Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
 12 13 14 15 16 17 18
 19 20 21 22 23 24 25
 26 27 28 29 30


Donderdag 2 april 2009

Het theater, de brief en de waarheid

Vandaag het boekenweekgeschenk Het theater, de brief en de waarheid van Harry Mulisch gelezen. Ik heb dit boekenweekgeschenk op Zaterdag 14 maart om 16:48:48 voor één Euro gekocht. Ik vind het een beetje een vreemd boekje. Het boekje bestaat uit drie delen. In het eerste deel, dat geschreven wordt door Felix, luistert hij naar een toespraak die Herbert twaalf jaar daarvoor gaf bij de crematie van zijn vrouw Magda. Felix zegt dat hij de toespraak wil verwerken tot een verhaal, maar geeft de letterlijke toespraak weer vermengd met zijn commentaar daarop. Vera zit naast hem tijdens de crematie. Het tweede deel, dat begint op bladzijde 57 en dat tussenspel genaamd is, is een dialoog tussen Felix en Vera die lijkt te volgen op de crematie de beschreven is in het eerste deel. Halverwege in dit tussenspel gebeurt er iets merkwaardigs. Op bladzijde 62 staat er: "Met de meta-morfose van de tekst verandert de vrouw als het ware in een man en de man in een vrouw". Kort daarna begint er een nieuwe paragraaf die opent met de zin "Wat was dat voor een rare donderslag?". De dialoog tussen Vera en Felix gaat verder en eindigt er mee dat ze bij een begrafenis naar binnen gaan. In het derde deel, dat geschreven wordt door Vera, kijkt zij terug op de begrafenis van Herbert en probeert ze zich te herinneren wat Magda in haar toespraak zei over Herbert. En om de chaos nog een beetje compleet te maken, zal ik maar zeggen, voegt Mulisch ook nog een verantwoording van drie pagina's toe waarin hij stelt dat het verhaal op ware gebeurtenissen rond Jules Croiset gebaseerd is. (Het boekje inspireerde Freek de Jonge tot zijn voorstelling De conferencier, het boekenweekgeschenk en de leugen.) Op de voorkant van het boekje staat een onmogelijke figuur. Op de achterkant van een foto van Mulisch voor een boekenkast. Een van de boeken in de boekenkast draagt de titel M.C.Escher.


Zondag 5 april 2009

De pianiste

Sinds 22 februari ben ik in De pianiste van Elfriede Jelinek aan het lezen en heb dat al een aantal keren onderbroken om een ander boek te gaan lezen. Eerlijk gezegd ga ik me steeds meer storen aan dit boek. (Ik heb het boek op 14 februari samen met twee andere boeken voor 10 Euro gekocht bij De Slegte gekocht.) In 2004 ontving Jelink de Nobelprijs voor de literatuur voor: "de vloeiende muzikaliteit van de stemmen en tegenstemmen in romans en toneelstukken die met buitengewone taalijver het absurdisme en de onderdrukkende macht van de maatschappij onthuld." Ik vind het een ongelooflijk taai en moeilijk te lezen boek. Het is zeer breedsprakerig. Ook vind ik de stijl er ingewikkeld en rommelig. Zo worden de personen uit het boek steeds op een andere manier aangeduidt. Ook ontbreken aanhalingstekens en staan er geen dialogen in het boek. Vaak is niet duidelijk of een van de personen iets zegt of alleen maar denkt. Ik heb besloten om het boek voorlopig maar naast me neer te leggen en eerst maar andere boeken te gaan lezen.

De Slegte: drie boeken

Aan het eind van de middag ook nog drie boeken gekocht bij De Slegte en betaald om 16:56:46. Dit zijn de boeken:


Maandag 6 april 2009

Vreemde vragen

Vanochtend stond Li-Xia bij het raam wat sojabonen te eten toen ik wat in mezelf mompelde. Ze vroeg: "Komt de taxibus er aan?" Een beetje vraag als je bedenkt dat ze dat zelf vlak bij het raam stond dat uitzicht geeft op de straat.

Een kwartier later vroeg ze mij of ik mijn eten (lunch en zo) al had. Ik zei dat het in mijn tas zat had. "Waar?" vroeg ze mij en ik wees haar op mijn rugzak die ik iedere dag naar mijn werk neem. Ze mompelde iets in de trant van "Deze?", alsof ze verbaasd was dat het mijn tas was. Eerst maakte ze nog een opmerking dat ze het niet zag, maar nadat ze de plastic tas met daarin mijn eten voor de dag had gevonden, reageerde ze opgelucht.

