Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, september 2012



Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
                         1
 2   3   4   5   6   7   8
 9  10  11  12  13  14  15
16  17  18  19  20  21  22
23  24  25  26  27  28  29
30


Zondag 2 september 2012

Drie Chinezen

Vanochtend kwam er maar liefst drie Chinezen bij Li-Xia op bezoek. Een aantal weken geleden had ik een e-mail ontvangen van een studiegenoot van Li-Xia toen ze wiskunde studeerde aan de Universiteit van Xinjiang in Urumqi. Ze woont in Australië en komt samen met haar man voor een maand naar Europa. Op 20 september zou ze graag Li-Xia willen komen opzoeken. Vorige maand was er de 30 jarige reünie van haar studiejaar. Ze had mij een brief gegeven met daarbij ook een verhaal wat iemand over Li-Xia had geschreven als herinnering aan hun studietijd. Ook kreeg ik een link waarmee ik de PDF van het 128 pagina tellende boek ter ere van de reünie kon downloaden. Beide heb ik al aan Li-Xia laten zien. Bij de brief kan ze niet verder dan de aanhef, "Li-Xia, Ni Hao!". En ook op de foto's in het boek reageerde ze niet echt. Afgelopen week heb ik contact gezocht met wat Chinese promovendi aan de Universiteit Twente. Twee van hen wilde wel komen. Vanochtend bleek daar dus ook nog de vrouw van een van hen bij te zijn. Ze hadden ook nog een bosje bloemen voor Li-Xia meegenomen. Hoe attent.

We kwamen rond half tien bij Li-Xia aan. Ze zat in de woonkamer en was even weggedommeld. We zijn naar haar kamer gegaan. Even later kwam iemand van het personeel glazen en twee pakken sap brengen. We hebben eerst wat gepraat en toen heeft een van hen de brief en het verhaal voorgelezen. Li-Xia glimlachte en leek zelfs wat te reageren op het verhaal. Of ze het echt begrepen heeft, kan ik niet beoordelen. Ik heb hen ook de PDF laten zien en het stukje voor gelezen van de studiegenoten die op bezoek komt. Ik heb ze ook een aantal oude foto's laten zien waar Li-Xia op stond. Aan het eind vroegen ze ook of Li-Xia nu Nederlands, een lokaal dialect of Mandarijn sprak. Li-Xia sprak nauwelijks wat en als ze al wat zei was het niet meer dan wat gemompel.

Ik heb hen ook nog wat foto's laten zie op mijn netbook (laptop) van onze reizen naar China. Daarbij kwam ik ook de foto van het beeldhouwwerk van een Nederlander tegen die ik op 20 juli 2010 gemaakt heb in het park bij het stadhuis van Urumqi. Ze spraken zijn naam uit als "Jen Dimme-er" en toen bedacht ik me dat dat wel eens "Jan Timmer" zou kunnen zijn. En inderdaad, dat bleek te kloppen. Het is in opdracht gemaakt in 2009 toen hij in Urumqi verbleef.


Zaterdag 8 september 2012

Twee boeken

Vanochtend om 9:46 twee boeken gekocht bij De Slegte voor één Euro per stuk. Dit waren de boeken: Ze hadden een hele tafel met boeken voor een Euro. Dit waren de enige twee die ik een beetje interessant vond.


Zondag 9 september 2012

Eten geven

Vanmiddag geholpen met het eten van Li-Xia omdat dat me wel eens leuk leek als activiteit om met haar te doen. Eerst nog een rondje om het gebouw gewandeld en even op een bankje gezeten. Op het bankje haar nek gemasseerd. In de woning was iemand al klaar om het eten op te scheppen op de borden: Kip met sausje, doperwtjes, gebakken aardappel stukjes en wat rauwkost. Ik ben rechts van haar gaan zitten en heb haar gevoerd met afwisselend lepel en vork, wat zo het beste werkte. In het begin at ze wel redelijk vlot, maar vervolgens ging het steeds langzamer en leek het wel of ze steeds meer afwezig was, maar wat voor zich uit staarde. Alleen de rauwkost ging bijna helemaal op. Ook het vanille toetje ging niet helemaal op, terwijl ik begreep dat ze dat normaal wel altijd op at. Misschien dat ik te veel me best had gedaan met het middageten. Ze stond op en ging slenteren door de gang. Ik had laat ontbeten, maar ik kon het niet laten om een deel van het overgebleven eten op te eten (nadat ik had gevraagd of dat mocht). Ik ben toen met meer zo lang gebleven. Op de gang afscheid van Li-Xia genomen.

In de stad nog even bij op Gogbot bij TkkrLab gekeken en wat kinderen geholpen met het doen van de opdrachten met de Arduino. Ook nog staan praten met een kennis van vroeger.


