Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, mei 2010 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
 16 17 18 19 20 21 22
 23 24 25 26 27 28 29
 30 31


Zaterdag 1 mei 2010

Dunschiller

Vanochtend was de dunschiller weg. Hij lag niet in een van de bestekladen. Toen ik er over nadacht, herinnerde ik me dat ik hem gisteren niet af had gewassen. Ik had hem gisteravond nog wel gebruikt voor het schillen van de wortels voor de macaroni. Li-Xia heeft de schillen toen weggebracht. Ik ben maar even buiten gaan kijken in de groen kliko en naar enig graafwerk vond ik hem daar. Li-Xia had de dunschiller dus met de schillen weggegooid.

Gekleurde muffins

Vanavond hebben Annabel en haar nichtje Selina gekleurde muffins gemaakt met de kleurstoffen die Annabel recentelijk gekocht had. Ze hadden ook een opname gemaakt van het bakproces in de oven. Tenslotte hebben ze er een filmpje van gemaakt en dit op YouTube gezet: Hoe maak je gekleurde muffins.


Dinsdag 4 mei 2010

Rits

Vanochtend om 6:37 maakte Li-Xia mij wakker omdat ze een rits niet open kon krijgen. De reden dat ze hem niet open kreeg: Ze begon aan de onderkant.


Donderdag 6 mei 2010

Epidemie

Staat ons een Alzheimer epidemie te wachten? Het aantal gevallen van de ziekte van Alzheimer zal de komende decennia toenemen vanwege de vergrijzing. Eerder deze week was er al het bericht dat partners van dementerende een vier keer zo grote kans hebben om depressief te worden. Gisteren las ik ik het bericht (Engels) dat partners een zes keer hoge kans hebben om zelf ook de ziekte van Alzheimer te krijgen. Omdat partners (gewoonlijk) geen bloedverwanten zijn, moet de verklaring hiervoor gezocht worden in dat stress (veroorzaakt door de mantelzorg) een belangrijke factor is voor het ontstaan van Alzheimer. Of beter gezegd: het versnellen van het ontstaan van Alzheimer, want feitelijk krijgt bijna iedereen Alzheimer als je maar oud genoeg wordt. Maar wat geldt voor partners van dementerende, geldt wellicht ook voor de kinderen van dementerende, want ook kinderen van dementerende ervaren vaak veel stress in het zorgen voor de dementerende ouder. Wellicht dat voor kinderen ook geldt dat ze (afgezien van mogelijke erfelijke factoren, die over het algemeen maar een kleine rol spelen) een verhoogde kans om de ziekte van Alzheimer te krijgen. Theoretisch gezien kan er dus op lange duur een versterkende effect ontstaan en de ziekte van Alzheimer een epidemie worden.

De Slegte

Vanavond om 19:34:15 het boek Informatica aan de THT geschreven door Wiek Vervoort (ISBN:9789036523547) voor 15 Euro bij De Slegte gekocht. Een van de redenen is dat ik in het derde deel op bladzijde 11 genoemd als een van de 51 studenten die in 1982 slaagde voor zijn P.


Zaterdag 8 mei 2010

Nieuwe bril, boek en pasfoto

Vandaag de stad in geweest met Li-Xia. Nadat we onze normale inkopen op de markt hadden gedaan zijn we naar Beune Optiek geweest om te kijken voor een nieuwe bril. De belangrijkste reden hiervoor is dat de glazen van mijn bril dof aan het worden zijn doordat de coating langzaam aan het verweren is. Eerst werden mijn ogen opgemeten en zoals ik al voorspeld had, was er niets veranderd aan de sterkte die ik nodig heb.

Toen we aan het kijken waren naar een nieuw montuur, kwam ook Annabel langs. Uiteindelijk gekozen voor een Zeiss montuur en voor Zeiss glazen van het type Clarlet 1.74 AS met een brekingsindex van 1.74. Annabel heeft ook nog haar ogen laten controleren, maar de opticien was niet in staat om ook maar de kleinste afwijking te vinden. Toen we de winkel uitliepen, staarde Li-Xia een man na die vanwege een lichaamlijke handicap wat vreemd liep.

