Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2011Zo Ma Di Wo Do Vr Za
           1  2
 3  4  5  6  7  8  9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Maandag 4 april 2011

De Broodschrijver

Gisteravond (vannacht) het boek De Broodschrijver waarin ik gisteren was begonnen, uitgelezen. Het boek bevat een aantal interviews van Bart Chabot afgenomen door Arja Peters over de vier boeken die hij schreef met als hoofdpersoon zijn vriend, de muzikant-schilder-dichter Herman Brood. Grappig boekje dat ik met plezier gelezen heb.


Dinsdag 5 april 2011

Turks Fruit

Vanochtend het boek Turks Fruit van Jan Wolkers uitgelezen waarin ik op 6 februari was begonnen. Het betreft hier de lijsters uitgave die dit schooljaar als extra boek besteld kon worden. Indrukwekkend boek. Hier en daar wel wat langdradig. Het hoofdstuk over de meeuw had wat mij betreft wel geschrapt kunnen worden, omdat het weinig bijdraagt aan het verhaal, maar het is natuurlijk wel weer een typisch voorbeeld van zijn fascinatie met dieren. Het laatste hoofdstuk vond ik eigenlijk wel wat kort. Hij beschrijft hier wel een dementieproces bij een jong iemand. Het boek behandeld natuurlijk veel meer dan de verfilming, toch is het wel grappig om te zien dat een paar korte zinnen uit het boek soms uitgroeien tot een hele scene.

Atelier Van Gogh

Vanmiddag om 17:47 het boek Atelier Van Gogh, ISBN:9789055443970, met introductie door Robert Hughes van De Slegte gekocht voor € 4,99.Li-Xia in het Ecopark
Donderdag 7 april 2011

Het CAK

Vanmiddag werd ik gebeld door een medewerker van het CAK met de mededeling dat de bewijzen die ik aangeleverd had om aan te tonen dat ik kinderbijslag ontvang voor Annnabel en Andy, niet voldoende waren, dit in tegenspraak wat mij eerder door een andere medewerker was medegedeeld. Verder werd mij verteld dat het toch allemaal niet uitmaakt, want Li-Xia heeft toch al recht op een lage eigen bijdrage omdat ze een partner heeft (die zelf niet opgenomen is). Het feit dat ze nog kinderen heeft die kinderbijslag ontvangen, is niet van belang. Dus heb ik me een aantal weken geleden helemaal om niets druk gemaakt. Dat hadden ze dus wel even meteen kunnen zeggen. Overigens kreeg ik vandaag wel een brief van de SVB wat als bewijs zou kunnen geleden. Dat Li-Xia recht had op een lage eigen bijdrage wist ik al, ik had echter gehoopt dat we nog recht zouden hebben op een extra korting, als je ook nog kinderen had. Dat is dus niet het geval. Ik had daar ook niet over gelezen. Ik begrijp wel waarom zo'n eigen bijdrage is ingesteld, maar toch vind ik het wel onrechtvaardig waarom je voor de behandeling van de ene ziekte wel een eigen bijdrage moet betalen terwijl dit voor de meeste andere ziekten niet het geval is. Het bedrag wat ik nu aan eigen bijdrage moet betalen staat in geen verhouding tot de kosten die ik nu minder kwijt ben aan eten voor haar. En zeker voor gezinnen met thuiswonende kinderen is een eigen bijdrage een veel grotere aanslag dan voor mensen waarbij de kinderen al uit de deur zijn. Daarbij komt ook nog dat in gezinnen zoals wij, partners vaak eerder worden opgenomen omdat de belasting voor het gezin hoger is. Ik ben geloof ik niet de enige partner die zich genoodzaakt ziet om minder te gaan werken. Nu heb ik het geluk gehad dat ik altijd in een redelijk riante financiële situatie heb gezeten, maar ik kan me goed voorstellen dat er andere gezinnen zijn die echt in financiële moeilijkheden komen.

