Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek maart 2014Zo Ma Di Wo Do Vr Za
             1
 2  3  4  5  6  7  8
 9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


Zaterdag 1 maart 2014

Belangrijke voorwerpen

Vanochtend het boek Belangrijke voorwerpen en persoonlijke bezittingen uit de collectie van Lenore Doolan en Harrold Morris, inclusief boeken kleding en sieraden van Leanne Shapton uitgelezen waarin ik gisteren was begonnen. Ik had het boek donderdagavond van de uitverkoop bij Polare voor € 1,25 gekocht. Grappig en knap gemaakt boek. Het is een soort van roman in de vorm van een veiling catalogus bestaand uit 332 lots. Veel van deze lots zijn voorzien van briefjes of bevatten aantekeningen gemaakt door het Lenore en/of Harrold die getuigen van de hoogte en diepte punten van hun relatie. Erg knap gemaakt. Een typisch voorbeeld van een boekje wat je alleen tegen kunt komen als je in een boekhandel aan het snuffelen bent en nooit zou vinden op het Internet.


Zondag 2 maart 2014

Kunst

Vanmiddag nog lekker in de zon naar de Tetem kunstruimte gefietst. Onderweg daarna toe met de fiets gevallen toen ik onder een net iets te scherpe hoek de stoep op reed. (hier ongeveer of iets eerder.) De stoeprand was maar een paar centimeter hoog, maar voordat ik het doorhad lag ik op de grond. En voor kon opstaan vroeg een vrouw of ik mij bezeerd had. Ja, natuurlijk wel, maar ik antwoordde van niet. Ben immers een man. Op mijn rechterknie zat een schaafplek en ook een aan de binnenkant van mijn linker onderbeen. Onder mijn rechterknie zat een gat in mijn broek. En daar baalde ik nog het meeste van. Mijn oude rode jas had gelukkig geen schade opgelopen. Kun je kleding nog wel blijven dragen als er gaten in zitten?

Ik ging naar Tetem om naar "Phantom Reality Reset" te kijken. Maar dat viel een beetje tegen. Er was maar een leuk ding te zien. Maar ik zag wel drie mooie tekeningen van Joachim Devillé uit de Goldberg Series. Ook zag ik op een tafel het boekje Autosomatix progammeren with GrawLixes van Marc van Elburg liggen. Interessant.

Daarna nog bij 21Rozendaal de tentoonstelling "The art of smelling" van Peter de Cupere bekeken, of beter gezegd, geroken. Vond het niet erg lekker ruiken daar.

Op de terugweg langs boekhandel Polare gegaan. Voor de zoveelste keer staan twijfelen bij de DVD's. Buiten lag de DVD van de film Gerry met Matt Damon en Casey Affleck, de jonger broer van Ben Affleck. Uiteindelijk niets gekocht. Ook nog even bij boekhandel Broekhuis gekeken. Daar was een discussie gaande over stellingen ten aanzien van de lokale politiek vanwege de aanstaande gemeenteraad verkiezingen. Wat gekeken bij de boeken over filosofie, theologie en zo, terwijl ik half luisterde naar de discussie.


Woensdag 5 maart 2014

Uitverkoop

Vanmiddag nog even rustig gekeken bij de uitverkoop (met 50% extra korting) bij boekhandel Polare. Uiteindelijk om 17:11 nog vier boeken gevonden die ik het waard vond om aan te schaffen. Dit zijn:


Woensdag 12 maart 2014

De kreeftskeerkring

Om 12:13 het boek De kreeftskeerkring van Henry Miller gekocht bij boekhandel Polare bij de uitverkoop voor € 1,25.


Donderdag 13 maart 2014

泰顺 三杯香

De 三杯香 ("drie kopjes geurige" volgens vertaling van Google) thee die ik vorig jaar van mijn schoonfamilie heb gekregen, begint op te raken. Vraag me af of deze ergens in Nederland te koop is. Dat "drie kopjes geurig" verwijst er na dat Chinezen altijd zeggen dat het tweede kopje thee (de tweede keer opschenken van heet water in het zelfde kopje) het lekkerste is. Dit wordt vaak tegen gasten gezegd om hen er toe over te halen nog wat langer te blijven. Dus met deze naam wil uitgedrukt worden dat deze thee zo goed is, dat je nog een derde keer kunt opschenken. Dit is inderdaad het geval, maar wellicht ook voor andere soorten groene thee.

