Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, maart 2011Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


Dinsdag 1 maart 2011

Our Inner Ape

Vandaag om 11:44 het boek Our Inner Ape van Frans de Waal, ISBN:9781862077959 gekocht voor € 9,95 bij De Slegte.


Woensdag 2 maart 2011

Spuitje

Afgelopen maandag hoorde ik dat Andy vorige week woensdag toen hij met de vakantie-opvang in Holten was op een gegeven moment lastig was geweest en had gezegd dat hij naar zijn mama in het ziekenhuis wilde om haar een spuitje te geven zodat ze weer beter zou worden. Ik vond dat wel erg schattig van hem. Het verpleeghuis is natuurlijk niet een ziekenhuis, maar dat hij het als dusdanig ziet/benoemt is wel heel begrijpelijk. Toch wonderlijk hoe hij, die toch de indruk wekt dat hij in het hier en nu leeft, op dat moment moest denken aan zijn moeder. Hij lijkt dus toch wel ergens het beeld te hebben dat zijn moeder ziek is. Ik weet niet hoe hij op het idee van een spuitje gegeven is gekomen. Wonderlijk wat er allemaal in zijn koppie omgaat.


Donderdag 3 maart 2011

Gescheiden

Gisteren kreeg ik een formulier van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) in het kader van de TOG die wij ontvangen voor Andy. De SVB had via de GBA doorgekregen dat Li-Xia verhuisd was en concludeerde daaruit dat er een scheiding had plaatsgevonden. Op het formulier moest ik aangeven hoe wij een aantal zaken met de kinderen hadden geregeld en/of er sprake was van co-ouderschap. Ik had vanochtend ook al een kopie van de BOPZ verklaring gemaakt om deze mee te sturen, toen ik zag dat je ook kon bellen. Dat heb ik toen maar even gedaan. Toen ik uitlegde dat Li-Xia opgenomen was, hebben ze daar een aantekening van gemaakt en mij verteld dat ik het formulier niet meer hoefde op te sturen. Ben benieuw of ik binnenkort ook een gelijksoortig formulier ga krijgen voor de kinderbijslag. Ik verwacht nog wel wat meer berichten van (overheids)instanties die er van uit gaan dat wij gescheiden zijn.


Zondag 6 maart 2011

Single event

Afgelopen vrijdag naar een single event hier in Enschede geweest. Ik heb iedereen daar ook steeds verteld dat ik technisch gezien geen single ben, maar praktisch gezien wel. Een vrouw was het al opgevallen dat ik een ring droeg, voordat ik het had verteld. Iedereen had er wel begrip voor dat ik naar een single event was gekomen. Het is een leuke avond geweest. We werden in groepjes opgedeeld en deden een kennismakingsspel op basis vragen op kaartjes. Regelmatig werden de groepjes gewisseld van samenstelling. Dit leidde al snel tot leuke gesprekken, waarin ook duidelijk werd dat ik niet de enige was die te maken had gekregen met moeilijke omstandigheden. Natuurlijk niet verwonderlijk voor mensen van mijn leeftijd. Naderhand zijn we met een clubje nog wat wezen drinken bij La Berry. Het waren, naar mijn gevoel, allemaal mensen die midden in het leven stonden, totaal niet 'zielig' waren en ook niet alleen maar gekomen waren om een date te scoren, maar gewoon om nieuwe mensen te ontmoeten.

In de loop van de avond moest ik wel steeds vaker aan Li-Xia denken en vooral aan die ene foto die ik van haar heb gemaakt terwijl ze op bed zat in haar kamer op het verpleeghuis. Gisteren heb ik haar weer verschrikkelijk gemist en eenzaam gevoeld. Om depressief van te worden.


Dinsdag 8 maart 2011

Verdrietig en sterk

Toen ik vanochtend op de woning van Li-Xia kwam, werd mij verteld dat ze wat verdrietig was. Ik trof haar aan in de woonkamer, zittend aan tafel met een een beschuitje en een glas appelsap, en de tranen biggelde over haar wangen. Ze riep ook nog kwaad iets. Ik ben bij haar gaan zitten en heb maar even niets gezegd. Ik werd er zelf ook weer erg verdrietig van en dacht er weer heel sterk over om haar maar gewoon weer naar huis te nemen, mijn werk op te zeggen en voor haar te blijven zorgen de rest van haar leven.

