Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek januari 2014Zo Ma Di Wo Do Vr Za
       1  2  3  4
 5  6  7  8  9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


Vrijdag 3 januari 2014

Zwammen

Vanmiddag wezen wandelen bij Saasveld. In het Molenven stond een dode boom die van onderen tot boven een reeks zwammen op de stam had. Hoogstwaarschijnlijk allemaal van dezelfde schimmel. De zwammen deden denken aan een trap van de aarde naar de hemel. Ik was aardig verrast dat de wandelroute door het Molenven liep, want volgens de kaart liep hij er omheen.

Heb me in jaren niet zo rustig gevoeld. Heb het gevoel dat wat er ook gebeurt, dat het goed komt. Of beter gezegd, dat het al goed is. Er is zoveel waar ik de laatste tijd van geniet. Kleine dingen, maar ook grote dingen. Het leven is een feest voor hen die het durven te vieren, of het nu regent of de zon schijnt.


Zaterdag 4 januari 2014

Past Present Peru

Vanmiddag om 3 uur precies het boek Past Present Peru: Photos, Music, Films, Volume 1 met materiaal verzameld door John Cohen, ISBN:9783869301037, gekocht voor € 7,50 bij Polare. De originel prijs was 125 Euro en bij De Slegte/Polare heeft het lange tijd voor € 24,99 te koop gestaan. Recentelijk is het dus in de uitverkoop gegaan. Het exemplaar dat ik gekocht heb was het inkijkexemplaar en ik kreeg daarom nog wat extra korting. Het is een band met vier onderdelen: twee boeken met foto's, een map met drie muziek CD's en een map met vijf films. Veel van het materiaal is al een halve eeuw oud. Het stond op mijn wensenlijstje dat ik voor de kerst had ingeleverd.


Zaterdag 18 januari 2014

Rotterdam

Vandaag naar het Nieuwjaars event van werkgever in Rotterdam geweest. Vanochtend ging de wekker al om 6 uur. Toen ik rond zeven uur naar het station wandelde verzwikte ik mijn linker enkel en omdat ik daarbij bezeerde ik ook mijn linkerduim. Nog overwogen om maar weer naar huis te gaan. Toch naar Rotterdam gegaan. Onderweg begonnen in het boek Eiland 34. Was daar om 10 voor 10. Twee boekwinkels bezocht: Van Gennep en Polare. Bij de eerste heb ik om 10:39 de volgende vier boeken gekocht van de uitverkoop tafel voor 9 Euro bij elkaar:

Om kwart voor 12 kwam ik als eerste bij café De Beurs (kruiskade 55) aan. Maar werd al snel gevolgd door anderen. Er was een lunch buffet. Rond kwart over 1 zijn we begonnen aan een architectuur rondleiding waarbij we onder andere onder de kubuswoningen van Piet Blom zijn gewandeld. Aan de Nieuwe Maas zijn we aan boord gegaan van een schip en hebben we een rondvaart door een deel van de haven gemaakt. Ook nog langs de Euromast geweest en hele maal naar boven gegaan. Vervolgens weer een stukje met de boot terug en rond kwart over 5 waren we bij eetcafé De vriendenlive. Veel muziek daar, net iets te veel naar mijn smaak. Ben ergens achteraf gaan zitten, had even behoefte aan rust en heb nog even met mijn ogen dicht gezeten, zoals te zien is op de foto. Ze kwamen steeds hapjes rondbrengen. Rond half negen ben ik weer vertrokken als een van de eerste. Op het station Rotterdam Braak voegde vier (nieuwe) collega's bij mij en heb ik in de trein uitgebreid met hen zitten praten over allerlei onderwerpen. Was net voor middernacht thuis.

Mijn enkel was aan het eind van de dag toch wel wat dik geworden. Vooral als ik een tijdje stil had gezeten was het lopen erg pijnlijk, maar na een minuut of vijf lopen werd het weer dragelijk.

De route die ik (bij benadering, gebaseerd op mijn herinneringen) vandaag heb afgelegd in Rotterdam is te bekijken met Google Earth of in Google Maps.


Maandag 20 januari 2014

Eiland 34

Vanavond het boek Eiland 34 van Annette Pehnt uitgelezen waarin ik afgelopen zaterdag in de trein was begonnen. (Ik heb het op Zaterdag 28 januari 2012 bij toen nog De Slegte gekocht in de uitverkoop voor 1 Euro.) Een beetje een literair boek wat nergens begint, maar ook vooral nergens eindigt. Wel een beetje deprimerend, als ik eerlijk ben. Toch ergens wel blij dat ik het gelezen heb.


