Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juni 2013Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


Zaterdag 1 juni 2013

De stad in

Vanochtend eerst op de fiets taart wezen halen bij de HEMA voor de verjaardag viering van Li-Xia en Selina (mijn nichtje) morgenmiddag. Daarna zijn we met z'n vieren naar de stad gegaan, met de P&R bus. Eerst wat rond gelopen op de markt. Daar hebben ze ook wat kleine Goudse kaasjes gekocht. Daarna door de Klanderij naar de EXPO waar ze wat rond gekeken hebben en geur 'zakjes' hebben gekocht. Even bij Apple winkel gekeken en vervolgens weer verder langs drogisterijen en Ici Paris. Veel van de winkels die wij hier in Nederland hebben, hebben ze ook in China, en de meeste producten (inclusief parfums) hebben ze daar ook gewoon. De wereld is klein geworden. Op de markt hebben ze nog wat typisch Nederlandse souvenirs gekocht en nog twee iets grotere kaasjes. Via de HEMA naar een grote Chinese toko gelopen om te kijken of ze nog iets typisch Chinees wilde hebben, maar dat was niet het geval.

Door de stad naar de Oude Markt gelopen en nog even de zonnewijzer op de Oude Kerk laten zien. Bij Grillroom Camel (om kwart voor twaalf) gevraagd of ze al open waren: "niet, maar wel voor ons". We kwamen daar vroeger bijna iedere week. Verteld dat Xiao-Xia de zus van Li-Xia was en dat Li-Xia nu op het verpleeghuis woonde. We hebben döner kebab en falafel besteld met aardappelschijfjes en een salade. Ze vonden het lekker. Annabel is van daar naar het station gewandeld om de trein naar Selina te nemen. Ik ben met hen nog even verder door de stad gewandeld en daarbij even bij De Slegte, Comicasa (een spelletjes en strip winkel) en de Bijenkorf langs geweest.

's Middags zijn we thuis geweest. Ze zijn nog steeds een beetje moe van de reis heb ik het idee. 's Avonds heb ik zuurkool gemaakt, wel op mijn manier: met uien en gehakt voorzien van een 'sausje' van een rode paprika en twee tomaten met kruiden. Het smaakte hun wel. Daarna nog foto's en filmpjes bekeken die hebben van vlak voor onze reis naar China in 2010.


Zondag 2 juni 2013

Verjaardagen

Gisteren aan het begin van de middag, ben ik Andy gaan ophalen samen met Xiao-Xia en Xuan-Xuan van de weekendopvang op de Losserhof. Dit om hen ook de gelegenheid te geven waar Andy opvang krijgt.

Toen we terugkwamen was mijn moeder er al. Kort daarna kwamen ook wat anderen en hebben we de taart voor de verjaardagen van Li-Xia en Selina aangesneden. Kort na drie uur zijn we richting het verpleeghuis gereden. We zijn in de binnentuin gaan zitten en ik heb Li-Xia opgehaald. We hebben wat thee en fris gedronken. Tegen half vier nadat ik Li-Xia met Xiao-Xia en Xuan-Xuan naar boven had gebracht, zijn we weer vertrokken. Li-Xia keek niet echt naar Xiao-Xia, wellicht omdat ze zich niet zo goed raad wist met de emoties van Xiao-Xia.

Thuis gekomen hebben we toastjes en zoutjes gegeten. Rond zes uur ben ik Chinees eten gaan bestellen en met de fiets opgehaald. Toen ik aankwam was het al klaar en kon ik het zo meenemen. Ik had vijf gerechten besteld en dat was precies goed, er bleef alleen nog wat rijst en bami over. Ondanks dat het niet echt lijkt op echt Chinees eten, konden Xiao-Xia en Xuan-Xuan er wel van genieten.