Vrijdag 14 september 2012

Havannah Challenge 2012

Tijdens de de Havannah Challenge 2012, die gehouden wordt van 15 tot en met 19 oktober, zal Christian Freeling, de bedenker van het spel Havannah, proberen aan te tonen dat zijn spel (met zeer eenvoudige regels) te moeilijk is voor computerprogramma's en daarmee zijn stelling ondersteunen dat er nog geen programma's zijn die echt kunstmatig intelligent zijn, maar alleen programma's die dom regeltjes kunnen uitvoeren. Tien jaar geleden heeft hij een beloning van 1000 Euro uitgeloofd voor een programma dat hem ten minste een keer zou kunnen verslaan in een reeks van tien partijen. Deze uitdaging loopt tot dit jaar. Dit deed hij omdat hij van mening was dat Havannah niet programmeerbaar was, in tegenstelling tot bijvoorbeeld wel schaken en dammen. De afgelopen jaren is er wel een interessante ontwikkeling geweest wat betreft een techniek die bekend staat als Monte Carlo Tree Search. Tijdens de Havannah Challenge 2012 zal Christian een tiental partijen spelen tegen een aantal programma's die deze techniek implementeren. Hij zal iedere dag twee partijen spelen. De verwachting is toch dat hij alle tien de partijen zal winnen. Havannah wordt op een zeshoekig bord gespeeld. De spelers plaatsen om de beurt een steen van hun eigen kleur. Degene die eerst een aaneengesloten groep van stenen maakt die drie zijden verbindt, twee hoeken verbindt of een ketting vormt die tenminste plaats omsingeld, heeft gewonnen. De hoeken worden gevormd door de zes plaatsen in de hoeken van het bord. De zijden worden gevormd door de plaatsen tussen de hoeken (waarbij de hoeken niet meetellen). Havannah kun je spelen pen en papier spelen. Hier een PDF bestand met zes bordjes van breedte acht. (Bij de Challenge wordt gespeeld op een bord van breedte tien.) Met twee kleuren pen/potlood kun je nu Havannah spelen.

Toevoeging: Persbericht


Zaterdag 15 september 2012

Cuba '78

Vandaag het luciferdoosje ontvangen dat ik meer dan een jaar geleden via marktplaats gekocht heb. De verkoper kon het niet meer vinden nadat ik er een bod op had gedaan, maar afgelopen week kwam het weer te voorschijn. Het luciferdoosje is van het elfde Wereldfestival voor jeugd en studenten ("XI Festival Mundial de la Juventud y los Estudiantes") dat in 1978 in Cuba werd gehouden. Ik kocht het omdat de verkoper in de advertentie schreef dat dit festival de achtergrond vormt van de verwekking van Quinten door Ada, Onno en Max in het boek De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch. Echter, ik besef me nu pas dat dit verhaal plaatsvond in oktober 1967, dus elf jaar eerder. (Mulisch is zelf in de zestige jaren minimaal drie keer naar Cuba geweest.) Toch ben ik blij dit volgens mij zeldzame luciferdoosje in mijn bezit te hebben. Ik vraag me werkelijk af hoeveel er nu nog bestaan in de wereld.


Zondag 16 september 2012

Trouwring

Vanmiddag met Andy bij Li-Xia geweest. Andy had niet zoveel zin om mee te gaan naar Li-Xia. Volgens mij voornamelijk omdat hij zich er verveeld en in het weekend het liefste thuis achter de TV of computer zit. (Wil ook niet met mij mee naar andere dingen.) Toen we aankwamen liep Li-Xia Andy voorbij op de gang, alsof ze hem niet zag en/of herkende. Ik moet nog wel vertellen dat ik Li-Xia later tijdens het bezoek wel een keer de naam van Andy hoorde zeggen. Dat is heel bijzonder, want het is lang geleden dat ze dat gedaan heeft. Ze is hem dus zeker nog niet vergeten. Soms lijkt het alsof ze zich maar op een ding tegelijk kan concentreren, alsof het lang duurt voordat dingen tot haar doordringen.

Ik heb ze beiden meegenomen naar de binnentuin van het verpleeghuis waar een lange modeltreinbaan was opgesteld. Andy had er geen belangstelling voor en wilde liever met de duplo spelen. Ik heb met Li-Xia staan kijken bij de treintjes. De bedieners van de verschillende 'stations' hielden via mobiele telefoon contact met elkaar over de treinenloop. Grappig. Daarna nog een tijdje op de kamer van Li-Xia gezeten. Andy heeft wat TV gekeken. Haar ook nog verteld van het aanstaande bezoek van donderdag (van haar studiegenote). Toen ik de brief liet zien, begon ze te glimlachen, alsof ze het zich weer herinnerde.

