Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juni 2007 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
 10 11 12 13 14 15 16
 17 18 19 20 21 22 23
 24 25 26 27 28  29 30


Donderdag 7 juni 2007

Niet naar Go

Gisteravond heb ik weer eens duidelijk partij gekozen voor Li-Xia omdat ik haar wilde plezieren. Ze had een nieuwe slaapzak voor Annabel gekocht en vanmiddag gevraagd of Annabel die naar boven kon brengen. Als ik het goed begrijp zat Annabel op dat moment achter de computer en luisterde ze maar met een half oor naar wat Li-Xia zei en heeft ze niet echt gehoord of begrepen wat Li-Xia bedoelde. Li-Xia drukt zich niet altijd zo duidelijk uit en vaak moet je een vraag stellen om er achter te komen wat ze nu werkelijk bedoelt. Maar goed toen ik thuis kwam, vertelde Li-Xia mij over haar boosheid. Annabel wilde graag Go gaan spelen op de universiteit, zoals we dat iedere week deden, maar Li-Xia wilde dat niet. Ik heb er toen voor gekozen om Li-Xia haar zin te geven, want in de voorgaande dagen heeft Annabel zich ook al een aantal keren misdragen. Maar later voelde ik me daar toch wel een beetje schuldig over.

Kapotte fiets

Ik heb me 's avonds vooral bezig gehouden met het repareren van Li-Xia's fiets. De dag er voor had ze al problemen gehad met haar achterband. Het leek er toen op alsof die alleen maar leeggelopen was. Ze had geprobeerd hem op te pompen, maar dat was niet gelukt. Gisteren hoorde ze dus opnieuw een bonkend geluid toen ze wegfietste van fitness. Ze is er nog mee naar een fietswinkel geweest maar daar weer weggegaan omdat de bediende een opmerking maakte dat ze misschien eens een nieuwe fiets moest kopen. Toen ik thuis kwam, zag ik dat haar band erg zacht was en dat het geluid waarschijnlijk daarvan gekomen was. Er zat inderdaad een lekje in haar band, maar wel aan de zijkant. Misschien dat dat ontstaan is door het rijden op een zachte band. Ook nog haar ketting gesmeerd en toen was alles weer goed.

The Ten Basic Principles of Good Parenting

Toen ik vanochtend nog eens nadacht over wat er gisteren was gebeurt, moest ik plotseling denken aan het boek "The Ten Basic Principles of Good Parenting" geschreven door Laurence Steinberg, wat ik een aantal maanden geleden via Bol.com heb gekocht en dat ik nu aan het lezen heb. Toen ik het boek ontving en de tien principes las, dacht ik dat ik die wel allemaal kende en ook toe paste. Ik ben het boek toch maar gaan lezen en kwam al snel tot de conclusie dat ik/we een aantal dingen misschien toch beter zouden kunnen doen. Vanochtend realiseerde ik echter dat een aantal van de principes die in het boek genoemd worden, ook van toepassing zijn op de omgang met mensen met de ziekte van Alzheimer.

Bijeenkomst partnergroep

Vanochtend was er ook weer een bijeenkomst van de partners van de groep van jong dementerende op het verpleeghuis. Het was zoals gewoonlijk weer een redelijk geëmotioneerde bijeenkomst met ook vrolijke momenten. De maatschappelijk werkende van groep vertelde ons ook dat ze als team van de jong dementerende groep bij ieder van de deelnemers achteruitgang waarnamen. Zelf merk ik dat Li-Xia steeds meer moeite krijgt om zaken te organiseren en te plannen.

Uitvaartverzekering

Gisteravond heb ik iemand afgepoeierd die belde om een uitvaartverzekering af te sluiten. Vandaag kwam er weer een folder door de bus voor een uitvaartverzekering. Het was een uitvaartverzekering waarbij je iedere maand een vaste premie betaald en die een vast bedrag uitkeerd bij overlijden. Voor de grap heb ik er wat berekeningen op losgelaten. En die liet zien dat iemand van de leeftijd van Li-Xia overlijd binnen ongeveer 20 jaar dit een beter resultaat oplevert dan een normale spaarrekening.

