Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2013Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30


Zondag 14 april 2013

Soep

Soep gemaakt voor mezelf. Teentje knoflook, rode (biologisch) ui, preitje, halve groen paprika, tomaat, wat Chinese kool en twee champignons in die volgorde gebakken (op stand 9 van onze inductiekookplaat) in scheutje olijfolie. Vervolgens een restje (kom) van de soep die Annabel had gemaakt van blokjes kippenbouillon en een ei, waaraan ik een restje (3 lepels) satésaus aan toen had gevoegd, er bij gedaan en nog even laten staan pruttelen.

De meester van het go-spel

Vandaag het boek "De meester van het go-spel" van Yasunari Kawabata waarin ik gisteren was begonnen, uitgelezen. Gisteren kwam het met de post nadat ik bij Jasmeijn boeken gekocht had. Het boek gaat over een go partij tussen twee Japanse grootmeesters. Het was de laatste partij van de toen heersende grootmeester Honinbo Shusai die al in de zestig was. Zijn tegenspeler was het aankomende kampioen Minoru Kitani. De partij werd uitgespreid over zittingen gespeeld waarbij beide speler veertig uur bedenktijd hadden. Feitelijk was het de afsluiting van een tijdperk want dergelijke langdurige partijen worden nu nauwelijks nog gespeeld. Honinbo Shusai leed aan een hartkwaal tijdens de partij, waardoor er verschillende keren een rustpauze van maanden ingelast moest worden. Dit maakte dat het uiteindelijk zes maande duurde voordat de partij afgerond werd in een totaal van tien zittingen. De spelers dachten soms uren na over een enkele zet. Na afloop van iedere zitting schreef de speler die het laatst aan de beurt was zijn zet op een papier dat in een verzegelde envelop werd bewaard. Aan het eind van de achste zitting zat het spel midden in een ingewikkeld gevecht. Kitani deed als laatste zet van die zitting echter een merkwaardige zet op een ander deel van het bord. Bij de aanvang van de negende zitting leidde dit tot verontwaardiging bij Shusai die vond dat met deze actie de partij bezoedeld was. De merkwaardige zet was een geldige en volgens andere grootmeesters ook terechte zet, maar het gaf Kitani wel een aantal dagen de tijd om na te denken over het vervolg in het gevecht. Of het door zijn verontwaardiging kwam is niet duidelijk, maar Shusai deed in de volgende tien zetten een aantal zwakke zetten en speelde zelfs een 'open driehoek' vorm waar beginnende spelers altijd voor gewaarschuwd worden om die niet te spelen. Toen was al snel duidelijk dat Shusai de partij verloren had. In de tiende en laatste zitting, werd de partij snel afgrond: de zetten 145 tot en met 237 werden gespeeld. Shusai verloor met vijf punten. Shusai speelde met wit en Kitani met zwart. Omdat de zwarte speler voordeel heeft, krijgt wit tegenwoordig gewoonlijk zesenhalf of (bij professionele partijen) vijfenhalf punten voorsprong. Als dat bij deze partij ook zo was gedaan, hadden de spelers natuurlijk anders gespeeld, maar het laat wel zien dat Shusai gezien zijn hoge leeftijd en zijn lichamelijke conditie ondanks zijn verlies wel een topprestatie neer heeft gezet. Een jaar na de partij is Shusai overleden.

Kawabata, de schrijver van het boek, was de verslaggever van de krant die de partij sponsorde. Hij bestede in totaal 66 columns aan de partij. Na een aantal jaren heeft hij deze verwerkt in genoemde boek dat een mix is tussen een roman en feitenverslag. Op sommige punten wijkt het boek af van de werkelijke gebeurtenissen. Juist deze mix vind ik wat minder geslaagd. Wellicht dat het beter was geweest als hij voor een van de stijlen gekozen had. Wat me meer stoorde is het chaotische tijdsverloop. Zo schrijft hij in hoofdstuk 15 over zetten 59 en 63, maar een pagina later stelt hij dat de sessie afgebroken werd bij zet 43. Dit wekt een beetje de indruk alsof hij de volgorde van de columns verwisseld heeft tijdens het schrijven van dit boek. Ik denk dat ik het boek The Meijin's Retirement Game, dat een gedetaileerde analyse van deze partij geeft, ook ga aanschaffen.


