Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, november 2011Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


Dinsdag 1 november 2011

50ste verjaardag

Mijn verjaardag is alweer bijna voorbij. Gisteravond nog uitgerekend wanneer ik nu werkelijk jarig ben volgens astronomische begrippen. Zo kun je kijken naar hoe lang het jaar is wat betreft het verloop van de seizoenen. Als je daar naar kijkt was ik rond 12:23 jarig. Maar je kunt ook kijken naar tijdstip dat de aarde weer op dezelfde plaats staat ten opzichte van de zon aan de sterrenhemel. Dan moet ik wachten tot vannacht 5:23. De aarde draait in een ellips rond de zon en morgenochtend om 9:19 zal de aarde weer voor de 50ste keer sinds mijn geboorte op dezelfde plaats van de ellips zijn als toen ik geboren werd.

Vanochtend kreeg ik cadeautjes van Annabel en Andy: een kookwekker in de vorm van kip en een fles Abraham 50 jarigen shampoo. Ook heb ik alle kaarten opengemaakt die gisteren al aangekomen waren. Ook al wat felicitaties via internet in ontvangst genomen. De hele dag door ontving ik felicitaties via e-mail, hyves, facebook en twitter.

Op mijn werk werd ik verwelkomt door een slinger van Abraham afbeeldingen aan het plafon, een kaart en een Abraham (koek) gebakken door een collega van mij. Kort na 11 uur heb ik op vlaaien van Multivlaai getracteerd: chocodroom, aardbeienvlaai de luxe en appelnotentaart.

's Middags ben ik weer naar huis gegaan en heb drie overgebleven stukjes meegenomen. Twee daarvan hebben Annabel en ik opgegeten en toen ben ik met het overgebleven stukje naar het verpleeghuis gereden. Li-Xia leek niet echt te begrijpen dat ik jarig was, want ze heeft me niet gefeliciteerd. We hebben nog wel een wandeling gemaakt en in het park nog gespeeld met een knikker die ik had meegenomen. Er is daar een kunstwerk, "De Haakste Haas", dat een soort van knikkerbaan heeft. Er waren ook twee kleine jongetjes en hun moeder die kwamen kijken en meehielpen. Li-Xia praatte lustig verder in het Chinees.

Vandaar naar De Slegte gereden. Daar heb ik het boek Go Black teruggebracht dat ik nu over heb omdat ik via het internet een exemplaar gekocht heb met een werkende DVD. Ze waren erg blij dat ik de DVD van dit exemplaar gerepareerd hebben en ik kreeg 5 euro terug. Nog overwogen om de reproductie van Stanley Kubrick's Napoleon: The Greatest Movie Never Made voor circa 50 euro aan te schaffen.

Buiten kwam ik Annabel tegen waarmee ik afgesproken had. We zijn door gereden naar Camel waar we falafel en donner kebab gegeten hebben.

Om kwart over negen kreeg ik nog bezoek van een echtpaar dat we via de kerk kennen. Ze brachten een bloemetje mee en deden Annabel en mij ook het aanbod om een keer bij hen te komen eten. Ze zijn een half uurtje gebleven. Rond acht uur werd ik gebeld door Bert die ook nog even langs wilde komen. Hij kwam ook nog even langs en gaf me het boek Het Geheugen Paleis van Joshua Foer.


Dinsdag 2 november 2011

Een één voor Nederlands vanwege bestand op USB stick

Vanochtend gesprek gehad op de school van Annabel omdat ze een één voor een examentoets Nederlands heeft gekregen omdat ze vergeten was om een bestand van een USB-stick te verwijderen. Zij heeft dit onmiddellijk gemeld bij haar docente Nederlands toen ze zich dit realiseerde, maar de school meent het toch te moeten aanmerken als een geval van fraude.

Omdat Annabel een dyslexieverklaring heeft, mag ze tijdens examentoetsen gebruikmaken van een laptop voor het maken van de toetsen. Omdat de school zelf geen laptop beschikbaar had gesteld, mag ze gebruikmaken van haar eigen laptop. Het is de bedoeling dat na afloop de toets wordt ingeleverd op een verder lege USB-stick. Wij moeten deze USB-sticks aanleveren, één per vak waar ze gebruik wil maken van haar laptop.

