Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, januari 2010 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
 10 11 12 13 14 15 16
 17 18 19 20 21 22 23
 24 25 26 27 28 29 30
 31


Zaterdag 2 januari 2010

Verborgen stemmen

Vanavond het boek Verborgen stemmen van Xinran uitgelezen waarin ik op 25 december was begonnen. Ik heb het boek op 5 april 2009 voor € 2,50 gekocht bij de De Slegte. Het boek bevat een aantal indrukwekkende maar ook zeer schrijnende verhalen over vrouwen in China en laat een wereld zien die je in de normale geschiedsschrijving niet tegenkomt. Boeiend boek.


Maandag 4 januari 2010

Magnetron

Vanavond had ik wat melk (sondevoeding) warm gemaakt voor Andy in de magnetron en toen ik aan Li-Xia vroeg om het er uit te halen, was ze in de war en wist ze niet waar ze moest drukken. En dit terwijl ze het al meer dan tienduizend keer gedaan heeft in de afgelopen jaren. Het was zeker zo dat ze moe was, maar dit soort momenten dat ze in de war is, lijken de laatste weken wel steeds vaker voor te komen. Ze is om half acht al naar bed gegaan vanavond. Wat zeker meespeelt is dat ze vandaag thuis moest blijven omdat Andy ziek was en ze dus geen gelegenheid heeft gekregen om naar buiten te gaan en naar fitness te gaan.


Dinsdag 5 januari 2010

Apraxie

Toen ik met Annabel sprak over wat er gisteren met Li-Xia met de magnetron gebeurde, merkte ze op dat Li-Xia vaak problemen heeft als ze er bij na moet denken, maar dat het vaak nog wel goed gaat als ze het onbewust doet. Dit is een vorm van apraxie, het ik haar verteld, ideomotorische apraxie, als ik het goed begrijp. Wel knap van Annabel dat ze dit opgemerkt had.

Vandaag ook de eerste aflevering van "Bernard, schavuit van Oranje" gekeken, met daarin ook een dementerende Prinses Juliana. Geeft wel een aardig beeld, denk ik, van hoe een dementerende in de "het verdwaalde ik" fase zich gedraagt.


Maandag 11 januari 2010

Ingang tot Het Bureau

Afgelopen donderdag had ik het boekje Ingang tot Het Bureau van J.J. Voskuil bij de recentelijk aanwinsten van De Slegte zien liggen. Ik heb het niet gekocht, maar later bedacht ik me. Ik heb er nog even over gedacht om vrijdag ochtend langs te rijden, maar dat heb ik toch niet gedaan. Toen ik er zaterdag langs ging was de kast met recente aanwinsten opgeruimd en kon ik het boekje niet vinden. Natuurlijk meteen bij de romans en de secundaire literatuur gekeken, maar daar stond het niet. Ook met een medewerker er langs gelopen nadat ik hem had gevraagd. Hij wist me wel vertellen dat de jongen met de baard (er zijn er twee, realiseerde ik me later) de kast had opgeruimd en dat hij er de komende week weer zou zijn. Vanmiddag ben ik er dus even langs gegaan en trof ik op de eerste etage de betreffende medewerker aan. Hij wist zich te herinneren dat hij het bij de biografiën had geplaatst en daar vonden we het boek ook. Om 17:45:45 kocht ik het boek voor € 5.


Dinsdag 19 januari 2010

Feest

Het bedrijf waar ik bij werk bestaat binnenkort 10 jaar en om dit te vieren wordt er een feest georganiseerd rond hemelvaart in mei. Het is bedoeling dat we op donderdagmorgen vertrekken en op zaterdagavond terugkomen. De bestemming is nog een verrassing, behalve dan dat het in het buitenland zal wezen. Partners zijn ook uitgenodigd.

Het probleem voor mij is dat ik het niet meer vertrouw om Li-Xia voor drie dagen en twee nachten alleen thuis te laten met Annabel en Andy. En ik denk dat ze het ook niet echt zal accepteren als er iemand komt 'oppassen'. Dus de keuze is een beetje tussen allebei gaan of niet gaan. (Mijn moeder heeft al aangegeven dat ze wel op Andy en Annabel wil komen oppassen.)

Maar omdat niet echt duidelijk is wat het programma is, vind ik het erg moeilijk om in te schatten wat Li-Xia er van zal vinden. Ik weet gewoon dat ze weinig leuk vindt en dat ook haar sociale vaardigheden erg zwak zijn. En ook weet ik niet hoe ze zal reageren als we in een vreemde omgeving zijn. Ik vrees dat er een redelijk grote kans dat ik dus drie dagen lang voor haar loop te zorgen. Ik heb daarom maar aangegeven dat ik er naar neig om niet mee te gaan.


Donderdag 21 januari 2010

Verlamd in het hoofd

Vanochtend wilde Andy niet op staan en toen vroeg ik hem of hij verlamd was, of hij dan liggend in de taxi mee moest en op school in een rolstoel moest? Ik vroeg hem wie hem dan zou gaan duwen, wie zijn beste vriendje was op school. "Weet ik niet", was zijn reactie. "Ben je nu ook verlamt in je hoofd", vroeg ik hem, "net zo als mama?" Hij moest er om lachen. Toen deed ik vraag en antwoord spelletje met Li-Xia na door te zeggen: "Welke dag is het vandaag? Is het vandaag woensdag? Nee! Is het vandaag zaterdag? Nee! Is het vandaag donderdag? Ja!" Zoals te verwachten lag Andy bijna dubbel van het lachen. Ik hoop dat ik hem op deze manier wel kan doen beseffen dat Li-Xia een probleem heeft, dat ze verlamd is in haar hoofd. Misschien dat hij er iets van gesnapt heeft.