Na een kwartiertje trok ze wel wat bij en heb ik haar geholpen met het eten van het beschuitje en het opdrinken van de appelsap. Maar toen kwamen op een gegeven moment de tranen weer. Wat met haar gepraat. Ze leek erg helder. Misschien dat ze daarom zo verdrietig was. Op haar kamer nog wat met haar geknuffeld en toen ik zei dat ik weer naar mijn werk moest, zei ze "ga maar". Toen zag ik weer de sterke vrouw die ze altijd is geweest.


Woensdag 9 maart 2011

Urban HPV

Ik vond vanochtend vier ballonnen in de achtertuin. Geen idee waar die vandaan zijn komen aanwaaien. Op weg naar het verpleeghuis, langs Broeksema Tweewielers gegaan om mijn nieuwe fiets, een bruine Urban HPV met 7 versnellingen en framenummer C01037006, op te halen die ik aangeschaft heb via het fietsplan van mijn werkgever. Ik heb gekozen voor deze fiets met het oog op de grotere afstanden die ik de komende jaren zal gaan afleggen per fiets. Li-Xia was vanochtend in een goede bui en zei zelfs een keer nee met een grote glimlach op haar gezicht. Ze was nog een boterham aan het eten toen ik kwam. Toen ik wegging heb ik haar nog even mijn nieuw fiets laten zien door buiten langs haar woning te fietsen. Ik moet nog wel wennen aan de versnellingen. Ik heb soms de neiging om hard te gaan fietsen en dan buiten adem te raken met als gevolg dat ik gas terug moet nemen en weer ingehaald wordt door de mensen die ik ingehaald had. Ik moet vanavond nog wel even langs de fietsenmaker om mijn oude fiets op te halen.

Ons Erfdeel

Vandaag Ons Erdeel: Vlaams-Nederlands Cultureel Tijdschrift, jaargang 50, nummer 3, augustus 2007 ontvangen dat ik bij Antiquariaat Bij tij en ontij.. voor vier euro gekocht heb. Ik heb het gekocht vanwege het artikel Oorlog met de tijd. Harry Mulisch' worsteling met het oerboek van Marita Mathijsen op bladzijden 36 tot 48 dat handelt over de versies van De Ontdekking van Moskou. Ik heb er al wat in gebladerd en ga de inhoud waarschijnlijk verwerking in wat ik tot nu toe al geschreven heb.


Zaterdag 12 maart 2011

Zaterdag

Vandaag werd ik rond acht uur wakker. Rustig opgestaan en wat gegeten. Om kwart over negen richting de martk in het centrum vertrokken. Daar brood en fruit gekocht en verder naar het verpleeghuis waar ik even over tien aankwam. Ik vroeg Li-Xia of een kennis van ons gisteren nog langs was gekomen, maar ze zei van niet. Li-Xia met mijn mobiel naar haar moeder laten bellen. Ze begon in het Nederlands tegen haar moeder te vertellen dat ik goed voor haar zorgde. Toen haar moeder wat meer zei, ging Li-Xia verder in het Chinees. Ze hebben 5:28 met elkaar gebeld via mijn mobiel, wat bijna 10 euro kostte, maar ik vond het wel waard want het is meer dan vier weken geleden dat ze met haar moeder heeft gesproken.

Li-Xia en ik zijn naar de kerkdienst geweest die dit keer door een dominee van buiten werd geleidt. De preek was naar aanleiding van Mattheüs 4:1-11, een tekst die traditioneel op deze eerste zondag van de lijdenstijd wordt gelezen, zo vertelde hij. Na afloop hebben we (ik) thee gedronken in het restaurant. We hebben nog even naar bij de vogeltjes staan kijken en ik heb wat gesproken met de familie van een 'buurman' van Li-Xia. Daarna ben ik weer naar huis gegaan. Bij de Wilminkweg heb ik een foto van gemaakt van het deel dat niet meer is dan een paadje, maar er staat wel een straatnaambordje bij, anders had ik het ook niet geweten.

