Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, april 2012Zo Ma Di Wo Do Vr Za
 1  2  3  4  5  6  7
 8  9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


Zondag 1 april 2012

Magnolia

Eerder deze week stond de magnolia er nog zo mooi bij, maar na de 10 graden vorst van vannacht (zo rond kwart over zes gemeten op voormalige vliegveld Twente) viel het te verwachten dat alle bloemen bruin zouden zijn geworden. De magnolia stond dit jaar redelijk vroeg in bloei, wat ook niet zo vreemd is met de twee na warmste maart. Dit is niet de eerste keer dat het gebeurd is. Misschien bloeit hij nog wel een tweede keer dit jaar.


Dinsdag 3 april 2012

Misbruik van foto op Tumblr

Neha Lobana op Tumblr heeft een foto van Annabel overgenomen in een bericht zonder bronvermelding en na het verwijderen van de tekst "eyepolish.blogspot". Het betreffende bericht kreeg meer dan tienduizend reacties. Omdat dit een duidelijke schending is van de copyrights van Annabel, heb ik de onderstaande e-mail verstuurd naar dmca@tumblr.com waarin ik verzoek dat ze de foto verwijderen en alle likes overdragen naar Annabel. Ben wel benieuwd naar hoe ze hier op gaan reageren.

Toevoeging: Vanavond kregen we bericht van Tumblr dat ze het betreffende bericht verwijderd hebben. Maar daarmee is niet helemaal tegemoet gekomen aan de wens dat Annabel de credits zou krijgen. Schijnbaar hebben ze bij Tumblr geen mechanisme om de 'likes' en 'notes' over te hevelen in het geval iemand een afbeelding gekopieerd heeft, zoals nu het geval is. Het is overigens ook mogelijk dat Neha Lobana de foto overgenomen heeft van weheartit, want daar staat een versie zonder tekst, maar wel met een duidelijk link er bij. Als je bij Tumblr te vaak een overtreding wat betreft copyrights maakt, dan kan je account opgeheven worden.


Zaterdag 7 april 2012

Jean Paul Van Bendegem

Vanochtend gestopt met lezen in het boek "Over wat ik nog wil schrijven" van Jean Paul Van Bendegem. (Ik ben er op 20 maart in begonnen, de dag nadat ik het met 75% korting voor € 8.75 kocht bij boekhandel Broekhuis.) Een beetje een vreemd boek, want het gaat over tien boeken die de schrijver nog zou willen schrijven, en behandeld een heel breed scala aan onderwerpen variërend van wiskunde, stripboeken, muziek, vrijmetselarij, Sherlock Holmes en pornografie. Hij duidt het zelf aan als een rariteitenkabinet. Alhoewel hij stelt dat het gaat over dingen die hij wil schrijven, zo hij daar nog de tijd voor had gehad, is voornamelijk gebaseerd op teksten en lezingen die hij al geschreven/gegeven heeft. Soms worden deze letterlijk overgenomen en aangevuld met opmerkingen van de schrijver. Soms geeft hij zelfs commentaar op wat hij zelf net geschreven heeft, wat een beetje rommelig overkomt. In het hoofdstuk "Het vijfde boek: Over stripverhalen" schrijft hij daarover: "[Toegevoegde noot: met Mijn rariteitenkabinet had ik de bedoeling om een semi-humoristische toon te hanteren en een paar typografische grapjes uit te halen, zoals het overvloedig gebruik van (, ), [, ], {, en }." Daarin is hij dan wel geslaagd. Hij zegt tien losstaande boeken te willen schrijven, maar het boek barst van de verwijzingen en hij houdt niet op met het leggen van kruisverbanden en wijdt regelmatig uit naar onderwerpen die in een ander onderwerp. Ergens heeft het boek wel iets weg van een website en door de verschillende URL's die er in genoemd staan, zou je haast nog gaan denken dat het een afdruk van een website is. Enig minpuntje wat ik zou willen noemen zijn de onvertaalde Franse citaten die belangrijk zijn voor de begrip van te tekst, iets wat voor een Vlaming minder een probleem is dan voor een Nederlander. Een ander minpuntje is de wat vreemde kaft. Ik heb het boek niet echt uitgelezen, want ik heb een aantal mij oninteressante hoofdstukken (of delen daarvan) overgeslagen. Ik heb het boek ook niet echt lineair gelezen, wat bij dit soort boek niet echt een probleem is.

Het begint met wonen

Vanmiddag om 16:41 heb ik het boek Het begint met wonen / It starts with housing (ISBN:9789068684773) met 75% korting voor € 9,98 van boekhandel Broekhuis gekocht. Het boek (met alle teksten in Nederlands en Engelse) behandeld de monumenten van Ymere.


