Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, februari 2012Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29


Woensdag 1 februari 2012

Negatief reisadvies

Vanochtend via de telefoon gesproken met de behandelde arts van Li-Xia op het verpleeghuis over de mogelijkheid om met haar naar China te gaan. Ze gaf een negatief reisadvies, waar ik eigenlijk al wel van uit was gegaan, en wel om twee redenen. Ten eerste, en dat is meteen de doorslaggevende reden, vind ze dat Li-Xia het niet meer aankan om naar China te gaan. Dat het veel te ingrijpend is en dat ze niet in staat is om er mee om te gaan. Het zal haar absoluut niet goed doen. De tweede reden is dat het tegen het beleid van het verpleeghuis is om clienten reizen naar het buitenland te laten maken, omdat men bang is voor de risico's dat iemand een infectie (denk aan MSRA) oploopt die veel extra kosten met zich mee zal brengen. Mocht Li-Xia toch gaan, dan hebben ze het recht om haar na terugkomst te weigeren.

De reden dat ik hierover advies heb ingewonnen, is dat mijn schoonfamilie gevraagd had of het mogelijk was om Li-Xia nog een keer mee te nemen. Een aantal maanden geleden had ik al met hun gesproken over de mogelijkheid om deze zomer met Annabel en Andy te komen. Zij vroegen toen of Li-Xia ook mee kon komen, omdat als we zonder haar zouden komen, mijn schoonmoeder zou begrijpen dat het niet goed gaat met Li-Xia. (Ik kreeg ook een beetje de indruk dat ze mijn schoonmoeder niet echt op de hoogte hebben gebracht van wat er nu speelt.) Ik had hun al geschreven dat als Li-Xia nu mee zou komen, het onmogelijk is om te verbergen hoe slecht het gaat. Maar goed, ik heb het toch serieus onderzocht en ook al contact gezocht met de Chinese ambassade in Nederland. In de reactie die daarop kreeg, stond dat een positief reisadvies noodzakelijk is.

De eenvoudige conclusie is dus dat Li-Xia niet meer naar China kan. Ik weet niet of mijn schoonmoeder weet dat Li-Xia is opgenomen, ik vrees van niet, maar als dat het geval is, misschien dat het tweede argument overtuigend genoeg is om haar afwezigheid te verklaren.


Vrijdag 3 februari 2012

Groeicurve

In Maastricht willen ze nu ook onderzoek gaan doen naar de groeicurve van kinderen met Kabuki Syndroom. Ik had afgelopen week al alle gegevens uit de dagboeken over Andy bij elkaar verzameld en opgestuurd, maar in de periode 2003 tot 2010 gaapt er een groot gat. Volgens mij heb ik van de laatste bezoeken aan de kinderarts niet meer de gegevens genoteerd. Dus leek het mij wel een leuk idee om deze gegevens uit het medisch dossier van Andy te halen. Net even gebeld naar de kinderafdeling van het MST en gevraagd of dit mogelijk is. Blijkt dat ik daartoe een verzoek moet sturen naar de Raad van Bestuur van het MST. Ik las echter ook (hier), dat kinderen tussen 12 en 16 toestemming moeten geven aan hun ouders/wettelijke vertegenwoordigers om hen inzage te geven in het medisch dossier. Best wel begrijpelijk dat het zo in de wet staat. Echter, Andy is gezien zijn verstandelijke beperking niet in staat om toestemming te geven omdat hij de vraag niet kan begrijpen. Ik vermoed dat je als (een door de rechter aangestelde) mentor wel toegang tot het medisch dossier hebt, maar als ik me niet vergis kun je pas als mentor aangewezen worden wanneer iemand meerderjarig is. En dat duurt nog een paar jaar voor Andy.

Ik heb overigens gisteren wel een formulier opgestuurd naar de onderzoekers van het AZM om hen toestemming te geven de groeigegevens van Andy op te vragen bij het MST. En (via een e-mail) heb ik hen ook gevraagd of zij mij die gegevens zouden kunnen toesturen. Maar het zou me niets verbazen als dit niet zomaar mogen doen en dat daarvoor (met oog op privacy wetgeving) hetzelfde voor geldt als het inzien van het medisch dossier.

Ik zou misschien ook wel weer een verwijzing van de huisarts naar een kinderarts van het MST kunnen regelen, bijvoorbeeld omdat ik mij zorgen maak om zijn groeicurve en ontwikkeling van Andy (hij vertoont nog niet echt tekenen van ontwikkeling van de secondaire geslachtskenmerken) en op die manier inzage krijgen in de groeigegevens tijdens een consult met een kinderarts. Maar ik kan dat ethisch niet echt verantwoorden. Persoonlijk heb ik geen problemen mee dat zijn lichamelijke ontwikkeling achter loopt, omdat ze zo meer in de pas lopen met zijn mentale en emotionele ontwikkeling.

Eerst maar een wachten op een reactie van uit het AZM en misschien dat ik dan nog een verzoek bij de Raad van Bestuur ga indienen.

(vervolg)


Zaterdag 4 februari 2012

Winteruitverkoop

Ik kwam er vandaag achter dat boekhandel Broekhuis weer eens een winteruitverkoop hielden. De korting was 75% dus het zou me niets verbazen dat het vandaag de laatste dag was. Ik heb nog wel rond gekeken en nog even "Het origineel van Laura", het manuscript van de onvoltooide laatste roman van Vladimir Nabokov in mijn handen gehad. Het enige boek wat ik gekocht heb is het boek "Twente: tekeningen in zwart" van Jacq de Groot (ISBN:9789070162191) dat ik buiten op de tafel met aanbiedingen vond. Om 12:51:56 heb ik het boek voor 5 Euro gekocht.


