Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, december 2008 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27
 28 29 30 31


Vrijdag 5 december 2008

Geheugen spelletje

Vandaag vond ik een eenvoudig spelletje waarmee het korte termijn geheugen getest wordt. Annabel heeft echt weinig tijd nodig voor de eerste levels, maar met hogere levels krijgt ze meer moeite. Li-Xia had al moeite met het eerste level. Vaak wist ze het voorwerp nog wel, maar kon ze het plaatje wat er bij hoorde niet meer vinden. Ze heeft net leven 2 gehaald. Ik zelf ben tot level 6 gekomen, waar je dus twaalf voorwerpen moet onthouden. Je merkt dat je dan al heel snel trukjes gaat gebruiken, zoals onthouden dat er drie dieren bij zitten en dat je probeerd om voorwerpen aan elkaar te verbinden (schoenen bij een voetbal worden dan voetbalschoenen). Je mag netzo veel tijd gebruiken als je zelf wilt bij het memorizeren.


Zaterdag 6 december 2008

Bouwhuislaan

Li-Xia vroeg vanochtend of we naar de Bouwhuislaan konden gaan omdat we een kledingstuk hadden dat nog terug moest en omdat ze nu wel eens wilde weten waar het was. Daarom zijn we rond kwart voor twee vertrokken. Gelukkig was het lekker weer: niet te koud en ook droog. Eerst nog even bij de reformwinkel een pot Curmaxell bestel en bij Bertus Workel een markeerpen omgewisseld. Daarna zijn we naar de Bouwhuislaan gereden en hebben daar het kledingstuk af geleverd. Vervolgens zijn we terug gereden naar het Medialab in het Tetem II gebouw, een voormalig fabriekshal, aan de Hulsmaatstraat 35 om daar het Nemo Observatorium van Lawrence Malstaf (video) te bekijken. Eerste ben ik in de installatie gaan zitten en daarna Li-Xia en heb ik daar een aantal foto's (de eerste) van gemaakt. Tenslotte ben ik er nog een keer in gaan zitten en heb van binnenuit een aantal foto's met flits gemaakt (uitsnede van een van de foto's). We zijn naar de stad gereden en hebben onze fiets bij De Slegte geparkeerd, maar zijn eerst naar Broekhuis gegaan. Daar hebben we op de tweede verdieping gekeken naar de expositie kunstbBende gekeken met werk van zeventien medewerkers van de boekhandel. Ik vond vooral een pentekening van een spoorwegovergang mooi. Daarna heb ik op de eerste verdieping gekeken naar een agenda. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Book by Book agenda (afbeelding) van Bekking & Blitz Uitgevers. Li-Xia voelde zich wat misselijk en is naar buiten gegaan. Ik heb nog wat boeken bekeken. Daarna nog even door De Slegte gewandeld met Li-Xia. Vervolgens zijn we even bij boekhandel Kruimeltje geweest, waar Li-Xia nog nooit eerder geweest was. Daarna nog naar wat ander winkels geweest en vervolgens met onze fietsen naar Camel gegaan waar we rond kwart voor vijf aankwamen. We hadden er om vijf uur afgesproken met Annabel. Die kwam ook prompt op tijd en hebben we Donner Kebab en Falafel besteld. Na af loop zijn we nog even bij de Media Markt wezen kijken en tenslotte inkopen wezen doen bij de Nettorama.


Maandag 8 december 2008

Herpes Simplex virus

Het blijkt dat er steeds sterkere aanwijzingen komen (zie dit artikel) dat er een verband is tussen het Herpes Simplex virus, wat vooral bekend is als de veroorzaker van de koortslip, en de ziekte van Alzheimer. Volgens een artikel van Simon Cooke moet je de volgende dingen doen om het Herpes Simplex virus tegen te gaan:


Dinsdag 9 december 2008

Koekjes

We hebben sinds kort een heuse koekjesbakster in huis en wel onze eigen Annabel. Vorige week heeft ze ook al een keer pepernoten gebakken en afgelopen weekend heeft ze vormpjes en een doosje met sprinkeltjes gekocht. Vandaag had ik wat koekjes meegenomen die ze gistermiddag samen met Li-Xia gebakken had. Ze zagen er lekker uit en smaakte ook goed. (foto van de koekjes in de trommel.)


