Vorige Boven Volgende
Engels / English

Dagboek oktober 2014



Zo  Ma  Di  Wo  Do  Vr  Za
             1   2   3   4
 5   6   7   8   9  10  11
12  13  14  15  16  17  18
19  20  21  22  23  24  25
26  27  28  29  30  31


Zondag 5 oktober 2014

Sperziebonen en zwarte bonen met komijn

Weer eens geprobeerd iets creatiefs te maken: sambal, teentje knoflook, wat gember, ui, tomaat, (voorgekookte) sperziebonen, blikje zwarte bonen, restje rijst van Bobotie, gekruid met sambal, kerrie, komijn en oregano.


Maandag 13 oktober 2014

Boeken

Om 12:37 kocht ik de volgende twee boeken bij Boekhandel Broekhuis:


Zaterdag 18 oktober 2014

Amsterdam

Vandaag naar Amsterdam geweest met de trein om de expositie "RGB exit" voor de laatste keer te bezoeken. Het is (hoogstwaarschijnlijk) de laatste kans om alle 17 werken uit de serie Kleurverhouding van Peter Struycken samen te zien, want 16 zijn er verkocht en op de laatste rust een optie.

Ik kwam even over half elf aan op het CS. Vandaar naar Antiquariaat A. Kok & Zn aan de Oude Hoogstraat 14-18 gewandeld. Had nog nooit een kermis gezien op de Dam. Bij Kok geïnformeerd naar het boek 'P. Struycken' uit 1994 dat ik op boekwinkeltjes.nl had gezien. Bleek boek uit 1976 te zijn. De rest van de beschrijving bleek ook niet echt te kloppen. Vandaar verder gewandeld naar The American Book Center en onderweg nog even een stukje de steeg "Gebed zonder end" ingewandeld. Op de tweede verdieping van ABC in de zonnige afdeling over psychologie t/m esoterie rond gekeken waar stemmige muziek te horen was. Voelde me daar zo 'gelukkig' dat ik geen behoefte voelde om een boek over een dergelijk onderwerp aan te schaffen.

Nog even bij Athenaeum binnen gekeken, voornamelijk bij het kunst en fotografie 'gangetje' boven de ingang gekeken. Vervolgens naar Scheltema en daar lang rond gekeken. Daar om 12:52 het boek "Susan Sontag: As Consciousness Is Harnessed to Flesh, Journals & Notebooks 1964-1980" geredigeerd door David Rieff, ISBN:9780374100766, gekocht voor € 6,95. Het is tweede deel van serie van drie boeken. Deel een lag er ook. Nog even langs de McDonalds aan de Leidsestraat gegaan en toen een stukje met de tram lijn 2 gegaan en naar Galerie Andriesse•Eyck gewandeld. Peter Struycken was er ook. Hij nodigde me uit om aan de overkant bij Spanjer en van Twist een stukje van hun befaamde chocolade taart te gaan eten. Het was (zonder jas) heerlijk vertoeven op het terras. Peter is bevriend met de eigenaar en heeft voor hem een kleurenpalet samengesteld voor de wanden en het plafon.

Na een tijdje werd Peter 'binnen' geroepen want er waren gasten voor hem gearriveerd. Geluisterd naar de gesprekken. Er kwamen nog meer bezoekers (sommige met het knipsel van het artikel "De kleursensatie van Struyckens vierkanten" van Arjen Ribbens in het NRC van 11 september) en met verschillende van hen een gesprekje aangeknoopt en toelichting gegeven indien gewenst. Peter en ik raakte ook nog in gesprek met een student architectuur die ook twee jaar aan het Sandberg Instituut in Amsterdam had gestudeerd. Er volgde een interessante discussie over de relatie tussen architectuur en kunst. Hoe kunst tegenwoordig geen integrale rol meer speelt in de architectuur. Het is altijd weer leerzaam om de verhalen van Peter te horen en hoe hij zijn inzichten deelt met anderen. Daarbij blijkt altijd weer dat hij diep over zaken heeft nagedacht en als een wetenschapper te werk gaat. Vergeet niet dat hij (minimaal) een wetenschappelijk publicatie op zijn naam heeft staan.