Dinsdag 21 januari 2014

Uitverkoop

Om 17:34 heb ik twee boeken van de uitverkoop bij Polare gekocht. Ze gave 50% korting op de afgeprijsde prijzen. Het betreft de boeken:


Donderdag 23 januari 2014

De stand van de erotiek

Vanochtend Het nummer De stand van de erotiek (nummer 4, juli 2012) van de periodiek De God van Nederland ziet alles! uitgelezen waar ik afgelopen dinsdag in was begonnen nadat ik het afgelopen zaterdag gekocht had. Op zich wel een interessant blaadje met literaire verhaaltjes die in dit geval iets met erotiek te maken hebben, maar of dit nu echt een weergave is van de stand in Nederland, betwijfel ik. Wel een interessant periodiek, maar of ik daar zevenenhalf Euro per nummer voor wil uitgeven betwijfel ik. De oplage is bewust tot 400 gelimiteerd, om het elitair te maken, maar of daarmee de verkoop of de waarde van de periodiek wordt verhoogt, is maar zeer de vraag. Bij een aantal boekwinkels kunnen ook losse nummers gekocht worden.


Vrijdag 24 januari 2014

Brieven aan Esther

Vanavond het boekje Brieven aan Esther met daarin de brieven die Arnon Grunberg naar haar schreef, uitgelezen waarin ik gister was begonnen en dat ik afgelopen zaterdag gekocht had. Jammer dat Arnon de brieven die Esther aan hem schreef niet bewaard heeft, want als beide kanten van de briefwisseling bekend waren geweest, was het misschien nog interessanter geweest. Toch was het wel grappig om te lezen, niet echt wereld schokkend. Wel interessant om te zien hoe Grunberg door allerlei dingen heen prikt die Esther zegt, maar de manier waarop hij dat doet komt nogal bot over. Maar gezien het feit dat Esther de brieven bewaard heeft en later zelf met veel zorg heeft uitgegeven, doet mij vermoeden dat die brieven haar toch wel diep geraakt hebben en haar aan het denken hebben gezet, als een onplezierig overkomende opmerking van iemand, waarvan je eigenlijk diep van binnen wel weet dat die een kern van waarheid bevat, maar die je op dat moment nog niet bereid bent om te aanvaarden. Ik heb nog geprobeerd iets over Esther Krop te vinden, maar meer dan wat summiere biografische feiten kon ik niet vinden. Ze heeft in Enschede aan de AKI gestudeerd en het is mogelijk dat ik haar of haar werk toevallig een keer gezien heb. Ik kan me daar echter niets van herinneren.


Zaterdag 25 januari 2014

De doodshoofdvlinder

Om 14:25 kocht ik het volgende boek bij Polare:

Chinese kool met oregano

Het ziet er wat eenvoudig uit op deze foto. En het ontstond ook een beetje per ongeluk, omdat ik wat uitschoot met de oregano. Ik het eerste twee sjalotjes, twee teentjes knoflook en een fijn gesneden schijfje gember op hoog vuur gewokt. Maar voor een halve minuut schat ik zo. Daarna zes bladen Chinese kool fijngesneden er bij gedaan. Flink snel omscheppen. Toen het een beetje te hard ging er een klein scheutje water bij gedaan en op wat lager vuur gezet. Chinese kook hoef je maar heel kort te verwarmen, dus toen was het al bijna klaar. Nog een restje gekookte rijst er bij dat ik nog had staan, maar kan natuurlijk ook gewoon weggelaten worden. Beetje kerriepoeder er bij en dus flink wat oregano. Heerlijk. De smaak van de oregano domineerde, maar overheerste niet. Weet niet of ik het voor een volgende keer ook weer zo weet te reproduceren.