Op de betreffend dag van de Nederlandse toets had ze tijdens een zelfstudie-uur een document met moeilijke woorden uitgebreid en om deze over te zetten op een PC van school (om het af te drukken) had ze het document even op haar USB-stick gezet. Nadat ze dit gedaan had, moest ze plotseling de betreffende PC in opdracht van een begeleider verlaten en is ze de betreffende USB-stick vergeten. In een later uur werd ze hier door de begeleider op gewezen en heeft ze de USB-stick meegenomen en er helemaal niet meer bij stil gestaan dat het document er nog op stond.

Die USB-stick heeft ze toen meegenomen naar de examentoets. Door allerlei omstandigheden duurde het 20 minuten na aanvang van de toets voordat deze daadwerkelijk kon beginnen. Dit had er onder andere mee te maken dat er leerlingen waren die bleven praten, ook nadat er op gewezen was dat ze stil moesten zijn, (het was voor vele de eerste examentoets) en ook omdat de toets niet in groot lettertype beschikbaar was voor leerlingen die daar op grond van een dyslexieverklaring gebruik van wilde maken. Door dit alles was Annabel nogal gestrest geraakt. Ze had alvast haar USB-stick in haar laptop gedaan. Dit werd kort nadat de toets daadwerkelijk was begonnen opgemerkt door haar docente Nederlands en deze heeft toen de USB-stick ingenomen. Later kwam ze weer terug met de USB-stick met de vraag of deze door een andere jongen gebruikt kon worden omdat deze zijn USB-stick vergeten was. Op dat moment realiseerde ze zich plotseling dat ze het document niet verwijderd had en heeft dat toen ook onmiddellijk gemeld bij haar docente Nederlands.

De school heeft toen op basis van het feit dat het document op de USB-stick stond geoordeeld dat ze de regels van het examenreglement heeft overtreden wat betreft fraude. In het betreffende reglement wordt fraude omschreven als: "het op arglistige wijze geven van een onjuiste voorstelling van zaken, in eigen of andermans belang, door vervalsing van administratie of ontduiking van de voorschriften." Artikel B2.10: Maatregelen bij fraude, punt 1 zegt: "Wanneer een kandidaat tijdens een Schoolexamen fraudeert, zich aan onregelmatigheden schuldig maakt of zich anderszins niet gedraagt zoals redelijkerwijs van hem verwacht mag worden (bijv. ongeoorloofde middelen toepast, bij zich draagt of in de toetsruimte binnenbrengt), dan is de afdelingsleider bevoegd om, nadat hij de docent-examinator en de kandidaat heeft gehoord, in overleg met de afdelingscoördinatoren passende maatregelen te nemen. Van deze maatregelen krijgen de kandidaat en/of ouders of verzorgers schriftelijk bericht."

Het staat buiten kijf dat Annabel op basis van een strikte interpretatie van het reglement gefraudeerd heeft, omdat ze een USB-stick heeft meegenomen waarop een woordenlijst met moeilijke woorden stond die onderdeel uit maakte van de getoetste stof. Het is echter ook evident dat Annabel geen fraude heeft gepleegd volgens de definitie gegeven in dat zelfde reglement. Inderdaad, ze heeft de voorschriften overtreden, maar niet om op arglistige wijze een onjuiste voorstelling van zaken te geven. Nee, op het moment dat ze zich bewust werd dat ze de voorschriften overtreden had, heeft ze dit onmiddellijk en uit eigen beweging gemeld. Als ze niets had gezegd, had ze waarschijnlijk gewoon het document kunnen verwijderen op het moment dat ze document met haar toetsantwoorden op de betreffende USB-stick had geplaatst en zelfs als ze dat niet had gedaan was het mogelijk niet opgemerkt door betreffende docente, of had niet aangetoond kunnen worden dat het document van haar afkomstig was geweest omdat het ook door de andere jongen er op gezet had kunnen zijn.

Anderhalve week geleden is Annabel op de hoogte gesteld van de maatregel en wij hadden daarvan nog geen schriftelijk bericht ontvangen. Nadat ik hen er vanochtend op gewezen heb dat wij dit niet ontvangen hadden (ze hadden dat niet noodzakelijk geacht) krijgen we dit nu als nog. (Feitelijk heeft de school zich dus ook niet gehouden aan haar eigen reglement.) De afdelingsleider gelooft de lezing van Annabel dat er geen opzet in het spel is geweest, toch blijft hij bij zijn beslissing om haar een één te geven enkel en alleen omdat ze de regels heeft overtreden. Hij had ook andere maatregelen kunnen geven, zoals het geven van een officiële waarschuwing of het ongeldig verklaren van de toets en haar de kans te geven deze vrijelijk te herkansen.