Zondag 8 april 2012

De zin van het leven

Vandaag het boekje De zin van het leven volgens de groten der aarde (ISBN:9789068684520) gelezen. Ik had het op 10 maart gekocht bij De Slegte gekocht voor € 5,99. Het is gebaseerd op een Engels boek met de titel "The Meaning of Life" according to the Great and the Good dat citaten bevat die geselecteerd zijn door Richard Kinnier, Jerry Kernes, Nancy Tribbensee en Tina van Puymbroeck. Het boekje is gebaseerd op het artikel: What Eminent People Have Said About The Meaning of Life. De Nederlandse vertaling en bewerking is van Renée Delhez en Arie van der Krogt. Ondanks dat het boekje meer dan 224 pagina's heeft, leest het erg snel, omdat veel pagina's maar een kort citaat bevatten en/of een foto van een bekend persoon. Toch wel leuk om te lezen.


Maandag 9 april 2012

Rijssens Leemspoor

Vanmiddag met Andy bij het Rijssens Leemspoor wezen kijken. Op de heenweg eerst langs de McDonalds in Hengelo. Andy beweerde dat wij daar voor het eerst in 2004 waren geweest en dat hij er in 2003 ook al een keer met zijn klas was geweest. Best mogelijk. Voordat we naar de loods van het Rijssens Leemspoor zijn gegaan, eerst wat in de omgeving gekeken of er nog sporen te zien waren van het oorspronkelijke 70 cm breedde smalspoor dat gebruikt werd voor het vervoer van leem en hout naar de vele steenfabrieken ten zuiden van Rijssen. Helaas heb ik niet veel sporen kunnen ontdekken. (Zie dit KML bestand voor Google Earth voor wat informatie die ik van te voren al had verzameld.) Daarna naar de loods van het Rijssens Leemspoor gekregen. We waren net op tijd om het treintje van 3 uur te nemen dat over een nieuw aangelegd 60 cm spoor rijdt. Een medewerker vertelde dat het treintje waar we in zaten van de Flevohof kwam. Ik merkte toen op dat ik er dus misschien al een keer in had gezeten, velen jaren geleden. Er is dus weinig origineels aan het huidige Leemspoor. Er is wel een wens om het oorspronkelijke spoor te herstellen, maar dat is door de aanleg van de A1 eigenlijk onmogelijk geworden. Rond een uur of vier zijn we weer vertrokken. Na nog een beetje in de omgeving rond te hebben gereden en opnieuw niets te hebben gevonden, zijn we op de terugweg nog even langs de IKEA gereden. Hierbij een track als KML bestand of in Google Maps van onze tocht.


Dinsdag 17 april 2012

Snelle programmeur

Gister stelde iemand mij de vraag of ik een snelle programmeur was. Ik had daar niet meteen een helder antwoord op. Afgelopen zondag kwam een zwager met de vraag voor een programmaatje en nadat ik dat gerealiseerd had in de vorm van een web pagina sprak hij zijn bewondering uit dat ik dit zo snel kan. Als ik er nu naar kijk en bedenk dat ik er minimaal een uur mee bezig ben geweest, dan lijkt het naar mijn gevoel helemaal niet snel. En dan is het ook nog zo dat ik in dit geval zeer gemotiveerd was. Als ik niet gemotiveerd ben, ben ik snel afgeleid en heb ik de neiging om even iets anders te gaan doen. Zelfs bij dit ogenschijnlijk eenvoudige programma zit ik weer aan allerlei alternatieven te denken die veel verder gaan dan de oorspronkelijke vraagstelling. Maar dan nog, wat is een snelle programmeur? Iemand die veel code produceerd of iemand die goede code produceerd? Ik doorzie de vraagstelling meestal snel en weet ook vaak heel snel hoe het opgelost kan worden. Vaak weet ik binnen korte tijd meerdere oplossingen te bedenken en dat is wel eens een probleem, want welke oplossing is de beste. En wanneer ik dan een oplossingsrichting gekozen heb en begin aan het eigenlijke coderen, gaat er tijd zitten in het bij elkaar zoeken van de onderdelen en die op een goede manier in elkaar zetten. (Zo moest ik afgelopen zondag uitzoeken hoe je in JavaScript een willekeurig getal kunt genereren. Zelfs met Google ben je daar zo weer een paar minuten mee bezig, na eerst iets op de gok te hebben geprobeerd. Mijn geheugen voor namen van functies is niet al te sterk.) Het schrijven van code is, netzo als het schrijven van een tekst, een complex proces. Moet je bij het schrijven van een tekst een keuze maken uit de woorden die je gaat gebruiken en hoe je de zinnen opdeelt, zo moet je bij het schrijven van code ook nadenken over hoe je dingen opschrijft en welke namen je gebruikt voor het aanduiden van de verschillende onderdelen. Voor een eenvoudig programma is dit vaak triviaal, maar hoe groter een programma wordt, des te ingewikkelder dit wordt. Je moet er vanuit gaan dat de code die je schrijft nog vele malen door anderen en jezelf gelezen zal gaan worden. En wanneer het een stuk code is wat door andere delen van het programma gebruikt zal gaan worden, dan moet je ook goed nadenken over of het makkelijk (en ook foutloos) gebruikt kan worden. De lengte van de code en zijn gebruik is vaak een goede indicatie voor de kwaliteit in de zin dat hoe korter en compacter de code is, des te beter deze is. En daarnaast moet code natuurlijk ook correct zijn, zowel bij correct gebruik als bij foutief gebruikt. Dat laatste zou ik ook als robuustheid willen aanduiden. Het ergste is nog wel code die eens in de zoveel keer tot een crash van de gehele applicatie leidt. Dit soort fouten worden pas gevonden wanneer de code al lang in gebruik is (bij de klant) en laten zich meestal niet makkelijk vinden.


