Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juni 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27
 28 29 30


Dinsdag 2 juni 2009

Ik Jan Cremer

Vandaag het boek Ik Jan Cremer door Jan Cremer uit gelezen waarin ik op 14 april in was begonnen. Ik had het boek op Zaterdag 9 mei bij De Slegte gekocht. Het boek is niet meer dan een verzameling van sterke verhalen, waarvan vele wel een grond van waarheid hebben, maar een groot aantal ook zwaar zijn aangedikt of zelfs verzonnen. Ik kan me goed voorstellen dat dit boek beroering veroorzaakte toen het uitgegeven werd een een bestseller werd. Een echt geweldig boek vond ik het niet. Ik heb me toch wel redelijk door het tweede deel heen moeten worstelen want het op een gegeven moment wordt het wel heel erg veel van het zelfde. Ik ben zaterdag nog langs het Balengebouw gereden wat momenteel verbouwd wordt tot het Jan Cremer museum.

Twaalf

Ik had vanochtend Li-Xia aan de telefoon gehaald en verteld dat ze na twaalf uur wat op zou kunnen gaan halen bij de apotheek. Tien minuten later belde ze me de vraag: "Wat is twaalf?". Ze nog wel dat twaalf een getal is, maar niet meer hoeveel. In het Chinees tellen ze niet zo ingewikkeld als in het Nederlands (en Engels), maar is twaalf gewoon "tien twee". Ik probeerde eerst nog "een twee", maar ik had niet de indruk dat het over kwam. Ook op "tien twee" reageerde ze niet echt met een kreet van herkenning. Uiteindelijk heb ik haar gezegd dat ze maar na het zwemmen naar de apotheek moest gaan, want op dinsdag gaat ze altijd rond lunchtijd zwemmen.


Donderdag 4 juni 2009

Vijf fabels

Vanmiddag om 13:36:33 het boek Vijf fabels van Harry Mulisch gekocht bij De Slegte gekocht voor € 3,99. Thuis gekomen, kon ik niet nalaten om er in gaan lezen.


Zaterdag 6 juni 2009

Reünie

Vandaag naar de Reünie van mijn middelbare school in Woerden geweest. (De school heet nu Minkema College.) Er waren ongeveer 900 mensen, maar van mijn jaar maar ongeveer een stuk of tien. Wat me opviel is dat ik voornamelijk mensen heb ontmoet die ik niet verwacht had om te ontmoeten. Ook nog een aantal (oud)docenten ontmoet. Sommige mensen reageerde erg bewogen toen ik hen vertelde over de conditie van Li-Xia. Ik kreeg ook de vraag hoe ik er zo lakoniek onder kon zijn. Natuurlijk ben ik niet altijd even lakoniek er over, maar het is een feit dat ik het over het algemeen wel geaccepteerd heb. Alhoewel ik wel merk dat ik vaak nog geïrriteerd reageer als Li-Xia weer eens iets "doms" doet. Dat ik nu redelijk lakoniek ben is natuurlijk ook omdat ik er in gegroeit bent. Stapje bij stapje accepteer je toch iedere verslechtering en probeer je te roeien met de riemen die je hebt. Ik moet zeggen dat ik ergens toch wel een zekere heimwee ervaar naar mijn middelbare schooltijd en dat sommige mensen die je in die tijd hebt leren kennen je hele leven dierbaar blijven op een bepaalde manier. (Het zelfde schijnt ook het geval te zijn voor je muzieksmaak.)

Foto's van het gebouw.


Maandag 7 juni 2009

Apeldoorns Go toernooi

Vandaag heb ik meegedaan aan het Apeldoorns Toernooi. Het is nu de vierde keer dat ik met dit toernooi mee doe. Ik heb twee van de vijf partijen gewonnen. Na mijn laatste partij, om kwart voor zes, moest ik er meteen vandoor om Andy op te gaan halen in Losser.


Maandag 8 juni 2009

Neuroloog

Vanochtend op de fiets met Li-Xia naar het ziekenhuis gereden. We kwamen langs zo'n paal die toont hoe hard je als automobilist rijdt. De paal stond in de berm die het fietspad scheidde van de weg. Toen de paal de tekst "17 dank u" toonde, keek ik instinctief naar de weg links van ons. Pas toen ik zag dat die leeg was, realiseerde ik me dat de paal onze snelheid had aangegeven.

Bij het ziekenhuis aangekomen bleek dat de ingang die het dichtste bij de neurologie-poli lag, gesloten was en dat we naar de hoofdingang moesten. Daar stonden lange rijen van mensen die hun BSN aan het registreren waren, want dat moet per in 1 juni. Daar hadden we dus niet echt tijd voor.