Het ergste vind ik nog wel dat Annabel in haar gevoel van rechtvaardigheid gekwetst is en daarover zeer gefrustreerd geraakt is. Zij heeft het gevoel dat ze nu gestraft wordt voor haar eerlijkheid.


Vrijdag 4 november 2011

Johnny English Reborn

Vanavond zijn Annabel en ik naar de film Johnny English Reborn geweest bij Wolff Cinestar. Er voor hebben we wat patat en een kroket gegeten bij de een pizza/grill restaurant bij de bioscoop. Het was wel een leuke film. Alleen jammer dat ik de trailer bekeken had.


Zaterdag 5 november 2011

De Tijd Zelf

Om 12:06:08 heb ik het boek De Tijd Zelf van Harry Mulisch, ISBN:9789023468042, bij De Bijenkorf gekocht voor € 17,90. Dit is een posthume publicatie van een onvolledige (en wellicht ook mislukte) novelle van slechts 20 pagina's, gevolgd door twee essays, aantekeningen, fascimile van documenten en dagboek aantekeningen. Dit boek werd gepresenteerd op 29 oktober 2011 (verslag NOS.) Vanavond begonnen te lezen in de essay van Marita Mathijsen over de ontstaansgeschiedenis van het boek. Ik las daarin ook wat opmerkingen over De Ontdekking van Moskou.


Zondag 6 november 2011

De Tijd Zelf

Vanavond om kwart over acht het boek De Tijd Zelf van Harry Mulisch, Marita Mathijsen en Arnold Heumakers uitgelezen waarin ik gisteren was begonnen. Vanochtend het verhaal De Tijd Zelf van Harry Mulisch gelezen en daarna de rest van het boek vanaf bladzijde 71. Inderdaad, het verhaal van Mulisch is kort en onvolledig, maar toch in het alles bijelkaar een zeer interessant boek. Ik vond ook een kaartje in het boek van Stichting vrienden van het Harry Mulisch Huis waarom staat dat je voor 25 euro per jaar vriend kunt worden en een uniek welkomsgeschenk ontvangt.


Woensdag 16 november 2011

Verkeerd verbonden

Vanochtend naar het verpleeghuis gefietst. Op de Broekheurnerrondweg kwam ik weer eens de allochtone man tegen die ik altijd groet. Het was fris buiten, maar met muts en handschoenen heel prettig fietsen. In de fietsenstalling van het verpleeghuis 'regende' het rijp die aan het ontdooien was. Bij terugkomst vond ik een plasje water op mijn zadel.

Li-Xia was in een goed bui. Het personeel vertelde me dat ze weer erg opgeknapt was nadat ze de afgelopen weken vaak in een slechte bui was geweest vanwege een blaasontsteking die ze had. Voordat we konden gaan wandelen, moest ik haar helpen met het aandoen van de jas, wat enige moeite kostte, en het aandoen van haar handschoenen, wat moeilijk ging omdat ze totaal niet meewerkte. Buiten gekomen heb ik haar ook mijn muts opgedaan. We hebben ruim een half uur gewandeld. Onderweg heb ik nog een foto van haar bij de Haakse Haas gemaakt. In de tweede helft van de wandeling hield vertelde ze weer heel enthousiast allerlei verhalen in het Chinees. Ik geniet van alle gezichtsuitdrukkingen die ze er bij maakt.

Terug op de woning een poging gewaagd om naar haar moeder in China te bellen. De eerste keer kreeg ik een man aan de lijn waarvan ik de stem niet herkende. Ik heb toen maar de telefoon aan Li-Xia gegeven en die heeft toen een minuut of vier met hem gepraat, maar ik had wel het idee dat het gesprek nergens over ging en dat er over en weer verwarring was. Toen we de tweede keer belde, kreeg ik wel de moeder van Li-Xia aan de lijn. Ik vermoed dat we de eerste keer verkeerd verbonden waren. De telefoon die we gebruiken laat niet het nummer zien wat je intypt bij de 0900-9502 dienst die wij gebruiken. Li-Xia heeft circa 10 minuten gepraat met haar moeder. Nadat ik nog even de kiezen van Li-Xia geragd hebt, ben ik er weer vandoor gegaan.