Tegen half zes zijn we weer naar het terras aan de overkant verhuist en daar wat geborreld met Peter, Zsa-Zsa Eyck en hun partners. Aansluitend genoten van de eenvoudige maar overheerlijke 'Ravioli van de week' in het eetcafé.


Zondag 19 oktober 2014

Antiglamour

Vanochtend vroeg het boek Antiglamour van Carice van Houten en Halina Reijn uitgelezen waarin ik afgelopen maandag was begonnen, de dag dat ik het kocht. Een leuk egodocument van twee beroemde vrouwen die echter ook laten zien dat ze met allerdaagse problemen worstelen.


Woensdag 22 oktober 2014

Susan Sontag en Catherine Millet

Gisteren begonnen in het boek Susan Sontag: Reborn: Journals and Notebooks, 1947-1963. Susan Sontag is op 16 januari 1933 geboren en was dus 14 toen ze begon te schrijven aan haar dagboeken. of beter gezegd notitieboeken, want heel vaak bestaan wat ze schrijft uit notities en/of opsommingen van woorden, boeken en dergelijke. Ze ging naar de universiteit toen ze 16 toen ze naar de universiteit ging en trouwde op haar 17de met de tien jaar oudere schrijver Philip Rieff. Ik krijg de indruk dat ze in die tijd al meer (Europese en Amerikaanse) literatuur had gelezen dan ik in mijn hele leven en dat ze over bepaalde onderwerpen al veel meer heeft nagedacht dan ik tot nu toe. Zeer boeiend boek, ondanks dat ik soms moeite heb om te begrijpen wat ze schrijft omdat ze begrippen gebruikt die ik niet helemaal vat.

Vanochtend het boek Het Seksuele leven van Christine M. voor de tweede keer uitgelezen. De eerste keer was op 29 oktober 2010. Ik was er in begonnen op 12 juli nadat ik haar boek Jaloezie, wat een vervolg is op dit boek, had uitgelezen. Op de achterkant van het boek Jaloezie staat geschreven dat Millet het boek heeft geschreven als reactie op de vraag "Hoe ging u om met jaloezie?" de ze steeds weer kreeg. Bij het teruglezen ontdekte ik echter dat het antwoord op die vraag te lezen valt op pagina's 82 en 83 waar de kern van het boek Jaloezie te vinden is. Op pagina 70 is te lezen hoe ze 'verliefd' werd op Jacques vanwege zijn stem. Opnieuw vond ik de hoofdstukken 2 en 3 het moeilijkst om door te komen. De sectie "Het absorbtievermogen" (pagina 217) uit het vierde hoofdstuk vond ik goed. Rest mij nog een citaat van pagina 68: "Het kan tien jaar geleden zijn, wat zeg ik, twintig of meer nog, sinds ze bij een vrouw zijn klaargekomen, maar ze vertellen erover of richten zich tot haar alsof het gisteren was. Hun lust is een eeuwig bloeiende bloem die geen seizoenen kent."


Woensdag 27 oktober 2014

Reborn

Vanochtend vroeg het boek Susan Sontag: Reborn: Journals and Notebooks, 1947-1963 uitgelezen waarin ik vorige week dinsdag was begonnen. Heeft me wel weer aan het denken gezet over een aantal zaken. Het is goed dat er in de titel "Journals and Notebooks" staat, want Sontag was niet een erg regelmatige dagboek schrijfster. Er zijn tijden dat ze heel gedetaileerd van uur tot uur haar dagen beschrijft en maanden dat ze niets schrijft. Er zijn ook tijden geweest dat ze alleen op schreef welke films ze zag, soms drie op een dag. (De meeste hiervan zijn door David Rieff, haar enige zoon en redacteur van het boek, weggelaten.) Ze maakte ook regelmatig lijstjes van boeken die ze wilde lezen en/of kopen.


Thuis pagina | September 2014 | November 2014