Tussen een en twee nog even naar de Nettorama lang geweest. Daar kwam ik de kennis tegen die mij vertelde dat ze gisteren wel bij Li-Xia langs was geweest, met haar had gewandeld en mandarijntjes had gekocht. Toen ik thuis kwam vond ik De Oer-Aanslag van Harry Mulisch in de post dat ik gekocht heb van Moonboek uit Amsterdam voor € 21,50 en € 2,50 verzendkosten. Dit boek bevat de facsimilie van dat deel uit de zesde versie van De Ontdekking van Moskou dat de basis vormde voor de roman De Aanslag van Harry Mulisch. Het betreffende boek is het nieuwjaargeschenk uit 1995 van De Bezige Bij waarvan er maar 750 gedrukt zijn. Het boek is nooit uitgegeven en heeft daarom geen ISBN nummer. Ik had ergens gelezen dat er ook een transcriptie in zou staan, maar die stond er niet in. Daarin was ik wel een beetje teleurgesteld omdat het handschrift van Harry Mulisch maar met grote moeite kan lezen. Het bleek dat de handelsuitgave van dit boek die in 1996 verscheen dit wel bevat. Dus heb ik deze later op de dag ook maar besteld bij Moonboek voor € 15,00 en € 2,50 verzendkosten.

Van twee tot vier gekeken naar de film Proof over een gekke wiskundige en zijn dochter. Er leuke film. Een waardige tegenhanger van Good Will Hunting. Later op de dag een DVD van deze film besteld op marktplaats.nl. Nog even naar de stad gefietst en daar bij boekwinkel Broekhuis om 16:56:42 ANWB Topografische atlas Overijssel, schaal 1:25000, ISBN:9789018023652 gekocht voor € 9,90.


Maandag 14 maart 2011

Een maand

Het is vandaag een maand (vier weken) geleden dat Li-Xia is opgenomen. Gisteravond nog met Andy bij haar langs geweest nadat ik hem van de weekendopvang op de Losserhof had opgehaald. Toen we kwamen, lag Li-Xia al in haar bed. Maar ze was heel blij om Andy te zien. Hij ging meteen TV kijken. We zijn maar een kwartiertje gebleven en ze had er geen problemen mee dat we weer weggingen, moedigde ons op een gegeven moment nog aan. Ik moest nog wel even terug, want toen we bij de lift stonden, bemerkte ik dat ik de afstandbediening van de TV nog in mijn zak had. Die had ik bij me gestoken omdat de TV snel zachter te kunnen zetten wanneer Andy deze onverwachts harder had gezet. Toen we buiten liepen, klopte ze op het raam en heeft ze even naar ons gezwaaid en toen zelf de gordijnen weer dicht gedaan. Zo te zien is nu redelijk gewend om op het verpleeghuis te wonen. Dat is fijn om te weten.

De Oer-Aanslag

Vandaag ontving ik De Oer-Aanslag, de handelsversie met transcriptie en toelichting van Marita Mathijsen, ISBN:9023434986. Ik heb dit afgelopen zaterdag besteld, de dag waarop ik de andere versie van dit boek (zonder transcriptie en toelichting) ontving. Beide versies bevatten dezelde facsimilie van dat deel uit de versie 6B van De ontdekking van Moskou dat de basis vormde voor de roman De Aanslag van Harry Mulisch.


Dinsdag 15 maart 2011

Duo-fiets

Toen ik vanochtend aan kwam bij het verpleeghuis ontmoette ik Li-Xia en een activiteitenbegeleidster bij de receptie. Zij wilde net met Li-Xia een ritje maken op de duo-fiets, maar ze zei dat ze ook wel op een ander moment kon doen. Omdat Li-Xia al zo weinig activiteit krijgt, leek het me wel een goed idee als ik met haar zou gaan fietsen. Ik heb even snel mijn tassen naar de kamer van Li-Xia gebracht en daarna zijn we naar het hok gewandeld en heeft ze me uitgelegd hoe alles werkte. Li-Xia en ik zijn toen de wijk Eekmaat-West ingereden die bij het verpleeghuis licht. Ook nog gereden langs het terrein van Politiehonden Dressuurvereniging H.D.V. Glanerbrug. We kwamen ook nog langs een huis aan de Waterlelielaan met een ronde uitstulping aan de buitenkant. Na bijna een half uur zijn we via de achter ingang weer naar binnen gereden. We hebben nog een rondje gereden en gezwaaid naar een van de andere bewoners op de woning van Li-Xia. Zie hier in Google Maps de route die we hebben gereden. Ik ben nog even met Li-Xia naar boven gegaan en ben nadat ik de was had gewisseld weer snel er vandoor gegaan en naar mijn werk gereden met de oostenwind in mijn rug.


