bij de weekendopvang van Andy had laten liggen. Niet dat ik Li-Xia de schuld wil geven, maar normaal bekommert zij zich om de tassen, maar dit keer moest ik dit doen, omdat ze te misselijk was. Ze vroeg wel verschillende keren waar de pet van Andy was. Ik ben toen mijn eigen pet vergeten. We hebben nog wel even gezocht naar een oude pet voor mij, maar ik ben uiteindelijk maar zonder vertrokken. Toen ik een half uurtje op het werk was, belde Li-Xia met de mededeling dat ze er een had gevonden.


Dinsdag 11 november 2008

Voor ik het vergeet

Gisteravond naar de uitzending van de documentaire Voor ik het vergeet bij Dokument van de NCRV gekeken. Een erg mooi gemaakte dokumentaire vond ik. Ook over een aangrijpend probleem, dat euthanasie in Nederland niet mogelijk is voor dementerende omdat je voor euthanasie wilsbekwaam moet zijn en dementerende dat op het moment dat ze hun euthanasie wens zouden willen uitvoeren dat niet meer zijn. Misschien dat op dit punt de wet aangepast moet gaan worden. Misschien dat zo'n euthanasie verklaring wel vastgelegd moet worden in bijzijn van een arts en een notaris (of kantonrechter) om hem rechtsgeldig te maken en dat er een objectief toetsbaar criteria moet worden gesteld onder welke de bewindvoerders mogen beslissen om tot uitvoering van de euthanasieverklaring over te gaan.

Ik heb er samen met Li-Xia naar gekeken, maar zij had moeite om de dokumentaire te volgen en te begrijpen dat de man zelfmoord wilde plegen. Naderhand nog wel met haar er over gesproken. Ze heeft er geen duidelijke mening over en ze lijkt ook niet echt een duidelijk besef te hebben dat ze in de toekomst, als er geen medicijn gevonden wordt, ook zal aftakelen en hulpbehoevend zal worden.


Zondag 16 november 2008

Waar is de Bouwhuislaan?

De Bouwhuislaan kun je niet vinden op Google Maps, maar hij bestaat wel, want hij ligt op het terrein van Het Bouwhuis, waar Andy voor opvang naar toe gaat. Afgelopen vrijdag had Li-Xia al geprobeerd om de Bouwhuislaan te vinden om daar wat spullen af te leveren, maar het was haar niet gelukt. Vandaag wilde ze nog een poging wagen en ik maakte een route beschrijving voor haar. Ze is rond een uur of elf vertrokken en om een uur of twee kwam ze weer terug. Toen ik zag dat ze de tas met spullen weer bij zich had, wist ik dat ze het opnieuw niet had gevonden. Ze kon me niet duidelijk maken waar ze wel was geweest en ik weet ook niet of ze in de buurt geweest is. Uiteindelijk ben ik 's middags er langs gereden om de spullen te brengen. De rest van de dag heeft het haar bezig gehouden dat ze niet wist waar het was. Ze heeft me er nog verschillende keren naar gevraagd.


Woensdag 26 november 2008

Amuse-Gueule door Arnon Grunberg

Vandaag heb ik het boek Amuse-Gueule van Arnon Grunberg uitgelezen waarin ik op 2 november begonnen was. Ik heb dit boek gekocht op zaterdag, 18 oktober bij De Slegte. Dit boek bestaat voornamelijk uit verhalen die al eerder gepubliceerd waren als als verhaal of column in het NRC. Eerlijk gezegd ben ik niet echt onder de indruk van de kwaliteit van de verhalen. Vooral het feit dat veel verhalen vrij abrupt eindigen vaak met een nogal merkwaardige laatste zin, stoorde mij nogal.


Donderdag 27 november 2008

AWBZ

Vandaag was er weer een bijeenkomst van de partners van de jong dementerende op het verpleeghuis. Ik was voor de verandering eens een keer op de fiets gegaan. Het is circa 40 minuten fietsen. Met de auto doe ik er ook bijna een half uur over, omdat het helemaal aan de andere kant van de stad is. Toen er tien minuten voor half elf nog niemand anders was gekomen, begon ik me zorgen te maken of ik me niet vergist had in de datum. Vijf voor half kwam er gelukkig iemand anders aan en die vertelde dat ze later was vanwege een file op de A35 tussen Hengelo en Enschede. Er was inderdaad een veewagen met 25 koeien verongelukt. Er waren dit keer ook minder mensen dan normaal, dus het werd een knusse maar iets wat korte bijeenkomst. Wel werd er een opmerking gemaakt dat de wijzigingen in de AWBZ per 1 januari 2009 mogelijk ook invloed kunnen zijn op de thuiszorg die wij op dit moment ontvangen. Als die thuiszorg inderdaad stopgezet worden, kan dat op termijn ingrijpende gevolgen hebben.

(Bericht Alzheimer Nederland)


Thuis pagina | Oktober 2008 | December 2008