Li-Xia en ik zijn vervolgens op de fiets naar de Slegte gereden. Onderweg nog even gekeken naar een acrobaten act op de oude markt. Door de hele stad waren er optredens in het kader van Buitenkans. Ik heb om daar om 14:46:40 voor vijf euro de volgende drie pockets gekocht:

Nog even bij boekwinkel Broekhuis aan de overkant naar binnen gegaan. Daar vond ik het boekje Enschede Verrast met foto's genomen in en om Enschede. Ik heb het om 15:02:34 voor € 17,50 gekocht als cadeau voor onze familie in Urumqi, China.

Toen ik thuiskwam realiseerde ik me dat ik vergeten had om pasfoto's te laten maken die ik nodig heb voor de visa aanvraag. Dus ben ik maar even terug gefietst en heb ik bij Fotostudio Christy pasfoto's laten maken.


Maandag 10 mei 2010

Criteria voor opname

Vanochtend opnieuw een gesprek gehad met iemand van het verpleeghuis over het onderwerp opname. Ik moet zeggen dat het voor het eerst is dat ik niet overrompelt wordt door emoties. Wellicht een teken dat ik het begin te aanvaarden, alhoewel je zoiets natuurlijk nooit helemaal kunt aanvaarden.

Alhoewel Li-Xia op basis van de resultaten van het psychologisch onderzoek in principe in aanmerking komt voor opname (in andere woorden, het CIZ een indicatie zal afgeven), heb ik nu mijn eigen criteria geformuleerd voor wanneer ik denk dat zij opgenomen moet worden. Deze zijn:

Op dit moment voldoet zij nog niet aan deze criteria, maar ik verwacht dat over een jaar wel het geval zal zijn. Wellicht dat het voor die tijd al raadzaam is om een indicatie aan te vragen. Ten eerste omdat er voor jong dementerende sprake is van wachtlijst van circa een half jaar. Ten tweede omdat ik de mogelijkheid overweeg om Li-Xia structureel een aantal dagen per week te laten logeren op het verpleeghuis als ze daar open voor staat. In dat geval volstaat een indicatie voor opvang ook.

Morgen gaat het Alzheimer Café hier in Enschede ook over het onderwerp opname. Iemand van de thuiszorg komt om zeven uur\ om op te passen en Andy naar bed te brengen.


Donderdag 13 mei 2010

Barcelona

Na een heel kort dagje zijn Li-Xia en ik om half 2 ('s nachts) opgestaan. Om kwart over 2 moesten we bij mijn kantoor zijn. Daar zijn we met de bus (en circa 70 collega's) naar Düsseldorf gereden. Tijdens het inchecken werd onze uiteindelijke bestemming duidelijk: Barcelona. Ik had eerlijk gezegd al gegokt dat we voor ons lustrumuitje daar naar toe zouden gaan. (Maar ik had ook al iemand van het management deze bestemming per ongeluk horen noemen.) Kort na acht uur landde we bij Barcelona. Met een touringcar zijn we toen naar de stad gereden en hebben we rondrit gemaakt. Onze eerste stop was op de berg van Montjuïc. Vandaar zijn we langs de (vernieuwde) oude haven gereden en vervolgens naar de Sagrada Família waar we even rond hebben gelopen. Vandaar ging het verder naar de Park Guël waar het huis van Gaudi staat. We hebben een tijdje rond gelopen en zijn toen via het centrum (waar we nog een rondje hebben gereden) naar het hotel aan Plaça Espanya gereden. Nadat we tegen twee uur ingecheckd waren, hebben we een uurtje geslapen. We hebben toen de buurt wat verkent en zijn toen met een aantal andere met de metro naar Le Corte Ingles gegaan. We hebben daar wat rond gelopen en wat gegeten. Vervolgens zijn we de Rambla afgewandeld naar de zee. We kwamen verschillende andere collega's tegen. We hebben het standbeeld van Columbus bekeken en toen we ontdekte dat je er ook in kon, zijn we naar boven gegaan, naar een uitzicht op circa 56 meter hoogte en hebben daar wat foto's gemaakt. Vervolgens zijn we weer teruggewandeld over de Rambla en opzoek gegaan naar een eetgelegenheid. Die vonden we op Plaça Reial. Het begon te regenen maar toch vormde zich op het plein een lange rij voor een van de andere restaurants. Eerst hebben we op het eerste terras wat gedronken en vervolgens op het terras ernaast paelia met kip gegeten. Li-Xia en ik zijn wat eerder vertrokken omdat de andere nog druk waren met hun halve liter bier.


