Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, juli 2013Zo Ma Di Wo Do Vr Za
   1  2  3  4  5  6
 7  8  9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Zaterdag 6 juli 2013

Kunst

Beetje een kunstzinnige dag gehad vandaag. Eerst vanochtend even langs bij Li-Xia, daarna de stad in voor wat inkopen (Golden Delicious, ondergoed/sokken -20% bij HEMA, cola, Doritos sweet chilli pepper). Kreeg buiten bij de HEMA een blikje Jillz (Spariking cider 0.0%Vol) aangeboden. Smaakte verfrissend bij het warme weer. Bij Polare zag ik in de -50% bak het boek "Het Londen van de Beatles" door Piet Schreuders, Mark Lewisohn en Adam Smith, ISBN:9789038890517, liggen en heb dat om 13:30 gekocht voor € 4,99. Ben geen hele grote fan van de Beatles, maar vond het boek interessant omdat het 467 locaties in Londen en omstreken beschrijft die aan de Beatles gelinkt zijn. Ik vind het altijd boeiend als iemand een onderwerp op een aparte manier behandeld en tot in de details uitzoekt.

Daarna bij boekhandel Broekhuis langsgegaan. Veel geluid op de tweede verdieping, waar in een tentoonstelling geopend werd. Ik was vooral gefascineerd door het werk van Jennifer Townley. Daar ook een gids van Bridges, een conferentie over kunst en wetenschap. Een tijdje geleden was ik al een keer benaderd door iemand uit Amerika die er naar toe ging. Daarna ook kort bij Fotogalerie Objektief gekeken. En vervolgens bij Beeld en Aambeeld het werk van Ulrich Mikloweit, in papier uitgevoerde polyeders, bekeken. Allemaal zeer kunstig gemaakt. Niet voor de verkoop, maar gezien de hoeveelheid werk die er in zit, zeer veel waard.

Daar hoorde ik dat er ook werk van Billy Foley tentoongesteld werd in galerie WVIII aan de Wilhelminastraat 8. De ruimte was via Brasserie Willemientje te bereiken. Zeer boeiend om weer met zijn werk geconfronteerd te worden. Het was een mix van grote, donker, oudere doeken en kleiner, veel kleurige recente doeken.

Vandaar doorgereden naar de Tetum kunstruimte. Daar gekeken naar Untitled. Zimoun & Scheidler. Dacht eerst dat er luidsprekers stonden opgesteld, maar dat was niet het geval. Er liepen ook kinderen met een videocamera rond. Erg leuk om hen bezig te zien en de kunst op hun manier te interpreteren. Ik vermoed dat ze meededen aan een van de zomerworkshops die er georganiseerd worden. Ook nog gekeken naar de mechanieken van Léon van Opstal en naar het werk van Anya Janssen. Had eerst niet gezien dat het schilderijen waren, maar had verondersteld dat het foto's waren. Erg bijzonder.

Vervolgens naar de overkant naar het ArtEZ gebouw waar het eindexamen werk van de kunstacademie te zien was. Erg veel werk gezien. Bij dit soort tentoonstellingen doet het meeste mij niet zo, maar toch zijn er altijd wel een aantal dingen die je raken of die je op andere gedachten brengen. Ik heb staan praten met Nicole Urban over haar kunstwerk "Little Lava Factory, refined" en vooral een discussie gehad over random omdat ze beweerde dat een lampje random knipperde. Dat werd aangestuurd door een Arduino. Ik legde uit dat waarschijnlijk een pseudo random generator werd gebruikt. Haar ook nog verteld dat sommige random uitziende beelden helemaal niet random zijn. Maar toen ze wees naar haar installatie "Rhythm Incubator", glazen potjes waarin katoenen bolletjes rondvlogen als gevolg van kleine koelingsventilatoren, en vroeg of dat dan wel random was, moest ik haar wel gelijk geven.