Ik vroeg haar of alles in orde was. Ze klaagde wel iets over hoofdpijn. Ze is de laatste tijd wel vaker wat verward. Ook gebruikt ze de laatste tijd vaak het woord "school" in plaatst van "werk" zonder dat ze het zelf door heeft. Ze heeft ook wat vaker moeite om uit haar woorden te komen.

Vorige week op een avond ook nog een gesprek met haar gehad over de toekomst. Ze kon zich niet echt voorstellen dat er een moment zou komen dat ze opgenomen zou moeten worden. Ze weet heel goed dat ze de ziekte van Alzheimer heeft, maar geloof nog niet echt dat ze zal gaan aftakelen. Ik kan het me nu op dit moment ook moeilijk geloven dat ze ooit opgenomen zal gaan worden, maar ik kan het me wel voorstellen.


Dinsdag 7 april 2009

Waterbronnen

Ieder keer als ik naar mijn werk fiets kom ik langs drie waterbronnen. Het heeft al weer een tijdje niet geregend, toch zijn de drie plekken nat. De eerste plek (foto) lijkt op dit moment het natste te zijn. Het lijkt er op alsof dit pas sinds kort het geval is. De plek is ontstaan nadat het kruispunt aan de linkerkant (een T-splitsing tussen de Hendrik Ter Kuilestraat en de Kanaalstraat) opnieuw is ingericht en voorzien is van stoplichten. Eerst leek het er nog op dat ze vergeten waren ergens een waterafvoerbuis aan te sluiten omdat de plek altijd overstroomde als het geregend had, maar de laatste tijd is het er gewoon bijna altijd nat. Op meerder plekken stroomt het water van rechts naar links over het fietspad en stroomt weg in een drietal putten (een op het fietspad en twee langs de weg). De tweede plek (foto) was voorheen de natste. Zelfs midden in de zomer kon je daar meestal wel het geluid van druppelend water horen. De derde plek (foto) ligt iets verder. In de foto heb ik met gele pijlen en een cijfer de lokatie van de eerste twee plekken aangegeven. Ik denk dat de drie bronnen een gemeenschappelijke bron hebben en van natuurlijke aard zijn. Het is bekend dat er in Twente sprake is van waterdoorlatende (zand) en waterafstotende (leem/klei) aardlagen die als gevolg van de gletsers uit de ijstijd samen zijn geperst. Het is heel goed mogelijk dat het water uit deze bron van meer dan een kilometer verderop komt. (Bekijk de locatie van de bronnen in Google Earth.)

(Vervolg)Woensdag 8 april 2009

Contact maken

Gisteren ging het bij het Alzheimer Café over contact maken met dementerende. Dat ging in eerste instantie over mensen die al wat verder waren in het dementieproces en dan ook nog via het clown spel (al dan niet met rode clownsneus). Toch vond ik het eigenlijk best confronterend, want ik realiseerde me dat ik het vaak moeilijk vind om actief contact te zoeken met Li-Xia, omdat ik dan weer geconfronteerd wordt met hoe beperkt dat contact eigenlijk is.


Donderdag 9 april 2009

Jan Cremer

Vanavond ben ik zoals wel vaker, bij De Slegte langs geweest. Ik heb wat rondgekeken en tenslotte het boek Jan Cremer Documentaire van Hans Dütting over het leven van Jan Cremer gekocht om 19:36:01 voor € 4.99. Afgelopen maandag ben ik begonnen te lezen in Brieven 1956-1996, Jan Cremer. Het lijkt me interessant om de twee boeken naast elkaar te lezen. In het verleden heb ook het autobiografische verhaal Wolf over de jeugd van Jan Cremer gelezen.


Vrijdag 10 april 2009

Magnolia

Li-Xia was vanmiddag flink in de war. Toen ik thuis kwam, ontdekte ik waarom. Ze had vanochtend uit haar billendoosje de pillen (hoofdzakelijk voedingssupplementen) van de avond genomen en dus niet haar Reminyl ingenomen. Het was weer een warme dag vandaag. Het werd 23,8 graden bij ons in Twente. De meeste van de bloemen van onze Magnolia waren nu helemaal open gegaan. Ik heb een aantal foto's genomen, waarvan hier rechts getoond wordt.


