Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, december 2011Zo Ma Di Wo Do Vr Za
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Zaterdag 3 december 2011

Intratuin

Vandaag zijn we met Li-Xia naar de Intratuin in Enschede geweest. Er zijn een aantal vrouwen die Li-Xia om de week bezoeken op het verpleeghuis. Een van hen, Gerdien, had het plan opgevat om eens met z'n allen naar Intratuin te gaan. Zij had Li-Xia vandaag opgehaald en naar Intratuin meegenomen. Cornelise en Fien waren ook gekomen. Annabel ging met mij mee en Li-Xia reageerde enthousiast toen ze Annabel zag. We zijn door Intratuin gewandeld waar al veel aandacht aan kerst wordt besteed. Er waren enkele tafels met miniatuur werelden waarvan je de onderdelen kon kopen. Erg leuk, met allemaal lichtjes en bewegende dingen, maar ook wel vrij prijzig. In die dierenafdeling vonden we een ons onbekend knaag dier met lange snorharen. Navraag leerde ons dat het een Chinchilla was. We zijn ook nog koffie en thee gaan drinken met een speculaasgebakje er bij. En voor Annabel wat patat en een kroket want die had nog niet gegeten. Li-Xia at haar speculaasgebak met haar vingers. Ook had ze moeite met het drinken van appelsap uit een cola-glas. Nadat we het overgeschonken hadden in mijn theekopje (glas), lukte het haar wel. Daarna hebben de andere nog een kerstster met eenvoudige pot voor Li-Xia op haar kamer gekocht. Gerdien vond dat Li-Xia wat moeilijker ging lopen. Je moet haar soms aan de hand meenemen om het tempo er in te houden, heb ik gemerkt. Tenslotte hebben Annabel en ik Li-Xia weer teruggebracht naar het verpleeghuis.


Zondag 4 december 2011

Brieven aan Olga

Vandaag het boek Brieven aan Olga met brieven van Jan Wolkers en kommentaar van Onno Blom, ISBN:9789023455141, uitgelezen waarin ik op donderdag 16 november begonnen nadat ik het om 12:59 gekocht had bij De Slegte voor €9,99. Interessant om te lezen, zeker ook vanwegen het omlijstende kommentaar van Onno Blom, die ook Annemarie Nauta geïnterviewd heeft en delen van haar brieven aan Wolkers (met toestemming) heeft opgenomen. Wolkers heeft zijn brieven getypt op een typemachine die hij kort voor zijn verblijf in Parijs had aangeschaft. In het boek is ook een transliteratie opgenomen van de getypte brieven, maar die heb ik niet gelezen, behalve dan voor die paar keren dat Wolkers met pen nog wat bij zijn brieven had geschreven.


Dinsdag 6 december 2011

Alle punten en meer

Gisteren de brief gekregen van de Commissie van Beroep van Stichting Carmelcollege met daarin de toelichting van hun besluit om onze bezwaren tegen de maatregel van de afdelingsleider om Annabel een één toe te kennen voor een toets Nederlands (vanwege een bestand op een USB-stick) gegrond te verklaren. De commissie heeft ons op alle punten in het gelijk gesteld. De maatregel was disproportioneel en de school (de afdelingsleider in het bijzonder) heeft de procedure zoals vastgelegd in het eindexamenreglement niet correct gevolgd en zijn maatregel was derhalve niet bevoegd. De commissie wees verder op nog een aantal fouten die er gemaakt zijn in de procedure en heeft de school er op gewezen dat het examenreglement op een aantal punten afwijkt van de wettelijke bepalingen en suggesties gedaan voor verbetering. Een afschrift van de brief is ook gestuurd naar de voorzitter Centrale Directie Bonhoeffer College en Inspectie van het Onderwijs.


Woensdag 7 december 2011

Spiegels

Het lijkt erop alsof Li-Xia grote moeite heeft om spiegels te begrijpen. Vorig jaar was werd ze soms al in de war gebracht door spiegels, maar nu staat ze soms voor een spiegel en lijkt helemaal niet meer te begrijpen dat ze naar haar eigen spiegelbeeld staat te kijken. Vooral als ik naast haar kom staan is de verwarring groot, want dan ziet ze ook mij in de spiegel. Ze lijkt zichzelf nog wel te herkennen op foto's en soms ook in de spiegel als ik haar er op wijs. Vanmiddag stond ze voor de spiegel in haar kamer in het Chinees te praten. De spiegelwand achter in de lift zorg ook voor hilariteit.


Donderdag 15 december 2011

Gevaarlijk kruispunt

Vlak bij ons kantoor is een gevaarlijk kruispunt waar gemiddeld eens per jaar een ongeluk gebeurt (tijdens kantooruren) en waar vrijwel iedere week een bijna ongeluk gebeurt. Het voornaamste probleem het verkeer wat uit een tunnel komt voorrang heeft en dat dit verkeer zich als gevolg van de kromming van het wegdek niet altijd zichtbaar is voor het verkeer wat voorrang moet verleden. Zie hier het zicht op de tunnel vanuit het verkeer dat voorrang moet verlenen. Merk op dat de camera waarmee deze foto is gemaakt boven op het dak van de auto staat en dat het zicht vanuit de bestuurderspositie nog slechter is. Wat zeker ook meespeelt, zo merkte een collega van mij op, is dat het niet meteen duidelijk is dat er zich een dode vlek in de tunnel bevind. Het is ook een keer gebeurd dat iemand een ongeluk maakte doordat hij wel naar links de tunnel in keek, maar een auto van rechts over het hoofd zag.