Vorige week kreeg ik ook de berekening van de eigen bijdrage die ik moet gaan betalen en die blijkt dus weer gewoon gebaseerd te zijn op ons verzamelinkomen van 2009, terwijl ik vorig jaar heb doorgegeven dat ik in 2010 substantieel minder ben gaan verdienen. Dat zijn ze schijnbaar weer vergeten. Ik ga dit jaar waarschijnlijk weer iets minder verdienen omdat ik vorig jaar pas halverwege het jaar van 4 naar 3 dagen ben gegaan. Dus ik mag weer opnieuw een correctie gaan aanvragen. De mogelijkheid daartoe kon ik niet zo maar terugvinden in de brief waarin het bedrag vermeld stond. Op de website van het CAK vond ik wel een formulier.


Zaterdag 9 april 2011

De Slegte Nijmegen

Deze middag voor het eerste De Slegte in Nijmegen bezocht. Opmerkelijk vond ik dat ze op de begane grond ook veel tweedehands boeken hadden. Twee hele kasten met kookboeken. En ook alle Nederlandstalige romans. De winkel heeft in totaal drie verdiepingen met die met twee boven elkaar gelegen trappen zijn verbonden. De eerste en tweede verdieping beslaan alleen het achterste gedeelte van de winkel. De punt van het dak is van glas. Al wandelend door de stad ook nog foto rechts gemaakt van een boom vol bloesems. (Mijn GPS tracks van vandaag als KML file of in Google Maps.)


Woensdag 13 april 2011

Tandarts

Vanmiddag met Li-Xia naar de tandarts geweest. Het was de eerste keer dat ik haar in de auto meenam. Vorige week is ze wezen zwemen en ik neem aan dat ze toen ook al met de auto weggeweest is van het verpleeghuis. We waren net op tijd, maar moesten nog even wachten. In De Tubantia las ik in een artikel over een nieuwe restaurant, "Mr Hu Wok Boulevard", dat het ook een afdeling zal krijgen waar traditionele Chinese gerechten geserveerd zullen worden. Li-Xia mocht als eerste, maar ze had wat moeite om in de tandartsstoel plaats te nemen en ik moest haar daar bij helpen. Ze had gelukkig niets, wel moet ik voor haar een afspraak bij een mondhygiëniste gaan maken. Ik wees haar op een stoel om op te gaan zitten, maar omdat die een transparante zitting had, herkende ze het niet als een stoel waar je op kon gaan zitten. Toen ze met mijn hulp was gaan zitten, reageerde ze enigszins verbaasd. Ik kreeg ook een beetje op mijn kop van de tandarts, want hij kon zien dat ik te gehaast poetste met te grote bewegingen. Ik moest toegeven dat ik de laatste tijd het tandenpoetsen een beetje had laten verslapen en droeg als excuus de drukte en de stress van de afgelopen maanden aan. Terug op de woning, bleek dat er een nieuwe bewoner gearriveerd was en dat het iemand was die Li-Xia kende van de dagbehandeling. De medewerkster die in haar vrije tijd was langsgekomen vanwege de begeleiding van een leerling, liep ook nog steeds op de woning rond en te 'werken'. Ja dat komt er van als "hart voor de zaak hebt", zoals ze het zelf uitdrukte. Ik kreeg ook nog twee broeken mee die te klein waren en ik vertelde dat er vrijdag iemand zou komen met een nieuwe broek bij zich. Dat is Cornelise die bij de V&D treggings was tegengekomen en dacht dat dat misschien wel iets voor Li-Xia zou zijn. Mijn moeder zou ook broeken gaan maken voor Li-Xia. Toen hoorde ik ook dat er een vrouw is die regelmatig op vrijdag Li-Xia komt opzoeken en dan vaak een spelletje met haar speelt. Ik vermoed dat dit Eef is die we via de kerk kennen en die ook via de thuiszorg bij ons kwam.

(GPS Track in Google Maps.)


