Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek december 2014Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Dinsdag 2 december 2014

Het slimme onbewuste

Vandaag het boek Het slimme onbewuste: denken met gevoel van Ap Dijksterhuis uitgelezen waarin ik op 22 november was begonnen. Een interessant boek. Moet wel opmerken dat ik net las dat sommige van de door hem gevonden resultaten in twijfel worden getrokken omdat deze door sommige wetenschappers niet gereproduceeerd kunnen worden. Maar dat is wel vaker het geval betreft dit soort onderzoek. De centrale bewering is dat het onbewuste vaak slimmer is dan het bewuste. Zo blijkt dat we onbewust meer kunnen waarnemen dan bewust. Subliminale beinvloeding lijkt niet echt mogelijk te zijn. Een onbewuste mening lijkt minder aan veranderingen onderhevig dan een bewuste (of bewust gemaakte) mening. Ik denk dat dit er misschien mee te maken heeft dat een bewuste mening gevormd wordt, een ontwikkeling doormaakt. Ook betwijfel ik of het inderdaad zo is dat de media een sterke invloed hebben op onze onbewuste mening over, bijvoorbeeld, allochtonen, zoals beweerd wordt. Ook wat betreft beslissingen lijkt het zo dat het onbewuste betere beslissingen maakt wat beteft complexe beslissingen met veel variabelen. Voor beslissingen met weinig variabelen, lijken bewuste beslissingen weer beter te zijn. Ook blijkt dat het onbewust nadenken over een probleem (er een nachtje over slapen) te leiden tot betere oplossingen, dan er bewust over nadenken. Dit geldt zowel voor beslissen als voor creativiteit (het vinden van nieuwe oplossingen voor een probleem). Tenslotte lijkt het er op (op basis van metingen van hersenactiviteit) alsof beslissingen om iets te gaan doen genomen worden door het onbewuste en dat het idee van een bewuste 'vrije wil' op een illusie berust. Maar wat is dan wel de rol van het bewuste als die zo weinig invloed lijkt te hebben? Die lijkt alleen maar controlerend te zijn en het onderbewuste te vermanen de volgende keer een betere keuze te maken, wat helaas niet altijd lijkt te werken.


Zaterdag 6 december 2014

F**k it

Om 11:28 kocht ik het boek F**k it: The Ultimate Spiritual Way van John C. Parkin, ISBN:9781848500136, voor € 8.95 by Boekhandel Broekhuis.


Woensdag 10 december 2014

Hobbit marathon

Gisteren naar de "De Hobbit" marathon geweest. Ik kwam pas rond 10 voor 4 thuis vannacht. Door wat technische storingen begon de eerste film een half uur later en was slechts in 2D met een wat storingen in het beeld. De overige twee films waren wel in HFR 3D. Eerlijk gezegd vond ik de laatste film niet heel erg geweldig. Er ontbrak in mijn gevoel iets aan. Misschien dat het toch beter was geweest om het verhaal in twee films te verdelen. Deze laatste film gaat over het minst aantal pagina's van het oorspronkelijke boek. De makers hebben zeker geprobeerd om wat interessante verhaallijnen aan het plot toe te voegen, maar zelf wordt ik een beetje moe van al die massale veldslagen. Er zitten hier en daar zeker wat interessante dialogen in die wat mij betreft een verrijking zijn van het oorspronkelijke verhaal. Misschien dat mijn beleving ook beïnvloed is geweest doordat we al meer dan vijf uur hadden zitten kijken naar de eerste twee films.

Gisterochtend ook het oorspronkelijke boek, De Hobbit van J.R.R. Tolkien, in de Nederlandse vertaling uitgelezen waarin ik afgelopen zaterdag pas was begonnen. Dus veel van de details zaten nog vers in mijn geheugen en wist dus redelijk waar de film afweek van het verhaal van het boek. Dat was ergens ook wel interessant. De Hobbit staat bekend als kinderboek, maar hier en daar is de taal toch best ingewikkeld voor een kinderboek. Waarschijnlijk dat dit boek beter geschikt is voor tieners. Vooral in het begin van het boek is het hier en daar wat langdradig, maar wellicht veel minder langdradiger dan het vervolg In de ban van de Ring, terwijl aan het eind van het boek de snelheid steeds groter lijkt te worden, alsof de schrijver het boek snel wilde afronden.


Vrijdag 12 december 2014

Karten

Vanavond gekart met collega's bij Go Planet Speedworld. Lekker gereden naar mijn gevoel. Niet stil gestaan. Maar natuurlijk niet een van de snelste. Mijn snelse ronde was 50,403 terwijl de snelste rondetijd 41 nog wat was. Gemiddeld 55,681 gereden terwijl ik een keer aan de kant was gezet omdat ik gas en rem tegelijk gebruikte. Daarmee was ik de vijfde van mijn heat met 9 rijders.

