Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, oktober 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 18 19 20 21 22 23 24
 25 26 27 28 29 30 31


Donderdag 1 oktober 2009

Duin Messias

Vanavond vanuit huis nog even naar de stad geweest en dat betekend dan dus vooral een bezoek brengen aan De Slegte. Ik vond er weer wat interessante boeken, waaronder: Mensheid zij geprezen: een nieuwe Lof der Zotheid van Grunberg. Op de eerste etage lag voor de kasten met S.F. boeken een hele rij boeken op de grond. Allemaal nieuwe aanwinst zo te zien. Het leek wel of iemand zijn S.F. collectie van de hand had gedaan. Ik kon niet nalaten er even door heen te kijken en ik kwam zowaar een exemplaar van Duin Messias van Frank Herbert tegen. Toen ik het uit de rij haalde herkende ik het onmiddellijk als de uitvoering die ik op 3 maart 1978 kocht (bij Kraaijenbrink in Woerden). Er bestaat zelfs een kleine kans dat het dit exemplaar betreft omdat ik op een jaar of tien geleden mijn Duin serie eens verkocht heb aan De Slegte. Op de begane grond hebben ze ook een andere uitvoering het boek met een harde kaft voor iets minder dan zes euro. Ondanks dat dit exemplaar er wat gebruikt uitzag en het € 4,50 kostte, kon ik het niet nalaten het aan te schaffen. Ik kocht het boek om 19:39:48 precies!


Vrijdag 2 oktober 2009

Tandenpoetsen

Gisteren met Annabel en Li-Xia naar de tandarts geweest. De tandarts constateerde dat Li-Xia haar tanden niet goed poetst en dat dat een problemen gaat veroorzaken voor haar gebit. Het lijkt er op alsof ze de binnenkant van haar tanden niet poetst. Op zijn advies hebben we een afspraak gemaakt bij de mondhygiëniste. Vanochtend heb ik toegekeken hoe ze haar tanden poetste en haar ook instructie gegeven. Dan blijkt weer hoe moeilijk dat gaat. Ik laat haar zien hoe ze de binnenkant van haar tanden moet poetsten, maar zodra ze overneemt, gaat ze weer de buitenkant poetsen.


Zondag 4 oktober 2009

Legpuzzel

Er lagen al een tijdje drie witte legpuzzels van negen stukjes van het formaat van een briefkaart bij ons in de woonkamer. Op een van deze lege legpuzzels had Annabel wat blauwe vlekken getekend en ik vandaag vond ik de stukjes aan elkaar gelegd op de aanrecht. Maar omdat er niet veel van klopte legde ik ze op de goede manier aan elkaar. Toen Li-Xia terugkwam vertelde ze me dat zij dat had gedaan. Ik wees haar er op dat ik ze net goed had neergelegd en vroeg haar de legpuzzel op nieuw te maken. Daar bleek ze erg veel moeite mee te hebben. Ik moest haar regel matig aanwijzingen geven. Ook toen ze nog maar drie stukjes over had, worstelde ze er mee. Regelmatig legde ze het zelfde stukje op de verkeerde manier neer. Gelukkig moest ze zelf ook lachen om haar gestuntel. Het lijkt erop alsof ze niet meer in staat is om vormen te herkennen en/of om in gedachten een stukje rond te draaien. Dit is een vaardigheid die de meeste kleuters wel beheersen.


Dinsdag 6 oktober 2009

Alzheimer Café

Vanochtend woog Li-Xia 47,4 kilo (met ondergoed) op de weegschaal. Ik moet er echt op gaan letten dat ze niet vergeet om te eten, lijkt het wel. Vanavond ben ik naar het Alzheimer Café geweest. Er was een boeiende spreekster, een psychologe die werkzaam is bij een verpleeghuis. Het verhaal ging over de beleving van een dementerende. Daarbij werd ook ingegaan op de vier fasen, die aan geduidt kunnen worden met: het bedreigde ik, het verdwaalde ik, het verborgen ik en het verzonken ik. Li-Xia zit ergens tussen de eerste en tweede fase in. Ik heb niet het gevoel dat angst en zich bedreigt voelen zo'n belangrijke rol bij haar spelen. Wellicht dat dit er ook mee te maken heeft dat ze de diagnose van de Ziekte van Alzheimer op een bepaalde manier als een bevrijding heeft gezien, nadat haar jarenlang (voornamelijk door de keuringsartsten van het UWV) was voorgehouden dat er niets met haar aan de hand was. Wat wellicht ook meespeelt is dat ze geen voorbeelden van dementie uit haar eigen omgeving kent en zich niet zo bewust is van wat er met haar gaat gebeuren.


