Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek februari 2014Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28


Maandag 3 februari 2014

Sluiting Polare

Vanochtend opende de Tubantia met een artikel over de sluiting van Polare (voorheen De Slegte) in Enschede. Op pagina 5 een kort interview en foto van mij. Foto was groter dan ik verwacht had. Op pagina 4 een foto van een andere liefhebber van De Slegte met een gelijksoortig interview. De voorpagina begint met een zinnetje dat ik afgelopen zaterdag door de stad liep. Dat doe ik gewoonlijk wel op zaterdag, maar dit keer niet. Het interview was afgelopen donderdag middag al afgenomen. Het artikel is vrij negatief over een de voortzetting van de winkel. De Enschedeër geeft per jaar maar 8 Euro aan boeken uit zo las ik. (Toch 1,3 miljoen per jaar.) Maar dat ligt toch ver onder het landelijk gemiddelde. Morgen schijnt Polare met een persconferentie te komen over de toekomst van de winkelketen. Vorige week maandag was ik de laatste die iets kocht bij Polare hier in Enschede.


Woensdag 5 februari 2014

Helikopter

Vanmiddag rond 14:07 lander er Aérospatiale Alouette III helikopter van het leger, de A-247, (waar prinses Beatrix vroeger wel eens in vloog) om een hoge officier (zo nemen ik aan) af te zetten. Rond 14:24 is hij weer vertrokken. Hij landde op het stukje afvalt dat indertijd is aangelegd door de aannemer die verantwoordelijk was voor de herstructurering van het plein voor het station Enschede Drienerlo als plek om goederen en materieel te plaatsen en dat na afloop van de werkzaamheden is blijven liggen. Iedereen stond aan het raam met camera's en smartphones in de aanslag. Helaas stond de helikopter van ons gezien richting de zon, dus erg veel last van tegenlicht en reflecties van het zonlicht op het toestel.


Dinsdag 11 februari 2014

Mannen die vrouwen haten

Vanavond het boek Mannen die vrouwen haten van Stieg Larson uitgelezen waarin ik op 3 november was begonnen. Ik kocht heb boek op zaterdag 22 januari 2011. Vooral de laatste weken, dagen, veel in het boek gelezen. Ik vond de eerste helft wat traag. In het tweede deel ging het op sommige plaatsen wat snel. Het einde is eigenlijk wel triest, vooral als er geen vervolg op zou zijn gekomen. Las vandaag ook dat er nog een vierde deel in wording was toen Larson stierf dat voor de helft af was en dat hij uiteindelijk van plan was om tien delen te schrijven. Outlines voor delen vijf en zes waren er ook al.

Vrijdag 14 februari 2014

Verdrietig

Vanochtend bij Li-Xia langs geweest vanwege Valentijnsdag, niet dat ze daar enige besef van heeft, en het feit dat ze vandaag drie jaar geleden opgenomen is. Ze reageerde heel enthousiast toen ze mij zag en ik heb ook aan wat mensen verteld dat ze vandaag drie jaar hier woonde. Op een gegeven moment, een heel tijdje later, keek ze wat verdrietig uit haar ogen. Ik benoemde dat ook en vroeg of ze verdrietig was omdat ze niet meer thuis woonde. Ik meende uit haar reactie op te maken dat ze dit bevestigde. Kan het niet met zekerheid zeggen, maar het leek erop alsof ze even een helder moment had en haar situatie begreep. Het is zo moeilijk om te peilen wat er in haar omgaat en waar ze aan denkt. Vaak lijkt ze verdwaald in haar gedachten te zijn en boos wat te mompelen over iets. Maar als je haar aandacht trekt reageerde ze daar gewoonlijk wel heel spontaan op en tover je zo weer een glimlach op haar gezicht.


Zaterdag 15 februari 2014

Hoop

Sinds afgelopen dinsdag is het akelig stil rond Polare. De advocaat van Polare had nog gezegd dat de winkels mogelijk nog deze week open zouden gaan. Hier in Enschede hebben de medewerkers het woord HOOP gespeld met de boeken in de etalage aan de zijkant van de winkel. Maar nu zelfs http://www.polare.nl/ enkel het logo toont, begin het toch redelijk hopeloos te worden.


