Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, november 2010 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
 14 15 16 17 18 19 20
 21 22 23 24 25 26 27
 28 29 30


Maandag 1 november 2010

De Romans

Vandaag kreeg ik van De Slegte het volgende e-mailtje als reactie op mijn bestelling van gisteren:

Ik heb meteen aangenomen dat ik schijnbaar toch niet goed gelezen had en ik reageerde dus met:

Echter toen ik vanavond thuis er nog eens over nadacht, besloot ik toch nog maar even om in te loggen op de website van De Slegte. Ik vond daar zowaar een afschrift van mijn bestelling en zelfs een PDF van de factuur waarin toch wel degelijk gesproken wordt over De Romans met ISBN 9789023437208, wat toch echt bij de cassette van de romans hoort. Wel merkwaardig dat u mij vertelde dat het om iets anders gaat dan op de factuur staat. Dit lijkt me niet een normale manier van zaken doen. Dus besloot ik de volgende e-mail te schrijven:


Dinsdag 2 november 2010

De Romans (2)

Een zwager van mij schreef mij dat De Slegte zich kan beroepen op een foute advertentie want het betrof hier een erg grote afwijking. Ik denk dat ze zich daar inderdaad op kunnen beroepen en als ze dat doen, denk ik dat ik er niet moeilijk over ga doen. De belangrijkste reden waarom ik er gisteren zo op reageerde was omdat ze stelde dat ik iets anders had aangeschaft dan op de factuur stond. Kijk als ze hadden geschreven dat ze een fout hadden gemaakt en de verkeerde prijs op de site hadden gezet of dat ze het verkeerde beschrijving bij het artikel hadden geplaatst, dan had ik het nog kunnen voorstellen. Maar ik las in de e-mail niets van een excuus of iets dergelijks.

Overigens hebben ze in het verleden wel vaker producten ver onder de prijs aangeboden. Zoals vorig jaar nog encyclopedieën voor 10 euro per stuk. En tevens stond er bij de betreffende aanbieding dat de kwaliteit redelijk was en bij de andere goed.

Ik moet er nog even over nadenken, maar misschien dat ik als tegenvoorstel zeg dat ik de set voor 50 euro wel wil overnemen en dat ik deze eventueel over een paar weken wel in Enschede wil gaan afhalen, want volgens mij rijden er regelmatig vrachtwagens tussen de verschillende vestigingen heen en weer. 50 Euro vind een redelijk bedrag. De ontdekking van de hemel ligt regelmatig voor 10 euro bij hen en dat is in de set verdeeld over twee delen, de dikste geloof ik zelfs. En er zitten ook hele dunne romans tussen, zoals het verhaal "Zwart Licht" dat ik als bulkboek (nr. 66) nog op zolder heb liggen. De set kost nieuw bijna 200 euro. Dat vind ik echt heel erg veel. Je ziet dat wel vaker dat een uitgeverij een luxe band met verzameld werk aanbied tegen een veel hogere prijs dan de afzonderlijke delen. Soms zie je deze echter na een paar jaar voor een veel lagere prijs (vaak een kwart) bij De Slegte liggen.

Zou me ook niets verbazen als de sets die ze bij De Slegte nu in de aanbieding hebben ook voor rond de 20 euro van een particulier hebben over genomen, want bij De Slegte krijg je echt niet veel voor je boeken, vaak maar een tiende van de oorspronkelijke aankoopprijs. Is natuurlijk wel begrijpelijk omdat zij er ook flink op moeten verdienen om nog een beetje winst te maken vanwege de kosten van de winkel en het personeel. Het is ook heel begrijpelijk dat ze nu hun internetactiviteiten aan het uitbreiden zijn, omdat ze daar minder kosten bij hebben. Het is de bedoeling dat alle nieuwe tweedehands boeken die ze aanschaffen komen nu automatisch op hun website te staan. Dan vind ook wel dat ze er zorg voor moeten dragen dat de juiste prijs bij een artikel vermeld staat. Kunnen ze ook wel automatiseren denk ik: een test of de prijs wel redelijk is.

