Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, februari 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
 15 16 17 18 19 20 21
 22 23 24 25 26 27 28


Zondag 8 februari 2009

Een vrouw

Vandaag het boek Een vrouw van Marcel Möring uitgelezen waarin ik vorige week zondag was begonnen. Ik had dit boek via Marktplaats.nl van iemand gekocht. In dit boek schrijf Möring een ververvolg op het boek Twee vrouwen van Harry Mulisch ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag.

Ik moet zeggen dat het boek van Möring weinig gemeen heeft met het boek van Mulisch, behalve dan dat ze over dezelfde romanfiguur handelen. Het meest opmerkelijke aan het boek van Möring is dat er bijna geen plot in zit, terwijl die zo overduidelijk aanwezig is in het boek van Mulisch.

Boekenkast

Vanmiddag heb ik wat tijd besteed aan het vullen van de nieuwe boekenkast die ik vorige week zaterdag naast mijn bed had geplaatst. (Ik denk er alweer over om een derde boekenkast te gaan kopen.) Vanavond heb ik er een foto van genomen. Op de bovenste twee planken staan mijn dagboeken van rechts naar links. Op de tweede plank van de rechter kast staan mijn favoriete romans. Op de vierde plank staan boeken die ik nog niet gelezen heb. Op de tweede plank van de linker kast staan nog meer romans en boeken die mooi vind. Op de derde plank staan bijbels en christelijke literatuur. De vierde plank is gevuld met spelletjes en DVD's. De onderste twee planken, zijn aan het zicht ontrokken en dat is maar goed ook.


Woensdag 11 februari 2009

Zelf schrijver worden

Vanochtend heb ik de lezingencyclus Zelf schrijver worden door Gerard Reve uitgelezen waarin ik op 31 januari was begonnen. (Ik heb tussendoor eerst nog het boek Een vrouw gelezen.) De lezingencycles is opgenomen in het vierde deel van de verzamelde werken die ik kocht op 22 november 2008 bij De Slegte. De cyclus bestaat maar uit vier lezingen. Reve doet een aantal interessante uitspraken en alhoewel het echte lezingen zijn, en dus tot de non-fictie gerekend moeten worden, is toch te merken dat Reve een groot schrijver is. Eigenlijk heb ik het nooit zo op gehad met Reve vanwege zijn openlijke homoseksualiteit, zeker in combinatie met zijn bekering tot het katholicisme, maar het heeft mij toch verbaast hoezeer hij de kern van het evangelie helder voor ogen heeft. Ik ben zeker van plan om in de toekomst meer van hem te gaan lezen. Ik moest in het begin wel een beetje wennen aan de lengte en de complexiteit van de zinnen die hij gebruikt. Hij vergt in dit opzicht wel iets meer van de lezer dan de gemiddelde hedendaagse romanschrijver.


Zaterdag 14 februari 2009

De stad in

Rond een uur of een zijn Li-Xia en ik de stad in gegaan. Onderweg haalde Li-Xia nog een leuke actie uit door vlak voor een auto links af te slaan. We hebben onze fietsen in de fietstenstalling onder V&D gepakeerd. Eerst een krentebol gekocht bij Bakkerij 't Stoepje. Vervolgens een Soggus Roggebrood bij Bakkerij Verbeek. In de Media Markt was het redelijk druk. Toen ik vier batterijtjes wilde afrekenen en er maar drie van de zes kassa's open waren, heb ik ze maar terug gelegd. Bij Blokker vier Philips battarijen voor een euro gekocht. Bij Boekenvoordeel gekeken en even bij Gallerie Beeld en Aambeeld gepraat. Bij De Slegte eerst drie boeken voor 10 euro gekocht. Dit waren: Daarna nog wat meer rond gelopen en vervolgens het boek Lover of loser, your choice van Carry Slee gekocht voor Annabel (voor € 8.50). Bij boekwinkel Broekhuis heeft Li-Xia de bon (die ik bij het boek Maak jezelf maar klaar door Elsbeth Etty kreeg) voor een gratis CD ingewisseld voor een CD van de negende symfonie van Beethoven (omdat ik geen keuze kon maken). We zijn terug naar de markt gewandeld. Daar weer een krentebol gekocht, vervolgens ook nog 490 gram taugé voor 94 cent. V&D ingegaan en daar Prisma miniwoordenboek: Drop je lyrics 2 voor 2 euro gekocht. Bij de Chinese toko verse tofu gekocht voor 80 cent. Daarna naar de Nettorama gegaan en daar wat boodschappen gedaan, waaronder spullen voor spagettie en boerenkool. Ook nog wat spruitjes gekocht. Deze waren in de aanbieding. We waren tegen vijf uur weer thuis.