Een tijdje met Corrie van de Pol staan praten die had iets gedaan had met tegels met gekleurde geometrische patronen. Later bleek dat goede vrienden van mij haar ook kennen. Ik heb haar mijn website gegeven en ook iets gezegd over de diagonaal doolhoven.

Even staan kijken bij een groepje mensen die met Friederike Borngässer het door haar bedachte spel Tellit speelde. Erg leuk bedacht. De animatie/vertelling van Leo Pfeiffer, die in een donkere kamer vertoont werd, was ook wel indrukwekkend, ondanks de erg melancholische inhoud. De stijl deed me ergens wel denken aan het spel Dear Esther. Ook nog een gesprek gehad met iemand over zijn beeldarchief van rond de vijfduizend beelden (van oude negatieven) waar hij de laatste twee jaar mee bezig is geweest. Tenslotte ook nog met Gerda van de Glind met foto's van eten en een agenda. Nog haar mijn agenda laten zien en haar verteld over mijn dagboek schrijverij. Vond ze allemaal erg interessant.

Vond het een erg verfrissende middag om naar al deze soms hele verschillende vormen van kunst te kijken. Zet je toch weer aan het denken. Onderweg naar huis nog een softijsje gekocht.


Dinsdag 23 juli 2013

Amsterdam

Naar Amsterdam geweest en weer een middag doorgebracht in de bibliotheek van het Stedelijk Museum. De medewerkers waren zeer behulpzaam in het ophalen van de bijna 80 boeken waarom ik gevraagd had. Om de zoveel tijd werd er weer een nieuwe stapel neergezet (zonder dat ik daarom hoefde te vragen). Ik heb zonder onderbreking door kunnen werken met het bekijken en fotograferen van de boeken. Ik kan weer maanden vooruit met het verwerken van alle gegevens die ik zo verzameld heb.

Daarna nog even wat boekwinkels langs. Bij Polare (voorheel Scheltema) nog twee boeken gekocht, waarbij de goedkoopste voor de helft van de prijs, volgens de huidige kortingsactie. Het betreft de boeken 'Twee vrouwen en meer' van Marita Mathijsen, ISBN:9789023432173, voor €2,50 (inclusief de 50% korting) over het boek 'Twee vrouwen' van Harry Mulisch uitgeven in 2008 in het kader van 'Nederland Leest' en het boek 'Ik ben een vreemde lus' van Hofstadter, ISBN:9789025434762 voor €6,90. Ook nog even kort bij Polare (De Slegte) binnen geweest.

Vervolgens naar Sichuan Restaurant Amsterdam geweest met een aantal vrienden die ik niet zo vaak zie. Het was erg warm, maar gelukkig nog wel uit te houden. Ik het eten dit keer toch wat minder dan de vorige keer. Ik had het idee dat er een hele andere 'crew' rond liep dan een maand geleden. Best mogelijk dat de baas en de kok op vakantie zijn naar China en dat ze voor de vakantie wat 'studenten' ingehuurd hebben. De schotels hadden wel dezelfde ingrediënten als een maand geleden, maar wellicht dat ze toch net iets anders waren bereid en/of dat er andere kruiden gebruikt waren. De 'beef with mixed vegetables' zag er wel anders uit. Nu was het een soort soep, terwijl er de vorige keer een wat dikkere saus bij zat. De vorige keer heb ik echt genoten, dit keer was het meer gewoon eten. Kan er natuurlijk ook mee te maken hebben gehad dat de vorige keer de eerste keer was. Daarna nog over de zeedijk gewandeld en ergens een yoghurt toetje gehaald.

Helaas op de terugweg een uur vertraging opgelopen in Amersfoort omdat er een seinstoring was en er tussen Amersfoort en Apeldoorn maar over een spoor gereden kon worden. Gelukkig was het rond 12 uur nog heel aangenaam om zonder jas te kunnen fietsen. Was wel volledig munt.