Maandag 15 april 2013

Ontspannen

Toen ik vanochtend even na negen uur op de woning van Li-Xia aankwam, kreeg ik te horen dat ze al in bad lag in de snoezelbadkamer. Ik heb snel mijn jas en trui uitgedaan en ben naar de badkamer gegaan. Een van de medewerksters had al gebeld dat ik er aan kwam. Li-Xia lag half met haar ogen dicht in het bad te glimlachen. Ik mocht op het krukje bij haar gaan zitten en heb met een beker wat warm water gegoten over de delen van haar lichaam (schouder en knieën) die boven het water uitstaken. Ook heb ik haar wat gestreeld op haar buik en langs haar benen. Ze lag er heel ontspannen bij met een glimlach op haar gezicht. Na een minuut of tien kwam er nog een andere medewerkster er bij om haar uit bad te halen en af te drogen. Ik heb haar natte haren beet gehouden en uitgewrongen. Terug op de woning heb ik haar haren gedroogd, geföhnd en gevlochten. Nog even een kopje thee mee gedronken en toen heb ik weer afscheid genomen van Li-Xia en ben ik naar huis gegaan.


Zaterdag 20 april 2013

DVD's en boeken

Vanochtend om 11:24 zes DVD's bij De Slegte gekocht voor een totaal van €19,80 gebruikmakend van een 3 voor 2 actie. Het betrof hier de DVD's: Hero, Final Fantasy: The Spirits Within, Final Fantasy VII: Advent Children, Lila dit ç, One Day en La Fabrique des Sentiments. 's Middags ben ik bij Antiquariaat Kruimeltje langs geweest, waar ze met het oog op de naderende sluiting aan het eind van de maand, nu boeken voor een Euro per stuk verkopen. Toen ik naar binnen ging, zag ik overal lege plekken op de planken. Ik ging naar de eerste etage of ze nog boeken van Mulisch hadden. Bij deze boekhandel staan er vaak nog boeken achter de eerste rij en toen ik wat rond snuffelde vond ik een hele stapel met dagboeken van Anaïs Nin. Ik heb ze uitgezocht en vond er zes vanaf 1931 tot 1966. Dit zijn:


Donderdag 25 april 2013

Henry Miller

Van morgen voor het laatst naar Antiquariaat Kruimeltje geweest. Om 11:24 een aantal boeken van Henry Miller voor een Euro per stuk gekocht.


Dinsdag 30 april 2013

Inhuldiging

Vandaag bij Li-Xia langs gegaan om te helpen bij het eten. Van te voren even haar tanden geragd en gepoetst. Bij het poetsen verslikte ze zich. Dat had ze de vorige keer ook al gedaan. Toeval? Na het eten ben ik thee blijven drinken en heb ik gekeken naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander gekeken. Vond die eigenlijk wel indrukwekkend. Kan me niet herinneren dat ik dat ooit zo eerder heb ervaren. Misschien dat het komt omdat ik nu wat ouder wordt en dit soort dingen anders ga waarderen.

Maar goed het bood ook een gelegenheid om Li-Xia te observeren die na het eten aan tafel was blijven zitten. Regelmatig begon ze luid in zichzelf te praten en barstte ze vervolgens in lachen uit. Ik heb haar ook met haar hand op de tafel (ritmisch) zien slaan of met haar voeten stampen van plezier. Op een gegeven moment is ze gaan wandelen. Daarna was ze toch weer wat bezig in haar manier van praten. Ze leeft duidelijk in haar eigen wereldje en laat een hele reeks aan emoties zien. Ik heb ook nog wat stukjes met mijn fotocamera opgenomen.


Thuis pagina | Maart 2013 | Mei 2013