Maandag 3 juni 2013

Snoezelbad

Vanochtend heb ik eerste met Xiao-Xia en Xuan-Xuan, Andy naar schijn school gebracht. Andy heeft deze week een projectweek en gaat drie dagen kamperen hier ergens in de buurt. Daarna zijn we doorgereden naar het verpleeghuis waar we Li-Xia nog in haar nachthemd aantrokken in haar kamer. Xiao-Xia heeft het boek van de reünie van de klas van Li-Xia van haar studie wiskunde doorgebladerd en hier en daar wat gelezen. Rond half tien mocht Xiao-Xia met Li-Xia en twee medewerksters mee naar de snoezelbadkamer. Na een minuut of tien werden Xuan-Xuan en ik ook geroepen. Li-Xia lag toen al in het bad. Maar Xuan-Xuan voelde zich niet zo op zijn gemak en heeft op de gang gewacht. Ik ben toen een tijdje samen met Xiao-Xia bij Li-Xia gebleven. Li-Xia lag heel rustig te genieten in het warme water. Na een kwartiertje kwamen de medewerksters terug en hebben ze Li-Xia aangekleed. Terug op de woning, heeft Xiao-Xia de haren van Li-Xia geföhnd. Kort naar elf uur zijn we weer vertrokken. Xiao-Xia en Xuan-Xuan zijn onder de indruk van de faciliteiten en de vriendelijke medewerkers.

Vammiddag had ik het idee om te gaan wandelen in het Haaksbergerveen, een uniek hoogveen gebied. Xiao-Xia had de reclame folders doorgespit en was dingen tegen gekomen in de folder van Blokker, dus leek het mij wel een goed idee om onderweg naar het Haaksbergerveen even langs Winkelcentrum Zuid te rijden. Maar goed dat werd dus wat langer. Als je als Chinees naar het buitenland gaat ontkom je er (nog steeds) niet aan om voor al je vrienden, collega's en dergelijke cadeautjes mee te nemen en daarbij is het belangrijk dat je deze gelijkelijk bedeeld. Na de Blokker ook bij de C1000 geweest en daar hebben ze veel repen chocola aangeschaft. Bij de cafetaria kroketten, een berenhap en patat gekocht. Deze thuis opgegeten.

's Avonds laat gegeten. Bloemkool met biefstuk aangevuld met wat restjes rijst en bami van gisteren. Daarna heb met Xiao-Xia en Xuan-Xuan een wandeling door de buurt gemaakt, het parkje bij ons in de buurt en daarna door de fietstunnel aan de andere kant door het park aldaar gewandeld.


Dinsdag 4 juni 2013

Amsterdam

Vandaag met z'n vijfen (inclusief vriendje van Annabel) met de trein naar Amsterdam gegaan. Tussen Amersfoort en Amsterdam raakte we aan de praat met Frans Oosterbaan (schrijver van Het waanzinnige paradijs) en zijn vrouw.

We waren rond half 12 in de Amsterdam. Eerst hebben we van 12 tot 1 een rondvaart genomen. Er was ook commentaar in het Chinees (Mandarijn) bij. Helaas ook veel geruis en geknetter, waardoor het soms nauwelijks verstaanbaar was.

Daarna na de Bijenkorf om wat producten aan te schaffen van merken die we in Enschede niet hebben. Vervolgens door de Kalverstraat en daar met kortingsbonnen bij de McDonalds gegeten.

Tegen drie uur waren we bij het Van Gogh Museum waar we anderhalf uur rond hebben gelopen. Interessante tentoonstelling, maar ik was wel een beetje teleurgesteld over het aantal beroemde schilderijen dat tentoongesteld werd. Xuan-Xuan vertelde me dat het in China onmogelijk is om een tentoonstelling met zoveel schilderijen te bezoeken. Op de terugweg naar het centrum nog wat winkels aangedaan: Kiehl's, Abercrombie & Fitch en Selexyz Scheltema.