Zondag 25 januari 2014

Overal Boeddha's

Vanmiddag het boek Overal Boeddha's en hoe ik geen verlichting bereikte van Mariëlle Hageman uitgelezen waarin ik gisteren ben begonnen. (Ik kocht dit boek op 18 januari.) Ik heb het boek in een ruk uitgelezen (met als grootste onderbreking de wekelijkse schoonmaak activiteiten). Het boek is ingedeeld in acht hoofdstukken die overeen komen met de acht verzen van Langri Thangpa. In ieder van de hoofdstukken komt het overeenkomstige vers aan de orde. Een leuke stijl figuur om het verhaal zo vorm te geven en het komt nog geeneens gekunsteld over. Het is ook gewoon een boeiend verhaal om te lezen. Om te lezen over haar persoonlijke avontuur. Maar ook om te lezen hoe theorie en praktijk vaak zo ver van elkaar verwijderd staan. Ze vertelt heel eerlijk over haar eigen emoties en beweegredenen. Wat ze niet in het boek vermeld, maar in een interview op Avondlog wel toegeeft is dat ze (een vorm van) verliefd was op De Monnik, de fransman Matthieu Ricard. De filmster die op bezoek komt in het klooster, schijnt Richard Gere te zijn, zo las ik een recentie van Paul Betgem. In het boek staat ook een korte discussie over het Boeddhisme nu een filosofie of een godsdienst is. Daar wordt geen eensluidig antwoord opgegeven. Ik krijg de indruk dat het voor de meeste aanhangers toch meer een godsdienst dan een filosofie is met veel verering van heilige plekken, beelden en personen. 's Avonds geluisterd naar een uitzending op 20 november 2010 van RTV N-H waarin Hageman geïnterviewed wordt over haar boek. Het interview start vanaf minuut 36. Ze staat op dat moment op het punt om opnieuw af te reizen naar Nepal om te gaan mediteren in een ander klooster. November vorig jaar is er een boek van haar over Heineken uitgekomen zowel in het Nederlands als in het Engels. Ze schijnt weer in Amsterdam te wonen.


Maandag 27 januari 2014

Laatste klant?

Was vandaag de laatste klant bij Polare. Na het bericht over de tijdelijke sluiting nog even snel vanuit mijn werk langs gegaan. Ik kwam om vijf voor zes aan. Als het niet bij een tijdelijke sluiting blijft, de drie medewerkers in de winkel waren nog optimistisch, dan zou ik wel eens de allerlaatste klant kunnen te zijn geweest. Zelfs als Polare failliet gaat, wat niet geheel ondenkbaar is, zou er, op zijn best, nog een doorstart kunnen komen of een faillissementsuitverkoop door de curatoren om snel van de tweedehands inboedel af te komen. De Polare in Enschede is recht tegenover boekhandel Broekhuis, een reguliere boekwinkel, dus van de verkoop van actuele boeken heeft hun waarschijnlijk niet zoveel extra omzet/winst opgeleverd. Een andere ramsj boekhandel in het centrum 'Boekenvoordeel' is recentelijk ook gesloten. Polare was nog de enige algemene boekhandel waar ze tweedehands boeken verkochten. Maar misschien dat niet meer mogelijk is om winst te maken met de tweedehands verkoop van boeken. Om 17:58, heb ik het boek Faust van Goethe (in twee delen: een deel tekst en een deel commentaar) in het Duits, ISBN:9783618680017, gekocht voor € 17,50. Nog even gekeken of ik nog een DVD kon vinden om gebruik te maken van een kortingsbon, maar ik kon niets vinden in de korte tijd die ik had.


Vrijdag 31 januari 2014

De doodshoofdvlinder

Vanochtend het boek 'De doodshoofdvlinder' van Jan Wolkers uitgelezen waarin ik afgelopen zondag in ben begonnen en die ik de dag ervoor gekocht had bij Polare. Typisch een Wolkers boek. Zit eigenlijk weinig drama in het boek, behalve dan in het eerste hoofdstuk waarin de hoofdpersoon hoort dat zijn hoogbejaarde vader is overleden en aangereden wordt. Daarna geen grote plotwendingen meer. Maar dat maakt het boek niet minder interessant. Vooral alle persoonlijke interacties, de dromen en angsten van de hoofdpersoon die soms door zijn hoofdspelen, maar vooral de zo treffende beschrijving, maken het tot een boeiend boek. Het zal hoogstwaarschijnlijk wel zeer autobiografisch zijn. Zou me echter niets verbazen als het ongeluk op een ander tijdstip plaatsvond en dat hij die verhaallijn en knap doorheen heeft geweven. Zonder die verhaallijn, waarin de hoofdpersoon de jonge vrouw die het ongeluk veroorzaakte in het ziekenhuis bezoekt, was het boek waarschijnlijk minder boeiend geweest.


Thuis pagina | December 2013 | Februari 2014