Woensdag 18 april 2012

Li-Xia

Het is lang geleden dat ik iets over Li-Xia geschreven heb. Ik ga nog steeds twee keer per week bij haar op bezoek. Gewoonlijk gaan we eerste een stuk wandelen. Meestal is ze blij verrast wanneer ze me ziet. Afgelopen zondag moest ze giechelen netzo als ze dat doet wanneer we de lift in stappen en ze ons in de spiegel van de achterwand ziet. Vandaag echter deed ze dat niet toen we de lift in stappen. Ze liep vandaag weer wat langzamer, netzo als een week geleden en dat terwijl ze zondag wel stevig door liep. Toen we vanochtend het trappenhuis in liepen, reageerde ze enigzins verbaast toen ze de trap zag, alsof ze even niet wist wat ze er mee aanmoest. Daarna liep ze echter wel gewoon de trap op. Toen ik haar tijdens de wandeling vertelde dat ik gisteren per ongeluk mijn eten bij Andy in de tas had gedaan, moest ze onmiddelijk lachen alsof ze begreep wat ik vertelde, hetgeen me wel een beetje verbaasde, want soms lijkt ze dit soort dingen helemaal niet te vatten. Ik moet nu ook echt de jas bij haar aandoen door hem over haar schouder te leggen en daarna de armen een voor een in de mouwen te doen. Ik las dat ze hele verhalen in het Chinees verteld aan de andere mensen die haar bezoeken en dat ze ook regelmatig mijn naam daarin noemt. Tegenover mij doet ze dat al een tijd niet meer en het is heel lang geleden dat ik haar mijn naam heb horen noemen.


Zaterdag, 28 april 2012

De Slegte

Vandaag twee boeken bij
De Slegte gekocht met een € 2,50 kortingsbon die ik vorige maand gekregen had. Ik had twee van zulke bonnen die alleen deze maand gelding zijn bij een besteding van minimaal 15 Euro. Ik had vorige weekend ook al uitgebreid gezocht naar interessante boeken, maar toen niets kunnen vinden. De boeken die ik kocht zijn:


Zondag 29 april 2012

Lunch op het verpleeghuis

Vanmiddag was er een lunch georganiseerd met een koud en warm buffet voor de bewoners van de woning van Li-Xia (en de gekoppelde woning). Het was even zoeken waar het was, omdat het in de ruimten van de dagbehandeling was. We kregen eerst soep. Ik moest Li-Xia een beetje helpen, want er kwam steeds maar heel weinig soep op haar lepel. Daarna waren er bitterballen, saté en gebakballetjes in zoetzure saus als warm buffet en twee salades als koud buffet. Daarbij ook nog stokbroodjes en drinken. Opnieuw was Li-Xia aan het knoeien en moest ik haar helpen met het eten. Ze heeft er zelfs moeite mee om een stukje stokbrood met saté aan te pakken en op te eten zonder vieze vingers te krijgen. Tenslotte kregen we ook vanille ijs met vruchtjes. En opnieuw heb ik haar zitten voeren. Na afloop zijn we nog een half uurtje wezen wandelen.


Thuis pagina | Maart 2012 | Mei 2012