Donderdag 14 april 2011

Lol

Vanavond nog even op de fiets bij Li-Xia langs gegaan. Ze had het licht al uitgedaan op haar kamer en zei dat ze mij niet meer verwacht had. We hebben een tijdje op haar bed gelegen en wat gepraat. Ze had een heel verhaal over wat er die dag gebeurd was en moest er erg om lachen. Ik heb maar gedaan of ik het begreep, maar in werkelijkheid kon ik er niets van maken. Ik had het idee dat ze er hier en daar ook stukjes Chinees door heen gooide. Ik heb haar al wijzend op de foto's van Annabel en Andy ook gevraagd wie het waren. Ze zei het te weten, toch kostte het haar enige tijd om hun namen uit te spreken. Daarna hebben we ook nog een tijdje naar het journaal in de woonkamer gekeken. Tenslotte heb ik nog even haar tanden gepoetst. Bij de uitgang waren er problemen met de deur. De buitenste paar schuifdeuren leek niet meer open te willen. Ik ben op een gegeven moment de sluis maar in gelopen, omdat ik zelf wilde weten hoe het zat en wonder boven wonder gingen toen de buitenste schuifdeuren weer open en kon ik zo naar buiten lopen. Ik maakte een droge opmerking naar twee jongens die buiten stonden te wachten om naar binnen te gaan. Ik ben ongeveer twee uur weggeweest. Het was heerlijk fiets weer en zelfs niet te donker op de terugweg.


Vrijdag 15 april 2011

Cornelise

vanochtend is Cornelise bij Li-Xia langs geweest. In de loop van de middag ontving ik een verslag met foto's wat ik hieronder heb weergegeven. Ik had Li-Xia de afgelopen dagen al verschillende keren vertelde dat Cornelise vandaag zou langskomen.

Hallo Frans,

Li Xia vond het een grote verrassing dat ik ineens in haar gang stond. 'Wat doe jij hier?', vroeg ze blij. In haar kamer hebben we de tregging gepast die ik voor haar gekocht had. Ze vond het wel even wennen, want de broekspijpen zijn wat nauwer en ze stampte met de voeten op de grond. We lieten de broek zien aan een medebewoonster en zij vond 'em ook mooi. En dus heeft ze de nieuwe broek maar aangehouden.
Bij het naar buiten gaan, keek ze telkens blij verrast dat ik ook alles wist hoe we naar buiten konden gaan. 'Frans heeft me alles verteld', zei ik. 'O, Frans', en ze keek blij. Eenmaal buiten liepen we langs het hangbuikzwijntje. Bijzonder om te zien hoe ze op dat beestje reageert, ze probeert hem wakker te roepen, maar als dat niet lukt, kunnen we ook zo weer verder.
Onderweg hadden we het over Annabel, dat ze al zo groot is en over Andy – maar ik was vergeten hoe zijn 'school' ook al weer heet. Op de brug verbaasde ze zich over de witte strepen in de blauwe lucht.

Toen ik haar vroeg of ze de brug over wilde, zei ze dat ze graag terug wilde. Zelf wilde ik de grote schommels nog wel uitproberen, ze leken me lekker te schommelen. We liepen er heen, het leek Li Xia maar 'vies'. Toch wilde ze het wel even proberen. Ik heb haar op de schommel getild, omdat ze niet meer wist hoe het moest. Misschien was het te vreemd voor haar? Gelukkig wilde ze wel even wachten en kon ik de schommel uitproberen – gaaf gevoel om zo de wind door je haren te voelen gaan!


Op de terugweg nog even op een bankje gezeten – ze keek een beetje bedachtzaam, streek over haar benen. Ik wist niet goed wat er met haar was, ze wilde weer terug. Voorbij het schooltje begon ze het gebouw te herkennen, de straat klopte weer en ze keek weer blij. Het hangbuikzwijntje werd wakker en ging even wat drinken. Binnen heb ik afscheid van haar genomen. Tot een andere keer!