Vrijdag 14 mei 2010

Sagrada Família

Kort na zeven uur zijn we aan het ontbijt gegaan. Het regende buiten. Om half tien zijn we begonnen met de rondleiding door de oude stad, ook wel bekend als de Gotische wijk. Afgezien van de regen was het erg interessant. Li-Xia en ik zijn na afloop ook nog even naar de Kathedraal gewandeld en vervolgens weer ongeveer de route terug. We hebben ook nog een brood gekocht, waarvan de korst heel hard bleek te zijn. Die heb ik voornamelijk opgegeten en Li-Xia de zachte binnenkant laten eten. Met de metro zijn we 's middags vervolgens naar de Sagrada Família gegaan. We hoefde niet zo lang in de rij te staan. De lift was helaas gesloten omdat het niet zulk mooi weer was. Er was maar een klein gedeelte van de kerk opgesteld. Ik vond het impossant om er rond te lopen. Eerst dacht ik nog dat het alles wat er te zien was, maar toen we opzoek gingen naar de toiletten ontdekte we de gangen onder de kerk waar een uitgebreidde tentoonstelling was. We hebben ook nog een video presentatie bekeken. We gingen nog even boven kijken en liepen toen twee collega's tegen het lijf. Ook ontdekte we dat de lift open was en sloten aan in de rij die toen nog kort was. We hoefde minder dan een half uur te wachten voor de lift naar boven. We klommen nog een stukje omhoog de toren in en vervolgens in de toren er naast weer naar beneden. Onderweg verschillende foto's gemaakt in de holle torens en ook vanaf de verschillende balkonnen. We zijn een stukje teruggewandeld en hebben toen de metro teruggenomen naar het hotel. Daar bleek dat we pas om kwart voor acht aanwezig hoefde te zijn voor het dinner met flamigo dansen. Het pas tegen half tien dat het dinner begon. Het bestond uit vier gangen, goed maar simpel. Terwijl de hoofdschotel werd opgedient, begon de voorstelling, wat ik wel wat vreemd vond. De voorstelling was erg indrukwekkend, ondanks dat ik er niets van verstond. Het was duidelijk te zien dat de muziekanten, de zangers en de dansers er plezier in hadden en opgingen in hun voorstelling.

Het geheim van Eberwein

Vandaag het boek Het geheim van Eberwein van Boudewijn Büch uitgelezen waar ik gisteren in was begonnen. Ik heb het boek op 11 april om 15:10:46 voor € 3,75 bij de Bijenkorf gekocht. De pagina volgend op de titel pagina begint met de zin: "Dat de voornaam van de hoofdpersoon in deze roman samenvalt met die van de auteur is puur toeval." Büch staat er om bekend dat hij regelmatig verhalen over zijn leven vertelde die helemaal niet waar waren. Zo denk ik ook dat het meeste uit dit boek verzonnen is, maar dat doet er eigenlijk niet toe, want het lijkt er op alsof het boek wat betreft de rest sterk autobiografisch is, want in vele aspecten van de hoofdpersoon herken je Büch gewoon. In dat opzicht vond ik het een zeer boeiend boek. Ik heb het idee dat Boudewijn Büch er beter door heb leren kennen. Misschien dat hij in een roman als dit wel meer van zichzelf heeft laten zien dan wanneer hij een autobiografie had geschreven.


Zaterdag 15 mei 2010

Boekwinkels

Na het ontbijt hebben we onze koffer ingepakt. Li-Xia werd voor de zoveelste keer verrast door de grote spiegel in onze hotelkamer. Nadat we uitgecheckd hebben, zijn we mee gegaan met een fietstocht, maar dat was niet zo'n succes omdat Li-Xia moeite had met het fietsen omdat de fiets waarop ze reed een terugtraprem had en zij handremmen gewend is. Nadat we de fiets terug hadden gebracht hebben we wat rondgewandeld en wat boekwinkels bezocht. Als eerste zijn we naar boekwinkel Llibreria Sant Jordi geweest. Een vrij klein winkeltjes, waar de boeken op grote stapels stonden. Helaas waren bijna alle boeken in het Spaans of Catalaans. Wel heb ik een boekje over het volledige werk van Gaudi gekocht met daarin teksten in het Frans en Nederlands. Het kostte € 9,99. Vervolgens bezochten we Casa del Libro. De winkel had een L-vorm, waarbij beide poten op een andere straat uitkwamen. Het grootste deel van de winkel bevond zich dus midden van het huizenblok. Ik heb er even over gedacht om de Spaanse (naar ik aanneem) van Tractatus Logico-Philosophicus te kopen. Op de terug weg kwamen we ook nog langs boekwinkel Bertrand. Ik heb daar een Catalaans/Engels woordenboekje gekocht. Ook nog naar de Spaanse (naar ik aanneem) vertaling van Duin gekeken, maar niet gekocht. Daarna terug naar het hotel gegaan alwaar we kort naar zes uur per touringcar vertrokken naar het vliegveld.