Om zes uur kwam we bij China Sichuan Kitchen aan. Personeel sprak daar Mandarijn en er was ook een groep Chinezen aan het eten. Gaf meteen al een vertrouwd gevoel. Als voorgerecht twee keer "Shanghai Special Fried Dumplings" besteld. Was lekker. Xiao-Xia vond het sausje er bij iets te scherp. Voor het hoofdgerecht vier schotels besteld: pikante broccoli, Peking gesneden aardappel, rundvlees met gemengde groenten en een varkensvlees gerecht. We krijgen daarbij een royale schaal met rijst. Op de Chinese manier gegeten, waarbij je dus gewoon wat pakt van de schotels die je het lekkerst vind. Allemaal een eigen kommetje voor de rijst met een schoteltje er onder waarop je je stokjes kon neerleggen. Ook een lepel er bij om de saus op te scheppen. Niels en Annabel hadden cola besteld als drinken. Wij een pot jasmijnthee. Maar die was voldoende voor ons allemaal (nadat de cola op was). En toen Xuan-Xuan om meer thee vroeg, werd de pot snel weer bijgevuld met heet water. Lang geleden dat ik zo genoten heb van eten in een restaurant, want het deed me gewoon heel erg denken aan het eten dat we in China ook gegeten hebben. Xiao-Xia en Xuan-Xuan waren ook erg tevreden en vonden het eten ook erg authentiek. Ondanks dat Sichuan bekend staat om zijn hete gerechten, staan er ook genoeg niet hete gerechten op de kaart. Alleen de broccoli schotel die wij besteld hadden, was heet. Maar als je de pepers links liet liggen, was die zelfs heel goed te doen. Op de menukaart staat ook goed aangegeven hoe scherp de gerechten zijn. Jammer dat ze niet een dergelijk restaurant bij ons de buurt hebben!

Op de terugweg in de trein een goed gesprek gehad met Xuan-Xuan over een aantal belangrijke zaken. Xiao-Xia en hij genoten erg van de rust en de schone lucht hier in Nederland en zouden beiden graag nog een keer terug willen komen indien mogelijk.


Woensdag 5 juni 2013

Foto's

Vanochtend rond 11 uur de stad ingegaan met Xiao-Xia, Xuan-Xuan, Annabel en Niels. Langs de Prenatal, Action en Kruidvat voor de aanschaf van allerlei cadeautjes. Daarna bij La Place gaan eten waar Annabel en Niels werken. Vandaar naar Li-Xia toe. Met haar in de binnentuin gaan zitten en wat goede foto's van haar en familie kunnen maken. Annabel en Niels zijn met de bus naar de stad gegaan en wij zijn naar de school van Andy gereden om hem van het kamperen op te halen. Ze waren veel buiten geweest en dat was wel te zien. Thuis meteen de wasmachine aangezet en de koffer van Andy opgeruimd. Toen spaghetti met sperzieboontjes gaan koken. Ze vonden het lekker. Daarna fotoalbums van Li-Xia, ons huwelijk en de tijd erna aan Xiao-Xia laten zien. Xuan-Xuan is nog met Annabel op de fiets naar Heinink (IJssalon) geweest om ijsjes te halen.


Donderdag 6 juni 2013

Jiaozi

Vandaag rustig aan gedaan. Rond half een heeft Xiao-Xia met haar moeder gebeld over het recept om jiaozi te maken. Daarna ben ik met haar en Xuan-Xuan naar de AH geweest om de ingrediënten te halen. Bij thuiskomst in Xiao-Xia het deeg gaan maken van een kilo bloem en water. Daarna de groente, een stukje gember, een volledige Chinese kool en twee lente-uitjes gehakt een met 500 gr half-om-half gehakt. Alles gemixt met een flinke scheut donkere Chinese sojasaus en wat zout. Daarna is zijn de rondjes gaan maken en ben ik ze gaan vullen. Af en toe hielp ze me daarbij. Annabel was met Xuan-Xuan nog een keer naar de Action gegaan voor nog wat extra cadeautjes. Toen ze terugkwamen, waren we bijna klaar en konden we de jiaozi gaan koken. Was er leuk om samen met Xiao-Xia te maken en lekker om te eten. Het is een beetje de traditie om jiaozi te maken op de laatste avond voordat je weggaat. We hebben er ook nog wat bewaard voor Li-Xia en Niels die op Andy kwam passen. Rond zes uur zijn Xiao-Xia, Xuan-Xuan, Annabel en ik naar Li-Xia gegaan. We hebben Xiao-Xia als eerste naar binnen laten gaan. Li-Xia reageerde verbaasd toen ze haar zag. We weten nu dus zeker dat zij haar herkent, tenminste als bekende, of ze weet wie ze precies is, blijft onduidelijk. Li-Xia van de jiaozi gegeven die we meegenomen hadden. Eerst ging het eten wat moeilijk omdat Li-Xia steeds moest (glim)lachen. Bij het afscheid is er een verzorgende meegelopen zodat we haar konden uitzwaaien vanaf de 'brug'. Li-Xia moest erg lachen toen ze ons beneden zag, maar toen keerde ze zich om en liep richting haar woning. Ik heb ergens het idee dat Li-Xia sommige emoties niet meer kan uiten en dan gaat lachen uit een soort reflex.


