Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, maart 2013Zo Ma Di Wo Do Vr Za
           1 2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


Vrijdag 1 maart 2013

Jiaozi

Annabel zei van middag dat ze graag jiaozi wilde maken. Ik zag dat eerst niet zo zitten, maar toch wat ingrediënten meegenomen bij het doen van de wekelijkse boodschappen. Ik was rond kwart voor zes thuis. Annabel is begonnen aan het deeg, bestaand uit 750 gram bloem met water. Ik heb knoflook, verse gember, lente-uitjes en wat Chinese kool fijn gemaakt. Toen Annabel moe werd van het kneden heb ik het van haar overgenomen, wat meteen alweer een beetje mis ging. (Zal maar niet zeggen wat.) Zij toen aan de slag gegaan om de 'groenten' te mixen met de 500 gr half-om-half gehakt. Ik daarmee door gegaan nadat we het deeg in een pan onder een vochtige doek hadden gezet. Ook nog een theelepel 'vijf kruiden' (fenkel, anijs, peper, kaneel, gember) er bij gedaan en wat zout, en lichte en donkere Chinese sojasaus.

Vervolgens zijn de jiaozi gaan maken. Ik heb de rondjes gerold (die in het begin verre van rond waren) en Annabel heeft ze met het vlees/groenten mengsel gevuld. Zo rond kwart over acht waren we eindelijk klaar. Zie voor het resultaat de foto hier beneden. Daarna zijn we ze gaan koken in vijf à zes porties. Iedere keer het wateer aan de kook brengen en vervolgens drie keer een kopje koud water bij gieten. Wanneer ze boven komen drijven zijn ze klaar en kun je ze gaan eten met een sausje van lichte Chinese soja saus, rijst azijn en een paar druppels sesam olie. Gelukkig gaat het koken redelijk eenvoudig en kon het gewoon combineren met het eten van de jiaozi. Het water wordt steeds troebeler van het meel dat gedeeltelijk 'oplost'. Een deel van het water trekt ook in de jiaozi, dus het is niet zo dat de pan volloopt doordat je er steeds wat water bij doet. Na afloop nog 'soep' gemaakt van het kookvocht: restje van het sausje er door heen. Zelf heb ik ook nog een restje Chinese kool even meegekookt. Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan wel op een zondagmiddag en rond 3 uur beginnen, want ik had tegen acht uur toch wel flinke trek.

Jiaozi maken is inderdaad veel werk. Ergens is jiaozi wel te vergelijken met de oliebollen die wij op oudjaarsdag bakken. Dat is ook veel werk. Jiaozi wordt ook traditioneel bij het Chinese nieuwjaar gemaakt. Tegenwoordig kun je het gewoon in de winkel kopen, maar het is nog traditie om het in het weekend, of bij een afscheid, met z'n allen te gaan maken. Onze schoonfamilie maakt het altijd de avond voordat wij weer vertrekken als we bij hen zijn geweest. Mijn zwager rolt dan altijd de rondjes. Hij doet dat drie keer zo snel en beter dan ik het kan. En dan staan we met z'n drieën of vieren de rondjes te vullen. Jiaozi is typisch Chinees eten, iets waar Chinezen (uit het noorden van China althans) heimwee naar krijgen, zoals Nederlanders heimwee naar drop kunnen hebben als ze lange tijd in het buitenland zijn.


Zaterdag 16 maart 2013

Groeten

Vanochtend zag ik naast de ingang van de Bijenkorf een videocamera op een statief staan. Ik dacht nog, wie laat daar nu zijn camera zo staan, maar toen zag ik een meisje circa 10 meter verder op staan die recht in de camera keek. Ze glimlachte kort naar mij toen ik voor de camera langs liep en haar kant op keek. Even later ben ik haar van achter genaderd en heb ik naar de camera gezwaaid terwijl ik een krentenbol at die ik net daarvoor gekocht had. Vervolgens ben ik weer achteruit gelopen zonder dat ze mij opmerkte en vervolgens de Bijenkorf ingelopen. Ze zal mijn groet pas zien wanneer ze de opname terugkijkt.

Marek van der Jagt

Bij de Bijenkorf heb ik om 11:24 het boek Ik ging van hand tot hand: Verzameld werk van Marek van der Jagt door Arnon Grunberg, ISBN:9789044511659, voor € 7.50 gekocht.


Dinsdag 19 maart 2013

De Kauwgomdief

Om 13:57:39 het boek De Kauwgomdief van Douglas Coupland, ISBN:9789041410214, dat ook de novelle De Handschoenvijver van Roger Thorpe bevat, voor € 6,95 bij De Bijenkorf gekocht. De oorspronkelijke prijs was € 22,95.


Donderdag 21 maart 2013

Lente sneeuw

Vandaag is de eerste dag van de lente. Vandaag zowel zon als sneeuwbuien. Gistermiddag heeft het ook gesneeuwd en op het gras in onze achtertuin was een beetje sneeuw blijven liggen. Vandaag was het ook allemaal natte sneeuw. Hiernaast een foto van sneeuw die in de stalende zon naar beneden valt.

Sneeuw en zon in de lente deed mij ook denken aan mijn persoonlijke leven. Voor mij is de grootste worstelling van het geen volwaardige relatie meer hebben, niet het alleen zijn, ik kan redelijk voor mezelf zorgen en mezelf vermaken, maar dat ik regelmatig vrouwen ontmoet die ik aantrekkelijk vind. Vaak zijn die vrouwen wat jonger, al in een relatie of lijken niet op zoek te zijn. Nu dat ik niet meer samenleef met Li-Xia, gebeurt het steeds vaker dat ik overvallen wordt door gevoelens van intense verliefdheid. Ik worstel daar echt mee, omdat ik ook nog steeds gevoelens heb voor Li-Xia en ook met mijn huidige verantwoordelijkheden is het maar zeer de vraag of er ruimte is voor een nieuwe relatie. Ik twijfel ook wel over mijn eigen aantrekkelijkheid en over wat ik zelf te bieden heb. Ik realiseer me de laatste tijd dat ik, gezien mijn ervaringen met partner met een ernstige ziekte, bang ben om opnieuw in een zorgafhankelijksrelatie te komen, zowel als ontvangende als gevende partij. Met een stijgende leeftijd neemt de kans op een ernstige ziekte alleen maar toe. De vraag waar ik mee worstel is niet zo zeer of ik op dit moment aan een nieuwe relatie zou willen beginnen, maar of ik dat ooit nog wel zou willen.


Zaterdag 23 maart 2013

Dialectatlas

Om 14:42 kocht ik het boek Dialectatlas van het Nederlands met als editor Nicoline van der Sijs, ISBN:9789035133785, van boekhandel Broekhuis voor de gereduceerde prijs van € 15,00 met als orginele prijs € 49,95. Ik kreeg ook het boekje De verrekijker van Kees van Kooten, ISBN:9789059651913, als boekenweekgeschenk.


Woensdag 27 maart 2013

Amsterdam en Beijing

Om 13:55 de volgende twee boeken gekocht bij De Slegte;


Thuis pagina | Februari 2013 | April 2013