Buiten is het maandag

Vanmiddag het boek Buiten is het maandag van Bernlef uitgelezen waarin ik gisteren was begonnen. Ik heb het gelezen exemplaar gekocht op 3 april om 16:18:39 voor € 5,99 bij de De Slegte. Laatst kwam ik er achter dat ik op 14 april om 12:10:21 nog een ander examplaar had gekocht. Ik denk dat ik die ga ruilen voor een ander boek. Het boek speelt netzo als Hersenschimmen in Canada en de hoofdpersoon heeft ook een probleem met z'n geheugen, maar in dit geval van minder ernstige mate en als gevolg van een ongeluk. Eerlijk gezegd vind ik het verhaal een beetje onnodig in gewikkeld in elkaar zitten. De hoofdpersoon verteld het verhaal vanuit het heden en denk daarbij terug, aan de hand van aantekeningen in een agenda, die in het afgelopen jaar in Canada zijn gebeurd en denk dan terug aan gebeurtenissen uit de voorgaande jaren. Ik vraag me af of het noodzakelijk was dat hij het verhaal op deze ingewikkelde manier moest vertellen. Ondanks dat het verhaal mij als realistisch overkomt, stelde het met toch enigszins teleur.


Woensdag 19 mei 2010

Visumaanvraag

Vanochtend onze paspoorten en visumaanvragen aangetekend verstuurd naar Het VisumBuro. Ik was maandagavond al begonnen met het met de hand invullen van de formulieren. Ik zag nu net dat het VisumBuro ook een formulier heeft wat je op de computer kunt invoeren. Overigens zit er nog wel een klein foutje in, je kunt namelijk niet je eerste voornaam invullen, dus die zal je er alsnog met de hand moeten invullen. Ik heb gewoon het formulier van de ambassade van China afgedrukt. Gisteren ontving ik een e-mail van mijn Chinese neefje met daarin het adres van de moeder van Li-Xia wat ik nodig had om het formulier in te vullen. Ik heb zelfs maar niet aan Li-Xia gevraagd of ze het wist. Ik heb op het formulier voor Li-Xia wel vermeld dat ze de ziekte van Alzheimer heeft en dat dit ook de reden is dat er geen handtekening in haar paspoort staat en zijn het formulier niet zelf kon ondertekenen. Ik heb het wel door haar laten ondertekenen, maar er is dus geen manier om te controleren of die handtekening correct is. Als het goed is zouden we over twee weken onze paspoorten met visa stickers terug moeten hebben. Ik heb bij de boeking van de vlucht wel een annuleringsverzekering afgesloten die ook problemen met visa dekt. Mocht de visum aanvraag voor Li-Xia geweigerd worden, dan ga ik alsnog met haar langs de ambassade om het nog een keer te proberen.


Zaterdag 22 mei 2010

Fotodocumentaire

Vandaag is Dinand Volkerink bij ons geweest om met ons te praten over zijn voornemen om een fotodocumentaire te gaan maken over Li-Xia. Dinand is een documentaire fotograaf die binnenkort afstudeert aan de Fotoacademie in Amsterdam. Zijn afstudeerwerk zal te zien zijn op de IGPA (International Graduation Exposition Photo Academy). In zijn werk richt hij zich vooral op mensen, zowel jong als oud, die zich in moeilijke, vaak ongebruikelijke, omstandigheden bevinden.

Het is alweer een tijdje geleden dat hij contact met mij heeft opgenomen. In eerste instantie dacht ik dat hij één keer langs wilde komen om foto's te maken van Li-Xia, maar nu begrijp ik dat hij meer iemand is die mensen lange tijd volgt om op verschillende momenten foto's van hen te maken. Hij zou Li-Xia graag voor lange tijd wil volgen en ziet dit als een meer jaren project. Hij had ook foto's van zijn werk meegenomen en heeft die aan ons laten zien. Hij had wel zijn camera meegenomen en die ook laten zien, maar er geen foto's mee gemaakt.