Onderweg naar de stad, realiseerde ik me dat ik mijn fietstas bij Li-Xia had laten liggen. Nog even bij Boekenvoordeel en De Slegte gesnuffeld. Bij De Slegte zag ik het boekje "Brieven aan Olga" van Jan Wolkers liggen, dat ik misschien wel ga kopen.


Dinsdag 22 november 2011

Afvalscheiding

Ik probeer aan afvalscheiding te doen. Papier, glas en groenafval deed ik al apart. Recentelijk is daar dus de scheiding van plastic afval bijgekomen. Het gevolg is dat mijn zwarte container (voor restafval) vrijwel leeg blijft. Ik zie echter wel regelmatig overvolle containers (van sommige buren) aan de straat staan. Zie daar zelfs soms papier in zitten. Er zijn dus ook mensen die totaal niet aan afvalscheiding doen, de goede daargelaten.

Het plastic afval wordt niet aan huis opgehaald, maar dient gebracht te worden naar grote oranje containers die hier en daar bij winkelcentra's in de wijk staan opgesteld. Zelf verzamel ik het plastic afval thuis in een grote prullenbak en wanneer die vol is gooi ik die leeg in een grote plastic tas. Deze gooi ik dan weer leeg in de container. Vanochtend voor de tweede keer per ongeluk deze grote plastic tas in de container laten vallen. Nu moet ik dus weer op zoek naar een geschikte grote plastic tas. En daar baal ik een beetje van. Als alternatief zouden ik het plastic ook in kleinere plastic tassen kunnen doen en deze dan weggooien, maar tegenwoordig krijgen we per week niet meer zoveel plastic tassen of zijn ze niet stevig genoeg. Een groot probleem is vooral dat er erg veel lucht in het plastic afval zit, omdat een deel van het plastic afval uit 'stevige' verpakking bestaan die zich niet makkelijk laten opvouwen. Een plastic versnipperaar zou wellicht uitkomst bieden, want dan wordt het volume kleiner en handzamer.


Donderdag 24 november 2011

Briefadres

Vanochtend een dubbele afspraak op het verpleeghuis. Eerst bij Li-Xia langs. Toen ik kwam stond ze gebiologeerd te kijken naar het toilet. Heb met haar het gebruikelijke rondje door lichte mist gewandeld. Ook nog even haar tanden geragd en gepoetst. Ze reageerde verbaasd toen ze mij in de spiegel zag staan.

Om half elf een afspraak met de andere partners van jong dementerende. We waren maar met een paar en zijn op de kamer van de maatschappelijk werkende gaan zitten. Aan het eind kwamen we er toevallig op dat veel van de post van Li-Xia nu steeds via het verpleeghuis komt. De maatschappelijk werkende legde uit ik ook een briefadres kon opgeven bij de gemeente en dat dan de post weer direct bij mij thuis zou komen.

In de stad nog even langs de MediaMarkt voor een HDMI kabeltje, de AH voor drie repen "Extra Noir" 78% cocoa, en bij De Slegte langs. Daar om 12:59 het boek Brieven aan Olga van Jan Wolkers, ISBN:9789023455141, gekocht voor 9,95.

Toen naar het stadskantoor voor de adreswijziging. Ik was snel aan de beurt want het was rustig. Toen ik uitlegde wat ik wilde, moest de vrouw achter de balie eerst een grote klapper er bij halen om te kijken wat ze precies moest doen. Ik moest een adreswijzigingsformulier invullen en daarop briefadres aankruisen. Zij ging even bij haar superieur wat vragen, want officieel kan het doorgeven van een briefadres alleen via de persoon zelf of via een machtiging gedaan worden, maar een machtiging kan Li-Xia natuurlijk niet meer geven. Gelukkig had ik alle gegevens (inclusief postcode van het verpleeghuis) in mijn agenda staan en kon ze de gegevens meteen doorvoeren. Alles bij elkaar iets van 25 minuten aan de balie gestaan.


Zaterdag 26 november 2011

De Slegte

Vanochtend om 11:43 drie boeken en een DVD gekocht voor € 2,50 per stuk gekocht uit de uitverkoopbak bij De Slegte. Dit zijn Met een begering oog van de eeneiige tweeling Marije en Merel Wessels, ISBN:9789059113558, Een glas melk van Herbjørg Wassmo, ISBN:9789044511476, De Geheime taal van dingen van Sam Gosling, ISBN:9789050189408 en Max and The City van/over Max Westerman in New York.


Thuis pagina | Oktober 2011 | December 2011