Vrijdag 24 april 2009

Richard Eikelenboom

Ik heb de Deventer moordzaak altijd met aandacht gevolgd o.a. via de blog van Maurice de Hond. Ik ben zelf tot de conclusie gekomen dat het vrij onwaarschijnlijk is Ernest Louwes deze moord gepleegd heeft. Afgelopen woensdag is Louwes vrijgekomen en sindsdien ook verschillende malen in de openbaarheid getreden, via TV programma's (RTL4 en bij Pauw & Witteman), een persconferentie en vandaag ook via een "chat" bij de telegraaf. (Zie verder Geen onschuldigen vast!.)

Richard Eikelenboom, die tegenwoordig via zijn eigen bedrijf, Independent Forensic Services, werkt, heeft een curciaal rapport geschreven dat heeft geleidt tot de uiteindelijke veroordeeling (tijdens een herzieningsprocedure) van Louwes. Twee vooraanstaande DNA-experts, Prof. Dan Krane en Jason Gilder van Forensic Bioinformatics, zijn nu met een rapport gekomen dat nogal vernietigend is voor dit curciale rapport. Volgens het artikel "Louwes is vrij, maar vecht door voor zijn onschuld" uit de volkskrant zegt Eikelenboom over dit rapport: "In 2003 werd Louwes vrijgelaten dankzij onderzoek van mij. Later vond ik sporen die tegen hem pleiten. Maar dat ik loog of fouten maakte, is aantoonbaar onzin. Die Amerikaan is dom of onjuist ingelicht. Ik overweeg een schadeclaim tegen Louwes." Met die Amerikaan verwijst hij naar Jason Gilder die gepromoveerd is op het proefschrift Computational methods for the objective review of forensic DNA testing results. Ter afronding van zijn studie aan de universiteit ontwikkelde hij het programma Genophiler® voor de automatische en volledig objectieve analyse van DNA-samples. Deze man kan zich dus met recht een wetenschapper noemen en dus zeker niet dom. (Even terzijde, Eikelenboom is nooit verder gekomen dan hoger labonderwijs: biochemie, een opleiding die hij in de avonduren toen hij bij het NFI werkte heeft afgerond. Wel iets anders dan promoveren.) Dus dan moet hij volgens Eikelenboom niet goed ingelicht zijn. Echter de analyse die hij uitvoerde deed hij op de oorspronkelijke ruwe meetgegevens zoals die door Eikelenboom gevonden zijn. Je begint je dan ook werkelijk af te vragen op welke kennis Eikelenboom doelt die Gilder niet had. Of doet Eikelenboom dan op de kennis die hij verder over de zaak had, want op het moment dat hij zijn onderzoek deed, wist hij welke zaak het betrof en was hij goed op de hoogte wat er allemaal speelde.

Eikelenboom weigert om specifieke vragen te beantwoorden over zijn rapport met de opmerking dat het nog "onder de rechter is". Hij geeft echter wel, in besloten kring, regelmatig lezingen over zijn onderzoek, zoals op 16 april bij Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging.


Donderdag 30 april 2009

Koninginnendag

Afgelopen dagen waren we al druk bezig geweest met het uitzoeken van spulletjes en ik had gisteren vrij genomen om wat op te ruimen op de zolder. Li-Xia had er vooral moeite mee dat we de vele Happy Meal speeltjes wilde verkopen. De wekker ging vanochtend al om vijf uur. Kwart voor zes is Annabel met een vriendin vertrokken naar de stad. Net na half zes ben ik met de spullen gekomen. Net na acht uur was ik er weer op de fiets. Ik heb toen een foto gemaakt. (Later heeft Annabel ook nog een foto gemaakt van de oranje nagels met witte kroontjes die ze bij zichzelf en de andere gemaakt had.) Ik ben wat gaan rondwandelen en op de Noorderhagen kwam ik bij een tafeltje waar een vrouw allemaal vierkantjes aan het uitzoeken was. Het waren ontwerpen die ze hadden gemaakt en ze was alle dubbelen aan het uitzoeken om te verkopen. Ik het er uiteindelijk zes gekocht. Achter op een aantal stond naturesquared.com. Rond negen was Li-Xia ook. We hebben de rest van de dag bij hen gezeten. Ik ben nog wel een paar keer wezen rondwandelen. Zoals verwacht, liepen de Happy Meal speeltjes erg goed. Ook Li-Xia genoot er van om steeds te zien hoe we een kind blij konden maken met een speeltje.

We hadden rond het middag uur wel gehoord dat er iets was gebeurd waardoor de festiviteiten in Apeldoorn waren afgelast, maar het was toen we aan het eind van de middag thuis kwamen dat het pas tot ons doordrong wat er werkelijk was gebeurd.


Thuis pagina | Maart 2009 | Mei 2009