De volledige naam is overigens 泰顺 三杯香. De eerste twee karakters staan voor Taishun, een 'streek' in de Whenzou 'regio' in het zuiden van de Zhejiang 'provincie' in de Volksrepubliek China. Als ik me niet vergis is het de streek waar de ouders van Li-Xia vandaan komen. Dit verklaard waarschijnlijk waarom ik het niet hier kan vinden. Het is nog steeds een stille wens om daar nog eens naar toe te gaan. Li-Xia heeft daar een jaar in haar jeugd (tijdens het hoogte punt van de Culturele Revolutie) gewoon om daar een school te bezoeken. De scholen in Urumqi waren dicht. Zonder dat jaar was ze waarschijnlijk niet voor het toelatingsexamen van de universiteit geslaagd.


Zaterdag 15 maart 2014

Terug naar Oegstgeest

Om 14:47 het boek Terug naar Oegstgeest van Jan Wolkers gekocht bij boekhandel Polare voor € 5.00. Ik heb geen gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een boekenweekgeschenk van een eerder jaar gratis mee te nemen. Nog steeds geen nieuws over een mogelijk doorstart van de winkel. Ondanks dat de verkoop goed draait, vallen er nog niet echt lege plekken. We zijn nu ongeveer halverwege de zes weken dat de medewerkers nog in dienst kunnen zijn van de curator.


Woensdag 19 maart 2014

Magnolia

De bloemen van de magnolia in de achtertuin zijn vandaag half open gedaan. Ongeveer de helft van de bloemen die 'uit de knop' zijn, zijn een beetje open gegaan. Vorige week maandag dacht ik nog dat het nog voor het einde van vorige week zou gebeuren. Het wordt dus een week later, waarschijnlijk omdat het toch weer wat kouder werd. Ik zie hier en daar ook wat bruine randjes (veelal veroorzaakt door vorst) en ik heb de afgelopen dagen ook wat knoppen gezien die wat slap hingen. De komende dagen wordt het weer warm, dus grote kans dat de magnolia nu snel vol in bloei zal komen te staan. Met de pot met magnolia zaden gaat het minder goed. Tot nu toe nog niets naar boven zien komen. Heb de pot wel een keer redelijk droog laten vallen, dus zou me niets verbazen als de zaden het niet overleeft hebben.


dinsdag 25 maart 2014

Geboorte van een magnolia

Aanschouw de geboorte van een magnolia struik/boom! Ik had al bijna de hoop opgegeven, maar nu is er dan toch iets boven de grond uitgekomen in het potje waar ik op de eerste van de maand twee pitten van de magnolia die we vorig jaar november geoogst hadden, had gedaan. In de eerste week had ik het potje een keer droog laten vallen. Daarna een stukje transparant folie er over gespannen. Geweldig dat het gelukt is om tenminste een van de drie pitten te laten kiemen.


Woensdag 26 maart 2014

Sluiting Polare

Vandaag kwam het bericht dat boekhandel Polare (voormalige De Slegte) in Enschede overgenomen wordt door de boekhandel Broekhuis aan de overkant. Het betreft hier een overname van een deel van het personeel en de voorraad tweedehands boeken. Die voorraad zal volgende week overgebracht worden naar de tweede verdieping van Broekhuis, die nu nog grotendeels uit een expositieruimte bestaat, en vanaf midden april zal de in- en verkoop aldaar voortgezet worden. Het pand aan marktstraat 13 zal in de loop van mei sluiten. Ik neem aan dat tot die tijd de daar nog resterende ramsj verkocht zal gaan worden, mogelijk tegen steeds hogere kortingen. De voorraad nieuwe boeken zal vermoed ik ook wel toegevoegd worden aan het die van Broekhuis. Dus na volgende week zal de winkel waarschijnlijk een erg lege aanblik gaan geven.


Zondag 30 maart 2014

Tuin

Vandaag zijn Annabel en haar vriend flink bezig geweest in de tuin. Met de hoge druk spuit het mos van de stenen verwijderd. Haar vriend wees me er op dat een klein takje tegen de schuur achter de vuilniscontainers wel eens een druivenstruik zou kunnen zijn. Ik heb een steen los gewrikt en daarna nog vier anderen verwijderd om het plantje te bevrijden en op een andere plaats te planten waar het meer ruimte heeft om te groeien en ook meer zonlicht krijgt. Ook drie kleine eikenboompjes in het gazon op een andere plaats geplant. Tenslotte ook onze kastanje boom, die al bijna hoger was dan onze wilg, net onder de schutting afgezaagd. Een bosje uitlopende takken van de afgezaagde top aan onze buren gegeven. Onze 'wilg' moet dit jaar eigenlijk ook weer gesnoeid worden. De vriend van Annabel suggereerde dat het misschien beter is om er volgend jaar aan het eind van de winter een echte wilg van de te maken door de takken bij de kruin af te zagen. Dat lijkt me wel een goed idee.


Thuis pagina | Februari 2014 | April 2014