Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, december 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
     1  2  3  4  5
 6  7  8  9 10 11 12
 13 14 15 16 17 18 19
 20 21 22 23 24 25 26
 27 28 29 30 31


Vrijdag 4 december 2009

Werk & Mantelzorg

Gisteren werd ik door een instantie verwezen naar de website van Werk & Mantelzorg. Er zijn in Nederland circa 2,6 miljoen mantelzorgers. Circa 70% van de mantelzorgers onder de 65 heeft ook een baan. De meeste mantelzorgers zitten in de leeftijdscategorie 35 to 65 jaar. Waarschijnlijk zijn er een miljoen werkende mantelzorgers, zo een op de acht werknemers. Deze groep zal de komende jaren alleen maar toenemen vanwege de vergrijzing. Veel werkende mantelzorgers worden geconfronteerde met het feit dat ze minder moeten gaan werken. De mogelijkheden voor betaald zorgverlof zijn echter beperkt. En ook dan moeten deze opgebracht worden door de werkgever. Dit kan de toch al wat moeizamer relatie met de werkgever, omdat mantelzorg meestal ook gepaard gaat met extra stress en veel mantelzorgers te maken hebben met overbelasting, nog verder onder druk zetten. Eigenlijk zou er een regeling moeten komen waarbij mantelzorgers een uitkering kunnen krijgen op basis van het aantal uren dat ze mantelzorg verlenen. In principe is het mogelijk om een persoonsgebonden budget (PGB) voor de persoon aan te vragen die verzorging nodig heeft en vervolgens jezelf als mantelzorger te betalen. Maar goed dat vergt wel enige administratie en ik kan me voorstellen dat de toegekende bedragen op basis van een indicatie vaak niet voldoende zijn om de geleverde zorg te dekken.

Er zijn twee manieren waarop je minder kunt gaan werken. Dat is door je contract aan te passen naar minder uren of door onbetaald verlof op te nemen. Bij onbetaald verlof, mits het niet langer duurt dan 18 maanden, blijft officieel het aantal uren wat je werkt gelijkt. Het officiële aantal uren is bepalend voor een eventuele WW of andere uitkering. Voor veel mantelzorgers geldt echter dat de zorg langer dan 18 maanden duurt. Dus zelfs als je het verlies aan inkomen weet te compenseren met een PGB, ga je in het geval van ziekte of een WW er ook op achteruit. Helaas gebeurt het nogal eens dat een mantelzorger overspannen raakt of een burn-out krijgt. Als dit je overkomt als mantelzorger kun je meestal ook niet meer de zorg geven waarvoor je minder bent gaan werken. Het gebeurt regelmatig dat iemand opgenomen moet worden omdat de mantelzorger wegvalt. Aan opname zitten hoge kosten verbonden voor de maatschappij.

Indien onze regering wil dat meer zorg door mantelzorgers gegeven wordt, dan zou het niet meer dan redelijk zijn als de positie van een mantelzorger wettelijk beschermd wordt. Het zo al heel fijn als er iets als onbetaald zorgverlof zou komen, waarbij het officieel aantal werkuren niet minder wordt (ook niet na 18 maanden).


Maandag 7 december 2009

Spruitjes

Vanochtend had ik Li-Xia gevraagd of ze de spruitjes kon schoonmaken. Ik ga ze daarvoor op de aanrecht neergelegd. Zo rond vier uur belde ze me met wat ze met de spruitjes moest doen en ik vertelde haar dat ze ze alleen schoon hoefde te maken. Toen ik thuiskwam vertelde Annabel mij dat ik maar geen spruitjes meer moest kopen, want ze vond dat Li-Xia zo gevaarlijk met een mesje bezig was gegaan, dat zij het van haar had overgenomen en uiteindelijk alle spruitjes schoon had gemaakt.


Woensdag 9 december 2009

Opening parkeerplaats

Vanmorgen is de parkeerplaats van het Commando DienstenCentrum (een onderdeel van Defensie) officieel geopend. Wij hebben de afgelopen maanden regelmatig uit het raam gekeken hoe ze met de aanleg van die parkeerplaats (lokatie Google Maps) bezig waren. De eerste dagen was het nog een beetje gokken wat ze er gingen doen. Ik was al vrij snel tot de conclusie gekomen dat het een parkeerplaats moest worden. Toen werd natuurlijk de vraag wie er dan gebruik gingen maken van die parkeerplaats. Was het een uitbreiding van de parkeermogelijkheden voor de Grolsch Veste of toch voor een andere bedrijf. Toen er slagbomen geplaatst werden en de parkeerplaats gesloten bleef bij een grote wedstrijd leek dit de eerste mogelijkheid uit te sluiten. Maar vanochtend toen ik allemaal mensen op de gastenparkeerplaats van het CDC zag staan, was het duidelijk. Er stonden zelfs wat kraampjes (met koffie en zo?). Tegen een uur of tien stonden er een paar honderd mensen met hier en daar ook wat witte petten. Net na tien uur werd de parkeerplaats feestelijk geopend door het openen van een van de slagbomen die met slingers versiert was. Wel typisch voor een overheidsinstelling om een parkeerplaats feestelijk te openen. Dat heeft ons, de belastingbetaler weer een paar duizend euro gekost. Ik vraag me trouwens ook af waarom ze zo'n grote parkeerplaats nodig hebben, want onder het gebouw bevind zich ook een grote parkeerplaats en het is ook niet zo dat er overal langs de straten auto's staan. Maar goed, gezien het aantal mensen dat er buiten stond, is er misschien toch wel behoefde aan.


Donderdag 10 december 2009

Parkeerplaats vol!

