Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek, januari 2009 Zo Ma Di Wo Do Vr Za
         1  2  3
 4  5  6  7  8  9 10
 11 12 13 14 15 16 17
 18 19 20 21 22 23 24
 25 26 27 28 29 30 31


Dinsdag 6 december 2008

Bitterballen

Vanavond waren er bitterballen bij het Alzheimer Café omdat het de eerste bijeenkomst van het nieuw jaar was. De opkomst was ondanks de kou nog redelijk groot. Een verpleeghuisarts van het verpleeghuis sprak over de mogelijkheden van behandeling bij dementie. Naast mogelijke medicijnen sprak ze ook over andere behandelingen en therapieën. Ze stelde heel duidelijk dat de medicijnen nog weinig uitrichten tegen de voortgang van de dementie en er hoofdzakelijk waren om de effecten (zoals b.v. rusteloosheid) te verminderen. Ze vertelde ook dat soms de bijwerkingen van medicijnen niet opwogen tegen de kwaal waarvoor ze bedoelt waren. Nog gesproken met een man wiens vrouw ook opgenomen was op het verpleeghuis. De tweede schaal met bitterballen kwam pas toen de meeste mensen al naar huis waren. Ik kon er niet laten om er ook nog een aantal op te eten voordat ik weer op de fietst naar huis zou vertrekken. Thuis zag ik dat de temperatuur rond de -14 was geweest. Dat ik het ondanks dat toch verkleumd was toen ik aankwam, zal ik maar wijten aan de bitterballen.


Zondag 11 december 2008

Koude week


We hebben hier in Twente een koude week achter de rug. Vandaag is de temperatuur voor het eerst in zes dagan weer boven nul gekomen. Het gevolg is dat de sneeuw die vorige weekend gevallen is, al die tijd is blijven liggen. Hierboven een grafiek van het temperatuur verloop van 4 januari 12 uur tot vandaag 12 uur. (Met grijs zijn de tijden dat het avond/nacht was.) Het is voor het eerst in twaalf jaar dat we een lange vorst periode hebben gehad. Of de vorst komende week doorzet is nog niet duidelijk.


Maandag 12 januari 2009

Andy's rapport

Vorige week stond in het schriftje van Andy de vraag of zijn schoolrapport misschien nog thuis lag. Het rapport van Andy zit in een hardplastic ringband voor A4 blaadjes. Ik heb toen een uurtje lopen zoeken en voorzichtig geconcludeerd dat hij niet op de begane grond lag. Ik vreesde dat Li-Xia het rapport, niet beseffend dat het het rapport was, ergens neer had gelegd, waarschijnlijk op de kamer van Andy of ergens op zolder. Dit weekend had ik me voorgenomen om nog eens verder te zoeken naar het rapport. Gistermiddag is Li-Xia bezig geweest om de kleren van Andy uit te zoeken. Terwijl ze bezig was heb ik nog wel even in de kamer gekeken, maar toen geen rapport gezien. Een uurtje later kwam ze naar beneden met de vraag: "Is dit misschien wat je zoekt?" Ik zag onmiddellijk dat het het rapport was. Tijdens het opruimen van de kamer van Andy, was haar opgevallen dat de naam "Andy Xxxx" met nette drukletters op de rug van de map stond geschreven. Ik was erg blij dat Li-Xia het, haast per toeval, het rapport weer terug had gevonden, want nu hoefde ik er niet naar op zoek te gaan. Vanochtend heeft Andy het rapport weer mee naar school genomen in zijn rugzakje.


Zaterdag 17 januari 2009

Wat is mazzel?

Vanavond het filmpje Wat is mazzel? weer met Li-Xia bekeken. Ze moest er weer net zo hard om lachen toen ik het haar gisteren voor de tweede keer liet zien. Ik vroeg haar of ze het filmpje al eerder had gezien en ze antwoordde: "Ik weet het niet." Toen ik het haar gisteren voor de tweede keer liet zien, reageerde ze ook alsof ze het nog nooit eerder had gezien. De redenering was toen geweest dat toen ik het haar de eerste keer liet zien, ze er niet echt met haar gedachte bij was geweest, omdat ze eigenlijk met iets anders bezig was. De tweede keer had ze echt hartelijk gelachen om mijn begeleidend commentaar.

(Vervolg: Zondagavond heb ik het filmpje nog een keer laten zien en toen herkende ze het wel en zei ze dat ik het haar een paar dagen geleden had laten zien. Het was volgens haar de tweede keer dat ze het gezien had. Toen ik haar vertelde dat het al de vierde keer sinds vrijdag was, dat ik het haar liet zien, moest ze daar hartelijk om lachen.)


Zondag 18 januari 2009

Kerrie erwtensoep

Li-Xia bakt regelmatig wat spliterwten voor mij om dat ik die lekker vind als tussendoortje. Vaak eet ik het dan samen met mijn Kurkuma-Bruschetta mengsel. Vanochtend vroeg had ze ook weer eens een half zakje gebakken, maar ze plakte wat aan elkaar. Dus toen dacht ik er over om er erwtensoep van te maken. Even op het internet gesnuffeld en toen heb ik water bij de pan gedaan waarin de spliterwten zaten. Vervolgens heb ik twee klein winterwortels geschild en in plakjes gesneden, twee rode uien gesnipperd en een middelgrote aardappel in blokjes gesneden en er aan toegevoegd. Ook nog twee theelepels Kurkuma-Bruschetta mengsel aan toe gevoegd. (Foto.) Vervolgens heb ik dit heel zachtjes laten pruttelen en er regelmatig in geroerd. Eerst was ik bang dat ik er te veel water in had gedaan, maar naar anderhalf uur begon de soep aardig stevig te worden. (Foto.) En nadat ik wat geproefd had, heb ik de soep voor klaar verklaart en er een paar bordjes van gegeten. Li-Xia heeft er ook wat van gegeten (foto) en zelfs Annabel heeft het geproefd. Ze vond het niet echt lekker, maar ook niet vies.