Vrijdag 7 juni 2013

Vertrek

Om zes uur vanochtend ging de wekker en ben ik opgestaan. Daarna ook de andere wakker gemaakt. Vijf minuten eerder dan gepland zijn we om vijf voor zeven vertrokken met de auto richting Schiphol. Stevig doorgereden en geen file van betekenis gezien. Om 8:42 parkeerde we in P1 en zijn we richting de vertrekhal gewandeld. Eerst langs de "Tax free validation" van de douane en vervolgens naar het loket van Global Blue naast incheckbalie 22 voor een gedeeltelijke teruggave van de BTW van een aantal artikelen die Xiao-Xia en Xuan-Xuan gekocht hadden. Ook dat ging redelijk vlot. Zo rond kwart voor tien hebben we toen afscheid genomen bij incheckbalie 16. Xuan-Xuan liet mij weten dat zijn moeder en hij erg genoten hebben van hun verblijf bij ons, het echt als een vakantie hebben ervaren en dat ze ook gerustgesteld zijn over hoe het met Li-Xia gaat (beter dan ze gedacht hadden) en hoe er voor haar gezorgd wordt. Hij moest toegeven dat het een wijs besluit was om haar in Nederland op te nemen en niet terug te laten komen naar China zoals zij in het verleden hadden voorgesteld. Wij waren ruim een uur voor de officiële vertrektijd van hun vlucht (13:40) weer terug in Enschede. (Vlucht CZ346 op flightaware.com)


Zaterdag 15 juni 2013

Wokken

Vanavond weer eens aan het wokken geweest bij een half flesje La Trappe Dubbel. (De andere helft is door Niels, die geslaagd is.) De dunwandige pan gaat op stand 9 van de inductieplaat best wel hard. Je kunt dan niet even weglopen, maar moet blijven roeren en de afzuigkap op de hoogste stand zetten. Begonnen met hetbakken van wat vers gesneden gember en twee teentjes knoflook. Daar drie fijngesneden sjalotjes bij gedaan en al snel daarna een gesneden prei. Ging gepaard met veel stoomontwikkeling. Even zachter gezet om de drie grof gesneden blaadjes Chinese kool en twee grote champignons in stukjes bij te doe en daarna weer verder op hoog vuur. Tenslotte nog een blikje chilibonen van Bonduelle, wat kerriekruiden en een beetje Chilly Chutney er bij en dit even laten sudderen. Was best een beetje 'pittig', vanwege de sjalotjes en de gember. Ik denk dat ik in de toekomst vaker ga wokken. Misschien moet ik maar eens serieus gaan proberen om zelf het Chinese eten te gaan bereiden waar ik soms zo intens heimwee naar heb.


Maandag 17 juni 2013

Kalender en zen

Om 13:35 de kalender "Van Gogh 2013" van Allaluna van boekwinkel Broekhuis voor € 2,50 gekocht als een geschenk voor Annabel omdat het een van haar favouriete schilderijenDe Sterrennacht bevat. Om 13:50 het boek "Zen en de religeuze ongelovige" (vertaald uit het Engelse "Osho: Nirwana, The last nightmare" door Prem Abhay en Willem Pronk) door Osho, ISBN:9789059801110, van De Slegte voor € 3,49 gekocht uit de halve prijs restanten buiten.


Zondag 23 juni 2013

Kunst?

Dit zijn (bewerkte) close-up foto's die ik gemaakt heb van een schildering waar Andy recentelijk mee thuis kwam.


Thuis pagina | Mei 2013 | Juli 2013