Vandaag vooral veel verteld over onze situatie en ook over het leven van Li-Xia. Het enige moment dat Li-Xia wat emoties liet zien, was het moment dat ze vertelde over de drieling die in de eerste klas zat waar ze les aan gaf. Ze liet weer even zien hoe ze streng kan kijken. Ook nog veel foto's van ons laten zien. Zowel foto's uit de jeugd van Li-Xia, ter illustratie van haar levensverhaal, als foto's van de laatste jaren.

Het lijkt me wel leuk om aan zijn documentaire mee te werken. Het enige wrange is misschien wel dat wanneer hij deze afgerond heeft, de 'hoofdpersoon' deze waarschijnlijk niet meer zal kunnen bezichtigen. Ik vraag me zelfs af of Li-Xia op dit moment wel helemaal begrijpt wat de bedoeling is.


Zondag 23 mei 2010

Taart

Annabel had van de week een taart gemaakt om me te nemen naar de Pinksterconferentie van Opwekking, maar helaas was er iets mis gegaan met de topping. Dus heeft ze de taart maar achter gelaten voor ons om op te eten. Gisteren hebben we er al wat stukjes van gegeten en vanochtend vroeg ik Li-Xia of ze zin had in een stukje. Ze reageerde verbaasd dat we een taart hadden en keek ook verbaasd toen ik de taart uit de koelkast haalde, alsof ze hem voor het eerst zag.

Echter toen we terug kwamen van de kerk, herinnerde ze zich wel onmiddellijk dat er nog een glazen pot was die ze bij het oude glas moest wegbrengen. Erg merkwaardig hoe ze het ene totaal vergeet en het andere zich zo goed herinnert.


Woensdag 26 mei 2010

Visa zijn klaar

Ik kreeg vanmiddag een e-mail van het VisumBuro met daarin de zin: "Uw paspoort(en) met visa is (zijn) klaar." Ik neem aan dat dat betekend dat zowel Li-Xia als ik een visum voor China hebben gekregen. Ze worden nu aangetekend verstuurd, dus over een paar dagen weten we het 100% zeker.


Zondag 30 mei 2010

Naar China

Vrijdag aan het eind van de middag onze paspoorten opgehaald bij het lokale postagentschap. Die zaten in een aangetekende brief waarvoor je een geldig identificatie nodig hebt. Maar wat als je alleen een paspoort hebt? Mijn rijbewijs voldeed. Meteen maar even gekeken of onze visa goed waren. We hadden beiden een visum voor 20 dagen. Dat moet in principe voldoende zijn, omdat we maar 17 dagen blijven. Maar stel dat de Katla vulkaan uitbarst. Dat is niet geheel ondenkbaar. De laatste drie keer dat de Eyjafjallajökull uitbarste, werd dat gevolgd door een uitbarsting van de Katla vulkaan. Het is meestal in de zomer dat de Katla uitbarst, waarschijnlijk omdat dan de ijslaag het dunst is. Uitbarstingen van de Katla kunnen vele malen heftiger zijn dan die van de Eyjafjallajökull. Als het gebeurd terwijl we in China zijn, zou het wel eens kunnen dat we per trein, via Alma-Ata en Moskou naar Nederland terug moeten reizen. (In de envelop zat ook de rekening van € 122,01, wat een cent meer is dan afgesproken. Die extra cent lijkt het gevolg te zijn van een afrondfout in de BTW-berekening.)

Vrijdag ook nog online een afspraak gemaakt voor onze vaccinaties bij de lokale GGD.

Zaterdagochtend heb ik bij De Slegte de CD Language Passport Nederlands Chinees van BABEL BV gekocht. In de auto hebben we er naar geluisterd. Er staan ook MP3's op de CD en deze heb ik 's avonds op mijn MP3 speler gezet zodat ik er op de fiets naar kan luisteren. Misschien dat ik mijn kennis van het Chinees een beetje kan verbeteren.

Zaterdagochtend ook mijn nieuwe bril, een Ray Ban 6160 montuur, opgehaald bij Beune Optiek. Was wel weer even heel erg wennen. Ten eerste was alles veel scherper dan met mijn oude bril, omdat de glazen daarvan helemaal dof waren geworden. Het is voornamelijk mijn neus en (achter) mijn oren die moeten wennen aan de nieuwe bril.

Gisteravond ook nog wat bezig geweest met het inrichten van mijn Samsung netbook zodat ik deze in China kan gebruiken voor het bijwerken van mijn website.


Thuis pagina | April 2010 | Juni 2010