Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, oktober 2012Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Maandag 1 oktober 2012

Bijten

Vanmiddag met Li-Xia naar de mondhygiëniste en tandarts geweest. Gelukkig lukte het me nog wel om Li-Xia te laten instappen in de auto. Moest haar wel een beetje de auto in duwen en daarna haar benen naar binnen tillen. De mondhygiëniste constateerde dat de binnenkant van de tanden van Li-Xia niet echt meer gepoetst worden. Ze ziet dat wel vaker bij mensen die in een verpleeghuis wonen, dat de mondhygiëne een sluitstuk is. De tandarts heeft ook nog even naar de tanden van Li-Xia gekeken en die zagen er op zichzelf wel goed uit. Hij heeft de fluorbehandeling voor een zwak plekje op haar kiezen herhaald.

In de wachtkamer vroeg ik me wel een beetje af wat de andere dachten van het vreemde gedrag van Li-Xia en mijn gepraat tegen haar. Ze schuifelt echt rond als een verwarde bejaarde, maar ziet er nog zo jong uit. Ik heb er wel over te zeggen dat ze ooit werkte aan de universiteit maar dat ze nu de ziekte van Alzheimer heeft.

Terug op de woning met de medewerkers over het poetsen gesproken. Ze vertelde me dat Li-Xia elke keer op de tandenborstel bijt zodra ze de binnenkant proberen te poetsen. De mondhygiëniste moest in het begin ook de afzuigslang gebruiken om de mond bij Li-Xia open te houden. Later ging het wel wat beter. Dat de binnenkant van de tanden niet gepoetst worden, is dus niet te wijten aan de medewerkers van het verpleeghuis, maar komt doordat Li-Xia het vrijwel onmogelijk maakt door haar bijtgedrag. Misschien dat het er mee te maken heeft dat ze toen Li-Xia klein was, ze nog niet echt de gewoonte hadden om tanden te poetsen in China. Li-Xia is pas op later leeftijd begonnen met poetsen. Misschien dat daarom Li-Xia niet begrijpt wat de bedoeling is en doet wat normaal is wanneer je iets in je mond krijgt: er op bijten om het op te eten.


Zaterdag 6 oktober 2012

Hope Springs

Vandaag is onze trouwdag. Eerst 's ochtends op stap geweest met Annabel om inkopen te doen voor haar verjaardagsfeest volgend weekend wanneer ze 18 wordt. Om 2 uur was ik op het verpleeghuis omdat ze daar een feest hadden voor de hele verdieping. Ik trof Li-Xia, samen met vele andere, in de binnentuin. Er was live muziek en eten. Ik heb Li-Xia zitten voeren en ook zelf gegeten. Redelijk complex, maar het ging. Ook nog wat gepraat met de kinderen van een hoogbejaarde bewoner en met een van de vrijwilligsters. Na afloop met Li-Xia naar haar kamer gegaan en daar haar tanden gepoetst, wat redelijk lukte. Misschien dat ze nu minder last heeft van ontstoken tandvlees en het daardoor beter toelaat. Maar op een gegeven moment begon ze wel weer op de tandenborstel te bijten. Toen ik wat met haar wilde knuffelen, duwde ze me een beetje weg, alsof ze het niet leuk vond. Heb maar niet aangedrongen en ben niet veel later naar huis gegaan. Daar even wat rauwkost gegeten en toen naar de bioscoop waar om half acht de film "Hope Springs" met Meryl Streep, Tommy Lee Jones en Steve Carell draaide. Het was een klein zaaltje maar wel op een paar rijen na, helemaal vol. De film gaat over een echtpaar die 31 jaar getrouwd zijn en in het fictieve plaatsje Hoop Springs in Maine naar een relatietherapeut gaan. Ik vond het een mooie film met een goede balans aan drama, romantiek en (subtiele) humor. Gezien het thema van de film was in het publiek redelijk wat grijs haar te ontdekken. Ergens vond ik het wel een beetje wrang, dat ik alleen naar deze film ging, want het is natuurlijk een perfecte film om op je trouwdag samen naar toe te gaan. Heb maar een beetje gedacht alsof Li-Xia er nog bij was. Ik denk dat ze de film ook erg leuk had gevonden.