Vrijdag 12 december 2008

Redekunstige grondslag van verstandhoudingen

Vandaag heb ik het boek Redekunstige grondslag van verstandhoudingen van Frederik van Eeden uitgelezen waar ik op 1 november in was begonnen. I heb dit boekje op 18 oktober voor 2 euro gekocht bij De Slegte mede omdat het niet echt paste bij het beeld dat ik van Van Eeden had, maar ook vanwege de tekst op de kaft die zegt: "Heruitgave van een filosofisch en literair meesterwerk. Deze groepen aforismen zijn uniek in de Nederlandse cultuurgeschiedenis en alleen te vergelijken met erkende buitenlandse klassieken, zoals Wittgensteins Tractatus." Gezien het feit dat het hier een vrij onbekend werk betreft, vraag ik me af of het de vergelijking met de Tractatus, dat later verscheen, kan weerstaan. In 2005 is er nog een nieuwe Nederlands/Duitse editie verschenen. (Het schijnt dat Herman Dooyeweerd ook geïnspireerd is door dit werk.) In het werk zijn 155 stellingen (en niet 156 zoals er in staat, want om een of andere reden, is er geen stelling met nummer 137) opgenomen.

Ik vind het niet echt een toegankelijk boek en heb het steeds in kleine stukjes gelezen. Ik vind dat hij soms erg onnauwkeurig in zijn definities is, de juist als bedoeling hebben om helderheid te verschaffen. Ook vind ik zijn afzetten tegen Plato, Spinoza, Descart en Kant, vreemd, zeker het mij overkomt dat sommige van zijn eigen ideeën ook bij deze bekende filosofen gevonden worden.

Tijdens het schrijven van het bovenstaande, kwam ik ook nog deze Engelstalige pagina tegen.


Zaterdag 13 december 2008

The Way of Go

Vandaag heb ik het boek The Way of Go van Troy Anderson uitgelezen waarin ik op 27 november was begonnen, de dag waarop ik het boek voor 12 euro om 12:45:53 kocht bij "De Slegte". Het boek is over het spel Go maar ook weer niet. De regels van het spel worden pas uitgelegd in de appendix. Overigens moet ik toegeven dat het een van de mooiste introducties vind die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Het boek gaat over strategische principes toegepast op ondernemen en het leven die hij uit het spel Go heeft ontleent, want trategie speelt een belangrijke rol bij Go. Op sommige punten vind ik het boek een beetje langdradig. Wat ik ook storend vind dat hij sommige van de interessante verhalen uit zijn leven en carriere uitsmeert over een heel hoofdstuk. Ik denk dat het boek wellicht tot de helft teruggebracht kan worden, zonder aan kwaliteit te verliezen. Toch vind ik het zeer interessant boek, want er zijn maar weinig boeken die over strategisch denken handelen.


Woensdag 17 december 2008

Mode

Vanochtend zag ik tot mijn verbazing dat Andy bezig was om pagina's met mode te bekijken. Hij was gekomen tot pagina 759 van de mode selectie op www.beslist.nl. Ik verwacht niet dat hij vanaf de eerste pagina is gaan kijken, maar denk dat hij via Google op een voorgaande pagina terecht was gekomen doordat er een kledingstuk tussen zat met een afbeelding van een van zijn favoriete TV series.


Vrijdag 19 december 2008

12 uur

Zo'n laatste dag voor de (school)vakantie is toch al een beetje een chaotische dag. Het is duidelijk dat Li-Xia het daar erg moeilijk mee had. Het lukte mij haar gisteravond niet om haar te laten onthouden dat de school van Andy al om 12 uur zou uitgaan. Vanochtend, leek het dat ze het wel onthouden had, maar toen ik haar rond half 12 belde, vertelde ze me dat ze van plan was om nog even langs de Zeeman te gaan om wat sokken te kopen voor Andy. Gelukkig dat ik haar belde, want als ze dat had gedaan, was ze waarschijnlijk niet op tijd teruggekomen om Andy te op te vangen.