Donderdag 19 februari 2009

Tornado van 25 juni 1967

Het boek Maak jezelf maar klaar door Elsbeth Etty, dat ik op dit moment aan het lezen ben, bevat een fictief dagboek wat speelt in 1967. Om die reden wordt er ook verwezen naar historische gebeurtenissen van dat jaar. Zo hoorde ik dus ook van de tornado (zware windhoos) die op 25 juni 1967 in de buurt van Chaam en in de buurt van Tricht de grond raakte en schade aanrichte. Daarbij zijn zeven doden gevallen. Op de website van het KNMI vond ik een pagina over deze tornado. Vanavond ben ik bezig geweest om de plaatjes op deze pagina op Google Earth te lokaliseren en het pad van de tornado te achterhalen. Dit heeft geresulteerd in deze KML file die met Google Earth geopend kan worden. In mijn zoektocht naar meer informatie kwam ik ook de pagina Inwoners Tricht herdenken windhoos '67 tegen, met daarop een aantal (lucht) foto's van de aangerichte schade. De namen van de dodelijke slachtoffers die in Tricht vielen worden genoemt in het artikel Windhoos Tricht in feiten van de Gelderlander.


Vrijdag 20 februari 2009

Ritualisme

Li-Xia lijkt wel aan een soort van ritualisme te leiden, waarbij ze allerlei dingen doet, zonder echt goed te begrijpen wat ze aan het doen is. Vanmiddag werd ik opgeschrikt door een vreemd piepend geluid dat van boven kwam. Toen bleek dat Li-Xia gewoon alle vieze kleren van Andy van de afgelopen week (hij was naar de vakantie-opvang geweest) in de toch al redelijk volle wasmachine had gepropt. Het piepende geluid kwam van de kleding die tegen de glaze deur aan schuurde. Toen ik boven kwam, vertelde Annabel me dat ze ook al had gezegd dat het veel te veel was. Ik heb er zeker twee derde wasmand aan kleding uitgehaald en toen weer de wasmachine gestart.

Vanavond, toen Li-Xia de tenen van Andy met Sur Plus Kalknagelolie wilde insmeren dat het flesje totaal leeg was. Ook een ander flesje dat te voorschijn haalde was leeg. Het zou me niets verbazen als ze al een maand lang de tenen met het kwasje insmeert terwijl de flesjes al lang leeg zijn, want het bleek dat ze totaal niet door had gehad.