Toen we weggingen sprak ik met een medewerkster over Li-Xia. Ze vertelde mij dat ze de trouwring af hadden gedaan omdat deze haar vinger afknelde. Ik had al eerder opgemerkt dat haar ring erg strak zat, maar ik had niet het idee dat ze er last van had. Dat bleek dus wel het geval te zijn. Het was erg moeilijk om de ring af te krijgen en het zou kunnen dat de arts hem afgeknipt hebben. Ik heb nog wel even haar vinger bekeken en die zag er daar waar de ring had gezeten, inderdaad niet zo best uit. Het ging nu al wel weer wat beter, werd mij verteld. Ik weet niet of ik de ring laat repareren en/of groter maken. Hij ligt nog achter slot en grendel. Ik maak me er nog het meest zorgen om dat we het niet eerder door hebben gehad dat deze pijn deed. Nu heeft ze misschien wel maanden met pijn rond gelopen, zonder in staat te zijn dat duidelijk te maken.


Donderdag 20 september 2012

Donna

Vanochtend met Donna en haar man op bezoek geweest bij Li-Xia. Donna (niet haar Chinese naam) kent Li-Xia van de tijd dat ze samen wiskunde studeerde aan de Universiteit van Xinjiang in Urumqi. Ze waren in die tijd beste vriendinnen van elkaar. Kort na het einde van de studie is Donna geëmigreerd naar Australië. Het is pas sindskort dan Donna Li-Xia terug heeft gevonden via deze website. Zij en haar man zijn dit najaar een maand in Europa op bezoek bij familie van haar man en nu op een 14 daagse rondreis door Europa. Vanochtend zijn ze met de trein vertrokken uit Amsterdam. Ik heb ze opgehaald vanaf het station, samen met een jonge Chinese vrouw van de universiteit, die Donna graag wilde ontmoeten. Zo tegen tien uur kwamen we bij Li-Xia aan. Ze zwierf rond op de gang en ik moest haar gaan halen. Donna heeft haar toen het boek van de 30 jarig reünie van haar studiejaar overhandigd en een stuk voorgelezen over alle studenten. Uit Li-Xia's reacties kon ik merken dat ze er veel van herinnerde. Ze glimlachte de hele tijd. Donna heeft ons als gezin, ook nog vier knuffels gegeven van vier Australische dieren: het vogelbekdier, de koala, de kangeroe en de wombat. We zijn ook nog een rondje gaan wandelen met ze allen. Daarna nog even kort op de woning gekeken en toen was het alweer tijd om afscheid te nemen. Redelijk emotioneel voor Donna, omdat ze heel goed besefte dat het de laatste keer was dat ze Li-Xia zou zien. Daarna heb ik hen naar het station in Gronau gebracht, vanwaar ze via Munster en Manheim door reizen naar Karlsuhe om zich daar weer aan te sluiten bij de toer. De jonge Chinese vrouw vond dat Li-Xia veel beter was deze keer dan de vorige keer. Ze heeft haar nu ook standaard Chinees (Mandarijn) horen spreken. Niet veel maar wel was. 's Avonds de knuffels aan Andy laten zien. Ik wilde hem als eerste laten kiezen, maar hij wilde ze allemaal hebben.


Zaterdag 22 september 2012

Denkend aan Holland

Het boekje Denkend aan Holland van Thomas Rosenboom (ISBN:9789021438498) uitgelezen waarin ik gisteravond was begonnen. Het is een klein boekje met maar 42 pagina's tekst dat ik op 8 september voor een Euro bij De Slegte kocht. Het boekje gaat er over hoe de Nederlander de laatste vijftig jaar veranderd is van iemand die zich kon beheersen tot egocentrische om aandacht schreeuwende mens. Ik vond dat beeld wel een beetje overdreven. Maar dat was voor de rellen en vernielingen in Haren. Toch denk ik dat het beeld niet opgaat voor alle Nederlanders en dat er ook verschillen per streek en per sociale klasse zijn. Volgens mij zijn er nog steeds scholen waar het er wel ordentelijk aan toe gaat, waar wel rust en orde heerst. Toch wel een interessant betoog.

Shots by Verne

Vanochtend om 11:23 het boek Shots by Verne met foto's van Eugene Van Groenweghe en Herman Van Hoey (ISBN:9789055448173) voor € 2,50 bij De Slegte gekocht. Ook nog het boek Quilts van Elizabeth V. Warren gekocht als cadeau voor mijn zus.


Zaterdag 29 september 2012

Volkshuisvesting in Amsterdam

Om 16:57 heb ik het boek Amsterdam, het mekka van de volkshuisvesting: Sociale woningbouw 1909-1942 door Vladimir Stissi (ISBN:9789064505744) van De Slegte voor € 5 gekocht. Ik voelde me vooral aangetrokken door het boek vanwege de vele plattegronden en vloerplannen die er in stonden.


Zondag 30 september 2012

Opgebakken rijst

Vanmiddag voor mezelf weer eens rijst opgebakken die ovegebleven was van de kip tandoori die ik eerder deze week had gemaakt. Overige ingredieten zijn: een ui, twee teentjes knoflook, twee lente-uitjes, drie blaadjes Chinese kool, twee eieren en een scheutje melk.


Thuis pagina | Augustus 2012 | Oktober 2012