Woensdag 16 maart 2011

CAK - zorg met verblijf

Vandaag de hele dag op zoek geweest naar een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege een formulier dat ik voor de eigen bijdrage voor "Zorg met verblijf" van Li-Xia moet invullen ven het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het is Li-Xia die dit formulier moet invullen, maar het werd naar mijn adres gestuurd. In de begeleidende brief stond het adres van het verpleeghuis vermeld als het woonadres van Li-Xia. Volgens het formulier moest ik in het geval dat ik kinderen had die kinderbijslag of studiefinanciering ontvangen daarvan opgave doen, omdat ik dan minder eigen bijdrage hoeft te betalen. Nu herinnerde ik me dat ik afgelopen half jaar nog een brief daarover ontvangen had, vanwege dat Annabel 16 is geworden, en ik had al naar die brief gezocht, maar niet gevonden. Vandaag heb ik er ook nog uitgebreid naar gezocht. Ik ben ook nog op zolder wezen kijken of ik daar de oorspronkelijke brieven kon vinden die ik jaren geleden heb ontvangen, maar ik kon die niet vinden. Ik weet zeker dat ik ze bewaard heb, want dit soort dingen bewaar ik altijd, wat waarschijnlijk de reden is dat ik ze soms niet meer terug kan vinden, maar waarschijnlijk heb ik ze ergens tussen gestopt.

Aan het eind van de dag eerste gekeken op de website van het SVB en daar op Mijn SVB ook de informatie gevonden over de kinderbijslag, maar wonderlijk genoeg geen 'nummers'. Ook nog gebeld met het SVB, maar dat leverde ook niets op, omdat zij een 'nummer' nodig had, wat ik dus niet wist omdat het alleen op de brieven staat. Uiteindelijk gebeld met het CAK en de situatie uitgelegd. Daar werd mij verteld dat zij alleen de adresgegevens van Li-Xia uit de Gemeentelijke Basis Administratie hadden ontvangen. Maar waarom dan niet van mij en mijn kinderen, zou je dan denken. Mijn adres hebben ze immers wel, want ze hadden de brief naar mij toegestuurd. En waarom kunnen zij niet bij het SVB opvragen of Li-Xia nog kinderen heeft die kinderbijslag ontvangen? (Overigens moet ik ook nog een formulier van het SVB invullen om er voor te zorgen dat ik voortaan de kinderbijslag ontvang omdat de kinderbijslag gaat standaard naar de vrouw tenzij haar kinderen niet meer bij haar wonen.) Maar goed, het bleek dat een kopie van een bankafschrift van de laatste overboeking van de kinderbijslag ook voldeed. Uiteindelijk heb ik dus maar een afdruk van die bankafschrift en een afdruk van die pagina bij het SVB met informatie toegestuurd. Annabel heeft me nog wat geholpen om onze printer weer aan de praat te krijgen. De printerkop voor zwart was een beetje verstopt, waarschijnlijk vanwege het feit dat hij niet meer zoveel gebruikt is de laatste tijd. Hij doet het nog steeds niet optimaal, maar alles was te lezen. Annabel heeft voor mij de twee formulieren voor het CAK en de SVB voor zes uur op de bus gedaan.


Vrijdag 18 maart 2011

Curcumine en vitamine D-3

Vandaag kwam ik een artikel tegen waarin gesproken wordt over curcumine (de gele kleurstof in kurkuma en vitamine D-3 in verband met het positieve effect dat het op Alzheimer zou kunnen hebben. Ik geef Li-Xia al lange tijd een voedingssupplement met curcumine. Of het bij haar echt effect heeft gehad, weet ik niet. Maar ze heeft de laatste jaren wel steeds minder last gekregen van allergie, die zich bij haar vooral in de vorm van jeuk uitte en haar overgevoeligheid voor paprika. Ik heb ook het idee dat ze het laatste jaar minder last van de kou heeft zoals ze dat een aantal jaren geleden heel sterk had. Ik weet dus niet of dat door de curcumine komt, maar het zou heel goed mogelijk. Curcumine schijnt ook goed voor de lever te zijn en er wordt regelmatig een verband gelegd tussen de lever en Alzheimer. Het artikel suggereert dat voor sommige mensen het effect van curcumine op Alzheimer juist negatief is. Wel blijkt vitamine D-3 voor iedereen een positief effect te hebben. Ongeveer een half jaar geleden ben ik begonnen met het geven van D-3. Omdat Li-Xia steeds meer problemen met slikken kreeg heb ik het aantal supplementen gereduceerd. Op dit moment krijgt ze nog alleen de curcumine en de vitamine D-3.