Zaterdag 23 januari 2010

Kapper

Vanmiddag met Andy naar de kapper gegaan voor de eerste keer in zijn leven. Tot nu toe heeft Li-Xia hem altijd geknipt, maar nu kan ze het niet echt meer. De laatste keer dat ze hem 'geknipt' heeft, had ze alleen de achterkant geknipt, zelfs toen ik haar er op wees dat de pony van Andy erg lang werd. Zijn haar hing tot half voor zijn ogen. We moesten even wachten en Andy heeft alle tijdschrijften door gebladerd en een gesprekje aangeknoopt met een man die Hans heette.

Terwijl we wachte tot we aan de beurt waren, heb ik heb het boek A Concise Chinese-English Dictionary for Lovers dat geschreven is door Xiaolu Guo uitgelezen waarin ik afgelopen donderdag in was begonnen, de dag dat ik het boek voor € 5.87 bij boekhandel Broekhuis kocht. Het boek is vanuit de ik persoon geschreven en handeld over een Chinees meisje dat door haar ouders naar England gestuurd wordt om Engels te leren. Daar ontmoet ze een ouder man waar ze een relatie mee aangaat. Ze draagt voordurend een woordenboek met zich mee. Het boek bestaat voornamelijk uit hoofdstukken van drie of vier pagina's, waarbij de titel bestaat uit enkel woord gevolgd door de verklaring uit het woordenboek. Dus in dat opzicht is het een echt woordenboek. Knap is ook dat het taalgebruik door het boek heen steeds beter wordt. Het is een erg grappig boek, maar toch bevat het ook zeker een aantal zeer serieuze onderwerpen en is het op sommige punten zelfs diep te noemen. Ik moet zeggen dat ik niet ieder aspect van de Chinese cultuur die naar voren wordt gebracht herken bij Li-Xia, maar wellicht komt dat omdat Li-Xia niet een bepaald gemiddelde Chinees is.

Andy werd geknipt door iemand die ook regelmatig volwassene knipte op de Losserhof. Andy heeft zich goed gedragen en daarna zijn we, zoals beloofd, naar de Intertoys gegaan, waar hij een set van vijf DVD voor 10 Euro heeft gekocht van het geld dat hij nog over had van zijn verjaardag.


Maandag 25 januari 2010

Afwas

Vanavond tijdens de afwas had ik toegekeken hoe Li-Xia alles met zeep had afgewassen en haar regelmatig gecorrigeerd als ze een stuk had over geslagen. Li-Xia stond er op dat zij de afwas zou afspoelen. (Wij hebben de gewoonte om tijdens de afwas alles af te spoelen en in het droogrek te plaatsten. Dit heeft te maken met de afkeer die Chinezen hebben tegen het gebruik van een theedoek.) Ik zei haar dat ik het liever deed omdat ik bang was dat ze zeep zou achterlaten en zeep niet echt gezond is om binnen te krijgen. Zei zij dat ze dat heel goed wist, dus liet ik haar maar haar gang gaan. Maar toen ik even later terugkwam, zag ik dat het vergiet nog helemaal onder het sop zat. Ik heb haar daar toen op gewezen, wat ze redelijk gelaten op zich nam, en de rest van de afwas afgespoeld. Zij heeft toen alles afgedroogd. (Ze is haar afkeer schijnbaar kwijtgeraakt.) Is afspoelen en afdrogen dan niet dubbel op? Nee, in dit geval niet, want haar manier van afdrogen is ook niet erg secuur.


Woensdag 27 januari 2010

Gerbil

Vanavond rond kwart over acht ontdekte Annabel dat haar enige nog overgebleven gerbil dood was. Zo te zien is ze in haar slaap overleden. Ze was al koud en stijf. De afgelopen weken was ze nog vaak heel actief, dus het kwam wel een beetje als een verrassing. Haar zusje was vorig jaar rond deze tijd al overleden. Annabel heeft haar nu tweeënhalf jaar gehad. Dus ze was bejaard in termen van gerbils. Annabel wilde nog een keer een foto maken van haar dode gerbil op haar hand. Zie hier het resultaat.


Vrijdag 29 januari 2010

Licht uitdraaien

Vanavond wilde Annabel naar de Nettorama en Li-Xia ging ook mee. Vlak voordat we weggingen had ik Li-Xia boven het licht uit te doen. In de auto vertelde Annabel dat ze had gezien hoe Li-Xia het lampje boven de spiegel in de badkamer had willen uitdraaien en zij het licht met het knopje had uit gedaan. Toen we haar daarover in de auto aanspraken, bleek uit haar reactie dat ze zich er niets van herinnerde.


Zaterdag 30 januari 2010

Sky

Vanmiddag bijna twee uur met Annabel op stap geweest om een nieuwe gerbil aan te schaffen. Uiteindelijk heeft ze een enkele grijze gerbil gekocht. Deze heeft ze de naam Sky gegeven. Sky is veel rustiger dan zijn voorgangers.

75%

Vandaag was het "de helft van de helft" bij de winteropruiming van boekhandel Broekhuis. Ik kon niet nalaten even een kijkje te nemen en kocht om 16:15:17 de volgende boeken:

Ook nog gekeken naar de tentoonstelling van Bernard Dorbeck. 's Avonds ben ik gaan lezen in het boekje Spellingscarousel.


Thuis pagina | December 2009 | February 2010