(Bereken het voor uzelf)


Vrijdag 8 juni 2007

PIN-code van mobiel

Vanochtend belde Li-Xia mij op met de vraag wat haar PIN-code voor haar mobile telefoon was. Ik vertelde die aan haar en ze zei dat ze die had gebruikt, maar dat haar telefoon nu om de PUK-code vroeg.

's Avonds ben ik op zoek gegaan naar de PUK-code, maar na ongeveer anderhalf uur zoeken heb ik hem niet kunnen vinden. Wel allerlei andere PUK-codes gevonden, maar niet degene behorende bij de SIM-kaart die in de telefoon zit. Nu is het een pre-paid kaart waar hoogstens een paar tientjes aan tegoed op staat. Ik werd er toch wel een beetje depressief van. Want het is nog niet eerder voorgekomen dat Li-Xia problemen had met PIN-codes. Maar goed het was dus te verwachten. Wat ik nog het ergste vond is dat ze naar de eerste poging gewoon doorgegaan is en die de waarschuwing heeft gelezen en/of begrepen. Het is natuurlijk ook dom dat ik de PUK-code niet goed heb opgeborgen.


Donderd 14 juni 2007

Ziekenhuisopname

Vandaag moest Li-Xia opgenomen worden voor een kleine chirurgische ingreep. Vorige week waren we daar al over gebeld en toen was ons verteld dat ze om 8 uur moest zijn en dat bij het opnamenbureau aan het Ariënsplein moest melden. Gisteren belde Li-Xia me echter met de mededeling dat ze gebeld was door iemand die haar had verteld ze om kwart over zeven moest komen naar een afdeling aan de Haaksbergsestraat. (Het ziekenhuis in Enschede is een samenvoeging van twee ziekenhuizen die zich bevinden aan het Ariësplein en de Haaksbergsestraat en welke door middel van een unieke brug met elkaar verbonden zijn.) Omdat ze het niet helemaal goed had verstaan, heb ik er achteraan gebeld. Toen werd mij verteld dat ze zich moest melden bij de afdeling C5. En toen ik vroeg of de tijd ook verplaats was, kreeg ik te horen dat het nog steeds 8 uur was.

Gisteravond nog even op met Google gezocht naar wat informatie over de mogelijke negatieve effecten van narcose op de ziekte van Alzheimer. (De ingreep kan ook uitgevoerd worden onder lokale verdoving met een ruggeprik.) De artikelen die ik gevonden heb, zijn:

Vanochtend zijn we dus vroeg op gestaan. Rond 20 over zeven zijn Li-Xia en ik vertrokken en rond 5 over half acht kwamen we bij afdeling C5 aan, waar we ze al op ons stonden te wachten. Al snel bleek dat we er wel om kwart over zeven hadden moeten zijn.

Li-Xia mocht zich uitkleden en kreeg een blauw schort om en kon in een bed gaan liggen. Er werden nog even wat vragen gesteld en de bloeddruk gemeten. Die was 69 over 105 volgens het apparaat. Ook heb ik aangegeven dat wij vanweze de ziekte van Alzheimer de voorkeur gaven aan een ruggenprik en dat ze al eerder een ruggenprik had gehad. En daarna mocht ze naar beneden. Ik ben nog even meegelopen en heb bij de ingang afscheid genomen. Het was toen net even voor acht. Ze zouden me bellen als ik haar zou kunnen komen ophalen.

Half elf

Rond half elf werd ik gebeld vanuit het ziekenhuis dat ik haar rond twaalf uur kan komen ophalen. Ze vertelde me dat ze "goed te pas was" (een uitdrukking die in Twente gebruikt word om aan te geven dat iemand een goed humeur heeft) en dat de verdoving in haar benen al snel uitgewerkt aan het raken was. Ze had ook al wat brood gegeten.

Twaalf uur

Rond twaalf uur heb ik Li-Xia van het ziekenhuis opgehaald wat heel vlot ging. Nog even pijnstillers bij de apotheek gekocht. Ze had geen pijn, maar toch maar eentje genomen nadat ze nog wat gegeten had. Daarna is ze in bed gaan liggen en vrij vlot in slaap gevallen. In het ziekenhuis had ze ook al liggen slapen. Gelukkig dat mijn moeder er is. Rond een uur of twee ben ik nog even naar mijn werk gegaan.