Vrijdag 23 januari 2009

Zibaldone

Vanochtend heb ik het boek Zibaldone uit gelezen. Het boek is een door Frans van Doornen vertaalde bloemlezing van Zibaldone di pensieri van Giacomo Leopardi. Ik heb dit boek gekocht op zaterdag 26 april 2008 bij De Slegte en ben op 2 mei 2008 begonnen met het te lezen. Het heeft me een hele tijd geduurd om dit boek uit te lezen, omdat het niet een heel erg makkelijk boek is. Verschillende keren heb ik het naast me neer gelegd om eerst andere boeken te gaan lezen. Ongeveer een maand geleden heb ik het weer eens opgepakt, toen ik ongeveer halverwege was, en heb het toen vrij snel uitgelezen. Ik weet niet of dit was omdat de tweede helft van het boek makkelijker was. Het is zeker niet een boek wat ik aan iedereen zou aanraden om eens te gaan lezen. Sommige delen zijn echt taai en Leopardi houdt er een redelijk persimistische kijk op de wereld op na. Toch doet hij af en toe interessante observaties, die ik nog wel eens een keer zal herlezen.


Zondag 25 januari 2009

Afstandsbediening

Vanmiddag stond Li-Xia bij de telefoon en vroeg mij "Is deze stuk?" terwijl ze onze afstandbediening om hoog hield, die om of een of andere reden bij de telefoon lag. Er zit inderdaad aardig wat tape om de afstandbediening heen omdat het klepje van de batterijen kapot is. Ik vroeg haar of ze dacht dat het een mobieltje was, want ze gaf mij de indruk dat ze echt niet wist wat ze in haar handen had. Het was volgens haar ook geen "computer" (het woord dat ze gebruikt voor rekenmachine, waarschijnlijk omdat in het Chinees het zelfde woord voor beide dingen wordt gebruikt). Toen vertelde ik haar dat het de afstandbediening van de TV was. Ze reageerde daar niet echt op, misschien wel omdat ze begreep dat het wat vreemd was dat ze het niet herkend had als de afstandbediening.


Woensdag 28 januari 2009

Achter mijn tas

Vanochtend riep Li-Xia naar boven dat de schoenen van Andy weg waren. Ik dacht even na en riep toen: "Ze staan achter mijn tas." Ik herinnerde me dat ik ze daar had zien staan, wat een ongebruikelijke plaats is. Even later riep Li-Xia naar boven dat ze daar niet stonden. Omdat ik het niet helemaal vertrouwde, ging ik maar even naar beneden en ik zag vrijwel onmiddellijk dat de schoenen achter mijn tas stonden. Dus ik herhaalde: "Achter mijn tas". Li-Xia keek achter de tas van Andy, die vlak naast mij tas stond. Pas toen ik haar op mijn tas wees, zag ze de schoenen van Andy staan. Het vreemde is dat ze best weet wat mijn tas is, want ze doet er iedere dag een tas met mijn lunch in. Schijnbaar heeft ze moeite met de vertaling van wat ik zei naar de praktijk.


Donderdag 29 januari 2009

Spiegel

Andy is nog niet in staat om zelf zijn neus te snuiten met een zakdoek. Meestal gebruikt hij gewoon de mouw van zijn linkerarm om zijn neus af te vegen. De afgelopen week is hij flink verkouden geweest met als gevolg dat er allemaal opgedroogd snot op zijn linkerwang zat. Eerder deze week hadden Li-Xia en ik al verschillende pogingen gewaagd om dit snot te verwijderen, maar omdat Andy zich daarbij hevig verzette hadden we onze pogingen maar gestaakt. Zijn wang was ook aardig rood en daarom waren we ook bang dat we hem pijn zouden doen. Vanmiddag wilde Li-Xia weer een poging wagen en opnieuw verzette hij zich. Li-Xia pakte een spiegel en hield die voor Andy. Toen Andy het opgedroogd snot op zijn gezicht zag, vroeg hij onmiddellijk aan Li-Xia om het weg te halen. We vonden het allemaal erg grappig.


Zaterdag 31 januari 2009

Greatest hits, Volume 1

Vanochtend het ik het boek Greatest hits, Volume 1 van Bart Chabot uitgelezen waarin ik op 18 januari was begonnen nadat ik het de dag ervoor bij de uitverkoop van boekwinkel Broekhuis voor € 5.99 had gekocht. (Ik had dit boek overigens vorig jaar 6 juli ook al in de uitverkoop zien liggen en toen besloten het niet te kopen, iets waarvan ik later toch weer spijt kreeg.) Het boek is een uitgebreidde bloemlezing van gedichten die hij eerder publiceerde. Ik vind zijn gedichten makkelijk te lezen, maar dat komt omdat het misschien ook netzo goed proza had kunnen zijn. Gerrit Kromrij noemt Chabot een mysticus omdat in veel van zijn gedichten werkelijkheid en fantasie in elkaar laten over gaan. Ondanks dat veel van de gedichten gaan over kerkhoven en doden, zijn ze op hun manier ook weer grappig. Sommige van zijn gedichten, zoals die over gekke Gerrit, zijn zeer aandoenlijk.


Thuis pagina | December 2008 | Februari 2009