Toen we bij het loket van neurologie stonden, werd mij gevraagd om de verwijsbrief van de huisarts. Maar die had ik niet gekregen. Die bleek wel nodig te zijn. Ze zou onze huisarts vragen die te faxen. Ik was een beetje verbaasd dat een verwijsbrief nodig was, want een van de reden waarom de halfjaarlijkse controle afspraken gestopt waren, was omdat de betreffende neuroloog elders was gaan werken. Ze vroeg ook naar het ponsplaatje van Li-Xia en toen die daar even naar moest zoeken, kon ik niet na laten om de opmerking: "Ja, dat heb je als je Alzheimer hebt," te maken. (Wel een beetje een botte opmerking, besef ik. Ik snap ook beste wel dat een verwijsbrief voor de financiële afhandeling van belang is.)

We zaten nog geen twee minuten in de wachtkamer of we werden al binnen geroepen. Alle bloedwaarden van Li-Xia bleken normaal en zij zag geen reden om met de Reminyl te stoppen. Ze had verder geen verklaring voor de misselijkheid waar Li-Xia de laatste tijd regelmatig over klaagt, maar het leek haar onwaarschijnlijk dat deze veroorzaakt werd door de Reminyl. Ze vond het wel goed dat we contact hadden gezocht met de huisarts en dat de huisarts ons had doorverwezen. Ze stelde voor om de halfjaarlijkse afspraken weer te hervatten.

In de hal heb ik onze BSN laten registreren en hebben we beide een nieuw, geel ponsplaatje gekregen. Het was niet mogelijk om dit ook voor Andy te laten doen, omdat ze het alleen mogen registreren voor mensen die lijfelijk aanwezig zijn.


Donderdag 11 juni 2009

Arabische geometrische patronen

Vanavond om 20:35:15 heb ik twee boeken gekocht bij De Slegte over Arabische geometrische patronen. En dit zijn:


Vrijdag 12 juni 2009

Sint Pietersplein

Vanavond ben in naar de viering van het zesde lustrum van de spelletjesvereniging Fanaat geweest. Ik kwam daar wat oude bekenden tegen, waaronder Martin Medema. Eerst heb ik gekeken naar een spelletje Zigeuner Risk, een variant van Fanaat Risk, beide varianten van Risk die zonder dobbelstenen gespeelt worden en bedacht zijn door Martin. Daarna hebben we, op voorstel van mij, een spelletje Sint-Pietersplein gespeelt. De foto hier rechtsboven heb ik halverwege het spel genomen. Het spel wordt gespeelt met een maximaal zes spelers. De bedoeling van het spel is dat je je pionen (die touristen moeten voorstellen) naar de overkant van het bord (het plein) brengt. Bij iedere beurt rol je met twee dobbelstenen en die bepalen vervolgens met hoeveel pionen je hoeveel stapjes mag doen, waarbij je zelf mag bepalen welke dobbelsteen wat bepaald. Dus als je een vier en een vijf gooit mag je met vijf pionen vier stapjes of met vier pionen vijf stapjes vooruit. De pionen bewegen met uitzondering van een beweging per beurt en per pion altijd in een rechte lijn naar de overkant. Midden op het bord ontstaat meestal een grote opstopping en het is maar de vraag wie er het eerste aan de overkant is nadat die langzaam is opgelost. Het bord waar we op speelde, was gemaakt door Christian Freeling. Op een vijftal andere tafels werden ook spellen gespeelt. Op een van de tafels deed de tweeling, Arjan en Erik, bekend van het eerste seizoen van Beauty & de Nerd, mee aan het bordspel Battlestar Galatica.


Vrijdag 19 juni 2009

Flossen

De laatste tijd wordt Li-Xia steeds onderhandiger. Zo heeft ze vaak moeite om de sleutel recht in het slot te steken. Gisteravond plaatste ze een flesje met Kalknagel olie op de dop, waardoor een deel er uit stroomde. (Ze gebruikt dat voor de tenen van Andy.) Dat spul stinkt als een gek, terwijl het niet duidelijk is of het wel iets helpt. Toen ze even naar boven was, heb ik het flesje verstopt. Toen ik later boven kwam, stond daar ook zo'n flesje midden op de vloer van de badkamer. Dit is het flesje dat ze voor zichzelf gebruikt.

Op een gegeven moment had Li-Xia last van een stukje vlees tussen haar tanden en lukte het niet om dat met tandenstoker te verwijderen. Ik ben met haar naar de badkamer gegaan om het met een flosdraadje te verwijderen, maar toen ik haar voordeed hoe ze het draadje tussen haar duimen moest spannen, lukte het niet om mij na te doen. Na een paar pogingen heb ik haar maar alleen gelaten.