Ze weet nog steeds niet dat ze vanavond met mij mee gaat naar het feest van mijn werk. Ze had gisteravond ook al geklaagd dat het niet goed met haar ging. Het is duidelijk dat ze steeds meer steunt op vaste ritmes en grote moeite heeft met dagen waarop daarop van wordt afgeweken.


Zondag 21 december 2008

Vegetarische bloemkool

Ik had bloemkool en aardappelen gekookt voor Annabel en besloot zelf om ook iets van de bloemkool te eten. Li-Xia maakt voor mij altijd een bord met twee tomaten, wat fenkel, een derde paprika en tien olijven. Ik heb daar zelf wat kruiden, kurkuma en bruschetta, aan toegevoegd en ook een aantal lepels van Hak bonenschotel "Oudhollands recept". Dat heb ik een paar minuten in de magnetron opgewarmd en vervolgens daar de bloemkool bovenop gedaan. Het was erg lekker.


Dinsdag 23 december 2008

De laatste werkdag

Vandaag was mijn laatste werkdag. Want het rest van het jaar is gevuld met feestdagen en roostervrijedagen. Vanavond hadden we nog een borrel met wat collega's in De Kater (op kroegenweb). In mijn herinnering was dit vroeger een café, nu is het een Brasserie met een betaalbare kaart. Overigens is het pand nu samengevoegd met het pand links er van. Nadat we eerst aan een tafel aan het midden hadden gezeten, zijn we verhuist naar een tafel rechts achterin. Er werd drank en bitterballengarnituren besteld. Ik praatte wat met een collega over een spelletje dat hij op zijn TV-kastje had zitten. Level 15 van het spelletje leek hem onoplosbaar te zijn en daar wilde hij nu een programma voor schrijven. Misschien dat ik ook nog een poging ga wagen. Op een TV boven ons was een programma te zien van TV Oost waarin ook het verpleeghuis werd genoemt. Ik werd gevraagd of ik het herkende. Eerste herkende ik het niet, maar toen zag ik dat het verdacht veel leek op de ruimte waar Li-Xia altijd met haar jong dementerende groep gebruik van maakt. (Thuis vond ik uit dat het een aflevering van het programma "Punt van zorg" was dat handelde over agressie in de zorg. De interviewer komt mij niet erg begripsvol over.)

Ik ben rond kwart over acht naar huis gegaan en ontdekte toen dat het koopavond was. Ik kwam langs de Slegte en kon niet laten om even naar binnen te gaan. Aan de hand van een boek over de zijde route raakte ik in gesprek met een echtpaar dat in Urumqi, Xinjiang was geweest en ook een aantal plaatsten had bezocht die wij twee jaar geleden bezocht hadden. Ze wezen me ook nog op een ander boek over China. Ik heb nog wat rond gekeken en daarbij zag ik ook het boek "De ontdekker" van Jan Kjærstad liggen. Afgelopen zaterdag had ik al gezien dat ze ook de "De veroveraar" en "De verleider" hebben. Ergens trekken de boeken me wel. Maar ik heb helaas al zoveel boeken liggen die ik nog een keer zou willen uitlezen.