Zaterdag 19 maart 2011

Open dag op het verpleeghuis

Vandaag met Andy naar de open dag van het verpleeghuis geweest. Eerst Li-Xia opgehaald. Andy had meteen belangstelling voor de TV met kinderprogramma in het restaurant. Wij hebben wat door de binnentuin gewandeld en daar even gesproken met wat mensen. We zijn in het restaurant gaan zitten en ik heb een kopje thee gedronken. Er kwam iemand van de dagbehandeling langs die even een praatje maakte. Ze probeerde wat vragen te stellen aan Li-Xia, maar die kwam niet echt uit haar woorden. Ik werd ook nog door degene aangesproken die Twitter voor het verpleeghuis verzorgd. Ze had wat op mijn website gekeken en herkende ons waarschijnlijk van de foto's daarop. We zijn nog even naar de dagbehandeling gelopen en hebben daar ook nog met een voor Li-Xia bekende medewerkster gepraat. Toen Li-Xia wat gekleurde houten blokken zag, kon ze het niet nalaten om te ordenen. Andy was ook even binnen gekomen en begon in een van de boeken die op tafel lag te bladeren. Gooide ook nog even nonchalant een Jenga toren om die op tafel stond. Op de gang waren drie mensen achter een piano en op een viool muziek aan het maken. Toen Li-Xia en ik stonden te praten met een van de activiteiten begeleidsters, kwam iemand ons vertellen dat Andy de Dorpstraat was ingelopen. Ik kon hem eerst niet vinden, toen vertelde ze me dat hij bij Dorpstraat 1 naar binnen was gekomen. Ik trof hem aan in de woonkamer waar hij een Privé zat te bladeren. Hem maar meteen meegenomen. Toen heb ik Andy en Li-Xia maar meegenomen naar haar kamer. Kort daarna ben ik maar weer met Andy vertrokken.


Maandag 21 maart 2011

Namen en knopen

Vanochtend bij Li-Xia langs gegaan. We zijn een stukje over de gangen gaan lopen. Ik vroeg haar of ze zich nog wist te herinneren wie er op gisteren waren langsgekomen. Ze wist wel dat er goede vrienden van ons gekomen waren, maar het lukte haar niet om de namen te herinneren. Later vroeg ik haar of ze me de naam van haar zus en broer kon geven. Ook daar had ze moeite mee en moest ik haar op weg helpen. Ze toonde weinig belangstelling voor de schilderijen die we op de gang tegen kwamen, terwijl dat een paar weken geleden wel het geval is. Ook nog even bij de vogeltjes staan kijken en een filmpje gestart op het videokunstwerk dat ging over de bezetting van het Maagdenhuis. Harry Mulisch kwam er ook nog even in voor. Terug op de woning vond ik in de wasmand een plastic zak met daarop de opmerking dat er een knoop gezet moest worden aan de broek die er in zat. Ik had gisteren al een knoop gevonden en neem aan dat dat de betreffende knoop was. Li-Xia krijgt steeds meer moeite met knopen en ritsen.


Woensdag 23 maart 2011

Boeken

Vandaag om 11:07 heb ik de volgende twee boeken gekocht bij De Slegte gekocht: In het kader van de boekenweek mocht ik ook nog een tweedehands boekenweek geschenk uitkiezen. Ik heb gekozen voor De Erfenis van Connie Palmen.