Zaterdag 21 februari 2009

Maak jezelf maar klaar

Vanochtend heb ik het boek Maak jezelf maar klaar door Elsbeth Etty uitgelezen waar ik vorige week zaterdag in was begonnen. Ik had het boek op 5 januari 2009 gekocht bij Broekhuis in Enschede voor € 8,94 (met 40% korting). Het boek is een van de zes novellen die in verband met de 80 verjaardag van Harry Mulish werden geschreven. Dit boek sluit aan bij De ontdekking van de Hemel. (Eerder las ik al uit deze serie het boek Een vrouw.) Het grootste deel van het boek bestaat uit een dagboek dat geschreven is door Ada Brons van 13 februari 1967 tot en met 27 februari 1968. Om die reden komen er ook verschillende verwijzingen naar historische gebeurtenissen in voor. (Een van deze is tornado van 25 juni 1967.) Het lijkt er op alsof Elsbeth Etty goed onderzoek heeft gedaan naar die tijd. Achter in het boek staat een opsomming van geraadpleegde bronnen. Het kan, gezien het feit dat ze op 4 juli 1951 geboren is, ook heel goed zijn dat ze zelf een dagboek bij hield in die tijd en daar wellicht ook uit geput heeft voor sommige van de feiten. Grappig is ook dat ze Harry Mulisch zelf in het boek laat voorkomen. Ergens is dit wel opmerkelijk omdat de romanpersonage Max Delius gebaseerd schijnt te zijn op Harry Mulisch zelf en dat Onno Quist gebaseerd is op Jan Hein Donner. Ook het onderwerp van het syndroom van Münchausen by proxy komt in het boek aan de orde. (Een bekende van me heeft de STichting Overlevers Münchhausen by Proxy (STOMbP) opgericht.) Of de in het boek gegeven weergave van het syndroom en de gevolgen die het heeft op het verdere leven, realistisch is, kan ik niet beoordelen. Of Elsbeth Etty uit eigen ervaring spreekt, weet ik niet. Het feit dat het syndroom ten tijden van 1967 nog niet als dusdanig bekend was, pleit tegen dit, zeker omdat de romanfiguur Bruno er een gedetaileerde omschrijving van geeft. In een boekverslag van het boek las ik dat het boek slechte kritieken had gekregen. Zie bijvoorbeeld ook de recensie 'Experiment in literaire kritiek'. Ik vond het wel een interessant boek en heb het met plezier gelezen.

Pet

Vanmiddag zijn we met z'n vieren de stad in gegaan. Nadat we wat gegeten hadden bij McDonalds zijn we naar Bart Smits en de Hema geweest. Omdat Andy naar de Intertoys wilde, gingen we daar naar op weg. Toen we daar bijna waren riep Li-Xia plotseling: "Waar is mijn pet" toen ze realiseerde dat ze haar pet niet meer op had. Nadat ze eerst haar tas vijf keer had doorzocht en wij ook hadden vastgesteld dat haar pet er echt niet in zat, is ze met Annabel teruggegaan naar de zaken waar we waren geweest om daar te vragen of ze iets gevonden hadden, maar dat leverde niets op. Ze was erg ontdaan dat ze haar pet kwijt was geraakt. Ik heb haar gesuggereerd om maandag nog eens langs de zaken te gaan om te vragen of ze iets gevonden hebben.


Zondag 22 februari 2009

Drop je Lyrics

Vandaag het Prisma miniwoordenboek Drop je lyrics 2 uitgelezen waarin ik vorige week zaterdag was begonnen, nadat ik het die dag voor 2 euro bij de V&D had gekocht. Het is het zoveelste woordenboek(je) in mijn verzameling. Het woordenboekje geeft een vertaling van veel woorden die in de jongerentaal van 2007 voorkwamen in Nederland en België. Het was de tweede versie van het boek. Inmiddels is er ook al een derde versie geschreven door Wim Daniëls. Het zou misschien ook interessant zijn als in het boekje ook een omgekeerde index had gehad, dus een lijst van woorden die in de jongerentaal voor een bepaald begrip gebruikt worden.


Maandag 23 februari 2009

Pet terecht

Vanmiddag ben ik wat vroeger van mijn werk vertrokken om nog eens langs de winkels en gelegenheden te gaan waar Li-Xia haar pet verloren zou kunnen hebben. Bij de Hema hadden ze niets gevonden, maar bij de McDonalds wel. En ja wel hoor, het bleek de pet van Li-Xia te zijn. Dus die is ook weer terecht.


Zaterdag 28 februari 2009

Boeken

Vandaag de volgende boeken gekocht bij De Slegte:


Thuis pagina | Januari 2009 | Maart 2009