Vanavond wilde Annabel een kaartje versturen naar een stel Chinezen waar we een kaartje van hebben ontvangen en ze vroeg aan Li-Xia om haar naam in het Chinees te schrijven. Toen bleek dat Li-Xia er niet uitkwam. We moesten er allemaal om lachen. Uiteindelijk moest ik het haar voordoen. Tien minuten later vroeg ik haar of ze haar naam in het Chinees kon schrijven. Ze antwoordde bevestigend, maar toen ik haar vroeg om het te doen, kwam ze er op nieuw niet helemaal uit, maar het ging wel beter. Alleen was ze de volgorde waarin je normaal de karakters schrijft helemaal kwijt en moest ik het haar uitleggen. Ze kan nog wel redelijk goed Chinees lezen, maar het schrijven zit dus helemaal niet meer in haar vingers. En dat terwijl ze vijf jaar geleden nog zo mooi haar naam kon schrijven op een manier die ik op geen enkele manier zou kunnen nadoen. Dat is ze nu dus helemaal kwijtgeraakt. Nog geen vijf minuten later vroeg ik het haar opnieuw en toen bleek dat ze alweer vergeten leek te zijn dat ik het haar vlak daarvoor had gevraagd, moesten Annabel en ik er beide een beetje om lachen. Kort daarvoor had ik al opgemerkt dat ze heel voorstelbaar begint te worden. Zo had ze me vanavond al drie keer gevraagd of mijn broer al bij mijn moeder was.


Zaterdag 27 december 2008

Twee Vrouwen en Blauwe Maandagen

Vanochtend vroeg eerste het boek Twee Vrouwen van Harry Mulisch uitgelezen. Ik was er gisteren in begonnen nadat ik het op eerste kerstdag van mijn moeder had gekregen die het eerder bij de bibliotheek had gekregen. Ik had dat boek in februari 1978 al een keer gezien. De belangstelling voor het boek was gewekt nadat ik eerder dit jaar ook de film had gezien. Eerlijk gezegd had ik uit de film de indruk gekregen dat Sylvia zelfmoord had gepleegd. Ik moet zeggen dat ik het een erg mooi boek vind, en dan niet zo zeer om de thema's die er in behandeld worden, maar vanwege hoe het geschreven is. Het steekt mooi in elkaar en is wat dat betreft echt een literair werk. Bij het lezen van het boek kwamen wel steeds scenes van de film terug. Ik kreeg ook de indruk dat de film het boek vrij nauwkeurig volgt.

Vanochtend ook Blauwe Maandagen van Arnon Grunberg uitgelezen waarin ik op 14 november was begonnen. Ik had het boek op zondag 2 november 2008 om 16:50:09 bij De Slegte gekocht. Het begin van het boek lijkt wat stijl betreft veel op zijn roman Figuranten. Het derde deel Walk like an Egyptian van het boek, een verhaal over zijn vader die aan het dementeren is vanwege een herseninfarkt/boeding, heeft mij erg aan aangegrepen zeker omdat het mij in herinnering bracht was mij mogelijk in de toekomst ook nog te wachten staat. Maar vanaf dat moment, vind ik het boek steeds meer achteruit vallen. Vooral het laatste deel is erg chaotisch en donker. Het gaat enkel over zuipen en hoeren. Ik weet niet in hoeverre deze roman autobiografisch is, maar dan heeft Arnon Grunberg wel een donkere periode in zijn leven meegemaakt waarin hij volledig aan lager wal dreigde te raken. Daar is hij dan toch weer uit naar boven gekrabelt. Eigenlijk vind ik het einde van dit boek in schril contrast staan met Figuranten. Van dat boek heb ik echt genoten, dit boek heb ik alleen uitgelezen om dat ik inmiddels al zo ver was en nog hoopte op een mooie wending.


Woensdag 31 december 2008

Resveratrol Extra Forte

Vandaag een potje Resveratrol Extra Forte opgehaald bij Reformhuis Twente in Winkelcentrum Zuid dat we gisteren hadden besteld. Resveratrol is een stof die in rode wijn voorkomt en waarschijnlijk verantwoordelijk is voor de positieve effecten van rode wijn op de gezondheid. Het schijnt ook te werken tegen Herpes Simplex, een virus wat in verband gebracht is met de ziekte van Alzheimer. Een week geleden hebben we ook L-Lysine toegevoegd aan de supplementen die Li-Xia iedere dag gebruikt.


Thuis pagina | November 2008 | Januari 2009