Rond half elf ontving ik de volgende e-mail van De Slegte Groningen:

Ik heb daar als reactie het volgende op geschreven:


Zaterdag 6 november 2010

De stad in

Vandaag met Li-Xia de stad in geweest. Eerst de auto naar de garage gebracht voor de wintercheck. Vandaar naar het P&R terrein gelopen om de bus te nemen. Omdat de betaalautomaat stuk was, mochten we gratis mee. Eerst wat boodschappen op de markt gedaan en vervolgens wat gegeten bij McDonalds. Om 14:15 bij De Slegte twee boeken gekocht. Het boek Plato and a Platypus Walk Into a Bar... door Thomas Cathcart en Daniel Klein. Ik heb dit boek afgelopen zomer al gelezen (verslag) maar toen ook weggegeven aan mijn neefje Xuan-Xuan. Nu zag ik het laatste exemplaar liggen voor 3 euro. Het andere boek is Theo Colenbrander: Tapijtontwerpen van Arno Weltens. 's Avonds ben ik begonnen om het eerste tapijtontwerp met de hand te digitaliseren met MS Paint: het resultaat. Een fragment daarvan wordt hier rechts getoond. We hebben nog wat rondgekeken en bij Boekenvoordeel de DVD The Golden Compass voor € 3,99 gekocht. Nog even bij de FEBO langs gegaan en een kroket gedeeld.


Zondag 7 november 2010

BOPZ

Afgelopen donderdag was er weer een een bijeenkomst van de partners van de kong dementerende. Een van de andere partners had net deze week het intake-gesprek gehad. Dei partner was ook bij de woning wezen kijken en had daar een paar dementerende ontmoet die voorheen ook naar de dagbehandeling gingen. Ze waren erg achter uit gegaan en dat was confronterend. De groep heeft een vrij laag niveau omdat veel partners, die over het algemeen nog erg vitaal zijn, lang wachten totdat ze hun demeterende partner laten opnemen. De meeste jong dementerende hebben geen kinderen meet thuis en vaak zijn ze al gestopt met werken. (Je bent jong dementerende wanneer de diagnose is gesteld voordat je 65 bent geworden.) Jong dementerende met kinderen en waarvan de partner nog werkt, worden vaak eerder opgenomen vanwege de thuissituatie. De consequentie hiervan is dat hij bij opname vaak te maken krijgen met andere die al veel verder zijn in het dementieproces. Ik vind deze gedachte niet erg leuk. Op dit moment gaat het best wel redelijk thuis. Ik ben wel veel bezig met zorgen, maar er is niet veel onrust. Li-Xia bemoeit zich nu eindelijk niet meer met het afval. Ik moet haar wel steeds meer helpen met aankleden. Een beetje irritant daarbij is wel dat ze vaak haar spieren spant wanneer ik haar bij iets wil helpen. Wat ik wel moeilijk vind, is de eenzaamheid. Ik wil mis Annabel in dat opzicht wel, maar het is niet ondragelijk. Van de week kwam Annabel enthousiast het boekje De Grote Zaal van Jacoba van Velde laten zien (van Nederland Leest) wat ze op school had gekregen. Ze was voornamelijk enthousiast vanwege de redelijk eenvoudige taal van het boekje. Ik ben benieuwd naar haar reactie op de inhoud.

Ik hoorde afgelopen donderdag ook dat een BOPZ verklaring nu wel nodig is om op een wachtlijst te mogen staan en dat dit betekend dat er iemand van het CIZ bij ons thuis langs zal moeten komen om Li-Xia de vraag te stellen of ze er bezwaar tegen maakt om opgenomen te worden. Ik heb daar totaal geen zin in.