Woensdag 8 februari 2012

Het Origineel van Laura

Om 11:34 het boek Het Origineel van Laura (Vertaling van het Engelse The Original of Laura) van Vladimir Nabokov (ISBN:9789023441502) bij boekhandel Broekhuis) van de 75% from their 75% off sale for € 7.48. It is not the copy that I had in my hand last Saturday because I remember that it had a torn in the dust jacket.


Zaterdag 11 februari 2012

Nieuwe slaapkamer

Tijdens de kerstvakantie hebben Annabel en ik van slaapkamer gewisseld. Beide zijn we blij met onze nieuwe slaapkamer. Ik heb nu vijf boekenkasten in mijn kamer die gevuld zijn met boeken en persoonlijke bezittingen. Er staat een bureau voor het raam en ook nog twee kleinere kastjes. Het bed heb ik enigszins in het midden van de kamer gezet. Ik heb drie foto's genomen van mijn kamer een die de kamer toont vanuit de overloop, een met het uitzicht vanuit mijn bed en een die mijn bed toont met de boekenkasten er naast. Achter mijn bed hangt de poster van het boek Oeroeg van Hella Haasse.

75% off

Om 14:01 heb ik de volgende drie boeken met 75% korting gekocht bij bookshop Broekhuis:


Dinsdag 14 februari 2012

Valentijnsdag

Vanochtend Li-Xia bezocht en haar een bosje rode rozen gegeven. De aanwezige medewerkers reageerde enthousiast toen ze mij aan zagen komen, maar Li-Xia begreep het niet helemaal. Ik denk dat ze niet zo bekend is met het fenomeen Valentijnsdag. Het is vandaag ook een jaar geleden dat ze opgenomen is in het verpleeghuis. Valentijnsdag heeft dan ook voor ons een dubbele betekenis gekregen. Nu het weer wat warmer is, ben ik weer met Li-Xia gaan wandelen. We hebben het gebruikelijke rondje gewandeld. Even begon het nog wat te spetteren, maar verder was het lekker weer om te wandelen.


Zaterdag 18 februari 2012

Intimiteit

Vanavond het boek Intimiteit geschreven door Willy Pasini (ISBN:9027428220) uitgelezen waarin ik op 28 januari was begonnen, de dag waarop ik het boek voor € 6,95 bij De Slegte kocht. Het boek gaat, zoals de titel al zegt over intimiteit, maar wel in de breeds mogelijke betekenis van het woord en omvat dus veel meer dan de seksuele intimitiet. Het boek is wel beetje gedateerd. Dat blijkt uit het feit dat Viagra nog niet bekend is en AIDS nog als een dodelijke ziekte wordt genoemd. Ook is soms duidelijk de Italiaanse cultuur te merken aan de voorbeelden die de schrijver geeft. Dat het boek ook vaak handelt over gevallen waarbij de intimiteit gestoord is, is te begrijpen uit het feit dat de schrijven een psychiater is. Toch vond ik het wel een boeiend boek om te lezen, maar soms ook confronterend omdat het me bepaalde bij mijn eigen situatie.


Dinsdag 21 februari 2012

Groeicurve (deel 2)

Maandag 13 februari heb ik een verzoek ingediend bij Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente om de groeigegevens uit het medisch dossier van Andy in te zien. Vrijdag 17 februari ontving ik een brief van MST waarin stond dat men een kinderarts zal vragen de genoemde gegevens te verstrekken. Vandaag ontving ik een brief met daarin de twee originele groeicurve grafieken uit het medische dossier van Andy. Dat is niet bepaald wat ik verwacht had, eerlijk gezegd. Ik had eigenlijk een tabel verwacht met alle gewicht en lengte gegevens per datum. Ik vraag me af of ze nog een kopie van de groeigrafieken gemaakt hebben. Ik ben ook benieuwd welke gegevens ze gaan opsturen naar het Academisch Ziekenhuis Maastricht als die de groeigegevens opvragen. Ik heb vanavond een van de grafieken bestudeerd en acht 'metingen' tussen 2003 en 2007, ongeveer om het half jaar, weten toe te voegen aan mijn gegevens. Ik heb ook zijn curve vergeleken met de standaard en geconcludeerd dat er een redelijke kans is dat Andy de een meter vijftig nog wel kan halen.


Dinsdag 28 februari 2012

Syndroom van Asperger

Vandaag stond er op telegraaf.nl een artikel waarin werd gesuggereerd dat mensen met Syndroom van Asperger psychopaten zijn. Inmiddels is de betreffende alinea verwijderd, hoogst waarschijnlijk door de vele reacties die er kwamen. In de media wordt helaas regelmatig de link gelegd tussen Syndroom van Asperger Syndroom en psychopaten, denk bijvoorbeeld aan Volkert van de G.. In het genoemde artikel op telegraaf.nl stonden de volgende twee uitspraken die toegeschreven werden aan forensisch psycholoog Ernst Ameling: "stoornis die wordt gekenmerkt door de afwezigheid van gewetensangst" en "psychopaten onder de autisten." Het is niet helemaal duidelijk of Ameling doelt op een specifieke groep van psychopaten met een autistisch syndroom of over mensen met Asperger Syndroom in het algemeen, maar het artikel leek het laatste te suggereren. Op wikipedia staat dat veel mensen met het Syndroom van Asperger een buitensporig groot moreel gevoel hebben en niet snel geneigd zullen zijn om dingen te doen die niet mogen en juist wel respect voor gezaghebbers hebben. Dat is dus wel zo ongeveer het omgekeerde van psychopaat zijn.


Thuis pagina | Januari 2012 | Maart 2012