Na afloop daar ook wezen steengrillen waarbij iedere een eigen steen had om op te grillen op een rechthoekig blad met daarop ook een vierkant schaaltje met vier soorten vlees, een schaaltje met groenten (ui, paprika, champignons en courgette) en een rechthoekig bordje om van te eten. Leuk concept. Daarbij werd ook nog patat geserveerd.

Ook nog met een paar collega's wat gaan drinken bij Café & Bar Celona van de gelijknamige Duitse keten die net afgelopen dinsdag geopend is. Ik heb thee gedronken.


Zondag 14 december 2014

Heeft u autistisch trekjes?

Een beetje tot mijn verbazing scoorde ik 38 punten op de test Hebt u autistische trekjes? van Psychologie Magazine. Een normale score voor vrouwen is 15 en voor mannen is 17 op deze test. Mensen met Syndroom van Asperger scoren rond de 35. Naar mijn gevoel heb ik maar een paar extreme antwoorden gegeven. Bij sommige van de antwoorden bedacht ik me dat ik vroeger nog veel slechter scoorde.


Zaterdag 20 december 2014

Essays van Wolkers

Om 11:58 heb ik het boek De schuimspaan van de tijd: verzamelde essays van Jan Wolkers, ISBN:9789023400158, bij boekhandel Broekhuis voor € 9,95 gekocht.


Dinsdag 23 december 2014

Harold Cohen

Vandaag ontving ik een catalogus van de tentoonstelling Harold Cohen die van 25 november 1977 tot en met 8 januari 1978 in het Stedelijk Museum Amsterdam werd gehouden en die ik op zaterdag 7 januari 1978 samen met een vriend heb bezocht. Het bevat een vertaling van een tweegesprek (soort van interview) tussen Harold en Becky Cohen die zij hadden tijden Documenta 6 in Kassel tijdens de zomer van 1977.


Dinsdag 30 december 2014

Existentiële eenzaamheid

Er is een fundamentele eenzaamheid, ook wel aangeduid als existentiële eenzaamheid, waar we ons niet aan kunnen onttrekken. Het ligt in onze aard om die eenzaamheid op te lossen door sociale eenzaamheid te vermijden, maar ik realiseer me steeds sterker dat dat geen oplossing is en eigenlijk alleen maar meer problemen oplevert. Het is dus beter om die existentiële eenzaamheid in zijn volheid te aanvaarden en niet voortdurend op zoek te zijn naar sociale contacten en/of romantisch relaties om die eenzaamheid te compenseren.

In mijn huwelijk met Li-Xia heb ik me ook vaak eenzaam gevoeld en gemerkt dat zij (mede door haar langdurige chronische vermoeidheid, haar beginnende dementie en haar zorg voor ons gezin, met name voor Andy) niet instaat was aandacht te geven aan de vele dingen die mij bezighielden.

Ik ben in mijn leven heel vaak heftig verliefd geweest en ook nu ken ik vrouwen die ik bijzonder aantrekkelijk vind en waar ik naar mijn gevoel uren mee zou kunnen doorbrengen zonder me te vervelen. Li-Xia is natuurlijk ook nog steeds een erg aantrekkelijke en knappe vrouw voor haar leeftijd en ik geniet er ook zeker van om regelmatig bij haar op bezoek te gaan, ondanks dat de interactie met haar steeds beperkter wordt en gekenmerkt wordt door veel herhalingen. Gistermiddag weer eens uit volle borst "All of me loves all of you" van John Legend naar haar gezongen.

Ik ken echter niet veel vrouwen die verliefd zijn geweest op mij. Natuurlijk is het zo dat vrouwen van nature niet geneigd zijn om dit te laten merken. Li-Xia is altijd gesloten geweest over hoe verliefd ze op mij was of hoeveel ze van mij hield. Zij is iemand van daden en niet van woorden. Als ik op haar daden afga, dan is er geen twijfel dat ze van mij hield. Ik denk wel dat ze voornamelijk van mij hield vanwege mijn zachtaardig karakter en omdat ze zich volledig veilig bij mij voelde, niet zo zeer om al mijn eigenaardigheden en mijn vreemde interesses en hobby's. In hoeverre ze nu nog van mij houd, kan ik slecht peilen aan de glimlachen die ze mij nu meer dan ooit geeft.

Ik ga proberen om geen ijle hoop te koesteren dat er ooit nog iemand zal komen die van mij volledig zal houden. (Ik heb de indruk dat ik niet een bijzonder aantrekkelijke man ben.) Dus is het maar het beste om die existentiële eenzaamheid te omhelzen, want dat is waarschijnlijk de beste weg tot de bevrijding ervan.

Boek

Vanmiddag om 17:49 het boek Zo is het genoeg: Het laatste jaar van Jan Wolkers van Onno Blom, ISBN:9789023428749, bij boekhandel Broekuis gekocht voor € 8,50.


Thuis pagina | November 2014 | Januari 2015