Ik heb daarom bij de gemeente gesuggereerd om de voorrang te wijzigen. Gisteren kreeg ik daarop het volgende antwoord:

De grootste verkeersstroom op dit kruispunt bestaat inderdaad uit verkeer dat gebruik maakt van de tunnel (in Colosseum). Ongeveer de helft van het verkeer gaat rechtdoor en de andere helft gaat richting Pantheon. Op basis hiervan kun je concluderen dat een kwart van het verkeer dat de kruising nadert, moet afremmen (stoppen zelfs, vanwege het stopbord). Wanneer de voorrangsrichting aangepast wordt is het zo dat drie kwart van het verkeer moet afremmen om voorrang te verlenen. Dus in dat opzicht neemt de doorstroming af en de ergernis toe. Maar hoe zit het dan met de ergernis veroorzaakt door de vele (bijna) ongelukken? En wat te denken aan materiële en lichamelijke schade die veroorzaakt wordt door de ongelukken? Ik dacht dat veiligheid altijd ging voor gemak, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Getallen zijn je beste vrienden

Vandaag het boek Getallen zijn je beste vrienden: Ontboezemingen van een nerd van uitgelezen waarin ik op 27 oktober was begonnen, de dag dat ik het bij iemand hier in Enschede overkocht (via Marktplaats). Het begint als zoveel populair boeken over complexe wiskunde problemen redelijk simpel, maar in de latere hoofdstukken wordt het soms toch weer redelijk ingewikkeld. Ik heb niet alles tot in detail begrepen, maar ik heb wel het gevoel dat ik het zou kunnen als er wat meer op zou studeren. Een van de kern onderwerpen van het boekje is de groep E8, de meeste complexe uitzonderlijke enkelvoudige Lie-groep.


Zondag 18 december 2011

Koffiedrinken na de dienst

Vandaag was Li-Xia bij het koffiedrinken na de kerkdienst. Iemand had haar opgehaald om hierbij aanwezig te zijn. Li-Xia reageerde steeds met een brede glimlach wanneer ze weer iemand herkende. Het is bijna een jaar geleden dat ze voor het laatst naar de kerk geweest is. Verschillende mensen merkte op dat ze er 'gezond' uit zag, wijzend op haar iets rondere wangen. Natuurlijk was ze niet echt in staat om een gesprek aan te gaan, maar ze heeft er wel van genoten.

Agenda 2012

Vanmiddag nog even wezen kijken bij boekhandel Broekhuis. Eerst de tentoonstelling van Rudy Klomp (schiderijen) en Ans van Berkum (tekeningen) bekeken. Ik vond de tekeningen, een soort droedels, van Van Berkum minstens netzo interessant als de schilderijen van Klomp. Om 13:46 heb ik Moleskine Daily Diary/Planner 2012 (ISBN 9788862937306) voor € 15.95 gekocht. Thuis ontdekte ik dat ik weer een soft-cover uitvoering gekocht had, terwijl ik een hard-cover dacht te hebben gekocht. In de winkel constateerde ik dat de hard-cover versie met adressenboekje iets dikker was dan de uitvoering met "Adhesive Labels". Ik heb waarschijnlijk niet door gehad dat die laatste uitvoering een soft-cover versie. Maar goed, de agenda van 2011 ziet er na een jaar ook nog goed uit, dus ik denk dat ik deze maar ga houden. Ik denk niet dat ik gebruik zal gaan maken van de stickertjes. Ik gebruik deze agenda's voornamelijk als dagboeken waarin ik bijhoudt wat ik door de dag doe aan activiteiten.


Donderdag 29 december 2011

Stil, maar blij

Vanochtend met Li-Xia gaan wandelen. We hebben het gebruikelijke rondje gewandeld door het Ecopark en ook nog even geknikkerd op de Haakse Haas. Het viel me op de Li-Xia erg stil was. Eigenlijk heeft ze helemaal niets uit zichzelf gezegd, dit terwijl ze twee maanden geleden soms aan een stuk door aan het vertellen was. Ik weet natuurlijk niet of dit iets tijdelijks is, maar het lijkt er wel op dat ze de laatste weken steeds stiller is geworden. Toenemende passiviteit en introversie passen echter wel goed in het voortschrijdende dementieproces, dus ik vrees dat het blijvend is. Toen ik haar onderweg vroeg of ze blij was, reageerde ze bevestigend met een brede glimlach op haar gezicht. Ze maakte verder ook een heel tevreden indruk. Wellicht dat ze zich niet meer zo stoort aan het afwijkende gedrag van haar medebewoners. Dat kan ook een reden zijn dat ze minder te vertellen heeft, want ik had het gevoel dat veel van haar verhalen (in het Chinees) daarover gingen. Onderweg struikelde ze bijna twee keer. Een keer over een tak en een keer toen ze de stoep afstapte bij het oversteken. Op de trap lijkt ze ook onzekerder.


Thuis pagina | November 2011 | Januari 2012