Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek september 2015Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


Vrijdag 4 september 2015

Amsterdam

Met Conny naar Amsterdam geweest. We liepen wat vertraging op, wat in Almelo al begon met een lastige reiziger waar de politie bij moest komen. We wilde via Amsterdam Zuid naar het stedelijk museum, maar een IC naar Schiphol, reed niet verder dan Hilversum. Dus maar via CS gegaan. Vlak voor CS ook weer vertraging. Heel het Stedelijk doorwandeld. Begonnen met wat klassiekers: waaronder een werk van Van Gogh en twee van Monet. Daarna een tentoonstelling van 3 Indonesisch kunstenaars, Vormgeving (in tegenovergestelde richting), de boven verdieping, en tenslotte (toch wel het hoogte punt, denk ik) ZERO op de benedenverdieping. Ik heb de catalogus cadeau gekregen, waar ik erg blij mee ben.

Daarna zijn wezen kijken bij de nieuwe zaak van Scheltema aan het Rokin. Ik heb om 16:10 daar nog een Moleskine agenda voor 2016 gekocht. Via de Warmoesstraat terug naar CS en onderweg bij Jemi een boeket laten samenstellen. Op CS weer wat chaos wat betreft treinen naar Almere. Dus weer vertraging op gelopen. Tegen zes uur waren we bij mijn zus en zwager en daar samen met hun kinderen gegeten. Tegen 9 uur weer via Zwolle naar Enschede gereden en kort naar 12 uur waren we weer thuis.


Donderdag 10 september 2015

Boek

Om 11:47:21 heb ik het boek De Aanslag van Harry Mulisch, ISBN:20150910114721, voor € 5,00 by boekhandel Broekhuis gekocht.


Maandag 14 september 2015

Consciousness and the Brain

Vanochtend het boek Consciousness and the Brain van Stanislas Dehaene uitgelezen. Ik had het in Antwerpen gekocht en ben er op 15 augustus in begonnen. Het boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen dertig jaar over de werking van het bewustzijn is gedaan. Achter in het boek een lange lijst met wetenschappelijke publicaties die 32 pagina's beslaat. Toch leest het boek vlot en heb ik erg van genoten. Er waren maar een paar stukken, die wat mij betreft wel wat korter hadden gemogen, waarbij ik het gevoel had dat de auteur in herhaling viel, mogelijk met de bedoeling een bepaald idee goed over te brengen. Het boek geeft inderdaad een aantal interessante ontdekkingen over de werking van het bewustzijn, maar of daarmee het mysterie van het bewustzijn (de subjectieve ervaring er van) opgelost is (of opgelost zal gaan worden), betwijfel ik.

In een hoofdstuk werd ook ingegaan op de verschillende verminderde bewustzijnstoestanden die kunnen optreden nadat iemand in coma is geraakt. Helaas werd er niet op in gegaan of deze ook vergelijkbaar zijn met die optreden in de laatste stadia van dementie. Is het zo dat mensen met dementie ook van 'minimaal bewustzijn' overgaan in vegetatieve toestand en vervolgens eindigen in een coma. Ik heb in ieder geval het idee dat bij Li-Xia nu vaak spraken is van een verminderd bewustzijn. Ik vraag me af of hier ooit onderzoek is naar gedaan, nu het steeds beter mogelijk is om de verschillende bewustzijnstoestanden via metingen (hersengolven, fMRI) vast te stellen.


Vrijdag 18 september 2015

Boek

Om 10:15 heb ik het boek POPism: The Andy Warhol '60s va Andy Warhol en Pat Hackett voor € 1,50 van Het Goed gekocht.


Thuis pagina | Augustus 2015 | Oktober 2015