Maandag 18 april 2011

Rente opbrengsten

Gisteren geprobeerd het "Inkomstenformulier 2011" voor "aanpassing eigen bijdrage" voor "zorg met verblijf" van het CAK in te vullen. Ik moet daarbij ook de vraag "Wat is de te verwachten rente uit vermogen in 2011" invullen. Ik dacht dat hierbij verwezen werd naar "Inkomstenbelasting box 3", want dat wordt immers ook gebruikt bij het berekenen van het verzamelinkomen. De huidige beschikking voor de eigen bijdrage "zorg met verblijf" is gebaseerd op ons beiden verzamelinkomen van 2009. Maar er staat in het formulier ook dat je bewijsstukken dient op te sturen voor "de geschatte opbrengsten (rente e.d.) uit het vermogen over 2011". En omdat ik niet helemaal begreep waar men op doelde, besloot ik vanmiddag even te bellen. Degene die ik van het CAK aan de lijn kreeg, wist ook niet meteen het antwoord en moest navraag te doen. Het blijkt dat het hier om de werkelijke opbrengsten gaat en dat ik dit moet gaan opvragen bij de instellingen waar ik mijn vermogen heb ondergebracht. Werkelijk te bizar voor woorden. Dit gaat me weer heel veel moeite kosten om dat allemaal op te vragen en ik vrees dat het zelfs niet zal lukken, want ik vraag me af dat veel banken deze service wel hebben, zeker niet omdat het over geschatte opbrengsten gaat. Eigenlijk zouden ze bij het CAK gewoon de eigen bijdrage achteraf moeten berekenen, zoals dat nu ook met de belastingen gaat.


Donderdag 21 april 2011

Bob Dylan: Intimate Insights

Om 13:14 het boek Bob Dylan: Intimate Insights from Friends and Fellow Musicians van Kathleen MacKay (ISBN:9781847721341) voor € 4,00 bij De Slegte gekocht.

Paspoort voor Annabel

Vanmiddag met Annabel naar het stadskantoor geweest om een paspoort voor haar aan te vragen. Bleek echter niet mogelijk te zijn. Als minderjarig kind heb je de handtekening van beide ouders nodig. Ze konden daar ook niet met zekerheid vaststellen dat Li-Xia geen handtekening meer kon zetten. Ze moeten ook navraag gaan doen bij hun juridisch afdeling hoe nu te handelen. Aanstaande dinsdag wordt ik daar over teruggebeld. Ze wisten ook niet of een bewindvoering/mentorschap voldoende zou zijn. Een bijkomend probleem is dat ik nog steeds niet Li-Xia's paspoort heb teruggevonden dat hier ergens in huis moet zwerven. Het kan zijn dat ik het zelf weggemaakt heb, maar het zou me niets verbazen als Li-Xia het 'opgeborgen' heeft.


Vrijdag 22 april 2011

Laagjes

Als ik ooit een restaurant zou openen, dan zou ik mijn schotels in laagjes presenteren. Het leuke aan het in laagjes presenteren is dat je vaak de onderste laag niet kunt zien. Als je dan begint te eten, komt het als een soort verrassing. Je eet vaak de onderste laag door de andere lagen heen. Vanavond had ik rijst gemaakt met boontjes en daaronder stukjes kipfilet in Chicken Tonight Saté saus. Normaal zou ik juist de saus er overheen doen, maar omdat de saus overgebleven van gisteren moest ik deze opwarmen in de magnetron. Daarna heb ik dus de boontjes er overheen gedaan en daar overheen weer wat rijst. Ik vond het er wel interessant uitzien en heb er dus maar een foto van gemaakt. Dit was overigens het derde bord, wat je kunt zien aan de 'vlekjes' saus aan de randen.