Het was mij zelf nog geeneens opgevallen, maar een collega wees mij er op dat de parkeerplaats waar ik het gisteren over had, helemaal vol stond. Er staan zelfs auto's naast de vakken en aan een kant op de stoep. Waar komen al die auto's vandaan, vroegen we ons af. Waarschijnlijk parkeerde deze mensen op de parkeerplaats van de Grolsch Veste (aan het andere kant van het spoot) en moesten ze dus iedere dag circa 200 meter lopen (via de voetgangerstunnel van Station Enschede Drienelo. Dan kan ik me wel voorstellen dat er reden was voor een feestelijke opening. Jammer alleen dat de parkeerplaats al weer te klein is, want naar ons gevoel had hij nog wel wat groter gekund.


Vrijdag 18 december 2009

Promotie

Vandaag ben ik naar de promotie van Ton van de Valk geweest. Onderweg in de trein heb ik zijn proefschrift De Negatieve Teleology van Hans Jonas waarin ik op 1 december was begonnen uitgelezen met uitzondering van de Engelse samenvatting en de inhoudsopgave van een aantal van werken van Jonas die hij had opgenomen. Ik was net op tijd. Omdat mijn trein vanaf Amersfoort naar Amsterdam Zuid niet reed (als gevolg van de sneeuw van de afgelopen dagen), ben ik naar Centraal gegaan en heb ik vandaar tram lijn 5 genomen. Ik was redelijk in staat om de vragen van de opponenten te volgen. Na de receptie namen we tram (lijn 5) naar het Cobra Museum. Daar heb ik de tentoonstelling over Piet Ouborg en de tentoonstelling "Paris Central / Vrije stad, vrije kunst / in de jaren '50" bekeken. De werken die mij wel aanspraken waren: 's Avonds zijn we gaan eten in Brasserie Harkema en daarna naar de voorstelling "Hannah & Martin" in Frascati geweest. Het toneelstuk ging over de geheime relatie tussen Hannah Arendt en Martin Heidegger. Ik vond het iets te experimenteel.


Vrijdag 25 december 2009

Kort kort lang

Vanochtend het boek Kort kort lang van Kristien Hemmerechts uitgelezen waarin ik vorige week vrijdag was begonnen. Ik heb het boek op 16 juli om 20:00 gekocht voor € 1,25 bij de De Slegte. Het boek is een verzameling van twaalf verhalen die allemaal draaien om relaties. De verhalen zijn realistisch en interessant om te lezen, alleen soms net iets te 'literair' in de zin dat er veel gebruik wordt gemaakt van flash-backs, maar dat niet altijd even duidelijk is. Ik heb het gevoel dat je veel van de verhalen twee keer moet lezen om ze echt goed te begrijpen.


Maandag 28 december 2009

The Family Man

Vanavond gekeken naar de film "The Family Man" die gaat over een rijke vrijgezel die op een morgen wakker wordt als een getrouwde man met twee kinderen en een hond die een saaie baan als autobandenverkoper heeft. Onder het kijken hoorde ik een knal in de keuken en ik vroeg Li-Xia wat ze aan het doen was. Ze toonde mij een walnoot. Toen ik later ging kijken, begreep ik dat ze met onze waterpomptang walnoten kraakte door deze gewoon zo ver mogelijk in te knijpen. De beste techniek is om een aantal keren zachtjes op verschillende plaatsen te knijpen zodat de schil gebarsten raakte en deze in stukjes uiteen valt. Schijnbaar weet Li-Xia niet meer hoe ze dat moet doen.

Vanmiddag had ik haar naar Trekpleister gestuurd met twee bijna lege potjes "Sint Janskruid" en "Co-Enzyme Q10". Ze kwam echter met "Spirulina" thuis voor de "Sint Janskruid" en het bijna lege potje wat ik haar had meegegeven was ze kwijt geraakt. Ik ben toen zelf maar naar de winkel gegaan om het te ruilen. Daar vond ik tot mijn verbazing het bijna lege potje "Sint Janskruid" in de rij met "Spirulina" staan. Ik heb dat toen maar weer meegenomen. Ik probeerde nog aan het kassameisje uit te leggen wat er was gebeurd, maar ze had daar geen oren naar en toen heb ik her er maar bij gelaten. Voortaan zal ik de vitamines en voedingssupplementen zelf maar gaan halen, want het is duidelijk dat Li-Xia het niet meer kan.

Toen ik hier aan terug dacht, kreeg ik het gevoel dat ik zelf ook in een "The Family Man" film zit, waarbij ik zomaar plotseling wakker kan worden naast een vrouw die anders is dan de dag ervoor. Alleen is het bij mij wat minder romantisch dan in de betreffende film.


Woensdag 30 december 2009

LED lamp

Vandaag een LED lampje van 1 Watt gekocht bij de Blokker voor 8,99 euro voor in de badkamer (kastje). Spotgoedkoop als je het bedenkt dat het verwachte aantal branduren 50000 is. Misschien wel het laatste lampje dat we zullen kopen voor de badkamer. Net kwam Li-Xia naar beneden met de opmerking dat het LED lampje licht geeft als hij uit is. Ik ben met haar naar boven gegaan en inderdaad, hij geeft licht als de schakelaar uit is. Het is niet meer dan een hele zachte gloed, maar goed zichtbaar. Het vreemde is dat het schijnsel verdwijnt zodra je de lamp er uit draait. Ik heb er geen andere verklaring voor dat het een inductiestroom moet zijn die veroorzaakt wordt door een naast liggende draad. Maar toch het blijft heel erg vreemd.


Thuis pagina | November 2009 | Januari 2010