Maandag 8 november 2010

De Eenzaamheid van de Priemgetallen

Vandaag het boek De Eenzaamheid van de Priemgetallen van Paolo Giordano uitgelezen waarin ik op 3 november was begonnen. Ik heb het boek van Annabel gekregen op mijn verjaardag die het kocht vanwege het woord priemgetallen. Op een gegeven moment kon ik het boek niet meer neerleggen en wilde ik het einde weten, dat mij ergens wel teleur stelde. Ik had toch een ander einde verwacht. Hier en daar vond ik het verhaal een beetje te gemaakt: steeds wanneer het goed lijkt te komen tussen de hoofdpersonen komt er weer iets tussen. Misschien had het boek wel De Aantrekkingskracht van de Priemgetallen moeten heten. Dat het boek door iemand met een beta-achtergrond (Giordano studeerde cum laude af in natuurkunde) is goed te merken, maar of de gemiddelde lezer bekend is met het verband tussen de Zeta-functie van Riemann betwijfel ik.


Vrijdag 12 november 2010

Linkshandig

Ik krijg steeds vaker de indruk dat Li-Xia linkshandig is. Linkshandige kinderen worden in China al op zeer jonge leeftijd gedwongen om hun rechterhand te gebruiken. Chinezen vinden het heel vreemd als je je linkerhand gebruikt om mee te eten. Het valt me de laatste weken steeds meer op dat Li-Xia er een voorkeur voor heeft om haar linkerhand te gebruiken terwijl ik altijd gedacht heb dat ze rechtshandig was. Het zou me niets verbazen als ze in werkelijkheid linkshandig is. Wellicht dat dit ook een verklaring is voor haar sterke apraxie: omdat het als linkshandige veel meer energie kost om iets met je rechterhand te doen, is het ook begrijpelijk dat als je hersenen achteruit gaan, je het ook sneller verleerd.


Zondag 14 november 2010

Vergeetboek

Vanochtend gekeken naar het programma Boeken van de VPRO waar gesproken werd met Douwe Draaisma over zijn boek Vergeetboek; Wat we over vergeten moeten weten (website met extra materiaal). Interessant programma dat ging over vormen van geheugen en dus ook vergeten, over eerste herinneringen. De enige vorm van dementie die zijdelings werd genoemd was Korsakof en daar werd over gezegd dat het niet komt door alcohol maar een gebrek aan vitamine B. (Misschien zouden ze het biergist niet meer uit het bier moeten filteren.)


Woensdag 17 november 2010

Verstandskiezen

Afgelopen woensdag met Li-Xia naar de kaakchirurg geweest voor het laten trekken van de laatste twee verstandskiezen, die aan de rechterkant. Ik was wat laat naar het verpleeghuis gegaan omdat ik vergeten was het ziekenhuispasje mee te nemen en nog even langs huis moest. Net toen ik bij het verpleeghuis kwam aanrijden, kwam Li-Xia en de andere van haar groepje met een van de begeleidsters de poort uitlopen om hun dagelijkse wandeling te maken. Li-Xia keek natuurlijk erg verbaasd toen ze mij zag en nog verbaasder toen ik haar vertelde dat ze mee moest. Ze was het natuurlijk alweer vergeten. Gelukkig waren we ruim op tijd in het ziekenhuis en konden we nog even naar het toilet en de tanden van Li-Xia poetsen.

We waren mooi op tijd aan de beurt. Met de chirurg praatte we wat over Urumqi omdat hij gezien had dat ze daar geboren was. Het trekken van de verstandskiezen ging eigenlijk vrij vlot, waarschijnlijk ook omdat de wortels vrij recht zitten en na zo'n 20 minuten stonden we weer buiten.

Li-Xia heeft ook geen pijn meer gehad. Klaagde alleen over het vreemde gevoel bij haar mond (van de verdoving). Alleen toen we gingen eten en ze rechts kauwde, deed het pijn. Ze was verbaasd en merkte op dat er 's middags bij het verpleeghuis nog niets aan de hand was. Ze was al weer helemaal vergeten dat ze naar de kaakchirurg was geweten. Wel opmerkelijk dat ze zich nog wel wist te herinneren dat er tussen de middag nog niets aan de hand was. Misschien dat ze het bezoek aan het ziekenhuis vergeten was omdat het zo sterk afwijkt van wat ze normaal doet.