Zaterdag 27 juli 2013

Kusje

Was vanmiddag met Andy bij Li-Xia op bezoek. Ze schaterde helemaal van het lachen toen ze Andy zag. Was volgens mij ook verbaasd dat hij nu bijna even groot is als zij. Nog geprobeerd een foto van hun naast elkaar staan te maken, maar de eerste mislukte omdat Andy te veel bewoog. En toen ik nog een tweede foto wilde maken, begon Li-Xia te lopen. Toen echter gaf Andy Li-Xia spontaan een kusje en kon ik deze foto maken


Woensdag 31 juli 2013

Magnolia

Vanochtend vroeg terwijl Andy nog lag te slapen even naar de winkel geweest. Thuis gekomen blaadjes geveegd in de steeg (van onze wilg) en toen bedacht ik me dat ik misschien even beter verder kon gaan met het snoeien van onze magnolia waar ik een tijdje geleden al mee was begonnen. Ook nog even met de buurman gekletst terwijl ik op de ladder stond. Hij maakte een opmerking over de kastanje boom die in het hoekje van de schutting en de schuur staat. Als ik me niet vergis hebben we deze in 2000 in de achtertuin geplant. Maar inmiddels komt hij ver boven de schutting uit en is al bijna even hoog als onze wilg. (Op de foto hierboven lijkt hij hoger, maar dat is enkel alleen omdat ik de foto van een laag standpunt heb gemaakt en hij iets dichter bij staat dan de wilg.) De buurman maakte zich er wel een beetje zorgen om. Hij staat ongeveer 30 cm vanaf de erfafscheiding, dus hij heeft het volste recht er bezwaar tegen te maken. Ik heb toegezegd er wat aan te doen. Hij had het over verplanten naar het bos, maar ik vraag me af of dat wel mogelijk is. Hem verteld dat er nog twee in de tuin staan, maar dat die veel kleiner zijn ook omdat ze bij het plaatsen van de schutting een aantal jaren geleden zijn gekortwiekt door de werklieden. Ik denk dat ik hem ga afzagen en dan een stomp over laat, waar waarschijnlijk wel weer iets uit zal gaan groeien. Het gazon ziet er redelijk verdort uit, maar dat komt voornamelijk door het mos wat uitgedroogd is. Er staan op zichzelf wel vele soort planten (door vele aangeduid als onkruid) in, die in de afgelopen jaren zijn komen aanwaaien, waaronder dus ook een stuk of zeven eikenboompjes.

Religeuze ongelovige

Vanmiddag het boek Osho: Zen en de religeuze ongelovige van Osho (beter bekend als Bhagwan) uitgelezen waarin ik op 17 juni was begonnen nadat ik het eerder die dag gekocht had bij Polare (De Slegte). Het boek bevat transcripties van toespraken die Osho heeft gehouden. Op een bepaalde manier een erg boeiend boek, omdat het me aan het denken gezet heeft, maar het bevat ook veel onzin. De anekdotes die hij vaak gebruikt in zijn toespraken zijn vaak banaal en enkel bedoelt om bepaalde mensen of groepen belachelijk te maken. Alhoewel ze grappig bedoelt lijken te zijn, zijn ze dat op een paar uitzonderingen na niet. Alhoewel hij blijk geeft van een uitgebreidde kennis over filosofie, wat hij gestudeerde heeft aan de universiteit en later ook gedoceerd heeft, heeft hij de neiging om uitspraken van filosofen en religeuze figuren, waaronder Jezus, op zijn eigen manier te interpreteren en te gebruiken om zijn eigen argumenten kracht bij te zetten. Vanavond nog wat gelezen over Osho/Bhagwan en de vele controverses rond deze man, die eigenlijk weinig ruimte laten dan om hem te zien als een bijzondere geestelijk leraar of als een geschifte charlatan.


Thuis pagina | Juni 2013 | Augustus 2013