Zaterdag 13 oktober 2012

Existentialisme

Vanavond het boekje Over het existentialism van Jean Paul Sartre uitgelezen waarin ik op 30 september was begonnen. Dit is de tweede keer dat ik het gelezen heb. Het is de vertaling van L'existentialisme est un humanisme en wordt wel gezien als het werk dat het existentialisme definieerd. De centrale gedachten van het boekje is dat de mens zichzelf kiest. Het verondersteld dat de mens een zeer grote vrijheid heeft in het kiezen wat hij wil. Echter, het is nog maar de vraag of de mens wel zo vrij is. Er zijn mensen die beweren dat de vrije wil een illusie is, een rationaliseren nadat de keuze feitelijk al gemaakt is. En inderdaad, het blijkt soms zeer moeilijk om van een bepaalde gewoonte af te wijken of iets in je gedrag te veranderen. Na de tekst die Sartre bij verschillende gelegenheden heeft uitgesproken, volgt ook een discussie met daarin een aantal reacties van andere. De reactie van Pierre Naville neemt daarin een prominente plaats in. De discussie die er op volgt, wekte bij mij de indruk dat Sartre en Naville langs elkaar heen praten en dat er dus niet sprake is van een inhoudelijke discussie en dat is wel jammer.


Zaterdag 20 oktober 2012

36 zichten

Om 13:14 heb ik het boek 36 Zichten op de Alphatoren van Diana Huijts (ISBN:9789087520007) voor € 29,99 bij boekhandel Broekhuis gekocht. Het boek bevat 36 ingekleurde linosnedes waarop (soms klein) het hoogste gebouw in Enschede, de Alphatoren, te zien is. Op 22 september heb ik vlak voor de officiële opening de originele gezien en toen dacht ik al dat het leuk zou zijn als er een boek van gemaakt zou worden, niet wetende dat deze tentoonstelling ter ere was van de presentatie van het boek.


Dinsdag 23 oktober 2012

Herfstwandeling

Het was vanmiddag niet zo warm als gisteren toen het de warmste 22 oktober ooit was, maar nog steeds erg lekker weer om te gaan wandelen. Aan het tempo van Li-Xia merkte ik dat ze er wel zin in had en besloot ik het om het er maar weer eens te wagen om een wandeling buiten het terrein te maken. Uiteindelijk hebben we de route gewandeld door het Ecopart die we eerder normaal altijd wandelde en lekker lopen sloffen door de bladeren. Ook nog een keer de knikkers van de Haakse Haas laten rollen.


Woensdag 24 oktober 2012

Lama

Vanavond naar een lezing van Geshe Ngawang Zopa, een Tibetaanse Lama, geweest. Bij de aankondiging in het huis-aan-huis krantje stond niet dat er een toegangsprijs werd geheven. Toen ik mijn verbazing daar over uitte werd mij aangeboden dat ik de eerste lezing wel gratis mocht bijwonen. Ik heb even staan twijfelen en alsnog besloten te betalen. Zopa sprak in het Tibetaans en werd vertaald door Jampel Parchin, een Nederlander die ook vele jaren in India had gewoond. Zopa had een boek voor zich en even was ik bang dat hij daar uit zou gaan voorlezen. Dat deed hij niet, maar waarschijnlijk dat het weinig verschil had gemaakt als hij dat wel had gedaan. Er was maar een keer dat hij wat emoties toonde, toen hij lachend sprak over mensen die van sekse waren veranderd. Ik kon niet opmaken of hij dit spottend bedoelde, maar op mij kwam het wel weinig respectvol over. De lezing ging over liefde en mededogen hebben voor de anderen en hoe het beter is om anderen te koesteren dan jezelf. De spreker toonde weinig bewogenheid met ons als toehoorders, want hij keek vaak wat omhoog, bladerde wat in het boek of nam een slokje van zijn thee. Ook noemde hij geen enkel persoonlijke voorbeeld, geen enkele blijk van persoonlijke worsteling. Theorie en praktijk leken ver van elkaar af te liggen. Enkele van de voornamelijke vrouwelijke aanwezige schudde de spreker na afloop nog de hand. Ik heb dat maar niet gedaan. Heb het idee dat veel van de medewerkers op het verpleeghuis (en ook elders in de zorg) meer 'verlicht' zijn dan deze Tibetaanse Lama. Misschien dat het geld wat ik gisteravond uitgaf aan de film Dredd (3D) nog wel beter besteed was.


Vrijdag 26 oktober 2012

Circumzenitale boog

Toen ik rond half twee mijn tas achter in de auto deed, zag ik in het raam de weerspiegeling van een 'regenboog'. Ik keek rond en ontdekte vrijwel recht boven mij het verschijnsel, waarvan ik meteen begreep dat het regenboog kon zijn. Ik had dit wel eens eerder gezien en nam snel wat foto's. Van een van de foto's is hier rechts een uitsnede te zien. Via het internet kwam ik tot de conclusie dat het hier moet gaan om Circumzenitale boog.


Zaterdag 27 oktober 2012

Gerard Reve, deel 3

Vandaag om 12:00:40 het boek Gerard Reve, Kroniek van een schuldig leven. Deel 3 - De late jaren (1975-2006) door Nop Maas van boekhandel Broekhuis voor € 35,00 gekocht voor het geval het boek alsnog uit de handel wordt gehaald. En ook een beetje als verjaardagscadeau.


Thuis pagina | September 2012 | November 2012