Zaterdag 20 november 2010

Zaterdag

Gisteren met Li-Xia op de fiets de stad in gegaan. Eerst onze gebruikelijke boodschappen op de markt gegaan. Vervolgens naar de Burger King omdat we kortingsbonnen hadden gekregen. Daar twee 'Long Chicken' met patat en cola gekocht voor € 5,35. Het was best wel veel en ik zat vol. Li-Xia zag de toiletten en wilde daar gebruik van maken. Ik had daar niet zoveel zin in, maar stemde toch maar in. De vraag was natuurlijk weer of we naar de mannen of vrouwen toiletten zouden gaan, want ik moet haar wel begeleiden. Ik vind dat ik het volste recht heb om haar te begeleiden, maar ja, je kunt moeilijk iedereen uitleggen waarom je mee moet. Dit keer maar gebruik gemaakt van de heren toiletten.

Vervolgens door de stad naar De Slegte gewandeld en het gebruikelijke rondje gemaakt. Niets bijzonders gezien. Heel kort bij boekhandel Broekhuis binnen geweest. Bij de Bijenkorf zag ik bij de boeken met 50% korting het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten liggen. Nu is het niet mijn gewoonte om kinderboeken te kopen, maar ik ken Tosca nog van de tijd dat ik nog in Woerden woon en ben zelfs nog wel eens bij haar thuis geweest, dus heb ik het om 14:38:43 gekocht voor € 6,99.

Op de roltrap naar beneden stond Li-Xia een tree hoger en heb ik haar gekust omdat we op gelijke hoogte waren. We zijn naar de Landewé geweest om voor een nieuwe fiets voor mij te kijken, maar ik zag niets waar ik enthousiast over werd. Toen we verder reden naar Broeksema Tweewielers werden we gebeld door Annabel die vertelde dat ze graag nog een uurtje met Li-Xia in de stad wilde wandelen. Ik had eigenlijk zin om naar huis te gaan, maar ben toch maar weer teruggereden met Li-Xia. Tien minuten later stonden we bij de V&D en heb ik Li-Xia afgeleverd. Daarna ben ik weer teruggegaan naar de fietswinkel. Eerst gevraagd naar het probleem met mijn achterwiel. Die heeft inderdaad veel speling. Waardoor dat kwam konden ze niet meteen zeggen. Maar de reparatie, inclusief nieuw spatbord voor, zou toch op zo'n 70 euro komen. Het was nog wel veilig om er op te fietsen, dat wel. Wat rondgekeken en een proefritje gemaakt op een Urban HPV fiets. Een mooie vervanging voor de Kronan. Ik verwacht komende jaren wat vaker iets langere afstanden te moeten fietsen om Li-Xia in het verpleeghuis te gaan bezoeken. Dus een versnelling is wel fijn. Het is een beetje kiezen tussen een uitvoering met twee versnellingen (eigenlijk twee, want de een gebruik ik waarschijnlijk nooit) met terugtraprem of zeven versnellingen met handremmen die 150 euro meer kost. Op mijn werk hebben ze wel een fietsplan, dus ik moet maar eens informeren wat dat oplevert. Toen ik Annabel de fiets op de website liet zien, was ze meteen enthousiast.

's Avonds heb ik sperzieboontjes met basmati rijst gemaakt. En daarbij ook nog wat tahoe, vier teentjes knoflook en een halve ui in olie gebakken en daar een pakje Knorr rode wijn saus aan toegevoegd. Voor herhaling vatbaar.


Maandag 22 november 2010

Chinese boerenkool

Vanavond Chinese boerenkool gemaakt. Ik had afgelopen zaterdag wat boerenkool gekocht en ook een groot blok verse tahoe (in het water). De helft daarvan hadden we zaterdag al opgegeten. Ik de koelkast lag ook nog de binnenste helft van een Chinese kool die over was gebleven van vorige week. Ik begin altijd met de buitenste bladeren er af te pellen en snij deze dan in over de nerf alvorens ze in stukjes te snijden. De binnenste helft snij ik meestal gewoon in z'n geheel.