Andy had een kadootje voor vaderdag meegenomen. Ik had ook niet meteen door dat het voor vaderdag was, maar ik had het wel aan Li-Xia verteld. Een half uur later zag ik echter dat Li-Xia het open had gemaakt. Ik heb haar toen verteld om het weer in te pakken, waar ze dus weer een hele tijd mee bezig was. Ik moest haar nog helpen het vinden van het begin van een rolletje plakband. Uiteindelijk heb ik haar verteld om het, nadat ik het voorzien had van een post-it briefje, op de kamer van Annabel te leggen, bang dat ze het op een later moment opnieuw zou gaan uitpakken.


Maandag 22 juni 2009

Overbelast

Lees: Mantelzorg voor dementiepatiënten onverminderd zwaar.


Dinsdag 23 juni 2009

CIZ

Vanmiddag gebeld door het Centrum Indicatie Zorg (CIZ) over de indicatie van Li-Xia voor ondersteunende en activerende begeleiding, want dat gaat namelijk geschrapt worden per 1 januari 2010. Ik hoor van allerlei kanten dat het CIZ tegenwoordig vooral bezig is met bezuinigen in plaatst van het kijken naar wat mensen nodig hebben. Zo komt het voor dat ze eenvoudigweg aanvragen weigeren van dementerende die niet ondertekend zijn door de persoon zelf, volledig voorbijgaand aan het feit dat dementerende soms geen handtekening meer kunnen zetten. Dan moet je als mantelzorger dus eerst maar even mentor worden via een procedure met de kantonrechter. (Lijkt me ook zeer frustrerend voor de medewerkers van het CIZ die dit beleid moeten uitvoeren.)

De medewerker die mij door de telefoon een aantal vragen stelde over het functioneren van Li-Xia, zei mij dat onze situatie toch wel ernstig was. Toch verwacht ik dat ze de indicatie (voor activerende begeleiding thuis en dagopvang) zullen gaan korten. De medewerker maakte ook nog een opmerking dat de gemeente bezig was met een regeling voor mensen die buiten de zorg via het AWBZ vallen. Zelf heb ik daar niet zoveel vertrouwen in, want de gemeente Enschede moet de komende jaren ook fors bezuinigen.


Woensdag 24 juni 2009

Handtas

Toen ik vanmiddag thuis kwam tegen een uur of zes, was Li-Xia lichtelijk in paniek omdat ze haar handtas kwijt was. Ze doet haar handtas altijd in haar schoudertas. Het vreemde was dat de inhoud van haar handtas wel in haar schoudertas zat. Toen ik haar vroeg wat ze allemaal had gedaan en waar ze was geweest kreeg ik niet echt een helder beeld. Ik begreep dat ze wel terug was geweest naar FysioGym om daar te zoeken naar haar handtas. Een zoektocht thuis heeft ook niets opgeleverd. Ik heb geen verklaring voor de verdwijning, maar het zou me niets verbazen als de handtas ergens in huis, hoogstwaarschijnlijk ingepakt in een plastic tas, ligt.


Vrijdag 26 juni 2009

Indicatiebesluit

Vandaag ontvingen wij een brief van het CIZ met daarin het nieuwe indicatiebesluit. Zo te zien is er niets veranderd, behalve dat per 1-1-2010 de namen van de soorten zorg veranderen. Zo wordt Ondersteunende begeleiding algemeen veranderd in Begeleiding individueel en Ondersteunende begeleiding dagprogramma in Begeleiding groep. Als motivatie voor de toegekende zorg is in de brief de volgend (standaard) paragraaf opgenomen: (Ik heb de kern vetgedrukt.)


Zaterdag 27 juni 2009

Omdat ik u begeer

Vanmiddag om 15:15:48 het boek Omdat ik u begeer van Arnon Grunber met 40% korting bij de zomeropruiming van boekhandel Broekhuis gekocht voor € 13,50.


Dinsdag 30 juni 2009

3 HAVO

Groot nieuws, Annabel mag volgend jaar naar 3 HAVO, onder voorwaarden, dat wel. En ze zal ook gedurende de vakantie het vak Frans moeten inhalen, want dat heeft ze het afgelopen jaar niet gevolgd omdat ze daarvoor vrijstelling had gekregen vanwege haar dyslexie verklaring. Frans is echter wel een verplicht vak voor 3 HAVO. Ik heb nog een poging gedaan om ontheffing te vragen, maar dat heeft niets opgeleverd.


Thuis pagina | Mei 2009 | Juli 2009