Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek juli 2020Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


Maandag 13 juli 2020

Neowise komeet

Net na middernacht vertrokken Conny en ik op de fiets naar de Helweg om te kijken of we de komeet Neowise konden zien. Toen we op de Helweg waren, zagen we de komeet. We stopten bij een kruising van de weg en gebruikten een statief om wat foto's te maken van de komeet en ook van de rest van de hemel. Ik nam een foto van Jupiter met vier stippen eromheen, de manen Europa, Io, Ganymede en Callisto. Ik heb de uitstekende (Engelstalige) website StellariumWeb gebruikt om de komeet te lokaliseren en de informatie over de manen rond Jupiter te vinden.


Maandag 27 juli 2020

Wigbold route

Vandaag hebben Conny en ik de wigbold wandelroute gevolgd langs de zes wigbold-markeringen en andere historische plekken in Enschede. De zes wigbolds markeerden het gebied buiten de stad Enschede waarop de stadswetten van toepassing waren. Oorspronkelijk waren deze gemarkeerd met veldblokken. Op welke data deze keien zijn geplaatst is niet bekend, hoogstwaarschijnlijk nadat Enschede rond 1300 stadsrechten kreeg, die in 1325 door bisschop Jan III van Diest werden bekrachtigd en Enschede zich voortaan met een muur mocht beschermen. In 1818 werd besloten dat de zes stenen de grens zouden markeren tussen de stad Enschede en de omringende gemeente Lonneker. In 1826 werden de keien vervangen door Bentheimer stenen palen. In 1934 werden Enschede en Lonneker samengevoegd en verloren de grenspalen hun functie. De zes palen die nu bij de oorspronkelijke locaties zijn geplaatst (slechts één bevindt zich op de oorspronkelijke locatie) zijn replica's.

Conny heeft tijdens de wandelingen veel foto's gemaakt en deze verwerkt in een zeer lezenswaardig verslag met maar liefst 132 afbeeldingen en vele links naar aanvullende informatie.

In de route waren ook twee oude begraafplaatsen opgenomen. Beide begraafplaatsen bevonden zich bij opening buiten de stadsgrenzen, maar liggen nu ruim binnen de stadsgrenzen. Beide zijn al bijna een eeuw gesloten en bevatten graven van belangrijke families uit de textielindustrie die Enschede domineerde. Beide begraafplaatsen raakten in verval en er is enige moeite gedaan om ze te herstellen. Bij de ingang van het boerenkerkhof staat een bord dat aangeeft dat alcohol- en drugsgebruik verboden is en dat groepsvorming verboden is, maar het lijkt erop dat beide nog plaatsvinden. Op dat kerkhof vonden we ook een vrij modern ogende gedenksteen voor Tommy Tattersall, die in 1887 op 17-jarige leeftijd stierf nadat hij tijdens een voetbalwedstrijd in zijn maag was getrapt. Thomas "Tommy" Tattersall en zijn broer Stephen kwamen in 1876 met hun ouders naar Nederland. Het gezin werd opgenomen in de Enschede upperclass, waar ze uitleg gaven over het Britse voetbal aan hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Zijn vader bezat een fabriek die machines leverde aan de textielindustrie. Zaterdag, drie weken geleden, werd de gedenksteen opnieuw onthuld nadat hij werd opgeruimd en teruggevonden op een locatie buiten het kerkhof. Het monument heeft de vorm van een kapotte boom. We vonden nog enkele andere voorbeelden van dit symbool op het andere kerkhof. We vonden ook verschillende graven met een ouroboros en twee gekruiste, omgekeerde fakkels erop.


Woensdag 27 juli 2020

Drents Museum

Conny en ik zijn vandaag naar Assen gegaan om daar het Drents Museum te bezoeken. De eerste tentoonstelling die we daar bekeken hebben is Barbizon van het Noorden: De ontdekking van het Drentse landschap 1850-1950. Ik vond de volgende werken noemenswaardig (met de Engelse titels zoals ik ze genoteerd heb):

Van de tentoonstelling met foto's van Saskia Boelsums vond ik de volgende werken noemenswaardig:

(website.)

Van de tentoonstelling David Schnell - Saison vond ik de volgende werken noemenswaardig:

(Website.)

Terwijl we de rest van het museum bekeken, zag ik ook nog twee werken van Jan Sluijters: Baadsters in zee, 1995, en Damesportret. We zagen ook nog de tentoonstelling Wout Muller. Om 13:39, kocht ik een ronde Goki legpuzzel en vier kaarten van getoonde werken uit de eerst genoemde tentoonstelling.

LOFAR superterp

In de middag bezochten we de superterp van LOFAR. (LOFAR is een radiotelescoop van ASTRON.) We zagen het alleen van een afstand. Ik parkeerde de auto aan het einde van de Achterste Velddijk in Exloo en liep langs deze weg waar we het CS032 basisstation tegenkwamen. We sloegen rechtsaf de Beeksdijk op. Langs deze weg staan twee vierkante pilaren met wat informatie over LOFAR. We liepen langs het basisstation CS001 en namen het kleine pad door de velden. Toen we dicht bij basisstation CS011 kwamen, zagen we grote zwermen ganzen opstijgen, waarschijnlijk opgeschrikt door onze aanwezigheid. We hebben ook een muntplant gevonden, waarschijnlijk watermunt. We staken het bruggetje over en liepen tot de volgende bocht in het pad, wat het dichtst bij de superterp is. Maar er was niet veel te zien door veel rietplanten aan deze kant van de superterp. Als we waren doorgegaan, hadden we door het basisstation CS017 kunnen lopen, maar we keerden dezelfde route terug die we daar waren gekomen. We hebben op de terugweg wat munt verzameld. Conny heeft veel foto's gemaakt. Bij het zien van deze foto's was ik een beetje verrast door de vele contrasten tussen de foto's die ze heeft gemaak.


Thuis pagina | Mei 2020 | Augustus 2020