Ik heb eerst de tahoe in blokjes gesneden en er wat Light Superior Soy Sauce bij gedaan. Vervolgens deze gebakken in wat olie. Onderwijl anderhalve ui gesnipperd en twee knoflookteentjes in plakjes gesneden. En ook nog de Chinese kool gesneden. Nadat de tahoe klaar was deze uit de pan geschept en er een beetje olie bij gedaan. Even de uitjes en de knoflook gefruit. Vervolgens 500 gram boerenkool er bij gedaan (ging helaas wat naast). Nadat deze tot ongeveer de helft was geslonken onder voortdurend omscheppen, heb ik de Chinese kool er bij gedaan en ben ik door gegaan met omscheppen. Ook nog twee keer een scheutje water er bij gedaan, want het was aardig droog. Ik had al drie aardappeltjes geprakt van gisteren en er wat melk bij gedaan. Deze 30 seconden in de magnetron opgewarmd en daar het mengsel overheen gedaan voor Li-Xia. Ik heb de rest opgegeten zonder er wat er bij. Was wel een goede combinatie de Chinese kool met de boerenkool.


Dinsdag 23 november 2010

Juffrouw Pots

Vanavond het boek Juffrouw Pots van Tosca Menten met tekeningen van Elly Hees uitgelezen waarin ik afgelopen zondag was begonnen nadat ik het afgelopen zaterdag bij de Bijenkorf had gekocht. Ik vond het een erg spannend boek hetgeen wel blijkt uit hoe snel ik het heb uitgelezen. Het verhaal heeft ook leuke personages en gaat ook over serieuze onderwerpen. Er zaten best nog wel wat onverwachte wendingen in. Wat mij betreft leuk voor kinderen van alle leeftijden, dus ook voor hen die al lang van de basisschool af zijn.


Vrijdag 26 november 2010

Bruine bonen

Gisteren 300 gram droge bruine bonen te week gezet. Vandaag om half vijf ze op laag vuur gezet en een uurtje laten koken. Maar ik had nog niet echt een plan wat ik verder zou gaan doen. Ik had wel wat macaroni/spaghetti groentenmix gekocht. Toen kreeg ik het idee om in de grote zwarte pan, die te bakken samen met een ui en een groene paprika. Ik had ook al het idee gehad om het restje gehakt met Heinz pasta saus van afgelopen woensdag te gebruiken. Dus nadat ik de groenten wat gefruit had, heb ik de bruine bonen en de gehakt met pasta saus er weer bijgedaan en het geheel nog vijf minuten laten koken. Ik had niet verwacht dat we het op zouden krijgen, omdat het best wel een pan vol was, maar Li-Xia en ik hebben uiteindelijk vier (of was het vijf?) borden van gehad. Andy heeft de helft van zijn bord opgegeten. Die zeurde al de hele dag om pannenkoeken.

Zoals gebruikelijk maakte ik vanavond wat kwark met sap voor Li-Xia en mij klaar. We eten dat met een lepel uit een glas. Li-Xia morste echter iets en toen ik beter oplette zag ik dat ze haar lepel schijn omhoog hield zodat de kwark er aan de kant van de steel er weer vanaf liep terwijl ze de lepel naar haar mond bracht.


Zondag 28 november 2010

Hitkrant

Vanmiddag nog even naar de Sanders voor wat noodzakelijke boodschappen. Het was voor her eerst dat ik op zondag naar de winkel ging. Het was erg druk in de winkel. Er waren vier kassa's open. Bij de tijdschriften gezocht naar de Hitkrant van afgelopen donderdag, nadat een zwager mij er gisteren aan herinnerde dat het verhaal van Annabel over haar moeder er in stond. Ik vond hem al snel en kon niet laten om onmiddellijk het verhaal te lezen. Pas daarna zag ik dat ook op de voorkant "Shocking: M'n moeder is dement" stond. Er staat ook nog een gedicht van haar bij. Het eerste dus dat gepubliceerd is. Natuurlijk ben ik trots op haar.


Thuis pagina | October 2010 | December 2010