Zaterdag 16 juni 2007

Oude brieven

Vanavond zijn Li-Xia en ik weer bezig geweest met het lezen en "vertalen" van een aantal van haar oude brieven. Ik had het gevoel dat dit veel moeizamer ging dan de voorgaande keren. We deden meer dan anderhalf uur over drie brieven. Ik vond dit redelijk frustrerend. Het lijkt haast al of het haar al te veel wordt om dit te doen. Maar misschien dat ze ook nog steeds moe is van de ingreep van afgelopen donderdag. Ze is daar nog steeds wat moe van, lijkt het wel.


Zondag 17 juni 2007

Wie gaat er naar de kerk?

Toen Andy vanochtend begreep dat ik (samen met Annabel) naar de kerk zou gaan, begon hij onmiddellijk te klagen. Hij wilde dat ik thuis zou blijven en dat Li-Xia naar de kerk zou gaan (met Annabel). Het is voor de eerste keer dat hij zo'n duidelijke voorkeur uitspreekt. Ik kan de betekenis ervan niet duiden. Hoort het bij zijn normale ontwikkeling of heeft het er mee te maken dat ik meer aandacht aan hem geef dan Li-Xia. Of heeft het er mee te maken dat ik hem vaak help om iets met de computer te doen en Li-Xia dat niet weet. Tegenwoordig kijkt hij vaak op YouTube of naar de video-opnamen die wij zelf van hem en ons gezin gemaakt hebben.


Donderdag 21 juni 2007

Waarneming

Vanochtend moest ik Li-Xia weer eens helpen bij het wegknippen van de labeltjes in haar truitje. Ze klaagt er over dat nu ze ouder wordt ze steeds gevoeliger wordt voor labeltjes en andere bobbeltjes in haar kleding. Ik betwijfel of het er mee te maken heeft dat ze ouder wordt, maar denk eerder dat het met haar ziekte te maken heeft. Gisteravond merkte ze ook op dat ze nu vaak (vooral tegen het slapen gaan) meent dat ik iets tegen haar zeg, maar dat ze dan beseft dat dat een inbeelding is. Is dit een vorm van hallucineren?


Zaterdag 23 juni 2007

Even de aandacht: wij zijn er ook!

Vandaag zijn Li-Xia, Annabel en ik naar het door Alzheimer Nederland georganieeseerde congres voor/over jong dementerende onder de titel: "Even de aandacht: wij zijn er ook!".

Annabel is van woensdag tot en met vrijdag op schoolkamp geweest en had moeite om vanochtend op te staan. Ik had een niet al te serieus bedoelde opmerking gemaakt dat ze in de auto kon slapen. Ze was naar benenden gekomen met haar kussen. Toen ik die optilde en merkte dat hij wel erg zwaar voelde, viel haar Ninento DS lite er uit en op de grond. Een van de scharniertjes was afgebroken. Verder functioneerde hij wel normaal. Iedereen baalde er van. Ik was van plan om rond kwart voor acht te vertrekken, maar het werd na vijf over acht dat we wegreden. Ik heb flink moeten doorrijden. We kwamen kort na half tien aan in Driebergen. Het congres werd gehouden in het Iona gebouw van Antropia. Een erg mooi gebouw ontworpen door de architect J. Risseeuw.

Al snel kwam ik er achter dat Li-Xia eigenlijk tot de jonge jong dementerende behoort. Uit de lezing van Yolande Pijnenburg van het Alzheimer Centrum aan de VU blijkt dat de meeste jong dementerende (mensen waarbij de dementie begint voor de 65 jaar) in de categorie 55 tot 65 valt. Annabel is ook de jongste die aanwezig is. Zo ver ik weet zijn we ook het enige gezin dat nog jonge kinderen heeft. Li-Xia is dus een echte jonge jong dementerende. Waarschijnlijk zijn er rond de 12000 jong dementerende in Nederland.