Zondag 16 februari 2014

Lunch

Sjalotje, worteltje, een blad van prei gebakken in scheutje olijfolie. Daarna ei er bij en vervolgens een restje rijst. Kruiden met een beetje kerrie en oregano. Gefotografeerd op het aanrecht in de zon. Heerlijk. Ook Annabel wilde er wat van.


Woensdag 19 februari 2014

Tijdelijke heropening

Vanochtend twee keer langs Polare in Enschede gereden. De eerste keer op de heenweg naar Li-Xia, maar toen waren ze nog dicht en was er niet veel bijzonders te zien. Ik heb toen niet gewacht totdat ze open waren. De tweede keer, toen ik op weg was naar mijn werk, ben ik wel naar binnen gegaan. Ze waren druk bezig om veel van de nieuwe boeken (boeken met een vaste boekenprijs) over te brengen naar de lage tafels in het midden. Ik werd bedankt voor mijn positieve promotie en ondersteuning van de laatste weken. Hun boekenvoorraad wordt niet meer aangevuld. Het is dan toch geen uitverkoop maar wel een leegverkoop. Er was hen nog geen overname kandidaat bekend voor de winkel in Enschede. (Gisteren deelde de bewindvoerder mee dat de winkels nu afzonderlijk of in groepen verkocht zullen gaan worden, nu er geen partij is geworden die de gehele keten wil overnemen.) Ze peilde nog of ik misschien nog een zak geld op zolder had staan. Ik voel er niet veel voor om ondernemer te worden, maar zelfs als ik het zou willen, is het onmogelijk. Ik ben bang dat er geen overname kandidaat gevonden zal worden. Dacht er nog over om het boek "Gek op Natuurkunde" van Walter Lewin te kopen, maar vroeg me af wie ik daar mee zou dienen. Waarschijnlijk naar de schuldeisers van wanneer Polare in zijn geheel failliet gaat en dus niet naar een eventuele overname kandidaat. Die zal zich vermoedelijk toch eerst richten op de verkoopcijfers van de afgelopen jaren om te beoordelen of de winkel levenskrachtig is en niet op de voorraad in de winkel, want als die groot is zal er meer voor betaald moeten worden en als deze klein is moet er meer aangevuld worden. De bewindvoerder zei dat het de doorstart van de winkels ten goede zou komen wanneer ze weer open zouden gaan. Het is natuurlijk zo dat een winkel met publiek aantrekkelijker oogt dan een gesloten winkel. Echter als over een paar weken de winkels steeds leger worden, zou dat effect wel weer eens teniet gedaan worden.


Donderdag 27 februari 2014

Faillissement

Dinsdagochtend bij de Polare winkel in Enschede langsgegaan. Maandagavond las ik dat die dag het faillissement was uitgesproken. Dit lag in de lijn van de verwachtingen. Mogelijk dat een aantal overname kandidaten ook hier op gewacht hebben, want nu kunnen winkels over genomen worden voor hun marktwaarde en hoeft er niet meer rekening gehouden te worden met de miljoenen schuld per winkel. Er is nu wel een vreemde situatie, want de medewerkers worden vanaf nu betaald door het UWV en zouden nu ook weer moeten gaan solliciteren. Maar het UWV heeft natuurlijk ook belang bij een eventuele doorstart omdat ze dan geen uitkeringen hoeven te betalen en zullen hen waarschijnlijk toestaan om te blijven werken in de winkels. De vraag is of er nog een "mega" uitverkoop komt. Als daar nu mee wordt begonnen, zal dat een negatieve uitwerking hebben op overname kandidaten. De winkel in Enschede deed het goed en afgelopen week deden ze het ook erg goed. De Enschedeërs zijn schijnbaar erg loyaal aan de winkel. Het is de enige winkel met een groot tweedehands aanbod in heel Twente en omliggende gebieden.

Vanochtend om 9:35 kocht ik (mede ter aanmoediging) de volgende boeken:

In de loop van de dag hoorde ik er week boeken in de uitverkoop waren met extra korting. Dit bleken de boeken te zijn die in januari ook al in de uitverkoop waren. Ze hebben deze op de plaats van de tijdschriften uitgestald omdat de tijdschriften weg waren gehaald. Om 20:25 kocht ik het boek:


Thuis pagina | Januari 2014 | Maart 2014