No previous Up No next
Engels / English

Boekwinkels

Omdat ik geïnteresseerd ben in boeken spreekt het voor zich dat ik ook geïnteresseerd ben in boekwinkels. Bijna iedere zaterdag als ik de stad in ga, loop ik wel een aantal boekwinkels binnen. En als ik soms een leegstaand winkelpand zie, denk ik er wel eens over om mijn eigen boekwinkel te beginnen.

Hieronder volgt een beschrijving van de boekwinkels die iets voor mij betekend hebben en die wel eens genoemd zijn in een van mijn dagboeken.

De Slegte in Enschede

Dit is waarschijnlijk de boekwinkel die ik het vaakst heb bezocht in mijn gehele leven. Bijna altijd wanneer ik de stad in ga, loop ik er wel even binnen, zelfs al is het maar voor een paar minuten. Het is hier dat ik sommige van mijn meest favoriete boeken heb gekocht. De winkel heeft drie verdiepingen. Op de begane grond worden hoofdzakelijk populaire nieuwe boeken verkocht. Op de eerste verdieping staan hoofdzakelijk tweedehands boeken en op de derde verdieping is er een mix van tweedehands boeken met langs de wanden minder populaire nieuwe boeken.

De winkel had in het verleden veel spiegels. Sommige van de pilaren op de begane grond waren rondom voorzien van spiegels. Ook de rand van het trapgat van de trap naar de tweede verdieping is rondom voorzien van spiegels. Als je boven aan deze trap stond (toen de deze nog toegankelijk was) was het mogelijk om via spiegels de straat voor de winkel te zien en dit terwijl er op de eerste en tweede verdieping er geen ramen zijn die uitzicht op de straat verschaffen.

Enige datums waarop ik boeken gekocht heb (of bezocht heb):

Polare (De Slegte) in Utrecht

Dit is de eerste De Slegte winkel die ik bezocht heb en waar ik ook sommige van mijn eerste boeken gekocht heb. In het begin van 2014 is deze momentuale boekwinkel met zijn vele niveaus en wenteltrap gesloten. Data waarop ik deze boekwinkel bezocht heb:

Broekhuis in Enschede [logo]

Belangrijke data:

Antiquariaat Kruimeltje in Enschede

Een tweedehands boekwinkel in Enschede. Deze winkel was lange tijd eigendom van Erik Kappelhoff. Rond 2006 is deze overgenomen door Margriet Kramer. De winkel sloot eind april 2013.

De Bijenkorf in Enschede

Deze vestiging van De Bijenkorf was geopend van 28 augustus 2002 tot 1 januari 2014.

Het Goed in Enschede

Dit is een kringloop winkel met toch een leuke selectie van goedkope boeken.

Kringloop Enschede

Dit is een kringloop winkel met toch een selectie van goedkope boeken.

Broese Boekverkopers in Utrecht

Deze winkel heeft een tijdlang "Selexyz Broese" en daarna "Polare" geheten. Bezocht op:

Steven Sterk in Utrecht

Vaak als ik in Utrecht ben, dan is dit een van de eeste boekwinkels die ik bezoek. Bezocht op:

Polare (De Slegte) in Maastricht

Bezocht op:

Polare (De Slegte) in Amsterdam

Deze winkel is in maart 2014 gesloten. Vanaf zomer 2013 werden boeken met 50% korting verkocht, later met 70%, toen voor 5 Euro per plastic zak en tenslotte zelfs een paar dagen helemaal gratis. Bezocht op:

Polare (De Slegte) in Nijmegen

Bezocht op:

Scheltema in Amsterdam

Deze winkel heeft een tijdlang "Selexyz Scheltema" en daarna "Polare" geheten. In 2015 verhuisd naar Rokin 9. Bezocht op:

Xinhua International City of Books in Urumqi, Xinjiang, China

Dit is zeker een van de grootste boekwinkels die ik ooit bezocht heb. Of het ook de winkel is met de meeste titels betwijfel ik, omdat ze van iedere titel meestal meerdere exemplaren in de winkel hadden staan. (Foto.)

Ik heb deze boekwinkel op de volgende dagen bezocht:

Het Martyrium in Amsterdam

Dillons in London

Toen ik in 1978 een zomer in Eastbourne doorbracht voor een talencursus, ben ik twee keer in deze boekwinkel geweest. De eerste keer was op 15 juli. Op 21 juli ben ik alleen naar Londen gegaan met als doel om deze boekwinkel te bezoeken. Ik heb er toen het boek LISP 1.5 Programmer's Manual gekocht.

Foyles in London

Deze winkel (113-119 Charing Cross Road naar ik aanneem) bezocht op 21 en 29 juli 1978 en gekeken naar een boek over Fractals.

Birmingham

Ik herinner me hier twee boekwinkels. Eentje is de Waterstones Booksellers boekwinkel aan 24 High Street. De andere had, als ik me niet vergis, uitgangen aan meerdere straten en er staat me ook iets bij dat je voor een deel van de winkel een steegje moest oversteken.

Karssen in Woerden

Dit was een kleine gereformeerde boekwinkel op Kruisstraat 4 in Woerden. Dit was ooit ook het vestiging adres van Drukkerij Zuijderduijn. Rond 1995 is deze winkel samen gegaan met de hieronder genoemde winkel. Ik heb hier sommige van mijn eerste boeken gekocht.

Kraayenbrink in Woerden

Dit was een boekwinkel annex kantoorhandel in Voorstraat 28-30. Deze winkel staat ook bekend als "De Woerdense Boekhandel" en behoort nu tot Fa W. Karssen en Zn. Ik heb hier een aantal romans gekocht.


Thuis | Boeken | Boekenplanken | Gelezen