Zondag 27 maart 2011

De Oer-Aanslag

Vanochtend De Oer-Aanslag (de gedrukte versie) van Harry Mulisch, ISBN:9789023434986, uitgelezen waarin ik op 19 maart was begonnen. Ik heb deze handelsversie, met transcriptie en toelichting van Marita Mathijsen, op 14 maart over de post ontving nadat ik deze op 12 maart bij Moonboek uit Amsterdam besteld had voor € 15,00 exclusief verzendkosten van € 2,50. De transcriptie, aangeduid met "Gedrukte versie", is niet echt een volledige transcriptie, maar een weergave van de lopende tekst van het manuscript is zoals die weergegeven wordt in de fascimile met weglating van alle doorhalingen en met toepassing van een aantal correcties (die in de tekstverantwoording zijn opgesomt). Deze is gemaakt door Marita Mathijsen en geautoriseerd door Mulisch zelf. Ik heb ook de toelichting en de tekstverantwoording gelezen. De reden om dit te lezen is omdat de Oer-Aanslag komt uit versie 6B van De Ontdekking van Moskou. In dit deel van de tekst zijn, afgezien van de ontstoken kies, weinig dingen te vinden die voorkomen in de gepubliceerde fragmenten van eerder versies. Er zijn wel twee fragmenten die aansluiten bij de andere versies. Op bladzijde 107 van het manuscript wordt gesproken over een bezoek aan Mevrouw Cusanus. Dit is niet haar werkelijke naam, maar ze wordt zo genoemd omdat ze een expert is wat betreft Nicolaas Cusanus, een Duits theoloog en filosoof die leefde in de 15e eeuw en die model heeft gestaan voor de bisschop uit het verhaal. Een fragment op bladzijde 120 van het manuscript waarin de auteur schrijft hoe hij tot bepaalde inzichten is gekomen terwijl hij het voorgaande schreef. Hij schrijft daar ook hoe hij nu al een etmaal aan het schrijven is, hetgeen mij de indruk wekt dat de ik-persoon is die in Moskou in het hotel zit te schrijven. De tekst van het verhaal is wel achronologisch in overeenkomst met de andere versies, dit in tegenstelling tot De Aanslag die chronologisch is. De Oer-Aanslag is wel een interessant verhaal, zeker als je het in de grote context van De Ontdekking van Moskou plaatst. Of ik ooit nog De Aanslag zelf ga lezen, weet ik nog niet.

Zomertijd

Aan het begin van de avond Andy opgehaald van de weekendopvang op de Losserhof. Een van de eerste dingen die hij zei toen hij in de auto zat was: "De klok staat verkeerd". En inderdaad die stond nog op wintertijd. Maar toch was ik zeer verbaasd over zijn uitspraak. Het is een 24-uurs digitale klok en ik heb nooit geweten dat hij er op keek. Zelfs als hij zag dat klok een uur eerder stond dan normaal als we hem komen ophalen, dan nog is het opmerkelijk dat hij constateerd dat de klok verkeerd stond. Misschien dat hij meegekregen heeft dat we overgegaan zijn op de zomertijd en dat er meerdere klokken 'verkeerd' stonden bij de opvang. Maar hoe dan ook, het blijft erg slim van hem om het op te merken. Soms begin ik te twijfelen of hij wel een IQ van rond de 50 heeft of dat hij gewoon slecht scoord op de IQ-testen die bij hem zijn afgenomen.


Donderdag 30 maart 2011

Magnolia in de regen

Vandaag regende het voor het eerst na vele dagen met zonneschijn. Toen ik wegreed van mijn kantoor regende het hevig. Gelukkig werd het wel steeds minder. Toen ik thuis kwam zag ik dat wat bloemen van onze magnolia waren opengegaan. Ik besloot om er een paar foto's te van een bloem met wat regendruppels er nog op.


Donderdag 31 maart 2011

Activiteiten

Vanmiddag een gesprek gehad met de arts en de coördinatrice van de woning van Li-Xia. Het algemene idee is dat het wel goed gaat met Li-Xia. Alleen als ik met de kinderen ben geweest, is na afloop vaak een beetje uit haar humeur. Ik heb ook het activiteitenschema gekregen. Ik was erg onder de indruk. Voor iedere dag (dus ook in het weekend) hebben ze minimaal twee keer een bewegingsactiviteit van minimaal een half georganiseerd. Dat kan zijn wandelen, fietsen, fitness, zwemmen of dansen. Ze heeft echter niet altijd zin en soms moeten ze haar echt overreden om mee te gaan doen. Ze gaat vaak wel vroeg slapen. Ze wordt steeds passiever. Ze beaamde dat er nog weinig is wat ze kan doen. De apraxie staat inderdaad heel erg op de voorgrond. Ik was verbaasd om te horen dat ze regelmatig nog hele 'gesprekken' met een van de andere bewoners, die veel last van afasie heeft en eigenlijk niet meer veel kan zeggen, voert. Zij van het personeel kunnen er niet veel van maken. Grappig.


Thuis pagina | Februari 2011 | April 2011