Wednesdag 14 oktober 2009

Denkvermogen

Vandaag kwam ik een persbericht tegen waarin werd gesteld dat de verstandelijke vermogens bij mensen waarbij de ziekte van Alzheimer zich aan het ontwikkelen is, al in een vroeg stadium aangetast raken. Het zijn vooral de visueel-ruimtelijke vaardigheden als eerste aangetast raken. Bij Li-Xia is dit bijvoorbeeld te zien doordat ze grote moeite heeft met het maken van legpuzzels.

Lezen met Google

Andy leest nu met behulp van Google. Als hij ergens een tekst tegen komt die hij wil lezen, (hij kan niet lezen vanwege zijn mentale handicap) dan selecteerd hij de tekst en gebruikt vervolgens in het contextmenu (rechtermuisknop) de "zoeken met Google naar" functie. Hij opent vervolgens het extra tabje wat verschijnt en klikt vervolgens op de link "Afbeeldingen". Uit de plaatjes die dan verschijnen, maakt hij op waar de tekst over ging die hij geselecteerd had. Ik had het hem al vele keren voor gedaan, maar vanochtend zag ik dat hij het nu zelf kan. Ik vind het best wel knap, want om een tekst te selecteren moet hij de muis bewegen terwijl hij de linkermuisknop ingedrukt houdt.


Zaterdag 17 oktober 2009

Duin Messias

Vandaag het boek Duin Messias geschreven door Frank Herbert uitgelezen waarin ik op 3 oktober was begonnen, nadat ik het op 1 okotber gekocht had bij De Slegte. Dit is niet de eerste keer dat ik dit boek heb gelezen. Ik vermoed zelfs dat het de derde keer is. De eerste keer las ik het boek op 3 maart 1978. Ik weet niet of ik er toen zoveel van begreep als het eerste boek uit de Duin-serie. Ik herinner me wel dat ik toen ook al vond dat het boek heel anders is dan het eerste boek. Het eerste boek is op de eerste plaats een avonturen roman. Mensen die verwachte dat het tweede boek ook zo zou zijn, werden daarin teleurgesteld. Het tweede boek neigt meer naar een psychologische roman en gaat daarom wat mij betreft meer de diepte in. In zekere zin is het ook een meer literair boek. Ik vond het leuk om dit boek te herlezen.


Zaterdag 24 oktober 2009

Soppie

zijn we Annabel gaan ophalen bij mijn zus Cocky. Afgelopen week is Annabel samen met haar nichtje Selina, mijn moeder en een nicht van mijn moeder, naar Parijs geweest. We kregen taart omdat Anthony, de oudste zoon van Cocky, jarig was. Mijn andere zus en haar jongste zoon kwamen ook bezoek. En tenslotte arriveerde ook mijn broer Thomas en zijn Indonesische vrouw Soppie die in België wonen. Dit was de eerste keer dat Li-Xia, Annabel en ik haar zagen. Ze zijn eerder dit jaar op zaterdag 31 januari in Indonesië getrouwd en onder andere vanwege problemen met verblijfsvergunningen en de afstand haar nog niet eerder ontmoet. Zou het toeval zijn dat zowel mijn broer als als ik met een Aziatische vrouw zijn getrouwd of zou er een genetische oorzaak voor zijn? Annabel vond na afloop dat er ook wel wat opvallende overeenkomsten tussen Soppie en Li-Xia. Op een gegeven moment zaten ze beide heel geanimeerd te praten in een mengsel van gebroken Nederlands en Engels.


Thuis pagina | September 2009 | Novemer 2009