Na de lezing over de medische aspecten, volg een interview met Evert van Rossum, die verschillende keren op TV is geweest en ook een marathonloper is. Het interview is wel aardig, maar zijn situatie is niet echt te verlgelijken met die van ons. Sommige vragen zich af of zijn positieve manier van omgaan met zijn ziekte, het niet moeilijker heeft gemaakt voor alle andere waarbij het helemaal niet zo makkelijk gaat. Eerder op de dag was er al melding gemaakt dat de regering de zorgzwaarte voor de behandeling van jong dementerende in zorginstellingen naar benenden had gedraait, met het idee dat ze niet zoveel geld nodig zouden hebben als "oud" dementerende, hetgeen juist niet het geval is omdat jong dementerende over het algemeen veel vitaler zijn en zich vaak ook beter bewust zijn van hun ziekte. De jong dementerende zijn dus echt een beetje een vergeten groep.

Na dit interview volgde de lunch. Ik heb nog wat met andere mensen gesproken. Annabel had geen zin om met andere te praten (en zat liever met haar Nintendo te spelen) en Li-Xia nam ook totaal geen initiatieven om met andere in contact te treden.

Na de lunch hebben we gekeken naar de film "Ontregeld" over een vrouw met semantisch dementie (een vorm van de ziekte van Pick, frontotemporale dementie) en de toespraak over rechtsbescherming (bewindvoering, mentorschap en/of curatele). Na een korte pauze hebben we geluisterd naar een interview met drie mantelzorgers en tenslotte nog een toespraak van Marinus van den Berg, pastor in verpleeghuis Antonius IJsselmonde, Rotterdam. Eerlijk gezegd heb ik er niet veel van meegekregen, omdat ik een beetje op was.

De dag word muzikaal omlijst door Onyx. Aan het eind van de dag kopen we twee CD's van hen. Het is hele rustige muziek en er zitten wat aangrijpende liedjes bij.

Na afloop rijden we nog even door Driebergen opzoek naar een Shoarma zaak. Uiteindelijk gaan we toch maar gewoon naar Enschede en nemen de P&R parkeerplaats de gratis bus naar het centrum om daar te eten bij Camal grillhouse shoarma restaurant. Om half acht zij we weer thuis.


Maandag 25 juni 2007

Curmaxell

Vandaag werd ik door de Reformwinkel gebeld met de mededeling dat de Curcumin 95 van Springfield niet meer besteld kon worden. Enige onderzoek (via het Internet en een e-mail) leerde mij dat Springfield dit preparaat vervangen heeft door Curmaxell, dat volgens hen vanwege de toevoeging van lijnzaadolie beter opgenomen wordt door het lichaam. Ik heb contact opgenomen met de winkel om de bestelling te veranderen.


Woensdag 27 juni 2007

Pillen

Vanavond bleek dat Li-Xia vanochtend was vergeten haar pillen in te nemen. Li-Xia was er zelf ook verbaasd over. Het is voor het eerst in maanden dat ze het vergeten heeft.


Donderdag 28 juni 2007

Buspassagiers

Vanavond vertelde Li-Xia dat twee van haar buspassagiers, twee vrouwen, er vanmiddag op de terugweg van het verpleeghuis er niet bij waren. Ze vertelde me dat ze vorige week beide erg verward waren geweest en niet meer wisten waar ze woonde. Ze hadden toen een nieuwe taxichaffeur (ja, dat gebeurt heel vaak) die zelf ook niet precies de weg wist. Li-Xia moest hem steeds vertellen om niet naar hen te luisteren maar naar haar en zij vertelde hoe hij moest rijden. Li-Xia zei dat ze verbaasd was hoe snel deze twee vrouwen achter uit waren gegaan. Ik heb haar maar niet verteld dat haar dat ook kan overkomen.


Vrijdag 29 juni 2007

Curmaxell

Vanavond had Li-Xia het warm in bed. Zou het komen door de Curmaxell waar ze nu mee begonnen is? Ze gaat nu ieder ochtend en avond een Curmaxell pil nemen. Ik hoop dat het echt beter wordt opgenomen zoals ze beweren.


Thuis pagina | Mei 2007 | Juli 2007