Zaterdag 23 april 2011

Goed gesprek

Vandaag vanuit de stad op de fiets naar Li-Xia gegaan. Alle bewoners die dat konden, zaten zwijgend in de woonkamer. Ik ben op een kruk bij Li-Xia gaan zitten en zag wat grijze haren bij haar. Ze geloofde het niet, dus heb ik er een paar uitgetrokken. Een haar was half grijs, het eind was nog zwart. Ik vroeg me af of het begonnen was toen ze hier kwam wonen. We zijn een stuk gaan wandelen. Midden in het bos hebben we elkaar een tijdje omhelst. Ergens gedragen we ons alsof we elkaar pas kennen. Misschien dat het er mee te maken heeft dat we elkaar niet meer zo vaak zien, zoals dat ook in onze verkeringstijd was. Terug op het terrein van het verpleeghuis zijn we op een bankje in de schaduw gaan zitten en hebben toen best wel een goed gesprek gehad. Ze heeft er nu wel vrede mee dat ze op het verpleeghuis woont. Ik denk dat ze er wel aan toe is om weer een keertje thuis te komen, voor een middag of zo. Erg fijne tijd met haar gehad.


Zondag 24 april 2011

Schommel

Aan het eind van de middag met Annabel naar Li-Xia gegaan. Bleek dat ze net klaren waren met eten. We zijn met z'n drieën een wandeling gaan maken met als doel de schommels. Eerst hebben Annabel en ik geschommeld. Met Li-Xia moesten we naar een andere schommel die iets lager was. Daarop heeft Annabel haar wat geduwd. Toen we terug kwamen op de groep, hoorde we dat Li-Xia eerder die middag erg opstandig was geweest en daar zelf medicatie voor moest krijgen. Ze konden niet vertellen wat de aanleiding was. Ik zou wel allerlei dingen kunnen gaan bedenken, maar ik denk dat dat weinig zin heeft. Toen we haar er naar vroegen, leek ze er niet veel meer van te herinneren. Misschien is dat maar goed ook.


Vrijdag 29 april 2011

Hengelosestraat

De gemeente Enschede heeft een animatie getiteld "Impressie vernieuwde Hengelosestraat" laten maken. Op 1:14 toont deze animatie ook het stadium van FC Twente, "De Grolsh Veste", inclusief uitbreiding waar nu nog aan gebouwd wordt. Aan de linkerkant in het midden is overigens het gebouw (met de rode stenen) zichtbaar waar mijn werkplek op de bovenste verdieping is gevestigd. Ik moet zeggen dat ik het een zeer gedetaileerde animatie vind. Niet iedere gemeente laat een animatie maken van ieder infractructueel project. Maar goed, dit is dan wel een project van 15,2 miljoen euro, wat bestaat uit de aanleg van een nieuwe kruispunt en een "laan" met een dubbele busbaan. Een van de redenen dat dit project zo duur is, is dat er een viaduct verwijderd moest worden. Best wel opmerkelijk dat een viaduct wordt vervangen door een gelijkvloerse kruising met verkeerlichten en busbanen. Dit soort kruispunten staan niet bekend om een soepele werking van de stoplichten, omdat het verkeer vanwege de extra ruimte, die wordt veroorzaakt door de busbanen, relatief lang op het kruispunt aanwezig is. Er zijn dan ook veel bezwaren geuit tegen dit project. Een belangrijkste reden voor het verwijderen van het viaduct is dat het een natuurlijke barriere vormt tussen enerzijds de Universiteit Twente en anderzijds het Business & Science park. Dit maakt deel uit van het Masterplan Gebiedsontwikkeling Kennispark Twente. In de Kennispark Twente voorlichtingsfilm wordt uitgelegd dat met dit masterplan het mogelijk maakt dat 10.000 extra arbeidsplaatsen gecreëerd kan worden. Door vele worden hier vraagtekens bij geplaatst. De 15,2 miljoen euro wordt grotendeels opgebracht door provinciale en landelijke subsidies. Vandaar dat men dit project heeft doorgezet tot ergenis van veel mensen die sterkte twijfels hebben aan het nut van dit project in een tijd van recessie en bezuinigingen.


Thuis pagina | Maart 2011 | Mei 2011